U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i članovi Eko-sekcije. Logističku podršku pružili su Opština Vrbas koja je preko “JKP Standard” dala na raspolaganje dva bagera koji su čistili deponiju i Mesna zajednica Kucura, koja je obezbedila dva kamiona za odvođenje smeća. Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kucura su pored toga sve vreme dovozili vodu i zalivali zasađene sadnice. Tokom akcije, u roku od dva dana odveženo je ukupno 25 velikih kamiona smeća i zasađeno oko 600 sadnica Paulovnije. U akciji je učestvovalo preko 100 osoba.

Aktivnosti u cilju obeležavanja Svetskog dana smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa nastavile su se na teritoriji Opštine Vrbas tokom cele nedelje. Tako je 16. oktobra u prostorijama Caritasa Apostolskog Egzarhata u Kucuri, održana radionica za poljoprivrednike, udruženje malinara, kao i druga udruženja, predstavnike mesne zajednice i lokalno stanovništvo na temu “Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa”. Radionicu je vodila  Dragana Ostojić – menadžer civilne zaštite.

U osnovnoj školi “Bratstvo i jedinstvo” 17. oktobra Dobrovoljno vatrogasno društvo Kucura izvelo je nekoliko vežbi gašenja požara i spasavanja, u kojima je učestvovalo preko 200 đaka. Tokom ovog događaja direkorka škole pokazala je interes da se u drugom polugodištu radionice o elementarnim nepogodama organizuju za sve đake ove škole.

18. oktobra u prostorijama Ekološkog pokreta Opštine Vrbas održan je okrugli sto na temu “Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda”. Caritas Apostolskog Egzarhata je ovom prilikom predstavio dosadašnje akcije na polju smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda, a zatim je usledila razmena iskustava među organizacijama i udruženjima koje imaju slično polje delovanja. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ekokološkog pokreta Vrbas, Udruženja mladih KUM, Udruženja zemljoradnika, malinara, kao i predstavnici Crvenog krsta. Zaključak ovog događaja je da je mnogo urađeno, ali da je potrebno više raditi na polju smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda na teritoriji Opštine Vrbas, kroz zagovaranje i edukaciju stanovništva.

 

Susret sa zajednicom Delo Crkve

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni pojas visokog rastinja će razbijajući jačinu vetra zaštititi učenike u školskom dvorištu. U akciji su učestvovali učenici IV, VII i Vlll razreda, kao i đaci koji su članovi školske sekcije –  Čuvari prirode.

Po završetku sadnje za učenike iz 4. razreda održano je predavanje o prirodnim katastrofama, nakon čega je usledilo i takmičenje u Caritasovoj edukativnoj igri „Ne rizikuj čoveče“.  

Savetovalište za povratnike – Možemo vam pomoći!

Savetovalište za povratnike izradilo je plakat i flajer, koji će biti distribuirani širom Nemačke i Srbije.

Ukoliko poznajete nekog povratnika kome je potrebna pomoć uputite ga na naše savetovalište.

 

 

U Novom Sadu obeležena nedelja Smanjenja rizika od prirodnih katastrofa

U organizaciji Caritasa Dekanata Novi Sad, u okviru kampanje za nedelju Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa, održana su dva predavanja za učenike trećeg razreda OŠ Vuk Karadžić. Učenici su u toku predavanja mogli da nauče osnovne pojmove vezane za zaštitu životne sredine i način zaštite u toku elementarnih nepogoda. Deca su nakon radionica dobila slikovnicu Pripremimo se sa Hermanom, porodični priručnik i promotivne majice.

Pored predavanja 12. oktobra je održan okrugli sto na temu Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda, u organizaciji Caritasa i Fakulteta tehničkih nauka – Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu. Predavači su bili dr Srđan Popov sa temom Geo-informatički aspekti upravljanja rizikom – primena na problematiku suša u Vojvodini, MSc Jovana Bondžić sa temom Osobe sa povećanom ranjivošću u uslovima katastrofalnih događaja, dr Dejan Ubavin sa temom Procena rizika od poplava i uticaj na životnu sredinu. Na kraju izlaganja Anita Govlja, koordinator Caritasa Dekanata Novi Sad predstavila je aktivnosti Caritasa na teritoriji AP Vojvodine, koje su implementirane u okviru projekta Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda.

