Poseta delegacije Caritasa Austrije

Od 18. do 20. septembra delegacija Caritasa Austrije boravila je u Srbiji. Cilj njihove posete bio je obilazak projekata koje podržava ovaj Caritas, sa posebnim akcentom na socijalno preduzetništvo i pilot projekat „Inkubator za mlade“ u Aleksincu.

U četvrtak 20. septembra delegacije Caritasa Austrije obišla je i Prihvatni centar Obrenovac – trenutno najveći prihvatni centar u Srbiji, kako bi se upoznali sa svim aktivnostima koje Caritas Beogradske nadbiskupije realizuje u ovom centru. Inovativne aktivnosti, koje su pokrenute zahvaljujući podršci Caritasa Austrije u PC Obrenovac, uključuju teretanu u kojoj migranti i izbeglice mogu da vežbaju i oslobode se negativne energije, stolarsku radionicu i vešeraj za izbeglice i migrante.

Studijska poseta Caritasu Poljske

Od 18. do 22. septembra predstavnici Caritasa Srbije i Hrvatskog Caritasa borave u studijskoj poseti Caritasu Poljske. Cilj posete je upoznavanje sa aktivnostima i projektima Caritasa Poljske i drugih biskupijskih Caritasa u ovoj zemlji, kao i uspostavljanje saradnje na budućim projektima.

Prvog dana posete održan je sastanak sa zamenikom direktora Caritasa Varšavske nadbiskupije, vlč. Stanomirom Opalinskim, koji je predstavio aktivnosti ovog Caritasa grupisane u 3 kategorije: Zdravstvo, Beskućnici i Pomoć deci i mladima. Predstavnici Caritasa Srbije i Hrvatskog Caritasa imali su prilike da se upoznaju i sa radom centra za migrante, kao i sa socijalnim preduzećem „Ko rano Rani“, koje je otvoreno 2013. godine, bavi se keteringom, a upošljava beskućnike.

Nakon posete kancelariji Caritasa Poljske i upoznavanja sa njihovim projektima i aktivnostima usledio je i sastanak sa vlč. Marekom Decom i vlč. Kristofom Sroka, zamenicima direktora Caritasa Poljske.

Poslednja dva dana planirana su za posetu Biskupijskom Caritasu Pšemeš, na jugu Poljske. Ovaj Caritas je specifičan po broju projekata koje implementiraju, a koji su finansirani od strane Evropske Unije.

GODINU DANA RADA SOCIAL CAFEA U BOGOVAĐI

Zahvaljujući podršci italijanskih organizacija IPSIA-ACLI, Caritasa Italije i Caritasa Ambrosiana prvi rođendan Social Cafe-a u Centru za azil u Bogovađi obeležen je ovog vikenda.  Tokom proleća i leta 2017. godine aktivnosti Caritasa Valjevo u Centru za azil Bogovađa proširene su realizacijom različitih edukativnih programa, kursevima engleskog i nemačkog jezika, različitim sportskim i edukativnim sadržajima koji imaju za cilj podizanje ličnih kapaciteta migranata, kao i njihovog nivoa tolerancije i razumevanja. Par dana pred početak jeseni 2017. godine saradnja Caritasa Valjevo i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije na polju podrške migrantima koji borave u ovom centru za azil zaokružena je otvaranjem Social Cafe-a u Bogovađi.
Glavni cilj Social cafe-a bio je i ostao poboljšanje kvaliteta života migranata koji borave u centru za azil i njihova formalna i neformalna edukacija tokom boravka u Srbiji. Prostor Social cafea je tokom ovih godinu dana korišćen za druženje i razonodu, ali i za edukativni rad.

(more…)

Otvoren prvi Caritasov dom za stare i siromašne u Srbiji

U nedelju 16. septembra u Maradiku svečano je otvoren Dom za stare i siromašne „Sv. Elizabeta“, prvi Caritasov dom ovog tipa u Srbiji. Ovom prilikom održan je blagoslov, koji je vodio Sremski biskup Mons. Đuro Gašparović i svečana sveta misa, koju je predvodio predsednik Caritasa Srbije – Beogradski nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar.

 

Na početku blagoslova i obilaska doma za stare prisutne je pozdravio župnik crkve „Svete Ane“ u Maradiku vlč. Božidar Lusevac. Sremski biskup Mons. Gašparović svečano je prerezao vrpcu na ulasku u dom za stare, zajedno sa direktorom Caritasa Bolzano-Bressanone Paolom Valenteom. Ovom prilikom Mons. Đuro Gašparović ispričao je da je odluci za izgradnju ovakvog doma predhodila poseta Mons. Ive Musera, biskupa Bolzano-Bressanone, koji se upoznao sa teškom situacijom starih u ovom kraju, koji često žive sami, u neprikladnim stambenim prostorima.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predstavnici Caritasa Bolzano iz Italije, koji je finansirao izgradnju ovog centra: direktor Caritasa Bolzano – Bressanone Paolo Valente, predstavnik biskupije Bolzano – Bressanone Franz Kripp i koordinator projekata ovog Caritasa za Srem, Makedoniju i Kosovo Fabio Molon. Svečanom otvaranju prisustvovao je i g. Gavrilo Grban ispred Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije.

Paolo Valente, direktor Caritasa Bolzano-Bressanone u svom pozdravu pročitao je i pismo biskupa Mons. Ive Musera. U ovom pismu Mons. Muser naglasio je da stara osoba čuva sećanje, iskustvo, međusobnu povezanost, kompletniju viziju života i mudrost. „Hodati sa starima i prema starima je dužnost svih, kao što je i vraćanje mesta koje zaslužuju u ljudskoj zajednici, mesta, koje im je često uskraćeno“, istakao je Mons. Muser.

Vlč. Jozo Duspara, direktor Caritasa Srem, tokom svog pozdrava govorio o tome da je Srem prošao kroz težak period tokom 90-ih godina, mnogi mladi su se odselili, a ostali su stari i usamljeni. Naglasio je i da se Crkva uključuje na različite načine da pomogne starima, bolesnima i nemoćnima, onima koji su na marginama društva.

Nakon svečanog blagoslova usledila je i misa u crkvi „Svete Ane“, koju je prevodio Beogradski nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar. Tokom svoje propovedi nadbiskup je naglasio da veličina svakog čoveka nije kada ostane zatvoren u sebe, već kada ide u susret. „Moramo se svi brinuti za čoveka, zajedničkim snagama, u ovo vreme tolikih iskušenja. Prva uloga Caritasa nije samo da činimo dobro, već da otkrivamo dostojanstvo svakog ljudskog bića“, istakao je Mons. Hočevar.

Misno slavlje obogatilo je pevanje hora Sveta Cecilija iz Zemuna, koji je nakon mise izveo i kratak, ali veoma zapažen, koncert.

U domu za stare i siromašne biće smešteno maksimum 16 osoba. Neki od kriterijuma koje treba da ispune korisnici su da se radi o starim osobama, koje su državljani Srbije koji stanuju na teritoriji Sremske biskupije, oba pola, koji nemaju dece, čiji maksimalni iznos penzije ne prelazi 100 evra, da su u pitanju napuštene osobe za koje se niko ne brine, koje žive u opasnim uslovima stanovanja.

Održan sastanak upravnog odbora projekta Societies

U sredu 13. septembra u Shëngjinu u Albaniji održan je sastanak upravnog odbora projekta Societies, koji predstavlja podršku organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština, socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i primeni EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Upravni odbor čini 18 članova: predstavnici Caritasa Srbije, koji je glavni aplikant projekta i po jedan predstavnik svakog od ko-aplikanata.

