Dom za stare i siromašne “Sveta Elizabeta” u Maradiku

Dom “Sveta Elizabeta“ je odgovor Caritasa na današnje potrebe najsiromašnijih osoba koje su napuštene, žive u nehumanim uslovima, ekstremnom siromaštvu i usamljenosti.

Caritas Bolzano – Bressanone i Biskupija Bolzano – Bressanone / Bozen – Brixen iz Italije pokrenuli su 2015. godine projekat izgradnje doma “Sveta Elizabeta” za siromašne i napuštene stare osobe, kako bi odgovorili na njihove egzistencijalne potrebe. Kuća “Sveta Elizabeta” nalazi se u Maradiku, malom i mirnom mestu u Sremu, u potpunosti je opremljena i može primiti šesnaest korisnika.

 

 

Okrugli sto na temu smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda u Bačkom Petrovcu

U saradnji sa opštinom Bački Petrovac  18. aprila Caritas je organizovao okrugli sto na temu Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda. Posle obraćanja svih prisutnih na okruglom stolu, predstavljen je projekat Caritasa “Znanjem do sigurnosti”: ciljevi, aktivnosti i rezultati, koji su planirani za 2019. godinu. Posle prezentacije predstavljene su aktivnosti opštine Bački Petrovac, kada je u pitanju prevencija rizika od elementarnih katastrofa, ali i problemi sa kojima se ta opština susreće kada je u pitanju ova tema. Postignut je načelni dogovor sa predstavnicima opštine i Javnim komunalnim preduzećem, da će konkretna aktivnost zajedno sa Caritasom biti sađenje vetrozaštitnog pojasa, a lokacija i ostale pojedinosti će biti dogovorene u narednom periodu. Dogovorene su i radionice u školama u Bačkom Petrovcu za naredni period. Istaknuto je takođe da je ovo početak dobre saradnje između Caritasa i opštine Bački Petrovac kako u oblasti Smanjivanja rizika od elementarnih katastrofa, tako i u drugim oblastima delovanja koje su od zajedničkog interesa.

Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava za osobe u potrebi u Sremskoj Mitrovici

U saradnji sa župom “Sv. Dimitrija-đakona i mučenika”, tradicionalno već 17 godina, Caritas Sremska Mitrovica organizuje Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava. Prodajom rukotvorina vrednih volontera i korisnika Caritasa sakupljena su izvesna sredstva, dok su župljani donirali sredstva za ličnu higijenu i hranu. Sakupljeni artikli podeljeni su u pakete, koje su volonteri Caritasa odneli na adrese starih, siromašnih i bolesnih. Ove godine podeljeno je 20 paketa. Caritas Sremska Mitrovica se od srca zahvaljuje svim donatorima i ljudima dobre volje, koji su učestvovali u ovoj karitativnoj akciji.

Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za OSI u Sremskoj Mitrovici osvojio prvo mesto na polumaratonu u Beogradu

U nedelju 14.04.2019. održan je veliki Beogradski maraton. Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za osobe sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici, postigao je rekord od 2 sata i 30 minuta na polumaratonu i time bio stigao prvi od svih prisutnih osoba sa invaliditetom.

Startni paket učešća na Beomaratonu 2019. Zoranu je kupio Željko Delija, bivši radnik Caritasa, dok su ga g-din Predrag Dragičević i njegova sestra Dragana “izgurali” kroz celu trasu polumaratona.

Nakon maratona Zoran je medalju poklonio mitrovačkom Centru za osobe sa invaliditetom, čije prostorije ovo priznanje sada krasi. Maraton je bio veliki Zoranov san, koji je dostigao i pokazao da može ostvariti, uz malu pomoć prijatelja.

Održan nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama

U Klubu poslanika u Beogradu, u sredu 10. aprila održan je Nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama. Forum su, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, organizovali Caritas Srbije i udruženje Naša kuća, u okviru regionalnog EU projekta SOCIETES. Forumu je prisustvovalo oko stotinu učesnika – predstavnika:
– međunarodnih institucija i organizacija (EU, UN, Crveni Krst..),
– državnih organa (ministarstava, Zaštitnika građana, Poverenika za ravnopravnost, Nacionalne službe za zapošljavanje…),
– zdravstvenih ustanova (svih 5 specijalnih bolnica za psihijatrijske bolesti, Institut za mentalno zdravlje, KBC Zvezdara…),
– obrazovnih ustanova (Filozofski fakultet, Fakultet političkih nauka, FASPER… )
ustanova socijalne zaštite,,
– organizacija civilnog društva, uključujući organizacije osoba sa invaliditetom i mentalnim smetnjama.

U plenarnom radu, o problemima socijalne inkluzije i postavljenim ciljevima, govorili su:
– Beogradski nadbiskup msgr. Stanislav Hočevar, predsednik Caritasa Srbije,
– predstavnica Delegacije EU u Srbiji Leonetta Pajer,

– pomoćnik ministra zdravlja za evropske integracije i međunarodnu saradnju dr Danijela Urošević,
– vlč. Ivica Damjanović – direktor Caritasa Srbije, 
– Jovana Đinđić – koordinatorka za rodnu ravnopravnost i ljudska prava u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS (SIPRU),
– Biljana Zekavica, predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektora za brigu o porodici i socijalnu zaštitu,
– Dr Milan Stanojković, predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za izradu nove strategije o mentalnom zdravlju,
– Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS),
– Sanja Trifunović – predstavnica Mreže za mentalno zdravlje NaUm.

Nakon plenarnog rada, učesnici su rad obavljali u dve odvojene grupe, koje su vodile g-đa Ivanka Jovanović i g-đa Snežana Simović Draganić. U jednoj se raspravljalo o problemima socijalne inkuzije osoba sa invaliditetom, a u drugoj osoba sa mentalnim smetnjama.
Učesnici su se složili da neinformisanost, predrasude i stigmatizacija predstavljaju najveće prepreke za uključenje osoba sa invaliditetom u društvo, a posebno osoba sa intelektualnim i mentalnim smetnjama. Istaknut je veliki značaj medija u kreiranju stava javnosti o ovoj ranjivoj kategoriji ljudi. Predloženo je efikasnije edukovanje o zdravlju, pre svega dece najmlađeg uzrasta i predloženo uvođenje zdravstvenog vaspitanja, kao obaveznog predmeta u školama. Nedostatak usluga socijalne zaštite u zajednici, kao i multisektorske saradnje, takođe su navođeni kao velike barijere u sprovođenju socijalne inkluzije i deinstitucionalizacije, a posebno je istakuta potreba za boljom saradnjom između Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Tokom foruma govorilo se i o problemima zapošljavanja, kao suštini inkluzije osoba sa invaliditetom u društvo.

Forum je započet emitovanjem inserta iz Caritasovog dokumetarnog filma U potrazi za inkluzijom, a okončan emitovanjem spota Ne govori mi šta ne mogu, pitaj me šta umem.

 

Nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama

Nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama
biće održan 10. aprila 2019. godine, u Klubu poslanika, Tolstojeva 2, Beograd. Forum organizuju Caritas Srbije i udruženje Naša kuća u okviru EU regionalnog projekta SOCIETIES, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Osobe sa invaliditetom su jedna od najranjivijih i najmarginalizovanijih društvenih grupa, često diskriminisana u skoro svim sverama života. Ipak, u posebno teškom položaju su osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama. Cilj Nacionalnog foruma je poboljšanje položaja ovih ljudi. Na forumu će biti predstavljene preporuke radnih grupa za unapređenje socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama, kao i primeri dobre prakse.

Predviđeno je da na Nacionalnom forumu govore predstavnici:

 • Delegacije EU u Srbiji,
 • Predsednik Caritasa Srbije Mons. Stanislav Hočevar, Beogradski nadbiskup 
 • Predstavnici Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS (SIPRU),
 • Ministarstva zdravlja RS,
 • Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS,
 • Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS)
 • Mreže za mentalno zdravlje ”NaUm”

Učesnici Nacionalnog foruma su predstavnici:

 • međunarodnih institucija i organizacija (EU, UN, Crveni Krst..)
 • državnih organa (ministarstava, Zaštitnika građana, Nacionalne službe za zapošljavanje…)
 • zdravstvenih ustanova,
 • obrazovnih ustanova (Univerzitet u Beogradu, Univerzitet SINGIDUNUM)
 • ustanova socijalne zaštite
 • organizacija civilnog društva, uključujući organizacije osoba sa invaliditetom i mentalnim smetnjama.