Posle izlaganja predavača vođena je diskusija na temu sa prisutnima, među kojima su bili komandant vatrogasne brigade Novog Sada Stojan Milovac, sekretarka Vatrogasnog saveza Grada Novog Sada Ljubica Krnjaić, načelnik Uprave za vanredne situacije MUP RS Aleksandar Stojanović, stručni saradnik Crvenog krsta Dejan Vučković, komunalna inspektorka iz Gradske uprave za inspektorske poslove, studenti Više tehničke škole i pripravnica Vatrogasnog saveza Vojvodine. Moderator okruglog stola bio je MSC Srđan Kovačević, asistent na Fakultetu tejničkih nauka, Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Kampanja će biti nastavljena u školi Petar Kuzmjak u Ruskom Krsturu gde će deca od 1. do 4. razreda imati priliku da pogledaju lutkarsku predstavu Herman u potrazi za savršenom školjkom.

Takmičenje u igrici „Ne rizikuj čoveče“ organizovano u Čereviću

Povodom obeležavanja 13. oktobra Svetskog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa, Caritas Srem je u subotu organizovao takmičenje dece u edukativnoj igrici “Ne rizikuj, čoveče” u mesnoj zajednici Čerević. Edukativna igra omogućava deci da kroz igru i takmičenje obnove svoje znanje o prirodnim katastrofama, zaštiti životne sredine, reciklaži, kao i da unaprede svoje veštine zaštite u vanrednim situacijama. Takmičari su bila deca različitog uzrasta iz nekoliko okolnih naselja Beočin, Čerević, Ravno selo, Kamenice i Brazilije. Svi učesnici su dobili diplomu za učestvovanje u takmičenju, a najbolja tri su narađena i društvenom igrom Ne rizikuj, čoveče i loptom. Po završetku takmičenja, starija deca su mlađima objašnjavali i pokazivali kako se treba ponašati ako osete i vide požar, kao i u slučaju oluje sa munjama, koja je na tom podneblju zastupljena. Osim dece, tačmičenje su posetili i meštani naselja Čerević, koji su u cilju promovisanja Svetkog dana smanjivanja rizika od katastrofa dobili Porodični priručnik za postupanje u vanrednim situacijama.

UMETNOST U SLUŽBI SMANJENJA RIZIKA OD PRIRODNIH KATASTROFA

U cilju obeležavanja 13. Oktobra, Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa, u organizaciji Caritasa Valjevo ovog vikenda otvorena je  retrospektivna izložba fotografija nastalih u gradu na Kolubari tokom majskih poplava 2014. godine.  Multimedijalnom izložbom ali i realizacijom niza dodatnih performansa u sklopu izložbenog prostora koji je kreiran u fabričkim zgradama nekadašnje valjevske pekarske industrije, građani Valjeva mogli su da se podsete strahota koje je poplavni talas doneo ali i da ponesu poruku da pripremljenost i spremnost na prirodne katastrofe zavisi od pojedinaca i same zajednice.

“Ovo je jedan od načina da temu odbrane i zaštite od prirodnih katastrofa ponovo vratimo u žižu javnosti. Pored izložbe, posetioci su bili u prilici  da i sami učestvuju u nekim aktivnostima čiji je  cilj da probude svest građana i šire javnosti da smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa nije samo zadatak Države ili lokalne samouprave već obaveza svakoga od nas. Usled klimatskih promena ali i neodgovornog ponašanja čoveka prema prirodi, broj prirodnih katastrofa je drastično uvećan tokom poslednjih decenija i svi zajedno moramo promeniti naše ponašanje ako želimo da štetu i rizike drastično umanjimo. Umetničkim konceptom, ostvarenim kroz fotografije, igru svetlosti, multimedijalne sadržaje ali i surove brojke i statistike pokušali smo da podstaknemo  građane Valjeva da prirodne katastrofe sagledaju iz ličnog ugla. Verujem da smo kroz prisustvo umetničkog izraza u ovoj vrlo značajnoj i kompleksnoj temi predstavili jedan sasvim novi koncept edukacije I poslali jasnu poruku  građanima Valjeva da smanjenjem izloženosti opasnostima, umanjivanjem ranjivosti ljudi i imovine i promišljenim upravljanjem zemljištem i okolinom možemo da smanjimo štetu” kaže  Dušan Perić iz Caritasa Valjevo.

U sklopu najavnih aktivnosti održanog performansa, tokom prepodnevnih časova u centru Valjeva, organizovana je zajednička akcija Srpskog spasilačkog tima i Caritasa Valjevo, a pored pokazne vežbe evakuacije lica u urbanim uslovima sa visokih objekata,  prisutni posetioci dobili su edukativni materijal Caritasa Valjevo na temu zaštite i bezbednog ponašanja tokom elementarnih nepogoda.

Pored umetničkog izraza i utiska koji su posetioci poneli iz ovog netipičnog izložbenog prostora, svakako je jedan od pozitivnijih utisaka i činjenica da su svi posetioci izložbeni  krug nekadašnje fabrike napustili i sa “Porodičnim priručnikom za ponašanje tokom vanrednih situacija” koji je kreiran od strane Sektora za vanredne situacije Republike Srbije uz podršku OEBS-a, a koji je za ovu priliku štampan uz podršku nacionalne kancelarije Caritasa u Srbiji.

 

Pokazna vežba evakuacije u Valjevu

U sklopu obeležavanja 13. oktobra Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa od 17 časova sa Centra za kulturu Valjevo biće realizovana pokazna vežba evakuacije lica sa visine u urbanim uslovima. Sa krova Centra za kulturu Valjevo spuštaće se obučeni spasioci Srpskog spasilačkog tima u simulaciji evakuacije povređenih lica.

Srpski spasilački tim formiran je nakon velikih poplava 2014. godine kao udruženje građana sa ciljem da interveniše na poziv državnih organa na teritoriji Beograda i cele Srbije u hitnim slučajevima i vanrednim situacijama poput zemljotresa, poplava, požara i drugih elementarnih nepogoda kada je nečiji život, imovina ili životna sredina u opasnosti. Srpski spasilački tim predstavlja začetak građanskog samoorganizovanja za delovanje u vanrednim situacijama kao logistička podrška profesionalnim i vladinim službama za spašavanje i reagovanje u vanrednim situacijama.

Trenutno ovaj tim broji 33 člana sa univerzalnim sertifikatima, a u planu je popuna i proširenje ljudstva i formiranje specijalističkih timova za dejstva voda-kopno, urbana sredina, ruralna sredina i gorska služba, kao i medicinski tim sa svim specijalističkim interventnim službama.

Proteklih meseci Srpski spasilački tim je realizovao niz značajnih aktivnosti sa kolegama iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša koga čine profesionalci Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije.
Nakon realizacije pokazne vežbe od 19 časova pa do 21 čas u petak i subotu biće otvorena izložba fotografija nastalih tokom poplave 2014. godine u Valjevu. Izložba obogaćena dodatnim zanimljivim sadržajima biće postavljena u prostorijama nekadašnje valjevske pekarske industrije “15. Septembar”, a organizator ovih aktivnosti je valjevski Caritas.

Deca u Preševu uče o saobraćajnim znakovima sa Caritasom

U saradnji sa nastavnikom Tehničkog vaspitanja Bratislavom  Đorđevićem iz osnovne škole u Preševu, došli smo na ideju da pravimo saobraćanje znakove, sve u cilju da deca iz prihvatnog centra lakše i brže nauče njihova značenja.

