Održan susret direktora Caritasa

U sredu 14.11.2018. godine u dvorni Evropa Beogradske Nadbiskupije, održan je susret direktora Caritasa, kom su prisustvovali predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar, direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović, nacionalni koordinator Darko Tot i direktori biskupijskih Caritasa u Srbiji. Na početku susreta sve prisutne pozdravio je direktor Caritasa Srbije, a zatim je predsednik mons. Stanislav Hočevar, koji se osvrnuo na događaje povodom obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata u proteklim danima. Obeležavanje ove godišnjice bilo je propraćeno porukama mira i ljubavi, a mons. Hočevar naglasio je da je ljubav ta koja gleda unapred i da ona označava Caritas i rad u njemu. Mons. Stanislav Hočevar takođe je skrenuo pažnju i na Nedelju Caritasa i Svetski dan siromašnih, koje će biti obeleženi naredne nedelje, odnosno 18.11.2018. i poručio svim prisutnima da je jedinstvo u veri ono što treba da nas povezuje.

Nakon uvodne reči i pozdrava tema sastanka bila je novi strateški plan Caritasa Srbije i njegova implementacija u narednih 5 godina, kao i planovi, izazovi i problematike u Caritasu na svim nivoima. U okviru ove teme razgovaralo se i o Nacionalnom susretu volontera sledeće godine, koji bi ovaj put trebalo da se organizuje u Apostolskom Egzarhatu. Vlč. Ivica Damjanović istakao je da je u toku protekle godine ostvaren napredak u razvoju župnih Caritasa i da se i u narednom periodu nastavlja sa razvojem i jačanjem Caritasove mreže u Srbiji.

Na temu Nedelje Caritasa i Svetskog dana siromašnih prisutnima je predstavljen program i materijali koje je Caritas Srbije pripremio ove godine, sa posebnim naglaskom na medijskoj promociji Caritasa u Srbiji.

U završnom delu susreta, predstavnik Caritasa Italije za Srbiju i BIH, Daniele Bombardi održao je predavanje na temu Upravno veće i njegova uloga, uz prezentaciju primera upravnog veća Caritasa Italije i upravnog veća Caritasa Bosne i Hercegovine.

Razvoj župnog Caritasa u Vršcu

U utorak 13.11.2018. godine u župi Svetog Gerarda, biskupa i mučenika, u Vršcu održana je radionica Čarobni svet medenjaka, sa ciljem podsticanja karitativnih aktivnosti u ovoj župi. Na inicijativu biskupijskog Caritasa Zrenjanin, kao i samog župnika, Vlč. Alena Palatinusa Caritas Srbije realizovao je još jednu u nizu ovih radionica. Susretu je prisustvovalo više od 20 osoba iz ove župe, koje žele učestvovati u osnivanju i radu župnog Caritasa u svojoj župi.

Pozdravnim govorom direktora biskupijskog Caritasa Zrenjanin, g. Tibora Halmai i uvodnom molitvom, koju je predvodio vlč. Alen započeo je susret. Nakon uvodnog dela, predstavnica Caritasa Srbije održala je predavanje na temu razvoja župnog Caritasa uz prezentaciju primera dobre prakse karitativnih aktivnosti, koje se mogu organizovati u okviru župnog Caritasa.

Kao i na svim radionicama do sada gost predavač, zadužen za kreativni deo radionice, bio je g. Petar Žuljević, šef poslastičarnice francuskog hotela Mama Shelter u Beogradu, koji se uvek rado odaziva kao volonter na ovim radionicama. Predstavljena je jedna TV emisija g. Žuljevića, u kojoj su svi prisutni mogli videti način na koji se prave medenjaci, a zatim je g. Žuljević pokazao na koje sve načine mogu da se dekorišu i pakuju medenjaci, čijom prodajom mogu da se prikupe sredstva za potrebe župnog Caritasa. Nakon demonstracije ukrašavanja, većina prisutnih volontera pridružila se g. Žuljeviću i iskazala svoju kreativnost i maštovitost u dekoraciji medenjaka. Susret je završio u neformalnom razgovoru sa volonterima i župnikom, koji su iskazali želju za organizovanjem ovakvih i sličnih aktivnosti, kao i želju za zvaničnim osnivanjem župnog Caritasa u ovoj župi.

Poseta bečkog kardinala Šenborna Prihvatnom centru Obrenovac

Na 100-godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, u nedelju 11. novembra, bečki kardinal mons. Kristof Šenborn obišao je Prihvatni centar Obrenovac, u pratnji beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara, komesara za izbeglice Srbije Vladimira Cucića, direktora Caritasa Srbije vlč. Ivice Damjanovića, kao i osoblja Caritasa iz Srbije i Austrije. Ovom prilikom kardinal Šenborn upoznao se sa aktivnostima Caritasa u ovom prihvatnom centru, u kom trenutno boravi oko 670 izbeglica i migranata, uglavnom muškaraca. Zahvaljuljući podršci Caritasa Austrije lokalni Caritas je u ovom centru pokrenuo inovativne usluge, koje predstavljaju bitan deo svakodnevnog života izbeglica.

Jedna od njih je vešeraj, sa profesionalnim mašinama za pranje i sušenje veša, u kom izbeglice imaju mogućnost brzo da operu i osuše veš. Osim toga Caritas je pokenuo okupacione i sportske aktivnosti, kao što je teretana, koja je otvorena u ovom centru prošle godine, kako bi izbeglice mogle da se oslobode negativne energije, strahova i tenzija i da ih pretvore u pozitivnu energiju. Izbeglicama su na raspolaganju Caritasovi animatori, koji im pomažu da treniraju, promovišu pozitivne vrednosti i sportski duh.  Caritas je otvorio i stolarsku radionicu, koja pruža mogućnost migrantima da steknu nova znanja i veštine, kao i da vrše male popravke u okviru prihvatnog centra.

Kardinal Šenborn boravio je u poseti Srbiji kako bi poslao poruku mira, baš u regionu u kom je počeo Prvi svetski rat. Region Balkana iskusio je velika stradanja i tokom Drugog svetskog rata, kao i tokom devedesetih godina prošlog veka. Pružanje pomoći izbeglicama i migrantima, koji dolaze iz ratom zahvaćenih teritorija danas, još jedan je od načina da se pokaže zalaganje za mir u svetu.

Kad porastem biću…

Tokom kreativnih radionica u Prihvatnom centru za izbeglice i migrante u Vranju Caritasov tim razgovarao je sa decom o tome šta bi želeli da budu kad porastu. Njihovi odgovori su bili različiti: neki žele da budu doktori, kako bi pomagali ljudima, neki astronauti, kako bi istraživali svemir, neki bi voleli da budu učitelji, kako bi prenosili svoje znanje…Njihove ideje, pretočene u crteže, zakačene su na zidove prostorije gde se odvijaju kreativne radionice, kako podsećale decu i odrasle na snove koje žele da ostvare.

Caritasove aktivnosti animacije dece u Prihvatnom centru Vranje podržane su od strane Caritasa Nemačke.

Održana prva tribina za mlade preduzetnike u Aleksincu

Kako doći do posla iz snova? Sa kakvim poteškoćama se mogu sresti budući preduzetnici? To su samo neka od pitanja koja su se mogla čuti na prvoj u nizu tribina pod nazivom „Moj put do uspeha”. Tribina je namenjena budućim mladim preduzetnicima, a održana je u prostorijama aleksinačkog Caritasa u sklopu projekta „Inkubator za mlade” koji realizuje Caritas Aleksinac uz finansijsku podršku austrijskog Caritasa.

Uz uvodnu reč saradnika ovog projekta Jovane Stojanović i Vanje Jakšića, kao i direktora Caritasa Aleksinac Gorana Žalca, svoja iskustva, ideje i poteškoće, mladim polaznicima ovog projekta, najpre su preneli Predrag Stošić i Slobodanka Pavlović ispred Socijalnog preduzeća „Radanska ruža” iz Lebana, koje se bave proizvodnjom ajvara. Milan Ivković prezentovao je svoje proizvode, ručno izrađene stone lampe od korišćenih materijala, drveta i elektronskih komponenti. Na samom kraju svoju stranu priče ispričala su i dvojica Aleksinčana, Milan Novaković (Hirequarters) i Nikola Đorđević (Prossic). Milan se bavi digitalnim marketingom i pisanjem članaka, dok se Nikola uz pomoć prijatelja bavi proizvodnjom zaštitnih maski za muzičke instrumente, kao i drugim kreativnim idejama.

Na kraju, treba iskazati i zadovoljstvo austrijskog Caritasa, koji su pohvalili dosadašnji tok projekta „Inkubator za mlade”, kao i saradnike na ovom projektu, i najavili i buduću saradnju sa ovdašnjim Caritasom.


(Izvor teksta: ALPRESS, slike: Radio Aleksinac facebook stranica)

Časovi srpskog i engleskog jezika za izbeglice u Vranju

Jedna od aktivnosti Caritasovog tima u izbegličkom centru u Vranju su časovi srpskog i engleskog jezika. Zbog velikog interesovanja izbeglica za učenje jezika i ograničenog prostora kontejnera, podeljeni su u više grupa. Kad god je to bilo moguće, zbog vremenskih uslova, časovi su se odvijali na otvorenom, ispred kontejnera. Osoblje Caritasa primetilo je da su u toku predavanja na otvorenom izbeglice bile aktivnije. Štaviše, izbeglice koje nisu planirale da prisustvuju bi se tada se pridruže časovima i nastavile da učestvuju u aktivnostima Caritasa.

Časovi jezika koje organizuje Caritasov tim u Vranju sprovode se uz podršku Caritasa Nemačke.

 

POZIV ZA UČEŠĆE NA TRENINZIMA Odnosi s javnošću & Fundraising

Udruženje Naša kuća i organizacija Caritas Srbije, u okviru regionalnog projekta SOCIETIES koji finansira Evropska unija, organizuju dva treninga na sledeće teme:

1. Odnosi s javnošću,

2. Fundraising.

Treninzi su deo programa izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva u procesima socijalne inkluzije i razvoja dijaloga sa institucijama i imaju za cilj da osnaže organizacije po  pitanju upotrebe medija, vođenja komunikacije i odnosa s javnošću, kao i prikupljanja sredstava kako bi organizacije civilnog društva lakše postizale svoje socijalne ciljeve.   

Treninzi su namenjeni isključivo organizacijama koje se bave osobama sa mentalnim smetnjama ili koje okupljaju osobe sa invaliditetom.

Udruženje Naša kuća i Caritas Srbije ovom prilikom pozivaju zainteresovane organizacije civilnog društva da pošalju prijavu koja uključuje:

            –  kratak opis organizacije (misija/ciljne grupe/polje delovanja) i

            –  popunjenu anketu o iskustvu organizacije (PR&Fundrasing), i

            – ime i kontakt jednog predstavnika/ce organizacije i njegovu/njenu poziciju u                      organizaciji

Treninzi su besplatni, a učesnicima van Beograda obezbeđeni su smeštaj i hrana tokom treninga. Projekat nije u mogućnost da učesnicima nadoknadi troškove prevoza te taj trošak snose same organizacije.

Molimo zainteresovane organizacije da posebno naglase ukoliko žele da učestvuju samo na jednom od dva treninga.

Treninge će držati treneri iz udruženja Naša kuća i treneri iz organizacije Smart Kolektiv.

Datumi treninga:

Odnosi s javnošću: 21. i 22. novembar 2018.

Fundraising: 12. i 13. decembar 2018.

Mesto održavanja: Beograd, Svetozara Markovića 42 (Smart Kolektiv)

S obzirom na to da je broj mesta vrlo ograničen, molimo Vas da prijave pošaljete do 15.11. 2018. na mejl: marina.kostic@caritas.rs.

Naknadne prijave nećemo biti u mogućnosti da prihvatimo.

Samo izabrani kandidati će biti kontaktirani u vezi sa svim logističkim detaljima oko treninga.

Ovde možete preuzeti anketu koju treba popuniti: ANKETA

U Žablju nagrađeni likovni radovi na temu ,,Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda”

U nastavku aktivnosti Caritasa Apostolskog Egzarhata u okviru projekta “Dome sigurni dome organizovan je likovni konkurs na temu smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda za učenike četiri odeljenja petih razreda Osnovne škole “Miloš Crnjanski” iz Žablja. Dodela nagrada za dvanaest najboljih likovnih radova učenika održana je 6. novembra. Konkurs je organizovan nakon održanih radionica pod nazivom „Znanjem do sigurnosti“.

Održan susret direktora Caritasa

Objavljeno u Uncategorized

U sredu 14.11.2018. godine u dvorni Evropa Beogradske Nadbiskupije, održan je susret direktora Caritasa, kom su prisustvovali predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar, direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović, nacionalni koordinator Darko Tot i direktori biskupijskih Caritasa u Srbiji. Na početku susreta sve prisutne pozdravio je direktor Caritasa Srbije, a…

Pročitajte ceo tekst

Razvoj župnog Caritasa u Vršcu

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U utorak 13.11.2018. godine u župi Svetog Gerarda, biskupa i mučenika, u Vršcu održana je radionica Čarobni svet medenjaka, sa ciljem podsticanja karitativnih aktivnosti u ovoj župi. Na inicijativu biskupijskog Caritasa Zrenjanin, kao i samog župnika, Vlč. Alena Palatinusa Caritas Srbije realizovao je još jednu u nizu ovih radionica. Susretu…

Pročitajte ceo tekst

Poseta bečkog kardinala Šenborna Prihvatnom centru Obrenovac

Objavljeno u Uncategorized

Na 100-godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata, u nedelju 11. novembra, bečki kardinal mons. Kristof Šenborn obišao je Prihvatni centar Obrenovac, u pratnji beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara, komesara za izbeglice Srbije Vladimira Cucića, direktora Caritasa Srbije vlč. Ivice Damjanovića, kao i osoblja Caritasa iz Srbije i Austrije. Ovom prilikom…

Pročitajte ceo tekst

Kad porastem biću…

Objavljeno u Uncategorized

Tokom kreativnih radionica u Prihvatnom centru za izbeglice i migrante u Vranju Caritasov tim razgovarao je sa decom o tome šta bi želeli da budu kad porastu. Njihovi odgovori su bili različiti: neki žele da budu doktori, kako bi pomagali ljudima, neki astronauti, kako bi istraživali svemir, neki bi voleli…

Pročitajte ceo tekst

Održana prva tribina za mlade preduzetnike u Aleksincu

Objavljeno u Uncategorized

Kako doći do posla iz snova? Sa kakvim poteškoćama se mogu sresti budući preduzetnici? To su samo neka od pitanja koja su se mogla čuti na prvoj u nizu tribina pod nazivom „Moj put do uspeha”. Tribina je namenjena budućim mladim preduzetnicima, a održana je u prostorijama aleksinačkog Caritasa u…

Pročitajte ceo tekst

Časovi srpskog i engleskog jezika za izbeglice u Vranju

Objavljeno u Uncategorized

Jedna od aktivnosti Caritasovog tima u izbegličkom centru u Vranju su časovi srpskog i engleskog jezika. Zbog velikog interesovanja izbeglica za učenje jezika i ograničenog prostora kontejnera, podeljeni su u više grupa. Kad god je to bilo moguće, zbog vremenskih uslova, časovi su se odvijali na otvorenom, ispred kontejnera. Osoblje…

Pročitajte ceo tekst

POZIV ZA UČEŠĆE NA TRENINZIMA Odnosi s javnošću & Fundraising

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Udruženje Naša kuća i organizacija Caritas Srbije, u okviru regionalnog projekta SOCIETIES koji finansira Evropska unija, organizuju dva treninga na sledeće teme: 1. Odnosi s javnošću, 2. Fundraising. Treninzi su deo programa izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva u procesima socijalne inkluzije i razvoja dijaloga sa institucijama i imaju za cilj…

Pročitajte ceo tekst

U Žablju nagrađeni likovni radovi na temu ,,Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda”

Objavljeno u Uncategorized

U nastavku aktivnosti Caritasa Apostolskog Egzarhata u okviru projekta “Dome sigurni dome” organizovan je likovni konkurs na temu smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda za učenike četiri odeljenja petih razreda Osnovne škole “Miloš Crnjanski” iz Žablja. Dodela nagrada za dvanaest najboljih likovnih radova učenika održana je 6. novembra. Konkurs je organizovan…

Pročitajte ceo tekst

Tri godine rada Caritasovih vešeraja za izbeglice u Srbiji

Objavljeno u Urgentni projekti

Tokom više od tri godine pružanja pomoći izbeglicama i migrantima Caritas u Srbiji razvio je mnoge inovativne aktivnosti, koji predstavljaju bitan deo svakodnevnog života izbeglica. Tako je u novembru 2015. godine Caritas započeo sa uslugama vešeraja za izbeglice koje borave u prihvatnim centrima Krnjača i Preševo. Pre nego što je…

Pročitajte ceo tekst

Održan sastanak radne grupe za socijalnu inkluziju

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U okviru projekta Societies – Support of CSOs in empowering technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe u utorak 30. oktobra održan je šesti sastanak Radne grupe za socijalnu inkluziju. Cilj sastanka bio je da se inicira razgovor i diskusija na temu Usluge…

Pročitajte ceo tekst

Kako se zaštititi od požara?

Objavljeno u Urgentni projekti

Pogledajte kratak video o tome kako se možete zaštititi od požara. Video je nastao u okviru projekta Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, u saradnji Sektora za vanredne situacije – MUP-a Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Caritasa Srbije.    

Pročitajte ceo tekst

Caritasove kreativne aktivnosti sa izbeglicama u Krnjači

Objavljeno u Urgentni projekti

U Centru za azil Krnjača u Beogradu, u dve prostorije koje su date na raspolaganje Caritasu od strane Komesarijata za izbeglice i migracije, sprovodi se niz kreativnih, edukativnih i okupacionih aktivnosti za izbeglice i migrante. Odrasli imaju mogućnost da uče engleski i srpski jezik, učestvuju u kreativnim radionicama i igraju…

Pročitajte ceo tekst

Družili smo se i na sajmu knjiga

Objavljeno u Uncategorized

Sajam knjiga u Beogradu i ove godine bio je najposećeniji sajam u regionu. Kao i svake godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije imalo je svoj štand, na kojem je svoje mesto imao i Sektor za vanredne situacije, koji je predstavio edukativne materijale realizovane u saradnji sa Caritasom Srbije. Tokom trajanja…

Pročitajte ceo tekst

Održan trening za trenere volontera

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U subotu 27.10.2018. u okviru projekt Razvoj Caritasa  – smanjenje siromaštva Caritas Srbije je održao celodnevni trening za trenere volontera. Trening je održan u dvorani župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu,p risustvovalo je 14 osoba iz svih biskupija u Srbiji, među kojima je bilo kako volontera, tako i zaposlenih…

Pročitajte ceo tekst

Druženje starijih osoba i volontera župskih Caritasa Apostolskog Egzarhata

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Povodom obeležavnja meseca starih, 25.10.2018. u Kucuri volonteri župnog Caritasa organizovali su druženje za starije osobe i volontere iz župskih Caritasa Kucure, Novog Sada i Kule. Poslepodnevno druženje, na kojem je bilo prisutno preko 80 starijih osoba počelo je prigodnom molitvom i dobrodošlicom župnika u Kucuri, kao i koordinatora župskih…

Pročitajte ceo tekst