Trening: Prikupljanje sredstava – tradicionalni i alternativni izvori finansiranja za organizacije civilnog društva

U okviru projekta SOCIETIES – Support of CSOs in empowering technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe Udruženje ,,Naša kuća” i Caritas Srbije organizovali su trening ,,Prikupljanje sredstava”, koji je održan 12. i 13. decembra u Beogradu. Trening je bio namenjen organizacijama civilnog društva koje se bave osobama sa mentalnim smetnjama ili koje okupljaju osobe sa invaliditetom, a koje žele da unaprede svoje strategije za prikupljanje sredstava, uspostave saradnju sa poslovnim sektorom i obezbede podršku šire zajednice u kojoj rade.

Cilj treninga bio je upoznavanje učesnika sa potencijalnim tradicionalnim i alternativnim izvorima finansiranja, uspešnim mehanizmima za prikupljanje sredstava i mogućnostima za diverzifikaciju izvora finansiranja. Ideja je bila da se na ovaj način ojačaju kapaciteti učesnika za razumevanje značaja i uspešno uspostavljanje međusektorskih partnerstava, kao i za obezbeđivanje podrške lokalne zajednice.

Učesnici treninga bili su  predstavnici organizacija civilnog društva: Edukativni centar „TIM“ iz Knjaževca, Udruženja za podršku ljudima sa neurozom „HERC“ iz Beograda, COCI Briga o deci, Udruženja „Evo ruka“ iz Zemun polja, Udruženja građana „Mir“ iz Pirota, Udruženja „Čep za hendikep“ i Udruženja građana za razvoj i unapređenje terapijskog, pedagoškog i rekreativnog jahanja „GRIVA“.

Tokom treninga učesnici su razgovarali o primerima, mehanizmima i izazovima saradnje sa poslovnim sektorom, o elementima koji čine uspešnu strategiju za prikupljanje sredstava, a kroz rad u grupama imali su priliku i da osmisle svoje strategije prikupljanja sredstava. Trening im je pružio priliku da steknu veštine i znanje o pojmovima, koji će im biti neophodni kako bi svojoj organizaciji uspešno obezbedili: različite izvore finansiranja, pristup novim resursima, veću vidljivost tema kojima se bave, kroz uspostavljanje novih partnerstava i pristup novim javnostima.

Neki od zaključaka treninga su da je za uspešno rešavanje aktuelnih problema neophodna saradnja sva tri sektora: javnog, poslovnog i civilnog, da je partnerstvo sa kompanijom dvosmeran odnos, koji predstavlja mnogo više od finansijske podrške kompanije, kao i da su vidljivost, komunikacija i uključivanje ključni za obezbeđivanje podrške lokalne zajednice.

Radionica “Komunikacijske veštine i veštine prodaje” održana u Aleksincu

Dobra komunikacija jedan je od preduslova da se ostvari uspeh u poslovanju, jer će dobro uspostavljenim sistemom komuniciranja potrebne informacije blagovremeno biti saopštene odgovarajućim osobama.

Iz tog razloga u utorak 11. decembra 2018. godine, u prostorijama Caritasa Aleksinac, organizovana je radionica „Komunikacijske veštine i veštine prodaje“, autora i predavača Mančev Bobana iz Niša. Kroz ovu interaktvnu radionicu, učesnici projekta “Inkubator za mlade”, imali su priliku da se upoznaju sa veštinama komuniciranja, koje su danas neophodne radi ostvarenja uspeha u poslovnom svetu.

Donacija za Opštu bolnicu Sremska Mitrovica

U ponedeljak, 10. decembra 2018. godine, Biskupijski Caritas Srem svečano je uručio Opštoj bolnici Sremska Mitrovica donaciju u vidu industrijske mašine za pranje veša.  Sredstva za donaciju obezbeđena su kroz projekat  „Animacija Migranata 2018”, koji je finansijski podržan od Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Grupe 484.

Direktor bolnice dr Živko Vrcelj zahvalio se Caritasu Srem, predstavnicima Ambasade Kraljevine Norveške i Grupe 484 na vrednoj donaciji, istakavši da će ova mašina jako puno značiti u svakodnevnom radu, budući da se tokom jednog dana opere jedna tona bolničkog veša i posteljine. Sa novom mašinom bojazan da može doći do zastoja u funkcionisanju vešeraja gotovo je anulirana.

 

Preč. Jozo Duspara, direktor Biskupijskog Caritasa Srem, istakao je kako je cilj Caritasa da se pomogne sve osobe u potrebi i institucije koje pružaju pomoć. Budući da je Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici regionalna zdravstvena ustanova za područje Srema, gde se svakodnevno leči veliki broj ljudi, savremena veš mašina svakako će doprineti kvalitetu u radu i zadovoljiti potrebe ustanove za normalno funkcionisanje vešeraja, a samim tim i čitave bolnice.

Izvršni direktor Grupe 484, Vladimir Petronijević rekao je da se ovaj događaj realizuje u sklopu šire podrške Ambasade Norveške našem društvu u uslovima migrantske krize i naglasio da mu je posebno drago što se moderna profesionalna mašina sada nalazi u mitrovačkoj bolnici, a da će nevladin sektor u saradnji sa državnim i lokalnim institucijama nastaviti sa projektima koji omogućavaju pomoć, pre svega zdravstvenom i obrazovnom sektoru u Srbiji.

Primopredaji donacije prisustvovao je  Tomislav Janković, predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica, koji je tom prilikom izjavio da je zadovoljan što je završen još jedan uspešan posao, čime je pokazano da udruživanjem javnog i nevladinog sektora može mnogo da se pomogne, naročito zdravstvenom i socijalnom sektoru.

Na kraju susreta dr Vrcelj uručio je zahvalnice  donatorima i svima koji su inicirali i učestvovali u realizaciji ove pomoći.

Održan susret predstavnika Caritasa Srbije sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji

U ponedeljak 10. decembra održan je, već tradicionalni, božićni susret zaposlenih u Caritasu Srbije sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji mons. Lučijanom Surijanijem. Susret je započeo svetom misom koju su predvodili apostolski nuncije mons. Suriani, beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar i direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović. Tokom mise mons. Suriani govorio je o posebnoj ljubavi koju papa Franjo ima prema onima koji su marginalizovani od strane društva i pozvao predstavnike Caritasa da budu oni koji odgovaraju na potrebe „poslednjih“ u društvu.

Nakon liturgijskog slavlja usledio je susret i razgovor sa apostolskim nuncijem i beogradskim nadbiskupom, tokom kog su razmenjene čestitke za predstojeće praznike.

 

 

Radionica „Finansijska podrška od stane Nacionalne službe za zapošljavanje prilikom pokretanja biznisa“ održana u Aleksincu

U četvrtak 6. decembra 2018. godine, u okviru projekta „Inkubator za mlade“, održana je četvrta po redu radionica iz oblasti preduzetništva, u prostorijama Caritasa Aleksinac. Tema ove radionice bila je finansijska podrška prilikom pokretanja biznisa mladih nezaposlenih od strane Nacionalne službe za zapošljavanje. Dragan Ognjanović, savetnik za ovaj program u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Nišu, predstavio je program finansiranja i postupak apliciranja za dobijanje nepovratnih novčanih sredstava.


Svi smo jedno – Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici

Caritas Sremska Mitrovica svakodnevno radi sa osobama sa invaliditetom, u okviru novootvorenog Dnevnog centra za OSI, ali je posebnu pažnju korisnicima posvetio prve nedelje decembra, kako bi obeležio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

U ponedeljak 3. decembra, predstavnici Caritasovog dnevnog centra pridružili su se još nekoliko udruženja osoba sa invaliditetom, na Izložbi rukotvorina korisnika i volontera, koja je održana u holu Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici. Izlozbu su obišli i gradonačelnik Vladimir Sanader, zamenica predsednika skupštine opštine Svetlana Milovanović i resorni načelnik Vojislav Mirnić, sa zamenicom Slađanom Mirčeta.

Sledećeg dana u dnevnom centru korisnici su, ukrasili jelku i ceo prostor centra,  pomoć volontera, a nakon toga su imali prilike da pevaju, uz muzičku pratnju sestre Anete na harmonici.

U sredu dnevni centar su posetili učenici Srednje medicinske škole „Draginja Nikić“, smer fizioterapeut, sa svojom profesorkom Gordanom Jagnjić. Učenici su se ovom prilikom upoznali sa radom dnevnom centra, a zatim su imali sat vremena prakse – masaže korisnika. Ovo je bila prva u nizu poseta fizioterapeuta ove škole, sa kojima je postignut dogovor da za praktičnu nastavu dolaze u Caritas.

Tokom ove nedelje konačno su završeni građevinski radovi na dnevnom centru, postavljanjem izolacije i fasade.

Čarobni svet medenjaka u Laćarku

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, u sredu 5. decembra, na Svetski dan volontera, Caritas Srbije reailzovao je radionicu Čarobni svet medenjaka u župi Svete Ane u Laćarku, u cilju podsticanja volonterizma.

Susret je započeo svetom misom zornicom u župnoj crkvi, nakon koje su se svi prisutni okupili u pastoralnoj dvorani na programu radionice. U prvom delu programa predstavnica Caritasa Srbije održala je predavanje na temu Razvoj župskih Caritasa, uz prezentaciju primera dobre prakse. Nakon toga Petar Žuljević, šef poslastičarnice francuskog hotela Mama Shelter u Beogradu, vodio je praktični deo radionice. Učesnici su prvo imali prilike da se upoznaju sa njegovim radom, gledajući jednu epizodu njegove TV emisije Sa slatkim na ti, a zatim im je pokazao kako sve mogu da dekorišu i pakuju medenjake, čijom prodajom mogu da se prikupe sredstva za potrebe župskog Caritasa. U poslednjem delu svi volonteri su se priključili kreativnom radu ukrašavanja medenjaka.

Volonteri ove župe uglavnom su uključeni u karitativne akcije župnog Caritasa Sveta Anastazija u Sremskoj Mitrovici, jer je do 2002. godine ova župa bila filijala župe Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici. Cilj radionice bio je podsticanje karitativnih aktivnosti na nivou ove župe i animiranje volontera za organizovanje akcija tokom cele godine. Na primeru ove dve župe vidi se mogućnost delovanja međužupnog Caritasa u cilju pružanja pomoći ljudima u potrebi, što može biti primer i u drugim župama, odnosno biskupijama.

 

POZIV ZA UČEŠĆE NA TRENINGU Fundraising

Udruženje Naša kuća i organizacija Caritas Srbije, u okviru regionalnog projekta SOCIETIES koji finansira Evropska unija, organizuju trening o na temu Fundraising.

Trening je deo programa izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva u procesima socijalne inkluzije i razvoja dijaloga sa institucijama i ima za cilj da osnaži organizacije po pitanju prikupljanja sredstava kako bi lakše postizale svoje socijalne ciljeve.   

Trening je namenjen isključivo organizacijama koje se bave osobama sa mentalnim smetnjama ili koje okupljaju osobe sa invaliditetom.

Udruženje Naša kuća i Caritas Srbije ovom prilikom pozivaju zainteresovane organizacije civilnog društva da pošalju prijavu koja uključuje:

            –  kratak opis organizacije (misija/ciljne grupe/polje delovanja) i

            –  popunjenu anketu o iskustvu organizacije, i

            – ime i kontakt jednog predstavnika/ce organizacije i njegovu/njenu poziciju u                      organizaciji

Trening je besplatan, a učesnicima van Beograda obezbeđeni su smeštaj i hrana tokom treninga. Projekat nije u mogućnost da učesnicima nadoknadi troškove prevoza te taj trošak snose same organizacije.

Trening će držati treneri iz udruženja Naša kuća i iz organizacije Smart Kolektiv.

Datum treninga: 12. i 13. decembar 2018.

S obzirom na to da je broj mesta vrlo ograničen, molimo Vas da prijave pošaljete do 10.12. 2018. na mejl: marina.kostic@caritas.rs.

Prijavljeni kandidati će biti kontaktirani u vezi sa svim logističkim detaljima oko treninga.

Ovde možete preuzeti anketu koju treba popuniti: ANKETA

Kuvarska radionica za izbeglice u Šidu

Protekle sedmice, u okviru projekta “Animation of Migrants 2018”, Caritas Srem organizovao je radionicu kuvanja za 7 žena izbeglica iz Prihvatnog centra Principovac, u prostorijama letnje Vladičanske rezidencije (Ruski Dvor) u Šidu. Cilj ove radionice bio je da se, kroz druženje i spremanje hrane, izbeglice predstave lokalnoj zajednici sa svojim običajima i kulturom. Meštani koji su bili prisutni, imali su priliku da probaju tradicionalna jela i specijalitete iz Avganistana i Irana.

Caritas Srem planira da nastavi sa organizacijom ovakvih radionica i u narednom periodu, budući da su se pokazale kao izuzetno dobre i neophodne za žene izbeglice, za koje je ovo jedina prilika da izađu iz svakodnevnice života u Prihvatnom centru.

Kuvarske radionice sprovode se u okviru projekta “Animation of Migrants 2018” koji finansiraju Grupa 484 i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

 

Mogućnost finansijske podrške za početak biznisa

U prostorijama Caritasa Aleksinac u ponedeljak 3. decembra održana je treća po redu radionica iz oblasti preduzetništva pod nazivom “Mogućnost finansijske podrške za početak biznisa”. 
Kroz dvočasovno predavanje Aleksandra Ilića iz organizacije ENECA, učesnici su saznali na koje sve načine mogu doći do finansijske podrške prilikom pokretanja biznisa.

Trening: Prikupljanje sredstava – tradicionalni i alternativni izvori finansiranja za organizacije civilnog društva

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U okviru projekta SOCIETIES – Support of CSOs in empowering technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe Udruženje ,,Naša kuća” i Caritas Srbije organizovali su trening ,,Prikupljanje sredstava”, koji je održan 12. i 13. decembra u Beogradu. Trening je bio namenjen organizacijama civilnog društva…

Pročitajte ceo tekst

Radionica “Komunikacijske veštine i veštine prodaje” održana u Aleksincu

Objavljeno u Uncategorized

Dobra komunikacija jedan je od preduslova da se ostvari uspeh u poslovanju, jer će dobro uspostavljenim sistemom komuniciranja potrebne informacije blagovremeno biti saopštene odgovarajućim osobama. Iz tog razloga u utorak 11. decembra 2018. godine, u prostorijama Caritasa Aleksinac, organizovana je radionica „Komunikacijske veštine i veštine prodaje“, autora i predavača Mančev…

Pročitajte ceo tekst

Donacija za Opštu bolnicu Sremska Mitrovica

Objavljeno u Uncategorized

U ponedeljak, 10. decembra 2018. godine, Biskupijski Caritas Srem svečano je uručio Opštoj bolnici Sremska Mitrovica donaciju u vidu industrijske mašine za pranje veša.  Sredstva za donaciju obezbeđena su kroz projekat  „Animacija Migranata 2018”, koji je finansijski podržan od Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Grupe 484. Direktor bolnice dr…

Pročitajte ceo tekst

Održan susret predstavnika Caritasa Srbije sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji

Objavljeno u Uncategorized

U ponedeljak 10. decembra održan je, već tradicionalni, božićni susret zaposlenih u Caritasu Srbije sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji mons. Lučijanom Surijanijem. Susret je započeo svetom misom koju su predvodili apostolski nuncije mons. Suriani, beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar i direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica…

Pročitajte ceo tekst

Radionica „Finansijska podrška od stane Nacionalne službe za zapošljavanje prilikom pokretanja biznisa“ održana u Aleksincu

Objavljeno u Uncategorized

U četvrtak 6. decembra 2018. godine, u okviru projekta „Inkubator za mlade“, održana je četvrta po redu radionica iz oblasti preduzetništva, u prostorijama Caritasa Aleksinac. Tema ove radionice bila je finansijska podrška prilikom pokretanja biznisa mladih nezaposlenih od strane Nacionalne službe za zapošljavanje. Dragan Ognjanović, savetnik za ovaj program u…

Pročitajte ceo tekst

Svi smo jedno – Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Caritas Sremska Mitrovica svakodnevno radi sa osobama sa invaliditetom, u okviru novootvorenog Dnevnog centra za OSI, ali je posebnu pažnju korisnicima posvetio prve nedelje decembra, kako bi obeležio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. U ponedeljak 3. decembra, predstavnici Caritasovog dnevnog centra pridružili su se još nekoliko udruženja osoba sa invaliditetom,…

Pročitajte ceo tekst

Čarobni svet medenjaka u Laćarku

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, u sredu 5. decembra, na Svetski dan volontera, Caritas Srbije reailzovao je radionicu Čarobni svet medenjaka u župi Svete Ane u Laćarku, u cilju podsticanja volonterizma. Susret je započeo svetom misom zornicom u župnoj crkvi, nakon koje su se svi prisutni okupili…

