Božićna duhovna obnova za zaposlene u Caritasu

U petak 21. decembra  održana je božićna duhovna obnova za zaposlene u Caritasu Beogradske nadbiskupije i Caritasu Srbije, na kojoj su se okupili predstavnici Caritasa iz Valjeva, Aleksinca, Šapca i Beograda. Duhovnu obnovu predvodio je predsednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Tokom svog predavanja mons. Hočevar govorio je o smislu Božića, dolasku Božjeg sina, koji je omogućio povezanost Neba i Zemlje. Pozvao je zaposlene u Caritasu da budu oni koji povezuju, rade na pomirenju i izgradnji mira. Kroz razgovor zaposleni su razmatrali o projektima koje Caritas realizuje, a koji se tiču mira i pomirenja. Među njima su izgradnja boljih odnosa među izbeglicama i migrantima iz različitih zemalja, sa kojima predstavnici Caritasu rade u prihvatnim centrima u Srbiji, saradnja sa drugim Caritasima u regionu, saradnja sa drugim humanitarnim organizacijama. Direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović ovom prilikom zahvalio se beogradskom nadbiskupu na podršci tokom 2018. godine. Susret je zaključen svetom misom i razmenom čestitki za predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

Pogledajte savet Caritasa Nemačke kako neometano proslaviti praznike

Obeležavanje Svetskog dana migranata u Obrenovcu

Povodom obeležavanja 18. decembra – Svetskog dana migranata, u organizaciji IOM-a i Komesaraijata za izbeglice, organizovana je proslava u Prihvatnom centru Obrenovac, tokom koje su migranti iz različitih prihvatnih centara i centara za azil Srbije, predstavili svoje talente i životne priče. Kroz muziku, recitacije i umetničke radove, deca i odrasli migranti predstavili su kulturu zemalja iz kojih dolaze, kao i kulturu i tradiciju Srbije. Ovom prilikom predstavljeni su i radovi migranata nastali u okviru stolarske radionice u Prihvatnom centru Obrenovac, koju vodi Caritas u ovom centru. U ime Caritasa Srbije ovom događaju prisustvovao je Marko Šalić, koordinator projekta.

Pogledajte reportažu o Azarhanu iz Pakistana, koji učestvuje u Caritasovoj stolarskoj radionici u Obrenovcu:

U Aleksincu održana radionica o Crowdfunding-u

Postoji mnogo načina da prikupite finansiranje za svoje ideje, proizvode, kampanje. Crowdfunding predstavlja alternativni model finansiranja, ali i mnogo više od toga. Kroz crowdfunding možete da zatvorite finansijski jaz u ranim fazama razvoja ideje ili projekta, da testirate svoju ideju u zajednici ili izgradite svoju zajednicu. Kovanica crowdfunding nastala je kombinacijom engleskih izraza “crowd” (grupa, gomila) i “funding” (finansiranje). U današnje vreme ideje su vrednije od novca. Dobra ideja u kratkom roku nekoga može učiniti milijarderom, društveno odgovornim uzorom ili uspešnim inovatorom. Međutim, doći do finansijskih sredstava za njenu realizaciju nije uvek tako jednostavno. Crowdfunding, kao vid grupnog finansiranja, može vam u tome pomoći. Promovisanje ideje iz bilo koje oblasti, kroz dobro koncipiranu kampanju putem određenih internet platformi, onim najistrajnijima pruža mogućnost sticanja željenog početnog kapitala. 
Više o ovakvom načinu finansiranja projekta bilo je govora na radionici održanoj u Caritasu Aleksinac 13. decembra 2018. godine, u okviru projekta Inkubator za mlade. Radionicu su vodili predstavnici Proaktiv tima – Nenad Stojanović, Milan Babić i Dragan Miljković.

