U Šapcu i Valjevu održani okrugli stolovi u okviru projekta HUMAN RIGHTS PROMENE

U organizaciji Caritasa u Gradskoj upravi Šapca 28. marta održan je okrugli sto na kom se razgovaralo o mogućnostima za razvoj socijalnog preduzetništva kao načinu ostvarivanja socijalnih i ekonomskih prava za osobe sa mentalnim smetnjama i invaliditetom. Okrugolom stolu prisustvovali su predstavnici nekoliko udruženja i organizacija iz Šapca, koje se bave ciljnim grupama, kao i predstavnici Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje. Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici Caritasa Šabac, organizacije koja je među prvima pokrenula socijalno preduzeće u Srbiji.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta “Human rights PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion of Mental health Networks”, čiji je opšti cilj promocija poštovanja ljudskih prava osoba sa mentalnim smetnjama i osoba sa invaliditetom i razvijanje njihovih individualnih veština, kao i podizanje kapaciteta njihovih organizacija kako bi postale branioci ljudskih prava.

Koordinator projekta “Human rights PROMENE” Marina Kostić predstavila je poziv za podnošenje projekata za organizacije civilnog društva, koji je otvoren u okviru ovog projekta. Ovaj poziv pruža mogućnost da se podrže inicijative u vidu razvijanja novih ili jačanja postojećih socijalnih preduzeća predloženih i vođenih od strane organizacija osoba sa mentalnim smetnjama ili osoba sa invaliditetom, ili organizacija koje pružaju podršku ovim osobama, čime bi se doprinelo stvaranju prilika za ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava ovih ranjivih grupa.

Okrugli sto na istu temu održan je u Valjevu 31. marta u Gradskoj upravi. Osim razgovora o socijalnom preduzetništvu tokom ovog događaja prikazan je film o ljudskim pravima osoba sa mentalnim poteškoćama, koji je pripremljen u okviru ovog projekta. Učesnici su takođe imali prilike da se upoznaju sa iskustvima organizacije Naša kuća – udruženja roditelja mladih sa intelektualnim poteškoćama. Njihova predstavnica Anica Spasov govorila je o iskustvu ove organizacije, koje je počelo od malih aktivnosti na opštini Zvezdara, da bi razvilo usluge socijalnog preduzetništva i saradnju sa organizacijama iz Japana.

Više informacija o pozivu za podnošenje projekata: http://caritas.rs/caritas/?p=2695

Projekat HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Network je finansiran je od strane Evropske unije, u okviru programa Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Susret volontera i duhovna obnova osoblja Caritasa Beogradske nadbiskupije

U subotu 25. marta, održan je susret volontera i duhovna obnova zaposlenih u Caritasu Beogradske nadbiskupije, na kojoj su se okupili predstavnici Caritasa iz Beograda, Šapca, Valjeva, Aleksinca, kao i volonteri iz beogradskih župa, zajedno sa svećenicima. Na početku susreta učesnici su, kroz prezentaciju slika, imali prilike da se upoznaju sa različitim aktivnostima Caritasa i akcijama volontera širom Beogradske nadbiskupije. Ova prezentacija je služila kao uvod u duhovnu misao o siromaštvu, koju je predstavio Beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Mons. Stanislav Hočevar.

Nadbiskup je pročitao odlomak iz Svetog pisma, u kome se govori o Lazaru i bogatašu, koji je ujedno glavna duhovna misao Papine poruke za korizmu. Istakao je da bi svako od nas trebalo biti Caritas – iskazujući delotvornu hrišćansku ljubav u svom svakodnevnom životu. Nakon toga usledio je okrugli sto, na kom su učestvovali direktor Caritasa Beogradske nadbiskupije Miloje Veljić, koordinator projekata i zamenik direktora Viktor Cvetković, koordinator programa dr Daniel Galun i Ana Živković, zadužena za komunikaciju u Caritasu Srbije.

Tema okruglog stola bila je današnje siromaštvo, koje se ogleda u različitim oblicima: materijalnom, duhovnom, siromaštvu međuljudskih odnosa, siromaštvu ideja i entuzijazma. Učesnici su takođe govorili o načinu kako bi župni Caritasi mogli da odgovore na različite vidove siromaštva. Dr Daniel Galun je posebno istakao da nije neophodno imati velika sredstva na samom početku, već imati entuzijazam, ideju kako pomoći i početi malim koracima. Iskustvo je pokazalo da su mnogi župni Caritasi, naročito u Vojvodini, koji su počeli na ovaj način, trenutno veoma aktivni i dobijaju podršku od lokalnih vlasti i preduzeća, koja su prepoznala njihovo zalaganje.

Nakon okruglog stola usledio je rad po grupama, u kojima su učesnici imali prilike da razgovaraju o načinima pokretanja župnih Caritasa. Neke od ideja koje su predstavili su važnost duhovnog osnaživanja, predlog konkretnih aktivnosti za volontere, prepoznavanje potreba u župama, osnaživanje župnika kao stuba i pokretača aktivnosti, povezivanje sa radom župnog veća, skretanje pažnje na potrebe u okviru župnih obavesti, animacija volontera, objavljivanje primera dobre prakse, organizacija studijskih poseta, povezivanje centralnog Caritasa sa lokalnim župama naročito u slučaju neke urgentne situacije, pružanje odgovarajućeg prostora za rad župnih Caritasa, edukacija volontera o pisanju projekata.

U Ćereviću održana radionica o prirodnim katastrofama

U nedelju 26.03.2017 u Domu kulture u Čereviću održana je radionica za meštane na temu smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Predavač je bila Jovana Lončarević, a prisustvovalo je 40 osoba. Ovom prilikom pokazana je zastupljenost elementarnih nepogoda u Srbiji i regionu, značaj prevencije i pripreme u slučaju požara, klizišta, poplava i zemljotresa.

Meštani koji su prisustvovali predavanju bili su dobro pripremnjeni, budući da se Čerević nalazi na problematičnoj lokaciji i da imaju često probleme sa podzemnim vodama i sa klizištima. Prema rečima meštana pored klizišta i poplava, problem sa kojim se suočavaju su i divlje deponije. Primetan je i nedostatak kontejnera za odlaganje smeća u selu, i to je jedan od glavnih uzroka povećanja broja divljih deponija.

Akcija pošumljavanja u Srbobranu

U cilju podizanja vetrozaštitnih i poljozaštitnih pojaseva, u opštini Srbobran Caritas je od 22. do 25. marta organizovao akciju sadnje drveća na više lokalcija, u saradnji sa upravom ove opštine. Razne vrste drveća sade se u mesnim zajednicama Turija i Nadalj, na izvorištu Popovača u Srbobranu, kao i kraj puta Srbobran – Vrbas. U akciju su se uključili meštani, volonteri udruženja penzionera, mladih, ribolovaca, lovaca, korisnici socojalne pomoći u saradnji sa Centrom za socijalni rad Srbobran, kao i radnici komunalnog preduzeća „Graditelj“ iz Srbobrana, koji su bušili rupe za sadnice i pružili svu logističku podršku. U sadnji je učestvovalo oko 55 osoba.

»Pošumljavanje, odnosno podizanje poljozaštitnih i vetrozaštitnih pojaseva su veoma važne akcije za opštinu Srbobran. Ovu sprovodimo u saradnji sa Caritasom, humanitarnom organizacijom koja nam je obezbedila 300.000 dinara za oko 3.000 sadnica, koliko ćemo ukupno zasaditi na četiri izabrane lokacije. Na ovaj način daje se značajan doprinos da životna sredina bude zdravija i čistija, posebno kada znamo da je ovom prostoru potrebno daleko više drveća i pošumljenih površina. Nadam se da ćemo u budućnosti imati više mogućnosti da se ovaj posao uspešno realizuje i hvala svima koji su se odazvali pozivu da u ovom koraku pomognu Srbobranu, Turiji i Nadalju da postanu zdravija mesta za život građana«, rekao je prilikom obilaska učesnika akcije Radivoj Paroški, predsednik Skupštine opštine Srbobran.

Elemir Džudžar, predstavnik Caritasa, zahvalio se opštini Srbobran na iskazanoj spremnosti da sarađuje na ovom projektu.

»Sve akcije koje sprovodimo na teritorijama više opština, deo su našeg dvogodišnjeg projekta „Smanjenje rizika od elementarnih nepogoda“. Ako znamo koliko su ovi putevi tokom zime izloženi vetrovima i nanosima snega, jasno je zašto su donatori prepoznali važnost i potrebu podizanja poljozaštitnih i vetrozaštitnih pojasa. Ovo je prva faza saradnje sa opštinom Srbobran i uskoro ćemo dogovoriti nove korake, ne samo u ovakvim akcijama već i u projektima druge vrste«, rekao je Džudžar.

Preuzeto sa: http://www.srbobran.rs/info/2294-karitas-sadnice

Tender za hranu u okviru projekta Emergency assistance to Presevo, Bujanovac and Vranje, finansiranog od strane ECHO-a i CRS-a

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Iz tehnickih razloga, datum otvaranja tenderskih ponuda se pomera na 20. april umesto prvobitno objavljenog (19.april). Mesto otvaranja ostaje nepromenjeno. Izvinjavamo se za eventualne neugodnosti zbog ovog pomeranja.

Karitas Srbije u partnerstvu sa Čovekoljubljem i Karitasom Belgije

Nacionalni tender za pružanje tri obroka dnevno u prihvatnim centrima za migrante u Preševu i Bujanovcu

Tender # ECHO 01/2017 – Topli obroci za migrante na jugu Srbije

Mart 2017. godine

Nacionalni tender za usluge keteringa za procenjenih 3.300 obroka dnevno za period od 5,5 meseci, u procenjenoj vrednosti od oko 80 miliona dinara, uključujući i reklamu u nacionalnim medijima.

Poslednji dan za podnošenje ponuda je 18. april 2017. godine u 14:00 časova po lokalnom vremenu u Beogradu na sledeću adresu: Karitas Srbije– Vojvode Stepe 78/lok.5 11000 Beograd, direktno ili poštom.

Tenderska dokumentacija je u prilogu:

Tender ECHO 01_2017 Technical offer – Price and specifications

Tender ECHO 01_2017 Specifictions and conditions v5 final-1_SRC

Molimo Vas da sva dodatna pitanja upućujete na imejl adresu: secretariat@caritas.rs – Predmet imejla sa postavljenim pitanjima treba da bude naslovljen: „Pitanja – ECHO 01/2017“

Konkurs za odabir spoljne komisije za evaluaciju i procenu pristiglih predloga projekata

Ovaj poziv je završen

U okviru projekta SOCIETIES Support Of CSOs In Empowering Technical Skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe Caritas Srbije objavljuje Konkurs za odabir spoljne komisije za evaluaciju i procenu pristiglih predloga projekata u okviru praćenja dodele podgrantova i aktivnosti evaluacije projekta.

TERMS OF REFERENCES_SOCIETIES srpski

Prijava za učešće na treningu “Umrežavanje i izgradnja koalicija”

Caritas Srbije, u okviru regionalnog projekta SOCIETIES koji finansira Evropska unija, organizuje trening na temu Umrežavanja i izgradnje koalicija.

Trening je deo programa izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva u procesima socijalne inkluzije i razvoja dijaloga sa institucijama.

Cilj treninga je osnaživanje i umrežavanje organizacija koje rade na polju pružanja usluga osoba sa mentalnim smetnjama i osobama sa invaliditetom ili okupljaju članove ovih ranjivih grupa.

Trening je namenjen isključivo organizacijama koje se bave osobama sa mentalnim smetnjama ili koje okupljaju osobe sa invaliditetom.

Caritas ovom prilikom poziva zainteresovane organizacije civilnog društva da pošalju prijavu koja uključuje:

– kratak opis organizacije (misija/ciljne grupe/polje delovanja) i

– ime i kontakt jednog predstavnika organizacije i njegovu/njenu poziciju u organizaciji.

Trening je besplatan, a učesnicima van Beograda je obezbeđen smeštaj i hrana tokom treninga. Projekat nije u mogućnost da učesnicima nadoknadi troškove prevoze te taj trošak snose same organizacije.

Trening će držati treneri iz organizacije Global Initiative on Psychiatry iz Bugarske. Prevod je obezbeđen.

Datum treninga: 30. i 31. mart 2017.

Mesto održavanja: Beograd

S obzirom na to da je broj mesta vrlo ograničen, molimo Vas da prijave pošaljete do 23.03. 2017. na mejl: jelena.ankic@caritas.rs.

Naknadne prijave nećemo biti u mogućnosti da prihvatimo.

Samo izabrani kandidati će biti kontaktirani.

Caritas Srbije potpisao protokol o saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Predsednik Caritasa Srbije Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, potpisali su danas Protokol o saradnji, o pitanjima izbeglica i migranata. Događaju je prisustvovao i Ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Zahvaljujući podršci donatora iz inostranstva, Caritas u Srbiji je od septembra 2015. do kraja decembra 2016. realizovao programe u cilju pomoći izbeglicama i migrantima, ukupne vrednosti od preko 2,6 miliona EUR, od kojih je 1,5 miliona evra donacija Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke. Paralelno sa tim, a zbog teške materijalne situacije u zemlji, obezbeđena je i pomoć za siromašnu lokalnu populaciju u vidu vaučera za hranu, pomoći za poljoprivrednike iz ruralnih područja, dečijih i invalidskih kolica i opreme za socijalne i zdravstvene ustanove. Ukupna vrednost pomoći lokalnoj populaciji je oko 170.000 EUR, od kojih je 98.000 donacija Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke. Ovaj događaj je takođe bio prilika da se ozvaniči pomoć lokalnoj populaciji, obezbeđena iz donacije Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke, koja je u najvećem delu bila usmerena za pomoć lokalnim zdravstvenim i socijalnim institucijama, u Beogradu, Šidu i Subotici, gradovima koji se suočavaju sa izbegličkom krizom. Na ovaj način pomognuto je preko 15 zdravstvenih i socijalnih institucija, među kojima su: Klinički centar Srbije, KBC Zvezdara, Institut za majku i dete, Domovi zdravlja Novi Beograd, Voždovac, Zemun i Šid.

Nacionalni koodrinator Caritasa Srbije Darko Tot istakao je da je saradnja Ministarstva i Caritasa je višegodišnja i kontunualna u mnogim oblastima socijalne zaštite. »U okviru te saradnje već je potpisan Memorandum o saradnji u oblasti kućne nege i brige o starima. Rad Caritasa u toj oblasti je takođe finansijski podržala Vlada SR Nemačke, zahvaljujući kojoj je više stotina naših starijih sugrađana, u više opština u Srbiji, imalo mogućnost da ih posete i podrže mobilni timovi Caritasa. U ovom trenutku saradnja Ministarstva i Caritasa je posebno intenzivna na planu pomoći izbeglicama i migrantima, koji prolaze ili borave u Srbiji. U koordinaciji sa nadležnim Ministarstvom i Komesarijatom Caritas je danas prisutan i deluje u više od polovine centara u Srbiji«, rekao je Darko Tot.

Predsednik Caritasa Srbije i Beogradski nadbiskup Mons. Stanislav Hočevar istakao je da se potpisivanjem ovog protokola potvrđuje dosadašnja saradnja na području pomoći izbeglicama i migrantima.

»Na ovom području se ukazuje velika potreba za zaštitom ljudskog dostojanstva, dostojanstva svakog stvorenog bića, zatim za socijalnom pravdom i za promovisanjem mira u svetu. Fenomen migranata sam po sebi otkriva svu problematiku sadašnjeg istorijskog momenta na svetskom nivou. Veoma mi je drago da možemo, uz kontinuiranu pomoć Ministarstva inostranih poslova SR Nemačke, pomoći i našoj siromašnoj populaciji, a posebno putem usluga u različitim zdravstvenim i socijalnim centrima u Srbiji. Smisao, moć i snaga našeg Caritasa je upravo to, da svom snagom promovišemo saradnju svih u korist vrlo konkretnog čoveka i ljudskog bića. Izražavam nadu da će ova saradnja biti uvek veća«, istakao je Mons. Hočevar.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin se na početku svog obraćanja zahvalio nadbiskupu Hočevaru, na »ličnom angažmanu, velikoj pomoći i podršci, koji je Caritas nesebično davao ne samo migrantima i izbeglicama, već svim ugroženim ljudskim bićima do kojih je mogao da dođe. Želim da se zahvalim upravo takvom pristupu Caritasa«, istakao je ministar Vulin.

»Caritas je organizacija sa kojom mi sarađujemo, sa kojom delimo zajedničke vrednosti i ciljeve, sa kojom na prvom mestu razumemo i podrazumevamo da svako ljudsko biće mora da bude tretirano kao ljudsko biće, da mora da se poštuje njegovo dostojanstvo, da mora se poštuje njegovo pravo na život i bez obzira u kakvoj nevolji bio ljudsko biće zaslužuje pomoć. Sa Caritasom mi to radimo godinama i ovim putem ćemo samo nastaviti i nadam se unaprediti našu saradnju. Želim da se zahvalim za proteklu godinu, u kojoj je Caritas obezbedio i potrošio 2,6 miliona evra, a od toga i posebna zahvalnost Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, koje je obezbedilo 1,5 miliona evra. Taj novac je pomogao migrantima, ali je taj novac i pomogao građanima Srbije. Svaka naša aktivnost je usmerena i prema našim građanima, koji vode računa da migranti budu prihvaćeni, da budu primljeni i da se osećaju kao dostojanstvena ljudska bića.  Naši građani treba da razumeju da kada se vodi računa o migrantima vodi se računa i o njima«, rekao je ministar Vulin.

Kada je počela podela humanitarne pomoći u kampovima u Kanjiži i Subotici, 15. septembra 2015. godine, na terenu je osim predstavnika Caritasa bila i Njegova ekcelencija Ambasador Nemačke Aksel Ditman, dajući ličnu i podršku ambasade ovom procesu i ta podrška traje već 18 meseci. Zahvaljujući razumevanju Nemačke ambasade u Beogradu obezbeđena je značajna pomoć za građane Republike Srbije, u vidu donacije medicinske opreme, istakao je Darko Tot.

U svom obraćanju Ambasador SR Nemačke Aksel Ditman rekao je da je izbeglička i migraciona kriza izazov za sve nas, pre svega u Srbiji. Zahvalio se na humanom i odgovornom pristupu, koji je pokazala Vlada Republike Srbije, isto kao i za podršku, otvoreni i prijateljski pristup, koje su pokazali građani Srbije. Zahvalio je takođe gospodinu nadbiskupu i Caritasu na značajnim projektima Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke koje sprovodi. »Za mene je izvanredna čast što mogu prisustvovati potpisivanju protokola o saradnji između Vlade Republike Srbije i Caritasa i želim još jednom da naglasim da ćemo svakako nastaviti pomoć i podršku«, istakao je ambasador Aksel Ditman.

Održane edukacije za socijalne radnike u Beogradu i Novom Sadu

U okviru Caritasovog projekta HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health NEtworks 28. februara u Novom Sadu i 1. marta u Beogradu održana je obuka „Rad sa osobama sa mentalnim smetnjama i invaliditetom u sistemu socijalne zaštite“. Edukacija je okupila stručne radnike iz Centara za socijalni rad iz: Beograda, Šapca, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Zrenjanina, Kikinde, Sombora i Temerina.

Predavač na obuci bila je Snežana Stojanović, socijalni radnik sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa osobama sa mentalnim smetnjama. Tokom održavanja obuke u oba grada učesnici su ispoljili veliku zainteresovanost za temu, a edukacija je dala prostora i za razgovor o pravima i kvalitetu života osoba sa mentalnim smetnjama i invaliditetom, socijalnom i medicinskom modelu, kao i izazovima u radu sa ovom grupom korisnika. Učesnici su najviše pitanja imali o načinu komunikacije sa osobama sa mentalnim poremećajem i pristupu koji treba da imaju prema njima.

Projekat HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Network je finansiran je od strane Evropske unije, u okviru programa Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Sastanak predstavnika Caritasa Internationalis i delegacije Republike Srbije na Globalnoj platformi za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

U toku Globalne platforme za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa danas je u Ženevi održan radni sastanak predstavnika Caritasa Internationalis i delegacije Republike Srbije, na kom su razmenjena iskustva na temu smanjivanja rizika. Predstavnici delegacije Republike Srbije na ovom događaju g-đa Sandra Nedeljković iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i…

Biskupisjki susret Caritasa Subotica održan u Senti