Članovi steering grupe sastaju se kako bi analizirali obavljene aktivnosti, osigurali odgovarajuću koordinaciju svih članova, izvršili internu evaluaciju i planirali naredne aktivnosti. Steering grupu vodi menadžer projekta, koji osigurava učešće i doprinos svih članova i partnera. Na sastanku je predstavljen izveštaj o aktivnostima sprovedenim u 2017-2018. godini, sa posebnim akcentom na izveštaj o programu obuke, radu grupa za izradu predloga i preporuka javnih politika, kao i procesu praćenja sprovođenja projekata podržanih organizacija. Nakon predstavljenog izveštaja članovi upravnog odbora raspravljali su o načinu sprovođenja projekta, aktivnostima koje su planirane za ovogodišnju regionalnu kampanju, snagama i slabostima u implementaciji projekta. Istaknuto je kako će, zbog velikog broja aktivnosti, naredni period sprovođenja projekta biti najizazovniji i zahtevaće maksimalne napore i posvećenost svih učesnika projekta.

Ovaj sastanak okupio je 7 organizacija Caritasa iz regiona (Caritas Srbije, Caritas Italije, Caritas Albanije, Caritas Bosne i Hercegovine, Caritas Crne Gore, Caritas Kosova i Caritas Bugarske) i 7 partnerskih organizacija na projektu (Psicologi per i popoli del mondo – Italija, Naša kuća – Srbija, Udruženje paraplegičara Crne Gore, TK Fenix – Bosna i Hercegovina, QKVP – Kosovo, AAP – Albanija, CoDe – Albanija).

Na kraju susreta napravljen je detaljan plan aktivnosti za 2019. godinu, koji uključuje nastavak sprovođenja programa obuke, studijske posete, organizovanje kampanja za podizanje svesti javnosti, kao i nastojanje u uspostavljanju dijaloga organizacija civilnog društva i javnih ustanova, kroz organizovanje nacionalnih i regionalnog foruma za socijanu inkluziju osoba sa invaliditetom i sa mentalnim poteškoćama.

Projekat SOCIETIES ima za cilj da pomogne organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština, odnosno da doprinese socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom kroz primenu EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Projekat se sprovodi u pet zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku stručnjaka iz Italije i Bugarske. U sprovođenju projekta uključeno je 16 partnerskih organizacija. Predviđeno trajanje projekta je 48 meseci, do kraja 2019. godine. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije, u okviru programa podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva.

U Staroj Pazovi održane radionice za decu o smanjivanju rizika od prirodnih katastrofa

Sa početkom nove školske godine, Caritas Srem je nastavio sa aktivnostima na projektu Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, koje uključuju najmlađe. Tim povodom su u utorak 11.09.2018. godine u Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi održane radionice smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa za učenike III i IV razreda. Na predavanjima je bilo prisutno 122 učenika, koji su imali prilike da nauče kako da se ponašaju u slučaju prirodnih katastrofa. Nakon predavanja svi učenici su dobili set Caritasovih bojanki „Znanjem do sigurnosti – Učim i bojim“: Poplave, Požari i Zemljotresi, kao i slikovnice „Znanjem do sigurnosti – Poplave i Požari“. Sa ovim materijalima, učenici će uz pomoć svojih učitelja nastaviti sa radom na temu smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa tokom cele školske godine.

Uloga case-manager-a u multidisciplinarnom timu Centra za mentalno zdravlje

U okviru projekta HUMAN RIGHTS PRO.ME.NE. – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Networks u subotu 8. septembra u Beogradu održan je trening „Uloga case-manager-a u multidisciplinarnom timu Centra za mentalno zdravlje“. Učesnici treninga bili su medicinske sestre, tehnicari i lekari sa Klinike Dr Laza Lazarevic, dok su predavači bili predstavnici Centra za zastitu mentalnog zdravlja u zajednici Medijana iz Nisa.

 

Projekat HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Network je finansiran je od strane Evropske unije, u okviru programa Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) i sufinansiran od Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Sastanak regionalne grupe za delovanje u vandrednim situacijama

U prostorijama Caritasa Barske nadbiskupije 6. i 7. septembra održan je sastanak predstavnika organizacija Caritasa iz jugoistočne Evrope koji su deo regionalne grupe za delovanje u vandrednim situacijama (SEECEG South-East Europe Caritas Emergency Group). Na sastanku govorilo se o delovanju u kriznim situacijama u regionu: migrantskim krizama, poplavama, zemljotresima. Pored razmene iskustava i dobrih praksi u implementaciji bilo je govora i o poteškoćama prilikom implementacije projekata nakon vandrednih situacija. Sastanku su prisustvovali predstavnici Caritasa Evropa, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

 

VOLONTERI CARITASA TREVISO BORAVILI U VALJEVU

Književnik i politički aktivista Elie Wiesel smatrao je da prijateljstvo obeleži život čak dublje od ljubavi jer ljubav se može pretvoriti u opsesiju, a prijateljstvo uvek ostaje na deljenju. Deleći ideju čovekoljublja, dobre volje, pomoći bližnjem, u Valjevu je od 30. avgusta do 6. septembra boravila grupa volontera Caritasa Treviso, predvođenja direktorom don Davide Schiavonom. Prijateljstvo i saradnja započeta 2016. godine nastavljena je i proširena dolaskom volontera sa severa Italije, koji su bili podrška aktivnostima Caritasa Valjevo i Udruženja korisnika mentalnog zdravlja Zračak. Zajedničkim snagama proteklih dana radilo se na uređenju budućih prostorija koje će biti korišćenje za aktivnosti Caritasa Valjevo i Udruženja Zračak. Pored toga gosti iz Italije upoznati su sa projektima i aktivnostima koje sprovodi Caritas Valjevo na polju mentalnog zdravlja, pomoći u kući, socijalnog preduzetništva, podrške pacijentima na peritoneumskoj dijalizi i aktivnostima psihosocijalne podrške u Centru za azil u Bogovađi. Susret, rad i druženje Valjevaca i Trevižana iskorišćen je i za upoznavanje gostiju sa prirodnim lepotama, istorijom i kulturom Valjeva i Srbije, posetu Divčibarama, manastiru Lelić, zadužbini Vladike Nikolaja Velimirovića i njegovog oca Dragomira, Crkvi Svetog Marka u Beogradu i Kalimegdanu.

Sedam dana rada, zajedništva i druženja ostavili su vidljiv trag u obimu realizovanog posla, ali i jedan mnogo značajniji i bitniji trag; trag na ljudskim dušama i srcima jer susreti obogaćuju, oplemenjuju i unapređuju čoveka. Upoznavanje sa drugim narodima, kulturama i sticanje novih prijatelja, znanja, veština su jedini večni trag i otisak u životu svakog čoveka. Osobine koje nas oplemenjuju i unapređuju ne blede tokom godina i života, kao što neće ni sećanje na divne dane provedene sa prijateljima i saradnicima iz Caritasa Treviso.

 

Caritas Šabac održao trening o organizaciji rada dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama

U okviru projekta Credence u sredu 5. septembra u Bogatiću održan je treining o organizaciji i načinu rada dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama. Trening su vodili direktor Caritasa Šabac i koordinatorke dnevnih centara Caritasa „Sveta Sofija“ u Šapcu i „Sveti Jovan“ u Bogatiću.

Predstavnici Caritasa Šabac, koji poseduje trogodišnje iskustvo u pružanju usluge dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama, podelili su svoje iskustvo sa kolegama iz Caritasa Subotica i Caritasa Srem, koji od marta ove godine rade na razvijanju iste usluge u Bečeju i Sremskoj Mitrovici.

Kao Caritas Srbije ponosni smo na rezultate Caritasa Šabac u domenu pružanja usluge socijalne zaštite i zahvalni što su kreirali model, koji mogu da slede organizacije Caritasa iz drugih mesta u Srbiji. Ideja nam je da mreža Caritasa u Srbiji bude prepoznatljiva kao licencirani pružaoc usluge dnevnog boravka.  