Trening: Prikupljanje sredstava – tradicionalni i alternativni izvori finansiranja za organizacije civilnog društva

U okviru projekta SOCIETIES – Support of CSOs in empowering technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe Udruženje ,,Naša kuća” i Caritas Srbije organizovali su trening ,,Prikupljanje sredstava”, koji je održan 12. i 13. decembra u Beogradu. Trening je bio namenjen organizacijama civilnog društva koje se bave osobama sa mentalnim smetnjama ili koje okupljaju osobe sa invaliditetom, a koje žele da unaprede svoje strategije za prikupljanje sredstava, uspostave saradnju sa poslovnim sektorom i obezbede podršku šire zajednice u kojoj rade.

Cilj treninga bio je upoznavanje učesnika sa potencijalnim tradicionalnim i alternativnim izvorima finansiranja, uspešnim mehanizmima za prikupljanje sredstava i mogućnostima za diverzifikaciju izvora finansiranja. Ideja je bila da se na ovaj način ojačaju kapaciteti učesnika za razumevanje značaja i uspešno uspostavljanje međusektorskih partnerstava, kao i za obezbeđivanje podrške lokalne zajednice.

Učesnici treninga bili su  predstavnici organizacija civilnog društva: Edukativni centar „TIM“ iz Knjaževca, Udruženja za podršku ljudima sa neurozom „HERC“ iz Beograda, COCI Briga o deci, Udruženja „Evo ruka“ iz Zemun polja, Udruženja građana „Mir“ iz Pirota, Udruženja „Čep za hendikep“ i Udruženja građana za razvoj i unapređenje terapijskog, pedagoškog i rekreativnog jahanja „GRIVA“.

Tokom treninga učesnici su razgovarali o primerima, mehanizmima i izazovima saradnje sa poslovnim sektorom, o elementima koji čine uspešnu strategiju za prikupljanje sredstava, a kroz rad u grupama imali su priliku i da osmisle svoje strategije prikupljanja sredstava. Trening im je pružio priliku da steknu veštine i znanje o pojmovima, koji će im biti neophodni kako bi svojoj organizaciji uspešno obezbedili: različite izvore finansiranja, pristup novim resursima, veću vidljivost tema kojima se bave, kroz uspostavljanje novih partnerstava i pristup novim javnostima.

Neki od zaključaka treninga su da je za uspešno rešavanje aktuelnih problema neophodna saradnja sva tri sektora: javnog, poslovnog i civilnog, da je partnerstvo sa kompanijom dvosmeran odnos, koji predstavlja mnogo više od finansijske podrške kompanije, kao i da su vidljivost, komunikacija i uključivanje ključni za obezbeđivanje podrške lokalne zajednice.

Radionica “Komunikacijske veštine i veštine prodaje” održana u Aleksincu

Dobra komunikacija jedan je od preduslova da se ostvari uspeh u poslovanju, jer će dobro uspostavljenim sistemom komuniciranja potrebne informacije blagovremeno biti saopštene odgovarajućim osobama.

Iz tog razloga u utorak 11. decembra 2018. godine, u prostorijama Caritasa Aleksinac, organizovana je radionica „Komunikacijske veštine i veštine prodaje“, autora i predavača Mančev Bobana iz Niša. Kroz ovu interaktvnu radionicu, učesnici projekta “Inkubator za mlade”, imali su priliku da se upoznaju sa veštinama komuniciranja, koje su danas neophodne radi ostvarenja uspeha u poslovnom svetu.

Donacija za Opštu bolnicu Sremska Mitrovica

U ponedeljak, 10. decembra 2018. godine, Biskupijski Caritas Srem svečano je uručio Opštoj bolnici Sremska Mitrovica donaciju u vidu industrijske mašine za pranje veša.  Sredstva za donaciju obezbeđena su kroz projekat  „Animacija Migranata 2018”, koji je finansijski podržan od Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Grupe 484.

Direktor bolnice dr Živko Vrcelj zahvalio se Caritasu Srem, predstavnicima Ambasade Kraljevine Norveške i Grupe 484 na vrednoj donaciji, istakavši da će ova mašina jako puno značiti u svakodnevnom radu, budući da se tokom jednog dana opere jedna tona bolničkog veša i posteljine. Sa novom mašinom bojazan da može doći do zastoja u funkcionisanju vešeraja gotovo je anulirana.

 

Preč. Jozo Duspara, direktor Biskupijskog Caritasa Srem, istakao je kako je cilj Caritasa da se pomogne sve osobe u potrebi i institucije koje pružaju pomoć. Budući da je Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici regionalna zdravstvena ustanova za područje Srema, gde se svakodnevno leči veliki broj ljudi, savremena veš mašina svakako će doprineti kvalitetu u radu i zadovoljiti potrebe ustanove za normalno funkcionisanje vešeraja, a samim tim i čitave bolnice.

Izvršni direktor Grupe 484, Vladimir Petronijević rekao je da se ovaj događaj realizuje u sklopu šire podrške Ambasade Norveške našem društvu u uslovima migrantske krize i naglasio da mu je posebno drago što se moderna profesionalna mašina sada nalazi u mitrovačkoj bolnici, a da će nevladin sektor u saradnji sa državnim i lokalnim institucijama nastaviti sa projektima koji omogućavaju pomoć, pre svega zdravstvenom i obrazovnom sektoru u Srbiji.

Primopredaji donacije prisustvovao je  Tomislav Janković, predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica, koji je tom prilikom izjavio da je zadovoljan što je završen još jedan uspešan posao, čime je pokazano da udruživanjem javnog i nevladinog sektora može mnogo da se pomogne, naročito zdravstvenom i socijalnom sektoru.

Na kraju susreta dr Vrcelj uručio je zahvalnice  donatorima i svima koji su inicirali i učestvovali u realizaciji ove pomoći.

Održan susret predstavnika Caritasa Srbije sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji

U ponedeljak 10. decembra održan je, već tradicionalni, božićni susret zaposlenih u Caritasu Srbije sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji mons. Lučijanom Surijanijem. Susret je započeo svetom misom koju su predvodili apostolski nuncije mons. Suriani, beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar i direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović. Tokom mise mons. Suriani govorio je o posebnoj ljubavi koju papa Franjo ima prema onima koji su marginalizovani od strane društva i pozvao predstavnike Caritasa da budu oni koji odgovaraju na potrebe „poslednjih“ u društvu.

Nakon liturgijskog slavlja usledio je susret i razgovor sa apostolskim nuncijem i beogradskim nadbiskupom, tokom kog su razmenjene čestitke za predstojeće praznike.

 

 

Radionica „Finansijska podrška od stane Nacionalne službe za zapošljavanje prilikom pokretanja biznisa“ održana u Aleksincu

U četvrtak 6. decembra 2018. godine, u okviru projekta „Inkubator za mlade“, održana je četvrta po redu radionica iz oblasti preduzetništva, u prostorijama Caritasa Aleksinac. Tema ove radionice bila je finansijska podrška prilikom pokretanja biznisa mladih nezaposlenih od strane Nacionalne službe za zapošljavanje. Dragan Ognjanović, savetnik za ovaj program u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Nišu, predstavio je program finansiranja i postupak apliciranja za dobijanje nepovratnih novčanih sredstava.


Svi smo jedno – Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici

Caritas Sremska Mitrovica svakodnevno radi sa osobama sa invaliditetom, u okviru novootvorenog Dnevnog centra za OSI, ali je posebnu pažnju korisnicima posvetio prve nedelje decembra, kako bi obeležio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

U ponedeljak 3. decembra, predstavnici Caritasovog dnevnog centra pridružili su se još nekoliko udruženja osoba sa invaliditetom, na Izložbi rukotvorina korisnika i volontera, koja je održana u holu Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici. Izlozbu su obišli i gradonačelnik Vladimir Sanader, zamenica predsednika skupštine opštine Svetlana Milovanović i resorni načelnik Vojislav Mirnić, sa zamenicom Slađanom Mirčeta.

Sledećeg dana u dnevnom centru korisnici su, ukrasili jelku i ceo prostor centra,  pomoć volontera, a nakon toga su imali prilike da pevaju, uz muzičku pratnju sestre Anete na harmonici.

U sredu dnevni centar su posetili učenici Srednje medicinske škole „Draginja Nikić“, smer fizioterapeut, sa svojom profesorkom Gordanom Jagnjić. Učenici su se ovom prilikom upoznali sa radom dnevnom centra, a zatim su imali sat vremena prakse – masaže korisnika. Ovo je bila prva u nizu poseta fizioterapeuta ove škole, sa kojima je postignut dogovor da za praktičnu nastavu dolaze u Caritas.

Tokom ove nedelje konačno su završeni građevinski radovi na dnevnom centru, postavljanjem izolacije i fasade.

BRAVO STUDENT

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa, Uncategorized

Bravo Student je podprojekat u okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, koji je nastao sa idejom da se senzibiliraju župni Caritasi u vezi sa pružanjem pomoći studentima. U Srbiji živi veliki broj mladih ljudi, koji žele da studiraju, ali njihovi roditelji nisu u mogućnosti da im obezbede potrebna sredstva…

Pročitajte ceo tekst

Predstavnica Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država posetila Caritas Srbije

Objavljeno u Uncategorized

Na svom prvom putovanju kroz Srbiju predstavnica Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, zadužena za prikupljanje sredstava za pomoć Crkvi u Centralnoj i Istočnoj Evropi, Tetiana Stawnychy, posetila je i Caritas Srbije u ponedeljak 4. februara 2019. godine. Kroz razgovor sa direktorom Caritasa Srbije vlč. Ivicom Damjanovićem i zaposlenima u Caritasu…

Pročitajte ceo tekst

Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama

Objavljeno u Uncategorized

Ovogodisnji projekat “Znanjem do sigurnosti” iz programa “Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda” otpočeo je okruglim stolom na temu “Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama”. Caritas Srbije je, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije i Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom (NOOIS) 2016. godine organizovao dva okrugla stola,…

Pročitajte ceo tekst

Božićna duhovna obnova za zaposlene u Caritasu

Objavljeno u Uncategorized

U petak 21. decembra  održana je božićna duhovna obnova za zaposlene u Caritasu Beogradske nadbiskupije i Caritasu Srbije, na kojoj su se okupili predstavnici Caritasa iz Valjeva, Aleksinca, Šapca i Beograda. Duhovnu obnovu predvodio je predsednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Tokom svog predavanja mons. Hočevar govorio je…

Pročitajte ceo tekst

Pogledajte savet Caritasa Nemačke kako neometano proslaviti praznike

Objavljeno u Uncategorized

Pročitajte ceo tekst

Obeležavanje Svetskog dana migranata u Obrenovcu

Objavljeno u Uncategorized

Povodom obeležavanja 18. decembra – Svetskog dana migranata, u organizaciji IOM-a i Komesaraijata za izbeglice, organizovana je proslava u Prihvatnom centru Obrenovac, tokom koje su migranti iz različitih prihvatnih centara i centara za azil Srbije, predstavili svoje talente i životne priče. Kroz muziku, recitacije i umetničke radove, deca i odrasli…

Pročitajte ceo tekst

U Aleksincu održana radionica o Crowdfunding-u

Objavljeno u Uncategorized

Postoji mnogo načina da prikupite finansiranje za svoje ideje, proizvode, kampanje. Crowdfunding predstavlja alternativni model finansiranja, ali i mnogo više od toga. Kroz crowdfunding možete da zatvorite finansijski jaz u ranim fazama razvoja ideje ili projekta, da testirate svoju ideju u zajednici ili izgradite svoju zajednicu. Kovanica crowdfunding nastala je…

Pročitajte ceo tekst

Trening: Prikupljanje sredstava – tradicionalni i alternativni izvori finansiranja za organizacije civilnog društva

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U okviru projekta SOCIETIES – Support of CSOs in empowering technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe Udruženje ,,Naša kuća” i Caritas Srbije organizovali su trening ,,Prikupljanje sredstava”, koji je održan 12. i 13. decembra u Beogradu. Trening je bio namenjen organizacijama civilnog društva…

Pročitajte ceo tekst

Radionica “Komunikacijske veštine i veštine prodaje” održana u Aleksincu

Objavljeno u Uncategorized

Dobra komunikacija jedan je od preduslova da se ostvari uspeh u poslovanju, jer će dobro uspostavljenim sistemom komuniciranja potrebne informacije blagovremeno biti saopštene odgovarajućim osobama. Iz tog razloga u utorak 11. decembra 2018. godine, u prostorijama Caritasa Aleksinac, organizovana je radionica „Komunikacijske veštine i veštine prodaje“, autora i predavača Mančev…

Pročitajte ceo tekst

Donacija za Opštu bolnicu Sremska Mitrovica

Objavljeno u Uncategorized

U ponedeljak, 10. decembra 2018. godine, Biskupijski Caritas Srem svečano je uručio Opštoj bolnici Sremska Mitrovica donaciju u vidu industrijske mašine za pranje veša.  Sredstva za donaciju obezbeđena su kroz projekat  „Animacija Migranata 2018”, koji je finansijski podržan od Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Grupe 484. Direktor bolnice dr…

Pročitajte ceo tekst

Održan susret predstavnika Caritasa Srbije sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji

Objavljeno u Uncategorized

U ponedeljak 10. decembra održan je, već tradicionalni, božićni susret zaposlenih u Caritasu Srbije sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji mons. Lučijanom Surijanijem. Susret je započeo svetom misom koju su predvodili apostolski nuncije mons. Suriani, beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar i direktor Caritasa Srbije vlč. Ivica…

Pročitajte ceo tekst

Radionica „Finansijska podrška od stane Nacionalne službe za zapošljavanje prilikom pokretanja biznisa“ održana u Aleksincu

Objavljeno u Uncategorized

U četvrtak 6. decembra 2018. godine, u okviru projekta „Inkubator za mlade“, održana je četvrta po redu radionica iz oblasti preduzetništva, u prostorijama Caritasa Aleksinac. Tema ove radionice bila je finansijska podrška prilikom pokretanja biznisa mladih nezaposlenih od strane Nacionalne službe za zapošljavanje. Dragan Ognjanović, savetnik za ovaj program u…

Pročitajte ceo tekst

Svi smo jedno – Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Caritas Sremska Mitrovica svakodnevno radi sa osobama sa invaliditetom, u okviru novootvorenog Dnevnog centra za OSI, ali je posebnu pažnju korisnicima posvetio prve nedelje decembra, kako bi obeležio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. U ponedeljak 3. decembra, predstavnici Caritasovog dnevnog centra pridružili su se još nekoliko udruženja osoba sa invaliditetom,…

Pročitajte ceo tekst

Čarobni svet medenjaka u Laćarku

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, u sredu 5. decembra, na Svetski dan volontera, Caritas Srbije reailzovao je radionicu Čarobni svet medenjaka u župi Svete Ane u Laćarku, u cilju podsticanja volonterizma. Susret je započeo svetom misom zornicom u župnoj crkvi, nakon koje su se svi prisutni okupili…

Pročitajte ceo tekst

POZIV ZA UČEŠĆE NA TRENINGU Fundraising

Objavljeno u Uncategorized

Udruženje Naša kuća i organizacija Caritas Srbije, u okviru regionalnog projekta SOCIETIES koji finansira Evropska unija, organizuju trening o na temu Fundraising. Trening je deo programa izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva u procesima socijalne inkluzije i razvoja dijaloga sa institucijama i ima za cilj da osnaži organizacije po pitanju prikupljanja…

Pročitajte ceo tekst