Pročitajte ceo tekst

POZIV ZA UČEŠĆE NA TRENINGU Fundraising

Objavljeno u Uncategorized

Udruženje Naša kuća i organizacija Caritas Srbije, u okviru regionalnog projekta SOCIETIES koji finansira Evropska unija, organizuju trening o na temu Fundraising. Trening je deo programa izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva u procesima socijalne inkluzije i razvoja dijaloga sa institucijama i ima za cilj da osnaži organizacije po pitanju prikupljanja…

Pročitajte ceo tekst

Kuvarska radionica za izbeglice u Šidu

Objavljeno u Uncategorized

Protekle sedmice, u okviru projekta “Animation of Migrants 2018”, Caritas Srem organizovao je radionicu kuvanja za 7 žena izbeglica iz Prihvatnog centra Principovac, u prostorijama letnje Vladičanske rezidencije (Ruski Dvor) u Šidu. Cilj ove radionice bio je da se, kroz druženje i spremanje hrane, izbeglice predstave lokalnoj zajednici sa svojim…

Pročitajte ceo tekst

Mogućnost finansijske podrške za početak biznisa

Objavljeno u Uncategorized

U prostorijama Caritasa Aleksinac u ponedeljak 3. decembra održana je treća po redu radionica iz oblasti preduzetništva pod nazivom “Mogućnost finansijske podrške za početak biznisa”.  Kroz dvočasovno predavanje Aleksandra Ilića iz organizacije ENECA, učesnici su saznali na koje sve načine mogu doći do finansijske podrške prilikom pokretanja biznisa.

Pročitajte ceo tekst

3. decembar – Svetski dan osoba sa invaliditetom

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra u Beogradu, u organizaciji Ujedinjenih nacija, održan je događaj pod nazivom “Razgovori sa zajednicom”. Ovom prilikom Udruženje Naša kuća iz Beograda predstavilo je film “U potrazi za inkluzijom”, u kom su prikazani i njihovi korisnici, a koji je nastao u okviru…

Pročitajte ceo tekst

Radionica i vežba evakuacije održana u OŠ “Radivoj Popović” u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno u Uncategorized

U nastavku podizanja svesti o neophodnosti pripreme i prevencije i edukovanja đaka o prirodnim katastrofama, u saradnji sa Vatrogasno spasilačkom jedinicom Sremske Mitrovice realizovana je vežba evakuacije đaka u Osnovnoj i srednjoj školi za decu sa smetnjama u razvoju “Radivoj Popović” u Sremskoj Mitrovici. Nakon radionice đacima i nastavnom osoblju je…

Pročitajte ceo tekst

Radionica „Kako poslovati u Srbiji“ održana u Aleksincu

Objavljeno u Uncategorized

U četvrtak 29.11.2018. godine, u prostorijama Caritasa Aleksinac, u okviru projekta „Inkubator za mlade”, održana je druga po redu radionica iz oblasti preduzetništva na temu “Kako poslovati u Srbiji”. Učesnicima se predstavio i održao predavanje Miodrag Ilić, predstavnik Agencije za privredne registre iz Niša.

Pročitajte ceo tekst

Delegacija iz Poljske posetila Caritas Srbije

Objavljeno u Uncategorized

Predstavnici Caritasa Pšemisl i Žežov iz Poljske, kao i njihovi partneri, posetili su kancelariju Caritasa Srbije u utorak 27. novembra. Cilj njihove posete bio je upoznavanje sa aktivnostima Caritasa Srbije i mogućnost ostvarivanja saradnje. Predstavnici Caritasa Srbije i Caritasa Srem već su boravili u poseti Poljskoj u septembru ove godine,…

Pročitajte ceo tekst

Održan trening „Odnosi sa javnošću“

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U okviru regionalnog projekta SOCIETIES koji finansira Evropska unija, Udruženje Naša kuća i Caritas Srbije organizovali su trening Odnosi sa javnošću, koji je održan 21. i 22. novembra. Ovaj trening je deo programa izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva u procesima socijalne inkluzije i razvoja dijaloga sa institucijama i održan je…

Pročitajte ceo tekst