Radionica o licenciranju organizacija za pružanje usluga socijalne zaštite

Na osnovu Pravilnika o licenciranju usluga socijalne zaštite, izdatog u maju 2013. godine, sve organizacije socijalne zaštite su u obavezi da do početka 2016. godine prođu proces licenciranja, kako bi nastavile svoje delovanje. Ovaj proces se odnosi i na sve ogranke Caritasa u Srbiji, koji pružaju usluge dnevnog boravka i kućne nege za starije i bolesne osobe, po kojima je Caritas prepoznatljiv u mnogim opštinama širom Srbije.142236513988089

Caritas Šabac je prva organizacija Caritasa u Srbiji, koja je uspešno završila proces licenciranja. S tim u vezi Caritas Srbije je 27. januara organizovao radionicu na temu licenciranja organizacija za pružanje usluga socijalne zaštite, na kojoj je direktor Caritasa Šabac Miroljub Nikolić podelio svoja iskustva o licenciranju sa predstavnicima drugih ogranaka Caritasa u Srbiji: iz Beograda, Subotice, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Šapca i Valjeva. Ovom prilikom koordinator Caritasa Srbije Darko Tot je uručio zahvalnicu Caritasu Šabac za doprinos razvoju Caritasa u Srbiji.

142288856081888

U popodnevnim časovima predstavnici Caritasa Beogradske nadbiskupije direktor Miloje Veljić i projekt menadžer Viktor Cvetković su sa predstavnicima Caritasa iz drugih biskupija podelili svoja iskustva vezana za projekat pomoći poplavljenim porodicama. G. Veljić je na primeru katastrofalnih poplava koje su zahvatile teritoriju Beogradske nadbiskupije opisao sve potrebne korake za pružanje pomoći u jednoj urgentnoj situaciji kao što je bila ova prirodna katastrofa.

142236513988089 (1)

Trening „Lobiranje i javno zastupanje“

U okviru projekta “PRO.ME.NE”, koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Caritas, 23. i 24. januara u prostorijama Caritasa u Beogradu održan je trening na temu „Strateško planiranje. Lobiranje i javno zastupanje“. Na ovom treningu učestvovali članovi udruženja korisnika iz Beograda, Pirota, Niša, Zrenjanina, Novog Sada i Novog Kneževca. Predavači su bili Snežana Stojanović i Dubravka Velat, članovi Tima TRI trenera Građanskih inicijativa.

20150123_123324_Richtone(HDR) (1024x576)

Teme ovog susreta su bile: misija mreže udruženja korisnika psihijatrijskih usluga, njeni ciljevi, resursi, način upravljanja i etički principi, o kojima su učesnici imali prilike da razgovaraju u grupama i daju svoje predloge. Učesnici su definisali da je misija mreže da zajedničkim snagama rade na prevenciji mentalnih poremećaja, smanjenju stigme i poboljšanju kvaliteta života osoba sa mentalnim poteškoćama u njihovom okruženju, čime bi doprineli njihovom uključivanju u zajednicu, kao i punom poštovanju njihovih prava u skladu sa međunarodnim standardima.

20150123_123523_Richtone(HDR) (1024x576)

Podela vaučera za kupovinu namirnica

Tokom decembra 2014. i početkom januara 2015. podeljeno je 2100 vaučera za kupovinu hrane i higijenskih sredstava u vrednosti od 35 evra po vaučeru, u 11 opština predviđenih rehabilitacionim projektom. Uz pomoć ove donacije porodice su mogle da kupe potrebne namirnice u lokalnim supermarketima, koje su im bile naročito korisne tokom novogodišnjih i božićnih praznika. U zavisnosti od mesta vaučeri su mogli da se upotrebe u supermarketima „Delhaize grupe“, „Mercator grupe“, „Europrom“, „SL-CO“ i „AS Market“.

Najugroženije porodice, kao što su one koje su i dalje smeštene u hotelu i kasarni u Obrenovcu, kao i porodice sa više članova, su dobile po dva vaučera.

• U Obrenovcu je podeljeno 600 vaučera za porodice koje su smeštene u kasarni i hotelu, kao i za poplavljena domaćinstva naselja Šljivice.
  • U Šapcu je podeljeno 400 vaučera,
  • U Krupnju je podeljeno 300 vaučera,
  • U Lajkovcu je podeljeno 250 vaučera,
  • U Ubu je podeljeno 150 vaučera,
  • U Svilajncu je podeljeno 100 vaučera,
  • U Lazarevcu (Velikim Crljenima) je podeljeno 100 vaučera,
  • U Jagodini je podeljeno 80 vaučera,
  • U Valjevu je podeljeno 70 vaučera,
  • U Paraćinu je podeljeno 45 vaučera,
  • U Topoli je podeljeno 5 vaučera.

DSC00032 (2) (1024x683)DSC00013DSC00011

Božićni ručak sa beskućnicima u Beogradu

Povodom Božića po julijanskom i praznika Bogojavljenja po gregorijanskom kalendaru organizovan je ručak za beskućnike u prostorijama župe Krista Kralja u Beogradu. Ručak su pripremili župski volonteri, zajedno sa velečasnim Andrejem Đuričekom – župnikom, a na ručku su prisustvovali i beogradski nadbiskup msgr. Stanislav Hočevar i velečasni Aleksandar Ninković.

20150106_16332920150106_160959 20150106_161523

Božićni ručak za osobe u stanju socijalne potrebe u Šapcu

Caritas Šabac već tradicionalno na dan Božića po gregorijanskom kalendaru organizuje božićni ručak za osobe koje žive u teškim situacijama, što se nastavilo i 25. decembra 2014. Zahvaljujući đacima škole stranih jezika „Premier“ i njihovim roditeljima koji su se i ove godine odazvali akciji prikupljanja odeće i igračaka, deci koja su učestovala na ručku ulepšan je dan podelom paketića.

10885440_783855655021409_1759347347752956822_n

10309499_783855338354774_5433976027030544215_n

10369596_783856008354707_3433309990424597610_n11094_783856131688028_4563495999196466319_n

U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i…

Susret sa zajednicom Delo Crkve

Objavljeno u Uncategorized | Prokomentarišite vest

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni…