Radionica “Samoniklo bilje i način njegovog sakupljanja”

U okviru projekta “Jačanje profesionalne edukacije odraslih u ruralnim sredinama“, koji se realizuje u okviru Drugog poziva IPA prekograničnog programa Srbija – BiH, finansiranog od strane Evropske Unije iz pretpristupnih IPA fondova, u Fojnici (BiH) je organizovana regionalna prekogranična radionica pod nazivom: “Samoniklo bilje i način njegovog sakupljanja”.

3
Učesnici radionice su bili polaznici kurseva za sakupljanje i preradu lekovitog bilja iz Srbije i Bosne i Hercegovine i projektni timovi partnera, Caritas-a Šabac i Caritas-a Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Radionicu, koju je odlikovala velika zainteresovanost učesnika i interaktivni rad, vodio je dr Slavoljub Tasić sa Instituta “Josif Pančić” iz Beograda.

5
Cilj radionice je bio da 20 učesnika unapredi znanje na području sakupljanja i prerade lekovitog bilja, koje bi trebalo da im pomogne da realizuju svoje preduzetničke ideje. Na radionici su dobili i osnovne informacije o kanalima distribucije i pakovanja. Uz to, interkulturalne i prekograniče veze su ojačane tako što je inicirano partnerstvo i moguća saradnja između osoba koje žive na ruralnom području sa obe strane granice.1

Konferencija o projektu “Pomoć školskoj deci” u Aleksincu

U utorak 14. oktobra 2014. u svečanoj sali Skupštine opštine Aleksinac održana je konferencija o projektu Caritasa Aleksinac “Pomoć školskoj deci”, koji se realizuje u sklopu programa Komensky fonda – zajedničkog fonda Caritasa i Erste fondacije. Ovaj fond nastao 2006. godine u cilju pomoći deci školskog uzrasta u centralnoj i istočnoj Evropi. Ciljne grupe koje su pomognute su deca romske populacije, deca bez roditeljskog staranja i deca iz siromašnih porodica. Ideja ovog fonda je da okupi različite organizacije koje se bave decom. Na konferenciji bili prisutni predstavnici Caritasa i drugih organizacija iz različitih zemalja Evrope, kao što su Češka, Mađarska, Slovačka Austrija, Albanija i Rumunija, koji su nekoliko dana boravili u Srbiji na seminaru u organizaciji Caritasa Beogradske nadbiskupije “Building expertize and networking of parners”.

SAM_9225 (1024x665)Od 2006. godine u okviru projekta “Pomoć školskoj deci” Caritas Aleksinac je pomogao školovanje oko 1000 đaka iz aleksinačke opštine. Predstavnica Erste fondacije iz Austrije Alina Serban je istakla da je ovaj projekat primer dobre prakse za sve ostale organizacije. Ove godine će Caritas Aleksinac obezbediti udžbenike, autobuske karte, školske obroke i dodatne časove za najmanje 200 učenika.

Na početku konferencije prisutnima se obratio Dragan Jovanović, predstavnik opštine Aleksinac, koji je govorio o socijalnoj situaciji u ovoj opštini.
Prisutnima se zatim obratio prečasni Marko Trošt, župnik u Aleksincu, koji je istakao dobru saradnju Caritasa sa različitim institucijama u Aleksincu, kao i sa sestrinskom Pravoslavnom crkvom.

SAM_9165 (1024x576)
Nakon toga reč je imao Goran Žalac, koordinator Caritasa Aleksinac, koji je govorio o ovom projektu i drugim aktivnostima Caritasa. U okviru projekta “Pomoć školskoj deci” organizovana je priprema romske dece za školu, kao i pomoć siromašnoj talentovanoj deci u vidu kupovine autobuskih karata, udžbenika i pribora i užine. Gospodin Žalac je istakao da je jedan od glavnih razloga odsustva iz škole kada se radi o srednjoj školi nedostatak novca za prevoz, a kada je reč o osnovnoj školi nedostatak pribora za školu, cipela i ostale opreme. Što se tiče karata za prevoz gospodin Žalac je istakao da su preko 70% učenika u aleksinačkoj opštini putnici, a 30% imaju potrebu za finansijskom pomoći pri kupovini karata, jer se cena karata kreće od 10 do 50 evra. Veliki broj učenika dolazi iz ruralnih područja, u kojima roditelji žive od poljoprivrede i nemaju redovna primanja. S obzirom na to da je Aleksinac siromašna opština, sa većim brojem nezaposlenih, gospodin Žalac je istakao da je teško izabrati korisnike, pa je posebna pažnja je usmerena na socijalni status učenika i preporuku školskog tima. Pri snabdevanju udžebnicima dogovor sa školama je takav da one zadržavaju udžbenike date deci, tako da ostaju za buduće generacije, koje nastavljaju da ih koriste. Osim udžbenika i školskog pribora učenicima u potrebi se obezbeđuje i užina, ista ona koju dobijaju i druga deca preko dobavljača školskih obroka, tako da se ne može primetiti razlika između dece. Osim ovih aktivnosti, u okviru projekta sprovode se i dodatni časovi za učenike nižih razreda, a Caritas Aleksinac je prošle godine otvorio Edukativni centar, namenjen nastavnicima i učenicima.

SAM_9188 (1024x576)Na konferenciji se prisutnima obratio i Slavoljub Veličković, direktor poljoprivredne škole “Šumatovac”, koji je istakao kako saradnja sa drugim školama u regionu koju sprovode ne bi bila moguća bez pomoći Caritasa, koji obezbeđuje besplatan smeštaj za učenike iz inostranstva. On se takođe zahvalio za pomoć u finansiranju putnih troškova učenika ove škole, koje im omogućava da prate nastavu i završe školovanje.
Dragan Stevanović, pedagog u osnovnoj školi “Ljupče Nikolić”, najvećoj u Aleksincu, se takođe zahvalio Caritasu na sedmogodišnjoj saradnji, tokom koje je škola dobila 60 kompleta udžbenika za decu iz ugroženih porodica.

SAM_9199 (1024x562)Prisutnima su svoje iskustvo sa ovim projektom ispričali i dvoje korisnika, srednjoškolac Aleksandar koji živi u višečlanoj porodici, koji je trenutno uključen u ovaj projekat. Osim pomoći u školovanju dece njegova porodica periodično dobija pomoć u hrani i odeći od strane Caritasa. Ovaj učenik je imao prilike da učestvuje u kampovima i radionicama koji su organizovani od strane Erste fondacije.
Nakon njega prisutni su imali priliku da čuju iskustvo Dunje, korisnice koja je završila srednju školu i sada studira engleski jezik. Uz pomoć ovog projekta kao talentovana učenica Dunja je uspela da završi filološku gimnaziju u Nišu, pošto su joj omogućene karte za prevoz kada je njena porodica bila u teškoj finansijskoj situaciji. Da bi pokazala svoju zahvalnost često pomaže u prevođenju u Caritasu, naročito kada dolaze gosti iz drugih zemalja.

Na kraju konferencije Slaviša Petrović, profesor informatike koji je u Caritasu Aleksinac uključen u rad obrazovnog centra, je govorio o aktivnostima ovog centra, problemima u obrazovanju, radu sa nastavnicima i roditeljima, a zatim je sve prisutne uveo u multikulturanu radionicu, koja je nakon toga bila organizovana u prostorijama Caritasa. U ovoj radionici učestvovali su mladi iz Slovenije, Bugarske i Srbije, koji su tih dana boravili u Caritasu Aleksinac.

SAM_9216 (1024x576)

Film “Stanje duše”

Ovaj film je snimljen povodom obeležavanja 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja, u okviru Caritasovog projekta “ PRO.ME.NE – Promocija mreže za mentalno zdravlje”, koji finansira Evropska Unija. Premijerno je prikazan 10. oktobra na kanalu B92 INFO. Film govori o životu članova udruženja korisnika psihijatrijskih usluga “Duša” i “Videa”, njihovim svakodnevnim aktivnostima i značaju koji za njih imaju udruženja.

snimatelj: Filip Jasnić
tonska obrada: Goran Štifanić
ideja i scenario: Miša Stojiljković
reditelj: Marko Popović

Produkcija “Samaljot”

Film je dostupan i u verziji sa prevodom na italijanski: 

sa prevodom na engleski:

kao i u kraćoj verziji od 10 minuta: 