Poseta delegacije Caritasa Austrije

Objavljeno u Uncategorized

Od 18. do 20. septembra delegacija Caritasa Austrije boravila je u Srbiji. Cilj njihove posete bio je obilazak projekata koje podržava ovaj Caritas, sa posebnim akcentom na socijalno preduzetništvo i pilot projekat „Inkubator za mlade“ u Aleksincu. U četvrtak 20. septembra delegacije Caritasa Austrije obišla je i Prihvatni centar Obrenovac…

Pročitajte ceo tekst

Studijska poseta Caritasu Poljske

Objavljeno u Uncategorized

Od 18. do 22. septembra predstavnici Caritasa Srbije i Hrvatskog Caritasa borave u studijskoj poseti Caritasu Poljske. Cilj posete je upoznavanje sa aktivnostima i projektima Caritasa Poljske i drugih biskupijskih Caritasa u ovoj zemlji, kao i uspostavljanje saradnje na budućim projektima. Prvog dana posete održan je sastanak sa zamenikom direktora Caritasa…

Pročitajte ceo tekst

GODINU DANA RADA SOCIAL CAFEA U BOGOVAĐI

Objavljeno u Urgentni projekti

Zahvaljujući podršci italijanskih organizacija IPSIA-ACLI, Caritasa Italije i Caritasa Ambrosiana prvi rođendan Social Cafe-a u Centru za azil u Bogovađi obeležen je ovog vikenda.  Tokom proleća i leta 2017. godine aktivnosti Caritasa Valjevo u Centru za azil Bogovađa proširene su realizacijom različitih edukativnih programa, kursevima engleskog i nemačkog jezika, različitim…

Pročitajte ceo tekst

Otvoren prvi Caritasov dom za stare i siromašne u Srbiji

Objavljeno u Briga o starima

U nedelju 16. septembra u Maradiku svečano je otvoren Dom za stare i siromašne „Sv. Elizabeta“, prvi Caritasov dom ovog tipa u Srbiji. Ovom prilikom održan je blagoslov, koji je vodio Sremski biskup Mons. Đuro Gašparović i svečana sveta misa, koju je predvodio predsednik Caritasa Srbije – Beogradski nadbiskup Mons….

Pročitajte ceo tekst

Održan sastanak upravnog odbora projekta Societies

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U sredu 13. septembra u Shëngjinu u Albaniji održan je sastanak upravnog odbora projekta Societies, koji predstavlja podršku organizacijama civilnog društva u osnaživanju tehničkih veština, socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i primeni EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Upravni odbor čini 18 članova: predstavnici Caritasa Srbije, koji je glavni aplikant projekta…

Pročitajte ceo tekst

U Staroj Pazovi održane radionice za decu o smanjivanju rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

Sa početkom nove školske godine, Caritas Srem je nastavio sa aktivnostima na projektu Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, koje uključuju najmlađe. Tim povodom su u utorak 11.09.2018. godine u Osnovnoj školi „Simeon Aranicki“ u Staroj Pazovi održane radionice smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa za učenike III i IV razreda. Na…

Pročitajte ceo tekst

Uloga case-manager-a u multidisciplinarnom timu Centra za mentalno zdravlje

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U okviru projekta HUMAN RIGHTS PRO.ME.NE. – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Networks u subotu 8. septembra u Beogradu održan je trening „Uloga case-manager-a u multidisciplinarnom timu Centra za mentalno zdravlje“. Učesnici treninga bili su medicinske sestre, tehnicari i lekari sa Klinike Dr Laza Lazarevic, dok su predavači bili…

