„Lepo mi je kad činim dobro” Uključivanje dece u karitativne aktivnosti Zrenjaninske biskupije

Akcija „Uključivanje veroučitelja i učenika koji pohađaju veronauku u školama u karitativne aktivnosti širom biskupije”, počela je susretom veroučitelja Zrenjaninske biskupije u septembru i podelom preko 2000 kasica sa natpisom Caritas, a trajala je do prve nedelje Adventa. Tek u završnici ova akcija je dobila naziv „Lepo mi je kad činim dobro”, prema izjavi jedne devojčice iz Mužlje koja je učestvovala u njoj.

Picture8

U okviru akcije veroučitelji su animirali učenike na svojim časovima, podelili im Caritasove kasice za sakupljanje priloga i istakli na oglasne table škola plakate sa natpisom “Gde ti je brat”, kako bi podstakli učitelje, nastavnike i roditelje da i oni čine dobro.

Picture7

Đaci su dva i po meseca štedeli od svog džeparca i sakupljali od roditelja i rodbine novčane priloge za siromašne, a za vreme nedeljne mise na dan Caritasa 15. novembra prineli su kasice sa prilozima kao dar ispred oltara u svojim župama. Ovom akcijom deca su postala najmlađi volonteri župnih Caritasa, doživeli su radost da mogu činiti dobra dela i osetili da su i oni korisni članovi župne zajednice.

Picture4

Uoči prve nedelje Adventa 28. novembra deca koja pohađaju veronauku u školama i u župama, u pratnji svojih veroučitelja i župnika došli su u Zrenjaninsku katedralu kako bi proslavili paljenje prve adventske sveće sa svojim biskupom. Ovom prilikom su svečano predali priloge ocu biskupu msgr. Ladislavu Nemetu – predsedniku Caritasa Zrenjaninske Biskupije.

Picture2

Novčana sredstva od priloga, namenjena su u potpunosti za nabavku hrane, ogreva i lekova za decu i porodice u potrebi na teritoriji cele Zrenjaninske biskupije, prema evidenciji župnih Caritasa.

Picture1

U Dračiću održan kviz na temu vanrednih situacija

U okviru tematskog dana održanog u OŠ „Dragoljub Ilić“ iz Dračič danas je realizovana  edukacija u formi kviza na temu reagovanja tokom vanrednih situacija i zaštite životne  sredine u cilju prevencije prirodnih katastrofa. Prethodnih nedelja učenici nižih razreda ove škole učili su kroz priručnik za decu „Pripremimo se sa Hermanom“, u kojoj morski rak Herman opisuje različite prirodne katastrofe koje su ga zadesile (poplave, zemljotres, požar, klizišta) i svoju potragu za savršenom kućicom. Kroz ovaj priručnik najmlađi učenici škole u Dračiću i izdvojenih odeljenja iz valjevskih sela Prijezdić, Žabari i Bačevci stekli su znanja  o prirodnim katastrofama i o načinu kako se zaštiti od njih. Caritas Srbije uz finansijsku podršku Caritasa Austrije, besplatno je obezbedio priručnike „Pripremimo se sa Hermanom“ za svu decu OŠ Dragoljub Ilić, čija će odeljenja učestvovati na projektu.
dracic1dracic4 dracic3

Počeo je sa radom Telefonski centar za slušanje „Nit“

Caritas Apostolskog Egzarhata, Župski Caritas Ruski Krstur

Telefonski centar za slušanje „Nit“ – psihološko-duhovna podrška SVIM osobama koje imaju bilo kakvu vrstu problema – porodičnih, tinejdžerskih, emotivnih, ljubavnih, problem neke vrste zavisnosti i drugih, zvanično je počeo sa radom 16. novembra 2015. godine.

NitKoordinatorka Centra „Nit“ dipl. psiholog Sonja Vislavski

Centar je otvoren za osobe u potrebi, inicirao ga je i oformio Caritas Apostolskog Egzarhata  na čelu sa izvršnim direktorom Jankom Katonom, a koordinatorka Centra je dipl. psiholog Sonja Vislavski.

Strogo po principu anonimnosti, centar će raditi svakog dana od 20 do 22 časova, osim nedelje. Otvorene telefonske linije biće u Ruskom Krsturu 025/703-011 i Novom Sadu 021/6-741-421, a ponedeljkom u Gornjem Bregu 024/843-093.

U Centru će dežurati 18 specijalno obučenih volontera koji su prošli sertifikovanu obuku, komuniciraju na rusinskom i srpskom jeziku, a u Gornjem Bregu na srpskom i mađarskom. Zainteresovane osobe se Centru mogu javiti i na e-mail adresu: nitcentar@gmail.com.

U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i…

Susret sa zajednicom Delo Crkve

Objavljeno u Uncategorized | Prokomentarišite vest

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni…