Otvaranje Centra za mentalno zdravlje

U Medijani, jednoj od niških opština, 02.10.2005. otvoren je prvi Centar za mentalno zdravlje u Srbiji.

plakat1b

Centar je otvoren u okviru Psihijatrijske bolnice Gornja Toponica u Nišu, saradnjom između Ministarstva zdravlja, Pakta za stabilnost i Caritas-a. Centar predstavlja važan pilot projekat koji bi doveo do otvaranja sličnih centara u drugim gradovima Srbije, kako je već najavljeno u Valjevu i Beogradu.

Program otvaranja vodio je direktor Centra za mentalno zdravlje dr Milan Stanojković, koji je takođe i direktor Psihijatrijske bolnice u Nišu i koji je za četiri godine napornog rada uspeo da dovede do otvaranja ove strukture, uz stalnu pomoć Caritas-a. Otvaranje je bilo propraćeno lokalnim medijima.

Na otvaranje su govorili predstavnici vlade i drugih struktura: zamenik ministra zdravlja, članovi Nacionalne komisije za mentalno zdravlje zajedno sa predsednicom dr Dušicom Lečić-Toševski, predstavnici SZO-a, predstavnici Vlade Grčke u ime Pakta za stabilnost, predstavnici gradske vlasti kao i druge zvanice iz oblasti zdravlja i predstavnici Caritas Italiana iz kancelarije Beograd, Caritas Trento i dr Paolo Serra, konsultant za psihijatriju pri Caritasu.

Ovaj projekat sprovodi se u cilju poboljšanja uslova lečenja osoba sa mentalnim poremećajima. Ovaj, kao i budući centri koji će se otvoriti nastoji da smanji broj hospitalizacija pacijenata u Psihijatrijskim bolnicama i da upućuje pacijente u Centre za mentalno zdravlje kao mesta novog terapeutskog načina lečenja koji se na humaniji način bavi osobom.

U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i…

Pročitajte ceo tekst

Susret sa zajednicom Delo Crkve

Objavljeno u Uncategorized | Prokomentarišite vest

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Pročitajte ceo tekst

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni…

Pročitajte ceo tekst