Pročitajte ceo tekst

Sastanak regionalne grupe za delovanje u vandrednim situacijama

Objavljeno u Urgentni projekti

U prostorijama Caritasa Barske nadbiskupije 6. i 7. septembra održan je sastanak predstavnika organizacija Caritasa iz jugoistočne Evrope koji su deo regionalne grupe za delovanje u vandrednim situacijama (SEECEG South-East Europe Caritas Emergency Group). Na sastanku govorilo se o delovanju u kriznim situacijama u regionu: migrantskim krizama, poplavama, zemljotresima. Pored…

Pročitajte ceo tekst

VOLONTERI CARITASA TREVISO BORAVILI U VALJEVU

Objavljeno u Uncategorized

Književnik i politički aktivista Elie Wiesel smatrao je da prijateljstvo obeleži život čak dublje od ljubavi jer ljubav se može pretvoriti u opsesiju, a prijateljstvo uvek ostaje na deljenju. Deleći ideju čovekoljublja, dobre volje, pomoći bližnjem, u Valjevu je od 30. avgusta do 6. septembra boravila grupa volontera Caritasa Treviso,…

Pročitajte ceo tekst

Caritas Šabac održao trening o organizaciji rada dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U okviru projekta Credence u sredu 5. septembra u Bogatiću održan je treining o organizaciji i načinu rada dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama. Trening su vodili direktor Caritasa Šabac i koordinatorke dnevnih centara Caritasa „Sveta Sofija“ u Šapcu i „Sveti Jovan“ u Bogatiću. Predstavnici Caritasa…

Pročitajte ceo tekst

Caritas Beogradske nadbiskupije podelio školski pribor đacima iz Centra za azil Krnjača

Objavljeno u Urgentni projekti

Zahvaljujući podršci donatora iz Italije, Caritas Beogradske nadbiskupije je 04.09.2018. podelio rančeve i školski pribor đacima-izbeglicama uzrasta od 1. do 8. razreda, koji su smešteni u Centru za azil Krnjača. Caritas i ove školske godine nastavlja sa svojim aktivnostima podrške đacima osnovne škole, koji borave u Centru za azil Krnjača,…

Pročitajte ceo tekst

ANTISTIGMA KAMPANJA KONKURS ZA GRAFIČKO REŠENJE

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Caritas organizacije iz jugoistočne Evrope, zajedno sa Caritasom Italije i Caritasom Bugarske, pozivaju sve zainteresovane da uzmu učešće na Konkursu za grafičko rešenje za antistigma kampanju koja se odvija pod sloganom „MOŽE DA SE DESI SVAKOME“. Kampanja se realizuje u okviru projekta „SOCIETIES“, povodom obeležavanja 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog…

Pročitajte ceo tekst

U Preševu podeljeno preko 120.000 obroka tokom ove godine

Objavljeno u Urgentni projekti

Nakon tri godine rada privremeno je zatvoren Prihvatni centar za izbeglice i migrante u Preševu, u cilju racionalizacije izbegličkih centara u Srbiji. Većina izbeglica i migranata, koji su prošli kroz Srbiju, imali su prvi susret sa našom zemljom i njenim građanima baš u ovom centru.  Caritas je među prvima počeo…

Pročitajte ceo tekst

Završeno “Gradilište solidarnosti”

Objavljeno u Urgentni projekti

Prateći ideju da mladi Italijani treba da imaju priliku da se susretnu sa svojim vršnjacima iz ratom zahvaćenih područja, pre 22 godine Caritas Ambrosiana pokrenuo je volonterski program “Gradilište solidarnosti”. Tokom svih ovih godina “Gradilište solidarnosti” bilo je prilika za sticanje znanja, produbljivanje socijalnog, interkulturalnog i međureligijskog dijaloga mladih Italijana…

Pročitajte ceo tekst

Konkurs za odabir konsultanta

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Caritas Srbije objavljuje Konkurs za odabir konsultanta u okviru projekta SOCIETIESSupport Of CSOs In Empowering Technical Skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe. Više informacija u prilogu: ToR consultant (2)  

Pročitajte ceo tekst