U ponedeljak smo po povratku iz škole, a za vreme slobodnih aktivnosti zajedno sa decom radili na izradi saobraćajnih znakova. Prvog dana smo ih iscrtali na hamer papiru, a sledećeg dana ih bojili i razgovarali sa decom o njihovom značenju. Objasnili smo im da se saobraćajni znakovi moraju poštovati, ne smeju se pomerati sa postavljenog mesta ili rušiti. Potom smo na kartonu takođe iscrtavali znakove, bojili i makazama isekli u odgovarajuće obike. Deci je ova aktivnost bila kako edukativna tako i zanimljiva. Nastavnik tehničkog vaspitanja je pohvalio naš rad i kazao da će iste izložiti u učionici u školi.

Svakog dana  Caritas-ov tim za psiho-socijalnu podršku vodi učenike od 5. do 8. razreda u školu i pomaže kako deci da se lakše uklope u novu sredinu i nauče novo gradivo, tako i nastavnicima i rukovodstvu škole u njihovom trudu da rad sa decom iz kampa bude što uspešniji i lakši i da se ti mališani osete potpuno kao deo te škole i ravnopravni sa ostalim učenicima.

Deca u školi pokazuju vidljiv napredak, ozbiljno shvataju svoje školske obaveze i već je nekolicina njih pohvaljena za svoj izuzetan trud, rad i aktivnost na časovima. To nas iz Caritas-a čini jako srećnim i ponosnim jer su među najboljim učenicima ona deca koja su pohađala naše časove u kampu, što znači da je naš rad bio kvalitetan i da smo kod dece stvorili jaku bazu znanja koja im sada pomaže da  lakše savladavaju školsko gradivo. Svakog dana posle škole mi pomažemo deci u pisanju domaćeg zadatka  u učenju novih lekcija.

13. oktobar – Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa 13. oktobar već nekoliko godina obeležava se i u Srbji. U cilju promovisanja prevencije i pripreme Caritas Srbije je u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i Sektorom za vanredne situacije realizovao niz aktivnosti u proteklih nekoliko nedelja. U osnovnim školama širom Srbije održane su radionice posle kojih su donirani setovi postera o zaštiti u situacijama nastupanja poplave, požara ili zemljotresa. Radionice i pokazne vežbe za najmlađe, pod sloganom „ZNANJEM DO SIGURNOSTI“, osmišljene su sa ciljem da se prirodne katastrofe priblize đacima i da nauče kako da postupaju u određenim situacijama, sa što manje straha i panike. Takmičenja dece u lokalnim samoupravama u Caritasovoj edukativnoj igrici „Ne rizikuj čoveče“, još jedan je od načina na koji se deca upoznaju sa problemom prirodnih katastrofa, samozaštite i zaštite životne sredine. U saradnji sa lokalnim kancelarijama Caritasa u Srbiji tokom oktobra meseca uz pomoć i saradnju meštana lokalnih samouprava posađene su sadnice na nekoliko lokacija, očišćene su manje divlje deponije koje su ne samo neprijatan prizor, već i izvor nastanka požara. Tokom realizacije ovih konkretnih aktivnosti, meštanima je ukazivano da je ponašanje čoveka prema prirodi jedan od uzročnika sve učestalijih i destruktivnijih prirodnih katastrofa.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa biće obeležen kroz radionice, edukativne skupove i vežbe širom Republike Srbije. Centralni događaj ove godine biće obeležen u Kruševcu, skupom na kom će prisustvovati predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije –  Sektora za vanredne situacije, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Stalne konferencije gradova i opština, UNDP-a, kao i predstavnici nevladinih orgnaizacija Crvenog krsta Srbije i Caritasa Srbije. Pozivu su se odazvale i lokalne samouprave koje će tokom skupa prezentovati svoja iskustva i napore koje su preduzeli u cilju smanjivanja rizika od katastrofa.

Dobro pripremljeno stanovništvo u velikoj meri pomaže državnim institucijama u situacijama nastupanja prirodne kastastrofe, što nesumnjivo dovodi do smanjenog rizika od posledica. Jedan uloženi dinar u prevenciju uštedi sedam dinara u obnovi i sanaciji posledica prirodnih katastrofa.

U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i…

Pročitajte ceo tekst

Susret sa zajednicom Delo Crkve

Objavljeno u Uncategorized | Prokomentarišite vest

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Pročitajte ceo tekst

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni…

Pročitajte ceo tekst