Projekat SOCIETIES –Support of CSOs in Empowering Technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe finansira EU, a realizuju Caritas Srbije i udruženje Naša kuća u saradnji sa 14 organizacija iz regiona. Cilj projekta je unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva u jugoistočnoj Evropi u procesima socijalne inkluzije i u promovisanju politika socijalne inkluzije putem efikasnog dijaloga sa institucijama tokom procesa donošenja odluka.

Nacionalni susret volontera Caritasa 2019.

Nacionalni susret volontera Caritasa, pod geslom ŽUPA+ŽUPNIK+VOLONTER=USPEH, ove godine održaće se u Ruskom Krsturu, u svetištu Vodica 01.06.2019. 

Prijavite se za učešće na susretu volontera u svom nad/biskupijskom Caritasu .

Dom za stare i siromašne “Sveta Elizabeta” u Maradiku

Objavljeno u Briga o starima

Dom “Sveta Elizabeta“ je odgovor Caritasa na današnje potrebe najsiromašnijih osoba koje su napuštene, žive u nehumanim uslovima, ekstremnom siromaštvu i usamljenosti. Caritas Bolzano – Bressanone i Biskupija Bolzano – Bressanone / Bozen – Brixen iz Italije pokrenuli su 2015. godine projekat izgradnje doma “Sveta Elizabeta” za siromašne i napuštene stare…

Pročitajte ceo tekst

Okrugli sto na temu smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda u Bačkom Petrovcu

Objavljeno u Uncategorized

U saradnji sa opštinom Bački Petrovac  18. aprila Caritas je organizovao okrugli sto na temu Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda. Posle obraćanja svih prisutnih na okruglom stolu, predstavljen je projekat Caritasa “Znanjem do sigurnosti”: ciljevi, aktivnosti i rezultati, koji su planirani za 2019. godinu. Posle prezentacije predstavljene su aktivnosti opštine…

Pročitajte ceo tekst

Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava za osobe u potrebi u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U saradnji sa župom “Sv. Dimitrija-đakona i mučenika”, tradicionalno već 17 godina, Caritas Sremska Mitrovica organizuje Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava. Prodajom rukotvorina vrednih volontera i korisnika Caritasa sakupljena su izvesna sredstva, dok su župljani donirali sredstva za ličnu higijenu i hranu. Sakupljeni artikli podeljeni su u pakete, koje su…

Pročitajte ceo tekst

Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za OSI u Sremskoj Mitrovici osvojio prvo mesto na polumaratonu u Beogradu

Objavljeno u Uncategorized

U nedelju 14.04.2019. održan je veliki Beogradski maraton. Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za osobe sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici, postigao je rekord od 2 sata i 30 minuta na polumaratonu i time bio stigao prvi od svih prisutnih osoba sa invaliditetom. Startni paket učešća na Beomaratonu 2019. Zoranu…

Pročitajte ceo tekst

Održan nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U Klubu poslanika u Beogradu, u sredu 10. aprila održan je Nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama. Forum su, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, organizovali Caritas Srbije i udruženje Naša kuća, u okviru regionalnog EU projekta SOCIETES. Forumu je prisustvovalo oko stotinu učesnika…

Pročitajte ceo tekst

Nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama biće održan 10. aprila 2019. godine, u Klubu poslanika, Tolstojeva 2, Beograd. Forum organizuju Caritas Srbije i udruženje Naša kuća u okviru EU regionalnog projekta SOCIETIES, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Osobe sa invaliditetom su jedna od…

Pročitajte ceo tekst

Nacionalni susret volontera Caritasa 2019.

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Nacionalni susret volontera Caritasa, pod geslom ŽUPA+ŽUPNIK+VOLONTER=USPEH, ove godine održaće se u Ruskom Krsturu, u svetištu Vodica 01.06.2019.  Prijavite se za učešće na susretu volontera u svom nad/biskupijskom Caritasu .

Pročitajte ceo tekst

Okrugli sto na temu smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa održan u Baču

Objavljeno u Uncategorized

U saradnji sa Skupštinom opštine Bač Caritas Apostolskog Egzarhata organizovao je 26. marta 2019. godine okrugli sto na temu ,,Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa”.  Na početku skupa predsednik opštine Bač gospodin Borislav Antonić izrazio je zadovoljstvo na ukazanoj prilici da sarađuje sa Caritasom na projektu koji je od značaja za…

Pročitajte ceo tekst

Ambasador SR Nemačke posetio Caritas Sremske Mitrovice

Objavljeno u Briga o starima

Njegova Ekscelencija Ambasador SR Nemačke u Beogradu gdin Tomas Šib (Thomas Schieb) obišao je 25. marta nove prostorije Caritasa Sremska Mitrovica i upoznao se sa radom ove organizacije. U pratnji gdina Matijasa Šikorski (Matthias Schikorski), referenta za politička pitanja i  migracije Ambasade, načelnika Gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Sremske…

Pročitajte ceo tekst

Akcija sadnje vetrozaštitnog pojasa na putu Novi Sad – Temerin

Objavljeno u Uncategorized

U okviru programa Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda 23. marta 2019. godine Caritas Dekanata Novi Sad, , organizovao je akciju sađenja vetrozaštitnog pojasa na putu Novi Sad – Temerin, pre ulaza u Bački Jarak, u saradnji sa Opštinom Temerin. Posađeno je 600 stabala bagrema i jasena. U akciji su učestvovali…

Pročitajte ceo tekst

Trening učitelja o prirodnim katastrofama održan u Platičevu

Objavljeno u Uncategorized

U okviru projekta Znanjem do sigurnosti, finansiranog od strane Caritasa Nemačke, kao deo programa Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa, Caritas Srbije je u saradnji sa osnovnim školama ,,Miloš Crnjanski” iz Hrtkovaca, ,,Milivoj Petković Fećko” iz Platičeva i ,,23 Oktobar” iz Klenka 22. marta organizovao trening za učiteljice i učitelje, kao…

Pročitajte ceo tekst

Studijska poseta Srbiji u okviru projekta SOCIETIES

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Od 11. do 13. marta u okviru regionalnog EU projekta SOCIETIES organizovana je studijska poseta koja je imala za cilj razmenu iskustava i primera dobre prakse u oblasti socijalne inkluzije između organizacija civilnog društva (OCD) koje učestvuju u projektu. Predstavnici 15 OCD iz Albanije, BiH, Crne Gore i Kosova, zajedno…

Pročitajte ceo tekst

U Šidu održano takmičenje u kuvanju „Master Migrant Chef 2019″

Objavljeno u Uncategorized

Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, Grupe 484, mreže Caritasa i italijanske organizacije IPSIA ACLI u Ruskom dvoru u Šidu u utorak 12. marta organizovano je takmičenje u kuvanju „Master Migrant Chef 2019.”  za migrante i tražioce azila koji se nalaze u Srbiji. Imajući u vidu misao francuskog filozofa Pjera Burdjea…

Pročitajte ceo tekst

Đaci učili o prirodnim nepogodama tokom Sajma obrazovanja

Objavljeno u Uncategorized

Na Sajmu obrazovanja, koji se od 7. od 9. marta ove godine održava u Novom Sadu, na štandu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, našli su se edukativni materijali koje je Sektor za vanredne situacije realizovao u saradnji sa Caritasom Srbije. Kroz bojenje bojanki o poplavama, požarima, zemljotresima i olujama, čitanje…

Pročitajte ceo tekst

Caritas Srbije i Caritas Bosne i Hercegovine dobili zahvalnicu od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine

Objavljeno u Uncategorized

Povodom 1. marta Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dodelilo je javna priznanja (pohvale i zahvalnice) pojedincima i organizacijama za učinjeni doprinos u oblasti zaštite i spašavanja u 2018.godini. Pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje Dr Samir Agić…

Pročitajte ceo tekst