10. oktobar – Svetski dan mentalnog zdravlja

Dan mentalnog zdravlja se u svetu obeležava od 1992., a Caritas ga zajedno sa svojim partnerima obeležava od 2005. godine. Ovaj dan je svake godine prilika da se više govori o problematikama mentalnog zdravlja, koje se ne tiču samo korisnika psihijatrijskih usluga, već se odnose na celo društvo. Mentalna oboljenja se javljaju se kod više od 25% ljudi tokom nekog perioda njihovog života. To su univerzalni poremećaji koji pogađaju ljude iz svih zemalja i društva, osobe svih starosnih dobi, žene i muškarce, bogate i siromašne, iz gradskih i seoskih sredina. Bez obzira na to što se sa mentalnim poteškoćama susreće četvrtina društva, korisnici psihijatrijskih usluga su često marginalizovani, obeleženi od svoje sredine kao drugačiji, zbog čega i nakon lečenja imaju velikih poteškoća u samostalnom životu i pronalaženju posla.

Ovog 10. oktobra na B92INFO u terminima 10.00, 14.30, 19.00 časova biće emitovan film Miše Stojiljkovića “Stanje duše”, koji govori o životu članova udruženja korisnika psihijatrijskih usluga i o nekim od dosadašnjih aktivnosti Caritasa.

Povodom svetskog dana mentalnog zdravlja biće organizovana i izložba kreativnih radova korisnika psihijatrijskih usluga, u organizaciji udruženja “Videa”, koja će se održati sutra 10. oktobra od 19:00 časova u Ulici Vladimira Radovanovića 2, Banovo Brdo – Beograd, kao i na forum teatar “Priče iz duše” sa članovima udruženja korisnika psihijatrijskih usluga “Duša”, koji će se održati u ponedeljak 13. oktobra u 20:00 časova u Domu omladine.

 

Ministar inostranih poslova Austrije zadovoljan Caritasovim radom u Šapcu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurc posetio je Srbiju 8. oktobra, u pratnji članova visoke delegacije ove zemlje, kao što su: prečasni Mihael Landau predsednik Caritasa Austrije, koji je među prvima podržao aktivnosti Caritasa Srbije u pružanju pomoći poplavljenom stanovništvu, glavni urednik lista Kurier, medijske kuće koja je pokrenula kampanju prikupljanja pomoći, predsednik Raiffeisen banke Austrije, koja je pružila svoju finansijsku podršku ovim aktivnostima, ambasador Austrije u Srbiji, predstavnici Crvenog krsta Austrije i drugi. U prepodnevnim časovima članovi delegacije, na čelu sa ministrom inostranih poslova, susreli su se premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji se tom prilikom zahvalio Austriji kao državi i njenim institucijama, bankama i humanitarnim organizacijama koje su pritekle u pomoć Srbiji nakon poplava, naglasivši na poseban način pomoć koja je bila pružena preko Caritasa.

DSC_0899 (800x532)
U popodnevnim časovima ministar Kurc i ostali članovi delegacije posetili su dve porodice u selu Mrđenovac, koje su korisnici pomoći koju Caritas Šabac pruža. Članovima delegacije pridružili su se i Beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije Msgr. Stanislav Hočevar, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, direktor Caritasa Šabac Miroljub Nikolić i drugi predstavnici Caritasa. Ministar Sebastian Kurc i ostali članovi delegacije su prvo posetili Predraga i Cvetu Mojić, dvoje osamdesetogodišnjaka, koji žive sami i korisnici su usluga kućne nege koje im besplatno pruža šabački Caritas. Predrag Mojić se tom prilikom zahvalio organizatorima ove humane akcije, izrazivši želju za širenjem ovakvih aktivnosti u kojima medicinske sestre posećuju domaćinstva kao njihovo, pružaju im zdravstvenu podršku i pomažu im u svakodnevnim aktivnostima. Predrag je članovima delegacije ispričao i kako su izgledale poplave u ovom kraju i pokazao im njihovu baštu, koja je pretrpela poplave, zbog čega za sada nisu u mogućnosti da u njoj sade ono što su dosada uzgajali za sopstvene potrebe.

Članovi delegacije su zatim posetili Žarka Kovačevića, koji je takođe pretrpeo znatnu štetu od poplava i koji je ispričao da su uspeli da spasu nešto od stoke, ali da nisu uspeli da sačuvaju inventar iz kuće. Ova porodica je uključena u Caritasov rehabilitacioni projekat, zbog čega su primili građevinski materijal potreban za sanaciju kuće.
»Voda nam je sve uništila za 15 minuta. Mi se bavimo povrtarstvom, sve je nestalo u trenu, voda je poplavila i dvorište i kuću tako da smo morali da napustimo dom i preselimo se kod prijatelja. Dvadeset dana nije moglo da se uđe u dvorište, jer je voda sporo oticala. Tek pre četiri dana počeli smo da sređujemo kuću, kad je stigla pomoć od “Caritasa” u građevinskom materijalu. Nismo sami mogli ništa da uradimo, imamo mesečno samo 10.000 dinara penzije koju prima moja majka« – rekao je Kovačević.
Gospodin Kovačević je izrazio reči zahvale svima onima koji su im pružili pomoć, a zatim je članovima delegacije pokazao svoj dom, gde su sada u toku radovi rekonstrukcije.

DSC_0948 (800x532)Nakon ovih poseta ministar Sebastian Kurc se obratio prisutnim novinarima:
»Austrija je sa velikom brigom pratila šta se dešavalo tokom poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji i odlučila je ne samo da pomogne nego da pomogne odmah i brzo. Ovde nismo stavili na raspolaganje samo sredstva iz fonda koji je namenjen inostranstvu u slučaju prirodnih nepogoda, već se radi i o veoma velikoj mreži i sprezi ljudi koji su svi radili sa istim ciljem, to su austrijska preduzeća, kao što je recimo Raiffeisen, zatim austrijske nevladine organizacije, imamo tu Caritas i Crveni krst, osim toga i velike medijske kuće, recimo Kurier, koji je odmah pokrenuo kampanju prikupljanja pomoći. S obzirom na veliku bliskost i povezanost Austrije i Srbije i s obzirom na činjenicu da u Austriji živi oko 160.000 ljudi koji su srpskog porekla naravno da je postojao veliki stepen pomoći i veliki stepen spremnosti da se pruže donacije. Lepo je što danas možemo videti kako su na licu mesta dobro iskorišćena ta sredstva i donacije«, rekao je ministar Kurc.

DSC_1023 (800x532)Prisutnima se obratio i predsednik Caritasa Austrije prečasni Mihael Landau:
»I od mene jedno veliko hvala što ste nas na licu mesta primili da vidimo kako je ta saradnja funkcionisala, ali isto tako veliku zahvalnost moram da uputim i nadležnima koji su na licu mesta reagovali, i vama gradonačelniče i regiji, jer iz brojnih razgovora znam koliko je dobro i efikasno funkcionisala saradnja i koliko je pomoć usmeravana tamo gde je bila potrebna, tako da i tu jedno veliko hvala.«

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović se takođe obratio prisutnim novinarima:
»Ja bih kao gradonačelnik Šapca zahvalio na svoj pomoći koju je austrijska država preko Caritasa pružila gradu Šapcu u poplavama. S obzirom da državna pomoć nije uspela da pokrije sve ljude koji su postradali, a grad Šabac je učinio sve što je mogao tako da pomoć stigne, ako ne preko državne pomoći, onda preko pomoći nevladinih organizacija. Naša ideja je bila da uspostavimo sistem koji je pravičan i koji će omogućiti donatorima da pomoć zaista stigne do onih kojima je neophodna. Naročito moram da se zahvalim direktoru Caritasa Šabac Miroljubu Nikoliću, sa kojim imamo jednu zaista značajnu i veliku saradnju, koju imam nameru da proširim. Poučen iskustvima koje Caritas ima u celoj Evropi zainteresovan sam za sve one usluge socijalne zaštite, bilo da su to gerontodomaćice, pomoć u kući, nega u kući, sve ono što na bilo koji način može da podigne nivo socijalne zaštite. Naročito bih naglasio posvećenost ljudi koji rade u Caritasu Šabac, brizi o ljudima, dakle jedno je da dobijete pomoć, materijalnu pomoć i novčanu, a jedno je šta znači lepa reč, lep gest i pomoć, to novac ne može da plati.«, rekao je gradonačelnik Šapca.

DSC_0667 (800x532)

Prisutnim predstavnicima medija se na kraju obratio i direktor Caritasa Šabac Miroljub Nikolić:
»Prvo bih želeo da se zahvalim predstavnicima medija, jer su većina od vas bili prisutni od početka poplava i pratili su sve aktivnosti ne samo Caritasa, nego i drugih organizacija i to je, kao što vidite dovelo da smo umrežili ne samo nevladine organizacije, to jest organizacije civilnog društva, nego i druge, mnogo veće organizacije. Caritas Šabac je po izbijanju poplava odmah reagovao i naišli smo na podršku naših partnera iz čitave Caritasove mreže, prevashodno Caritasa Austrije. Već 23. maja generalni sekretar Caritasa Austrije je posetio Šabac i obezbedio da velika količina pomoći stigne direkno preko Caritasa Austrije. Samo prvih sedam dana, od 16. do 23. maja Caritas je pripremio i distribuirao preko 10.310 suvih obroka kako ljudima koji su bili evakuisani, tako i volonterima na nasipima. Nakon toga Caritas Austrije je podržao projekat urgentne pomoći, koji je podrazumevao pomoć u hrani i higijeni za 1465 porodica u šabačkom kraju koje su bile pogođene poplavama i 72,5 tone stočne hrane. Nakon toga Caritas Austrije je odobrio projekat rehabilitacije i danas smo videli jedan od primera, a to je da se za 130 porodica u ovom kraju obezbeđuje pomoć u građevinskom materijalu. Takođe, zahvaljujući međunarodnoj mreži Caritasa podržana je naša služba za pomoć u kući, tako da naše negovateljice i medicinske sestre pružaju pomoć starima, invalidnim licima i na poplavljenom području«.

“Caritas u srcu Crkve” Sastanci o razvoju župskih Caritasa

Svećenici Beogradske nadbiskupije, zajedno sa Beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, susreli su se u Šapcu 8. oktobra, kako bi razgovarali o razvoju župskih Caritasa. Njima se pridružio prečasni Matej Kobal, koji je uključen u regionalni projekat razvoja župskih Caritasa, a ujedno je i direktor Caritasa Koparske biskupije u Sloveniji, kao i Miroslav Valenta, koordinator regionalnog projekta “Razvoj župskih Caritasa”.

SAM_9125 (1024x576)Prečasni Kobal je ovom prilikom održao predavanje o nekim od gorućih pitanja koja se obično javljaju kada se među svećenicima govori o razvoju župskih Caritasa, kao što su: šta znači Caritas u mom pastoralu, šta ako nisam kvalifikovan za Caritas, šta sa duhovnim siromaštvom. Glavni odgovor na sva ova pitanja je činjenica da ne možemo kao Crkva odlučiti samo da se posvetimo naveštanju, a da zanemarimo pomoć onima koji su u potrebi. Prisutne su posebno dirnule snažne reči prečasnog Mateja da Crkva postaje sekta ako ne živi Caritas, jer uzima samo jedan deo, a ne celinu bića same Crkve, koja je „kerygma“ (naveštaj), „liturgia“ i „diakonia“ (caritas). Takođe je istakao Isusove reči da će siromašnih uvek biti oko nas i da smo pozvani da im pomognemo. Naglasio je da je najveći misionar XX veka bila Majka Tereza, koja je malo propovedala, ali je najviše naveštala svojim radom. Ispričao je i jednu anegdotu iz života Svetog Franje: naime Sveti Franjo je pozvao jednog od svoje braće da propovedaju u jednom mestu, međutim došavši u to mesto proveli su sve vreme pomažući onima u potrebi i odmah zatim su krenuli kući, pa je iznenađeni brat pitao: “Kada ćemo propovedati?” a Sveti Franjo je odgovorio “To smo radili sve vreme”. Prečasni Kobal je takođe istakao reči Pape Benedikta XVI, objavljene 2012. godine u dokumentu Motu proprio o karitativnoj službi “Intima ecclesiae natura” (Duboka priroda Crkve), gde navodi da je Caritas u srcu Crkve i da je sam izraz Crkve. Rekao je i da je Caritas potreban na nivou zajednice, jer je izraz njene delotvorne ljubavi. Ispričao je i neka od iskustava volontera Caritasa u Sloveniji, rekavši da su većina, kada su ih pitali zašto su se prijavili na volontiranje u Caritasu, kao glavni motiv naveli evanđeoski poziv služenja onima koji su u potrebi, ali i činjenicu da ih rad u Caritasu ispunjava i da žele da iskoriste svoje talente na taj način. Svim prisutnima je prikazao jedan film engleskih isusovaca, koji govori o Papi Franji, ističući da je njegova popularnost vezana za njegovu veliku ljubav prema siromašnima.

Nakon ovog izlaganja Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šabac, je ispričao svoje iskustvo rada u Caritasu, koje je vezano i za njegov lični put rasta u veri. Nakon više od 10 godina rada Caritas Šabac je primer dobre prakse, koji realizuje veliki broj projekata, ali pre svega organizacija u kojoj ljudi prepoznaju želju da se svima pomogne. Istakao je da je samo za vreme poplava svaki dan bilo prisutno oko 100 volontera u Caritasu. On je takođe ohrabrio sve prisutne da razvijaju Caritas u svojim župama, naglasivši da ako je Caritas uspeo u Šapcu, bez obzira na to što je zajednica mala, može uspeti i na drugim mestima.SAM_9138 (1024x576)

Miroslav Valenta je zatim govorio o projektu “Razvoj župskih Caritasa” i priručniku koji je pripremljen u okviru ovog projekta.

SAM_9141 (1024x576)Sledećeg dana prečasni Matej Kobal i Miroslav Valenta su u Novom Sadu, u grkokatoličkoj parohiji sv. Petra i Pavla održali iste prezentacije za direktore, svećenike animatore i svećenike Subotičke, Zrenjaninske, Srijemske biskupije i Apostolskog egzarhata koji su došli iz više župa, a koji su ukjučeni u projekat “Razvoj župskih Caritasa i smanjenje siromaštva“.
Posle pozdrava nacionalnog direktora, preč.Vladislava Varge, prisutne je iznedadio svojim izazovnim govorom preč. Matej, naglašavajući da župski Caritas može da funkcioniše i bez ijednog dinara, dovoljno je imati dušu i srce Crkve, koja živi punim plućima upravo preko svih triju fundamentalnih i nerazdvojnim elemenata, koji je sačinjavaju, ali ne i kada jedan od njih nedostaje. Tada Crkva postaje jedna karikatura i ne odgovara onome što Krist zamislio.

SAM_9129 (1024x576)
Predavač je bio prekidan živom diskusijom i brojnim pitanjima, što je govorilo o zainteresovanosti svih prisutnih, kako biskupijskih direktora tako i svećenika animatora.
Na sastanku su prisustvovao i novinar „Ruskog Slova“ koji je objavio tekst i sliku u spomenutim nedeljnim novinama
Kako je na kraju rekao Miroslav, posle ove izvanredno teške godine poplava, priprema se i nastavak predavanja i obuke svećenika iz celog regiona.

Delegacija Austrije u poseti korisnicima Caritasove pomoći

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurc posetio je Srbiju 8.
oktobra, u pratnji članova visoke delegacije ove zemlje, kao što su:
prečasni Mihael Landau predsednik Caritasa Austrije, koji je među prvima podržao aktivnosti Caritasa Srbije u pružanju pomoći poplavljenom stanovništvu, glavni urednik lista Kurier, medijske kuće koja je pokrenula kampanju prikupljanja pomoći, predsednik Raiffeisen banke Austrije, koja je pružila svoju finansijsku podršku ovim aktivnostima, ambasador Austrije u Srbiji, predstavnici Crvenog krsta Austrije i drugi. U popodnevnim časovima ministar Kurc i ostali članovi delegacije posetili su dve porodice u selu Mrđenovac, koje su korisnici pomoći koju Caritas Šabac pruža.

« 1 of 3 »

 

Trening “Medijski nastupi i prezentacijske veštine”

U okviru projekta “PRO.ME.NE” 7. i 8. oktobra u Beogradu održan je trening za članove udruženja psihijatrijskih usluga, pod nazivom “Medijski nastupi i prezentacijske veštine”. Trening su održale Vukosava Crnjanski i Jovana Đurbabić iz “Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA”.

