Izbeglice pomognute u Srbiji zahvaljujući podršci Nemačke vlade

Zahvaljujući pomoći pruženoj od strane Nemačkog ministarstva spoljnih poslova (ukupno 200.000 evra) i Caritasa Nemačke, od 1. septembra do 31. decembra Caritas Srbije je pružao pomoć izbeglicama koje prolaze kroz našu zemlju, kako bi im olakšao teret ovog teškog puta prema sigurnijoj budućnosti. Uz ovu podršku, na glavnim tranzitnim mestima u Srbiji (Preševo, Beograd, Kanjiža, Subotica, Šid…), Caritas je pružio:

• 30.000 paketa hrane za izbeglice;
  • 12.300 paketa higijene, kako bi izbeglice mogle da vode računa o svojoj ličnoj higijeni na ovako dugom i teškom putu;
  • 2.050 izbeglica, odraslih i dece, je pomognuto sa zimskom odećom, kako bi se zaštitili od kiše i hladnoće;
  • Izbeglice u Kanjiži, Subotici i Šidu su dobile pristup osnovnoj zdravstvenoj nezi;
  • 650 dece u Preševu je imalo pauzu od izbegličke svakodnevnice, zahvaljujući aktivnostima koju su organizovali članovi tima Caritasa.

Pri pružanju pomoći Caritas je vodio računa da prioritet imaju najugroženije grupe: žene, deca, osobe sa invaliditetom, stari i bolesni. Podrška Nemačke vlade izbeglicama u Srbiji preko Caritasa će se nastaviti i tokom 2016. godine.

Akcije smanjivanja rizika od katastrofa u Bačkoj

U okviru projekta „Smanjivanje rizika od katastrofa“ organizovane su ekološke akcije sa volonterima iz različitih mesta širom Srbije. Na treninzima za lokalne volontere su u obliku radioničarskog rada prikupljene informacije o mogućim opasnostima za životnu sredinu, kroz različite metode: intervju, crtanje mape rizika, vremenski kalendar i hronološki događaji u zajednici, a zatim su predložene i realizovane ekološke akcije u cilju smanjivanja rizika.

U Tavankutu u opštini Subotica primećeno je da najveću opasnost za selo predstavljaju šumski požari, zbog čega je u okviru ovog projekta kupljena oprema za Dobrovoljno vatrogasno društvo. Organizovana je pokazna vežba gašenja požara sa ciljem popularizacije institucije dobrovoljnog vatrogasnog društva, sticanja novih članova, razvoja volonterizma i edukacije o odgovornom ophođenju prema vatri u cilju očuvanja ljudskih života, materijalnih vrednosti i prirode.

U selu Male Pijace u opštini Kanjiža organizovan je sastanak volontera i šetnja po delu naselja koje je najugroženije od poplava, požara, saobraćajnih nesreća, nakon koje je odlučeno da se organizuje akcija čišćenje kanala za atmosferske padavine, koja je realizovana krajem decembra 2015. godine.

Zajedno sa Opštinom Vrbas i Mesnom zajednicom Kucura u ovom mestu Caritas se takođe suočio sa dugogodišnjim problemom odvoda podzemnih i atmosferskih voda u naseljenom mestu, koje predstavljaju rizik od mogućih poplava. Iz tog razloga iskopan je kanal u dužini od 350 metara i postavljene su cevi. Troškove za realizaciju ove aktivnosti zajedno su pokrili Opština Vrbas, Mesna zajednica Kucura i Caritas.

U Ruskom Krsturu u opštini Kula je takođe organizovana akcija čišćenja manjih kanala za odvod atmosferskih i podzemnih voda u naseljenom mestu. Očišćeno je preko 15 km kanala, naročito cevi ispod mostića koji su na mnogim mestima bile zagušene. U akciji čišćenja učestvovalo je preko 25 volontera, koji su svojim prevoznim sredstvima odvozili smeće na deponiju. Ovoj akciji su se kasnije priključili i volonteri drugih organizacija i udruženja. Akciju je finansijski podržala Opština Kula, dok je Mesna zajednica Ruski Krstur izdvojila sredstva za slične akcije volontera Caritasa u budućnosti.

smanivanje rizika_brosura spolja - Copy

Akcije u cilju smanjivanja rizika od katastrofa u Zrenjaninu

U okviru projekta „Smanjivanje rizika od katastrofa“ volonteri iz lokalne zajednice Mužlja u Zrenjaninu 5. septembra organizovali su akciju košenja i uklanjanja suve trave, visokog rastinja i šiblja u podnožju drugog nivoa nasipa prema reci Tisi, koji se prostire između poslednjeg reda kuća naselja i atara Mužljanskog rita u dužini od oko 400 metara. Ova akcija je bila neophodna jer su se u ritu događali učestali požari, koji su se veoma lako i brzo proširivali kroz suvo šiblje i rastinje i tako ugrožavali kuće koje se nalaze samo nekoliko metara od nasipa.

IMG_2807 (1024x768)

Pored 14 volontera iz lokalne zajednice u ovoj akciji učestvovalo je i dva volontera Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Mužlja. Sledećeg dana organizovano je i košenje trave i rastinja na zapostavljenim javnim površinama naselja (ispred i oko zgrade mesne zajednice, Kulturno-umetničkog društva, ispred zgrade Udruženja penzionera i Udruženja žena Mužlja, ispred župne crkve, predškolske ustanove i Doma srednjoškolaca Emaus). Rastinje nije dugo košeno, jer mesna zajednica nije imala potrebnu opremu i alate, tako da je zagušivalo odvodne kanale za kišnicu ispred ovih javnih zgrada, a tokom velikih padavina ona se izlivala na trotoare i dostizala do javnih objekata i porodičnih kuća. Pored volontera iz zajednice u ovoj akciji učestvovalo je i 5 volontera župnog Caritasa Mužlja i nekoliko srednjoškolaca iz Salezijanskog školskog internata „Emaus“.

IMG_2784 (1024x768)

7. septembra sprovedeno je i produbljivanje kanala za odvod atmosferskih padavina, gde je to bilo potrebno. Iz budžeta projekta za ove i slične akcije u budućnosti kupljeni su trimer i kosilica za travu, vile, grabulje, zaštitne cipele i zaštitna sredstva.

IMG_2781 (1024x768)
U aktivnosti projekta uključilo se i 38 volontera Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje je zaduženo za urgentne slučajeve (odvodnjavanje i ispumpavanje vode iz podruma stambenih kuća. Zadatak vatrogasnog društva je bio seča polomljenih granja i uklanjanje “opasnih” stabala posle olujnih vetrova i nevremena na teritoriji mesne zajednice Mužlja.

IMG_3681 (1024x768)Volonteri Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mužlja su 13. decembra 2015. godine organizovali akciju odvodnjavanja (prepumpavanja) atmosferskih padavina iz jednog sabirnog kanala u odvodni-drenažni kanal koji vodu odvodi do reke Tise, kao i uklanjanje opasnih stabala koji ugrožavaju stanovništvo i stambene objekte. Akcija je bila neophodna jer se u slučaju velikih padavina (kiša, sneg) voda nagomilavala u sabirnom kanalu i pretila da poplavi kuće na obodu naselja. Društvo dosad nije imalo nikakvu pumpu za vodu, po potrebi su je pozajmljivali od privatnih poljoprivrednih gazdinstava, zbog čega im je iz budžeta projekta kupljena lako prenosiva motorna pumpa za vodu i jedna motorna testera za seču opasnih stabala.IMG_3709IMG_3653 (1024x768)

Prevencija prirodnih katastrofa u Ćelijama

Ovog vikenda u sklopu Caritasovih završnih aktivnosti na polju smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda u mesnoj zajednici Ćelije, u Opštini Lajkovac, održana je edukacija na temu uloge i pozicije volontera u prevenciji prirodnih katastrofa i delovanju tokom vanrednih situacija.

Predstavnici lokalne zajednice i ekološkog pokreta Castrum Brodare iz Ćelija stekli su osnovna znanja o najbitnijim karakteristikama vremenskih nepogoda, šta je rizik, kako se on može kontrolisati i koje preventivne mere može da preduzme lokalna zajednica u cilju smanjenja rizika i moguće štete. Najbitniji segment edukacije odnosio se na aktivnosti volontera tokom vanredne situacije proglašene usled prirodne katastrofe poput poplave, požara, zemotresa ili klizišta.

drr1
“Predstavnici lokalne zajednice, stanovništvo određenog dela grada ili sela, su ogroman i značajan resurs pri evakuaciji ugroženog stanovništva. Pozicija volontera tokom elementarnih nepogoda nije i ne sme da bude shvaćena kao spasavanje ugroženih, jer nisu obučeni za te akcije, već kao koordinacija sa profesionalnim snagama i urgentna pomoć stanovništvu. Koordinaciju između profesionalnih snaga i ugroženih domaćinstava, najbolje mogu da sprovedu obučeni volonteri iz samog mesta koji poznaju ranjiva i ugrožena domaćinstva, kritične tačke u samim mestima koje mogu da budu pogođene nepogodom i naravno oni su prvi koji mogu da pruže osnovnu pomoć ugroženim sugrađanima pre dolaska profesionalnih medicinskih ekipa i da učestvuju u prihvatu sklonjenog stanovništva, deljenju neophodnih sredstava za preživljavanje i sredstava za ličnu higijenu” kaže Jovana Lončarević, magistar civilne odbrane i zaštite.

Pored edukacije, uz podršku Caritas Srbije i Caritasa Austrije, obezbeđena je osnovna oprema za zajednički prostor fudbalskog kluba, ekološkog pokreta i mesne zajednice koja može da bude od pomoći za prihvat ugroženog stanovništva tokom elementarnih nepogoda.

drr2

“Agregat za struju, džakovi za odbranu od poplava, vreće, ćebad, prva pomoć, baterijske lampe i druga oprema ustupljena je meštanima Ćelija da im se nađe pri ruci u slučaju novih vremenskih nepogoda. Nadamo se da se majske poplave iz 2014. godine vise nikada neće ponoviti i da im ova donirana oprema nikada neće trebati ali na svima nama je obaveza da budemo pripremljeni i za buduće prirodne katastrofe. Nažalost, sve međunarodne statistike kažu da se broj prirodnih katastrofa poslednjih decenija drastično povećao i da kao građani moramo uzeti aktivno učešće u aktivnostima koje se sprovode na polju smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda. U borbi sa ponekad nemilosrdnom prirodom, svaki sačuvan život, svaka sačuvana kuća, svaka neprolivena dečija suza su veliki uspeh ” kaže Dušan Perić iz Caritasa Valjevo.

Caritas Sremska Mitrovica licencirao uslugu “pomoć u kući”

Nakon Caritasa Šabac, Caritasa Subotica i Caritasa Valjevo i Caritas Sremska Mitrovica je 15. januara 2016. godine uspešno završio zvaničnu proceduru licenciranja usluge socijalne zaštite „pomoć u kući“ kod resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Licenca za rad na ovom polju je Caritasu Sremska Mitrovica data na maksimalni rok od 6 godina.

Briga o starima manja slika (1024x768)

Dug oporavak od poplava: priča Zlate Vidaković iz Obrenovca

Najteže je biti sam. Kada se na to doda jedna od naopakijih bolesti koja vam onemogući normalan zivot, mislite da je to najgore što može da vam se dogodi. Borba sa samoćom, bolešću i ostalim nedacama koje idu uz nju je dovoljna da u životu ostavi posledice i na psihičko zdravlje. Gospođu Zlatu Vidaković (62 godine), koja boluje od raka i kojoj je leva ruka potpuno nefunkcionalna, je pored svih ovih nevolja, zadesila jos jedna bolna situacija. Ovo je njena prica.

• Ustala sam negde oko 8 sati, izasla na verandu i popela se na potkrovlje. Pogledala sam kroz prozor, jer je kiša padala. Kada sam silazila, kao da je neko zaleđenu kocku vode gurnuo prema dvoristu, otprilike metar i po visine, braon boje. Odjednom je vodostaj postepeno rastao, ja sam samo uspela da sletim niz stepenice, da obujem patike i uzmem zdravstvenu i ličnu dokumentaciju. Otisla sam na potkrovlje, gde me je uhvatila panika. Voda nosi sve, šumi, ja vičem, prolaze čamci, ali niko me ne čuje, a vodostaj postaje sve veći. Nosi pred sobom: kosnice, bojlere, ograde, životinje, ugalj. Meni je, na primer, 3,5 t susenog uglja iz šupe odnela. Šupa je bila zatvorena, ali je voda otvorila vrata. Onda sam zvala štab za vanredne situacije i rekla sam da se nalazim u potkrovlju. Rekli su mi da ih cekam. Tek je u 4 sata popodne žandarmerija dosla po mene i kao bebu sa terase su me preneli u čamac, s obzirom da mi je jedna ruka nepokretna i ne mogu da ih zagrlim. Tada su nas odveli u osnovnu školu “Jefimija”. Tu sam prenoćila i primila injekciju za smirenje i protiv bolova, jer čim je nervoza jača, odmah su i bolovi pojačani, da bi nas sutradan premestili helikopterom u Jakovo, jer je počela voda i u školsko dvoriste da ulazi. Tamo su nas stvarno lepo primili, dali su nam pribor za higijenu i sendviče. Sutradan su nas opet prebacili u školu, jer su se plašili da će voda stići i do Jakova, ali tamo nisam mogla da boravim zbog bolova i terapije koju uzimam. Kasnije je rođaka iz Kaluđerice dosla po mene i narednih dana sam boravila kod njih. Kad sam se vratila u Obrenovac, sin i njegovi drugovi su mi pomogli i izbacili iz kuće 25 kolica mulja. Kuća je bila u groznom stanju: parket se podigao, stolarija se deformisala, nisam mogla da zatvorim vrata. Komsija uopste nije bilo kada sam došla, pa su mi rođaci pomogli da oribam sve i da sredim. Mnogo sam tesko podnela ovu poplavu, kad ostanes sam sa vrlo malom penzijom u 62. godini i bez igde ičega, a nemaš nikoga i počinjes od nule. Ova tri tumora sam lakse prebrodila i lakše sam se snašla sa jednom rukom kad je leva prestala da funkcioniše, nego posle poplave kada nisam znala odakle da krenem. To je veoma tesko psihički.

Gospođa Zlata je od drzave dobila 350 000 dinara i od tog novca i materijalne pomoci koju joj je Caritas pružio, u vidu frižidera i nameštaja u vrednosti do 500 evra, uspela je da sredi jednu prostoriju u kojoj trenutno boravi i u kojoj se odvija celokupan njen zivot. Preostale dve sobe su i dalje neuslovne za život, sa obijenim podovima i zidovima.

Već 7 meseci ona je korisnik usluga Caritasovog tima psiho-socijalne podrške: medicinske sestre, psihologa i socijalnog radnika, koji je redovno posećuju. Psiholog sa Zlatom radi na smanjenju stepena akutnog stresa kroz relaksaciju i ventiliranje razgovorom, na povećanju motivacije za povratak uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, na motivisanju, aktivaciji i proradi traumatskog iskustva kroz psihoterapijsko savetovanje. Medicinska sestra joj redovno kontroliše krvni pritisak i šećer. Socijalni radnik je uputio Zlatu na druge organizacije od kojih može da zatraži pomoć, sakupljao je sa njom dokumentaciju i vršio ostale poslove vezane za ostvarivanje prava na materijalnu pomoć.

Zlata navodi da su joj posete psihosocijalnog tima višestruko koristile, bolje se psiho-fizički oseća i uspela je da poboljša materijalnu situaciju. Uprkos svemu, ona nastavlja da se bori i nada se da ce doći dan kada će se stanje vratiti na ono kakvo je bilo pre tog maja 2014. godine i velike poplave u Obrenovcu.

Nadbiskup posetio Centar za azil u Krnjači

Beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije msgr. Stanislav Hočevar posetio je 11. januara Centar za azil u Krnjači, u pratnji osoblja Caritasa i Komesarijata za izbeglice.

IMG_0257 (1024x683)

IMG_0262 (1024x683)IMG_0264 (683x1024)

U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i…

Susret sa zajednicom Delo Crkve

Objavljeno u Uncategorized | Prokomentarišite vest

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni…