Svetski dan siromašnih = Nedelja Caritasa

Ove godine Nedelja Caritasa se obeležava kad i Svetski dan siromašnih – 19.11.2017, u svim biskupijama u našoj zemlji. Papa Franjo ustanovio je Svetski dan siromašnih kako bi u svetu kršćanske zajednice postale sve više i sve bolje konkretni znak Kristove ljubavi prema poslednjima i najpotrebnijima i pokazale „Isusovu povlaštenu ljubav prema siromašnima”.

„Moja je želja da kršćanske zajednice, u nedelji koji prethodi Svetskom danu siromašnih, koji ove godine pada na 19. novembra, to jest Trideset i treću nedelju kroz godinu, ulože napore kako bi omogućili trenutke susreta i prijateljstva, solidarnosti i konkretne pomoći. Mogu pozvati siromašne i volontere da učestvuju zajedno u euharistiji te nedelje, tako da učine još autentičnijom proslavu svetkovine Gospodina našega Isusa Krista, Kralja svega stvorenja, koja se slavi sledeće nedelje“. Ova poruka verno oslikava nastojanja našeg Caritasa, da razvijajući konkretne akcije u župama, utičemo na smanjenje siromaštva. Poruka nije namenjena samo volonterima i zaposlenima u Caritasu, već njome želimo potaknuti sve župne zajednice u Srbiji da po rečima Svetog Oca „reaguju na kulturu odbacivanja i rasipanja, te da usvoje i prigrle kulturu susreta“. Osim župnih zajednica ovaj poziv je usmeren celom društvu, koje želimo potaknuti na veću pažnju prema onima koji se na različite načine osećaju siromašnima i odbačenima: „taj je poziv upućen svima nezavisno o verskoj pripadnosti; svi su pozvani na otvorenost i deljenje sa siromašnima kroz konkretne znakove solidarnosti i bratstva“, rekao je Papa u svojoj poruci.

Nedelja Caritasa će biti prilika za pokazivanje privilegovanje ljubavi prema onima koji su u potrebi. Prilozi koji se budu skupili tokom nedeljnih misa koristiće se za pomoć siromašnima, kroz župne Caritase.

Za ovaj dan Caritas Srbije pripremio je i molitve vernika, kako bi pored konkretnih inicijativa bila i molitva. “Ne zaboravimo da je Oče naš molitva siromašnih. Naše traženje kruha, naime, izražava naše poverenje u Boga za naše osnovne potrebe u životu. Sve što nas je Isus učio u toj molitvi izražava i objedinjuje vapaj svih onih koji pate zbog nesigurnosti života i manjka onoga što im je potrebno“, rekao je Papa Franjo.

Povodom Svetskog dana siromašnih 19. novembra Caritas Srbije napravio je virtuelnu izložbu, koja se sastoji od fotografija naših korisnika širom zemlje. Ove fotografije pokazuju potrebu za toplim domom, porodicom, prijateljima, podrškom, čime želimo da skrenemo pažnju javnosti na različite vrste siromaštva i podstaknemo senzibilitet i solidarnost prema ljudima u potrebi. Izložbu možete pogledati na stranici: http://caritas.rs/caritas/?p=3585.