SAM_9110 (1024x576)
Tokom treninga učesnici su imali prilike da se međusobno upoznaju, stanu pred kamere, pripremaju medijski nastup u grupama, čuju praktične savete o neophodnoj pripremi pre nastupa. Ohrabrenje za sve učesnike je bila činjenica da čak i svetski poznati govornici pripremaju medijski nastup i vežbaju pre nego što definitivno stanu pred publiku ili pred kamere. Predavači su istakli da je u okviru pripreme za javni nastup bitno je razmišljati o tome koji je cilj nastupa, koja je ciljna grupa i koja bi bila eventualna nezgodna pitanja. Takođe su istakli da je bitno da poruka bude jasna i razumljiva što većem broju osoba. Karakteristike dobre poruke, koje su izneli predavači, su da je ona: jasna, kratka, jedinstvena, bitna, istinita, dosledna i emotivna. Učesnici su imali priliku da iskuse koliko je značajan čak i jedan minut medijskog nastupa, da vežbaju kako da najbolje iskoriste vreme i na što jasniji način prenesu poruku odabranoj publici.

SAM_9112 (576x1024) SAM_9108 (1024x576) SAM_9103 (1024x576)

Humanitarna pomoć za poplavljene

Uz finansijsku pomoć Caritasa Austrije i Slovenije u prvim danima poplava dostavljen je higijenski materijal (pelene i kozmetika za bebe, četkice za zube, sapuni, itd.) u vrednosti od 7.000 evra za porodice evakuisane iz Obrenovca i privremeno smeštene u kolektivne centre koje je obezbedio Zavod za socijalnu zaštitu.

Sastanak predstavnika Caritasa Internationalis i delegacije Republike Srbije na Globalnoj platformi za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

U toku Globalne platforme za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa danas je u Ženevi održan radni sastanak predstavnika Caritasa Internationalis i delegacije Republike Srbije, na kom su razmenjena iskustva na temu smanjivanja rizika. Predstavnici delegacije Republike Srbije na ovom događaju g-đa Sandra Nedeljković iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i…

Pročitajte ceo tekst

Biskupisjki susret Caritasa Subotica održan u Senti

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Caritas Subotica je organizovao ovogodišnji biskupijski susret volontera i radnika biskupijskog i  župnih Caritasa u Senti. Susret je održan uz blagoslov župnika Nagy Józsefa u župi Sveta Mala Terezija u Senti, uz prisustvo 85 volontera i saradnika iz 17 župa Subotičke biskupije. Susret je započeo Svetom misom zahvalnicom, koju je služio…

Pročitajte ceo tekst

Sastanak koordinacione grupe projekta SOCIETIES održan u Baru

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U organizaciji Caritasa Crne Gore 14. maja 2019. godine u Baru održan je četvrti sastanak Koordinacione grupe projekta SOCIETIES – Podrška organizacijama civilnog društva u jačanju tehničkih veština, socijalnoj inkluziji osoba sa invaliditetom i primeni EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Na sastanku je predstavljen izveštaj o aktivnostima realizovanim 2018. godine,…

Pročitajte ceo tekst

Caritas Srbije učestvuje na Globalnoj platformi za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

Globalna platforma za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa osnovana je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija sa ciljem da sve zainteresovane stane razmene svoja iskustva, naučna otkrića, napredak, nedostatke, ideje i dostignuća u smanjenju rizika od prirodnih katastrofa. Zaključci i preporuke sa ovog skupa predstavljaju smernice za države, organizacije civilnog…

Pročitajte ceo tekst

Radionica o prirodnim nepogodama održana u školi „Veselin Nikolić“ u Kruševcu

Objavljeno u Uncategorized

U cilju podizanja svesti dece o neophodnosti pripreme i prevencije za prirodne nepogode, Caritas je organizovao radionicu u školi za osnovno i srednje obrazovanje „Veselin Nikolić“ u Kruševcu. „Prezentacija sadrži nekoliko tačaka i od velikog je značaja za decu“, izjavila je u ime Caritasa Jovana Lončarević. Na kraju prezentacije, učesnici…

Pročitajte ceo tekst

Projekat BRAVO STUDENT započeo u župi Nikinci

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, Caritas Srbije pokrenuo je podprojekat za župne Caritase pod nazivom BRAVO STUDENT, sa ciljem da se pomogne studentima, koji nemaju dovoljno sredstava za svoje studije. U današnjem društvu zbog složenosti okolnosti u kojima živimo, različiti su oblici siromaštva. To zahteva od Crkve…

Pročitajte ceo tekst

Održane radionice u školama opštine Bač u okviru projekta ,,Znanjem do sigurnosti”

Objavljeno u Uncategorized

U osnovnim školama “Vuk Karadžić” u Baču, “Aleksa Šantić” u Vajskoj, “Jan Kolar” u Selenči , “Moše Pijade” u Bačkom Novom Selu i “Ivo Lola Ribar” u Plavnoj, 6. i 7. maja 2019. godine Caritas Apostolskog Egzarhata održao je radionice za učenike od trećeg do petog razreda, na temu smanjivanja…

Pročitajte ceo tekst

Održan susret volontera Caritasa Zrenjaninske biskupije

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Susret volontera Caritasa Zrenjaninske biskupije održan je 3. maja 2019. u Zrenjaninskoj katedrali i prostorijama biskupije. Na susretu se okupilo 95 volontera i saradnika Caritasa iz 17 župa Zrenjaniske biskupije. Domaćin susreta je bio predsednik Caritasa Zrenjaninske Biskupije Mons. Dr Ladislav Nemet SVD, Zrenjaninski biskup. Direktor Caritasa Zrenjaninske biskupije, g….

Pročitajte ceo tekst

Konkurs za odabir trenera

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Caritas Srbije objavljuje Konkurs za odabir trenera u okviru projekta SOCIETIES – Support Of CSOs In Empowering Technical Skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe. Više informacija u prilogu: ToR Expert on Organizational Development and Strategic Planning

Pročitajte ceo tekst

Trening poverenika civilne zaštite grada Kruševca

Objavljeno u Uncategorized

U okviru projekta Znanjem do sigurnosti, koji je finansiran od strane Caritasa Nemačke, kao sastavni deo programa Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, 22.aprila 2019. godine, na Svetski dan planete Zemlje, u saradnji sa Odeljenjem za poslove odbrane i vanredne situacije Grada Kruševca Caritas Srbije je realizovao trening za poverenike civilne…

Pročitajte ceo tekst

Dom za stare i siromašne “Sveta Elizabeta” u Maradiku

Objavljeno u Briga o starima

Dom “Sveta Elizabeta“ je odgovor Caritasa na današnje potrebe najsiromašnijih osoba koje su napuštene, žive u nehumanim uslovima, ekstremnom siromaštvu i usamljenosti. Caritas Bolzano – Bressanone i Biskupija Bolzano – Bressanone / Bozen – Brixen iz Italije pokrenuli su 2015. godine projekat izgradnje doma “Sveta Elizabeta” za siromašne i napuštene stare…

Pročitajte ceo tekst

Okrugli sto na temu smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda u Bačkom Petrovcu

Objavljeno u Uncategorized

U saradnji sa opštinom Bački Petrovac  18. aprila Caritas je organizovao okrugli sto na temu Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda. Posle obraćanja svih prisutnih na okruglom stolu, predstavljen je projekat Caritasa “Znanjem do sigurnosti”: ciljevi, aktivnosti i rezultati, koji su planirani za 2019. godinu. Posle prezentacije predstavljene su aktivnosti opštine…

Pročitajte ceo tekst

Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava za osobe u potrebi u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U saradnji sa župom “Sv. Dimitrija-đakona i mučenika”, tradicionalno već 17 godina, Caritas Sremska Mitrovica organizuje Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava. Prodajom rukotvorina vrednih volontera i korisnika Caritasa sakupljena su izvesna sredstva, dok su župljani donirali sredstva za ličnu higijenu i hranu. Sakupljeni artikli podeljeni su u pakete, koje su…

Pročitajte ceo tekst

Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za OSI u Sremskoj Mitrovici osvojio prvo mesto na polumaratonu u Beogradu

Objavljeno u Uncategorized

U nedelju 14.04.2019. održan je veliki Beogradski maraton. Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za osobe sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici, postigao je rekord od 2 sata i 30 minuta na polumaratonu i time bio stigao prvi od svih prisutnih osoba sa invaliditetom. Startni paket učešća na Beomaratonu 2019. Zoranu…

Pročitajte ceo tekst

Održan nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U Klubu poslanika u Beogradu, u sredu 10. aprila održan je Nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama. Forum su, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, organizovali Caritas Srbije i udruženje Naša kuća, u okviru regionalnog EU projekta SOCIETES. Forumu je prisustvovalo oko stotinu učesnika…

Pročitajte ceo tekst