U Šapcu i Valjevu održani okrugli stolovi u okviru projekta HUMAN RIGHTS PROMENE

U organizaciji Caritasa u Gradskoj upravi Šapca 28. marta održan je okrugli sto na kom se razgovaralo o mogućnostima za razvoj socijalnog preduzetništva kao načinu ostvarivanja socijalnih i ekonomskih prava za osobe sa mentalnim smetnjama i invaliditetom. Okrugolom stolu prisustvovali su predstavnici nekoliko udruženja i organizacija iz Šapca, koje se bave ciljnim grupama, kao i predstavnici Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje. Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici Caritasa Šabac, organizacije koja je među prvima pokrenula socijalno preduzeće u Srbiji.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta “Human rights PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion of Mental health Networks”, čiji je opšti cilj promocija poštovanja ljudskih prava osoba sa mentalnim smetnjama i osoba sa invaliditetom i razvijanje njihovih individualnih veština, kao i podizanje kapaciteta njihovih organizacija kako bi postale branioci ljudskih prava.

Koordinator projekta “Human rights PROMENE” Marina Kostić predstavila je poziv za podnošenje projekata za organizacije civilnog društva, koji je otvoren u okviru ovog projekta. Ovaj poziv pruža mogućnost da se podrže inicijative u vidu razvijanja novih ili jačanja postojećih socijalnih preduzeća predloženih i vođenih od strane organizacija osoba sa mentalnim smetnjama ili osoba sa invaliditetom, ili organizacija koje pružaju podršku ovim osobama, čime bi se doprinelo stvaranju prilika za ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava ovih ranjivih grupa.


Okrugli sto na istu temu održan je u Valjevu 31. marta u Gradskoj upravi. Osim razgovora o socijalnom preduzetništvu tokom ovog događaja prikazan je film o ljudskim pravima osoba sa mentalnim poteškoćama, koji je pripremljen u okviru ovog projekta. Učesnici su takođe imali prilike da se upoznaju sa iskustvima organizacije Naša kuća – udruženja roditelja mladih sa intelektualnim poteškoćama. Njihova predstavnica Anica Spasov govorila je o iskustvu ove organizacije, koje je počelo od malih aktivnosti na opštini Zvezdara, da bi razvilo usluge socijalnog preduzetništva i saradnju sa organizacijama iz Japana.

Više informacija o pozivu za podnošenje projekata: http://caritas.rs/caritas/?p=2695

Projekat HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Network je finansiran je od strane Evropske unije, u okviru programa Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).