Aleksinac: Obuka “Pomoć u kući” u okviru programa “Evropska podrška inkluzivnom društvu”

U okviru projekta “Smanjenje društvene isključenosti u ruralnim oblastima kroz održivu uslugu pomoć u kući” u prostorijama Karitasa u Aleksincu od 14. do 20. marta održana je akreditovana obuka za 24 polaznice pod nazivom “Integralna obuka za pomoć u kući sa elementima bazične nege”. Sve učesnice koje su uspešno prošle obuku dobiće od Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu sertifikate za obavljanje ove usluge. Sama obuka predstavlja jednu u nizu aktivnosti usmerenih na stručno usavršavanje budućih pružalaca usluga pomoć u kući i omogućava polaznicama da steknu sva potrebna znanja i profesionalne veštine neohodne za pružanje nege starim licima. U izboru polaznika pomogle su filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Ražnju i Aleksincu i opštinski centri za socijalni rad.

IMG_1412 (1024x768)

U toku obuke polaznice su obrađivale sadržaje poznavanja i primene osnovnih principa socijalne zaštite i radne etike, identifikacije i razumevanja potreba starih lica, primenjena znanja o nutricionističkoj vrednosti namirnica, pružanje prve medicinske pomoći u raznim urgentnim stanjima i dr. Učesnici obuke su se izjasnili da su im pružene informacije obogatile dosadašnje iskustvo i dale dobru osnovu za kvalitetnije obavljanje poslova pomoći u kući, jer je veliki deo obuke zasnovan na praktičnim vežbama za rešavanje problemskih situacija u konkretnim životnim uslovima.

IMG_1424 (1024x768)

Projekat i samu obuku realizuje Karitas Srbije u partnerstvu sa opštinama Ražanj i Aleksinac i opštinskim centrima za socijalni rad uz finansijsku pomoć Evropske unije u okviru programa “Evropska podrška inkluzivnom društvu”. Osnovni cilj projekta je uvođenje usluge pomoć u kući u cilju pobošljanja svakodnevnog života starih i nemoćnih lica sa teritorije dve pomenute opštine.

IMG_1442 (1024x768)

Pomozimo poplavljenima u Srbiji

Zbog obilnih padavina i izlivanja vodotoka, u tri grada i 14 opština u Srbiji, proglašena je vanredna situacija. Do sada je poplavljeno 710 domaćinstava, a iz tih mesta je evakuisana 171 osoba. Za 24 sata palo je oko 30 litara kiše po kvadratnom metru, ali je većina vodostaja u stagnaciji i kiša nastavlja da pada.
Osoblje Caritasa Beogradske nadbiskupije je odmah po izbijanju poplava izašlo na teren, u cilju procene štete, razgovora sa poplavljenim porodicama i sa predstavnicima lokalnih samouprava.
Kao i do sada Caritas želi da pomogne onima koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom. Uplatom na račun 220-137239-43 pomoći ćete nam da uspemo u tome.

Caritas podelio brikete za 658 najugroženijih domaćinstava

Uz podršku Caritasa Austrije i austrijske organizacije Nachbar in Not tokom januara i februara Caritas je realizovao Zimski program podrške najugroženijim porodicama u Srbiji, koje su pretrpele štetu od poplava 2014. godine. Program je realizovan u opštinama: Krupanj, Obrenovac, Ub, Lajkovac i sela Jamena (opština Šid) i u okviru njega 658 porodica je dobilo po jednu tonu briketa za grejanje (Krupanj – 130 porodica; Obrenovac – 200 porodica; Ub – 100 porodica; Lajkovac – 178 porodica; selo Jamena – 50 porodica). Ukupna vrednost donacije je 104.400 eura.

IMG_0294IMG_0406IMG_0466IMG_0481 (1024x683)IMG_0561 (1024x683)IMG_0587 (1024x683)IMG_1067 (1024x576)

Novi ambasador Svete Stolice u Srbiji se susreo sa predstavnicima Caritasa

U četvrtak 3. marta 2016. godine delegacija Caritasa Srbije, predvođena predsednikom Caritasa Srbije msgr. Stanislavom Hočevarom i direktorom preč. Vladislavom Varga, posetila je novoizabranog nuncija (ambasadora Svete Stolice) u Republici Srbiji Msgr. Lučijana Surijanija.

Ovom prilikom predstavnici Caritasa upoznali su msgr. Surijanija sa istorijom Caritasa u Srbiji, od osnivanja do danas, područjima na kojima je angažovan, sa posebnim osvrtom na razvoj župnih Caritasa.
Msgr. Surijani je više puta istakao da u radu Caritasa najbitnije ne treba da budu akcije koje se organizuju u toku velikih kriznih situacija, kada su svi spremni da pomognu, već svakodnevna mala dobra dela. On je takođe naglasio da smo pozvani na novo obraćenje, jer ako smo spoznali Božje milosrđe onda to treba da se očituje u našim delima. Rekao je da nam duhovna i telesna dela milosrđa daju veliku mogućnost da činimo dobra dela: od pružanja hrane gladnima do davanja pravih saveta.

20160303_114428

Akreditovana obuka “Pomoć u kući sa elementima bazične nege” u Kuli

Od 22. do 29. februara u Kuli u prostorijama Doma za stare i penzionere održana je akreditovana Caritasova obuka pod nazivom “Integralna obuka za pomoć u kući sa elementima bazične nege” za 16 polaznika. Organizator obuke je Opština Kula u saradnji sa Domom za stare i penzionere u Kuli. Obuka je uspešno završena i svi polaznici su položili testove kako za psihosocijalni tako i za medicinski deo.

mali idjos1

U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i…

Susret sa zajednicom Delo Crkve

Objavljeno u Uncategorized | Prokomentarišite vest

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni…