Trening učitelja o prirodnim katastrofama održan u Platičevu

U okviru projekta Znanjem do sigurnosti, finansiranog od strane Caritasa Nemačke, kao deo programa Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa, Caritas Srbije je u saradnji sa osnovnim školama ,,Miloš Crnjanski” iz Hrtkovaca, ,,Milivoj Petković Fećko” iz Platičeva i ,,23 Oktobar” iz Klenka 22. marta organizovao trening za učiteljice i učitelje, kao i nastavnike geografije na temu Uloge učitelja u prevenciji prirodnih katastrofa. Tokom treninga prisutni su se upoznali sa prirodnim katastrofama zastupljenim u Republici Srbiji, sa posebnim ostvrtom na katastrofe koje su zastupljene na lokacijama u kojima se ove škole nalaze. Jedna od tema je bila i razmena iskustava predstavnika osnovnih škola i Caritasa Srbije u dosadašnjem radu sa decom na temu prevencije prirodnih nepogoda i mera zaštite i spašavanja. Po završenom treningu podeljen je eduktivni materijal – bojanke i slikovnice – za svakog đaka od prvog do četvrtog razreda, za sve tri škole. Koliko su đaci naučili i koliko su spremni za potencijalne nepogode biće provereno na takmičenju navedenih škola planiranom za početak naredne školske godine.

Studijska poseta Srbiji u okviru projekta SOCIETIES

Od 11. do 13. marta u okviru regionalnog EU projekta SOCIETIES organizovana je studijska poseta koja je imala za cilj razmenu iskustava i primera dobre prakse u oblasti socijalne inkluzije između organizacija civilnog društva (OCD) koje učestvuju u projektu. Predstavnici 15 OCD iz Albanije, BiH, Crne Gore i Kosova, zajedno sa predstavnicima nacionalnih kancelarija Caritasa i ekspertima iz Italije i Bugarske imali su priliku da se upoznaju sa radom organizacija koje učestvuju u projektu u Srbiji, kao i sa problemima sa kojima se ove organizacije suočavaju.

Organizovana je poseta udruženjima Naša kuća iz Beograda, Evo ruka iz Zemuna, Plava ptica iz Kule i ZaJedno iz Subotice. Pored toga, direktor Caritasa Subotica je pozdravio učesnike i ukratko predstavio sve njihove socijalne programe, kao i socijalno preduzeće – servis za popravku bicikala, koji vodi ova biskupijska kancelarija. Tokom poslednjeg dana studijske posete u Beogradu, učesnici su se upoznali sa radom još dvoje podgrantista iz Srbije, udruženja Čep za hendikep iz Zrenjanina i Lužnicke rukotvorine iz Babušnice, koji su predstavili svoje inicijative. Caritas Srbije pozvao je i organizaciju Herc iz Beograda da podeli svoja iskustva u vođenju udruženja za podršku osobama sa neurozom i istovremeno iskustvo upravljanja mrežom za promociju mentalnog zdravlja – NaUM koja okuplja 12 korisničkih udruženja.

Projekat SOCIETIES, koji finansira Evropska Unija, nastoji da pomogne udruženjima civilnog društva u osnaživanju njihovih kapaciteta i da im pruži finansijsku podršku za sprovođenje lokalnih inicijativa koje će doprineti boljem socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i mentalnim smetnjama u Jugoistočnoj Evropi. U okviru aktivnosti podgrantiranja, 25 organizacija iz regiona nagrađeno je grantovima za pokretanje inovativnih usluga socijalne zaštite ili socijalnih preduzeća koji će omogućiti bolju socijalnu inkluziju pomenutih ciljnih grupa. S druge strane, ključni element planiranog programa izgradnje kapaciteta su studijske posete zemljama članicama Evropske unije. S istom idejom su organizovane studijske posete Bugarskoj 2016. i Italiji 2018. godine.

U Šidu održano takmičenje u kuvanju „Master Migrant Chef 2019″

Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, Grupe 484, mreže Caritasa i italijanske organizacije IPSIA ACLI u Ruskom dvoru u Šidu u utorak 12. marta organizovano je takmičenje u kuvanju „Master Migrant Chef 2019.”  za migrante i tražioce azila koji se nalaze u Srbiji.

Imajući u vidu misao francuskog filozofa Pjera Burdjea da su izbor hrane i ukus ključni faktori za razumevanje različitih društvenih grupa, kao i Levi Strosovu teoriju po kojoj se hrana može zamisliti kao jezik koji izražava društvene i kulturne sisteme, takmičenje u Šidu juče je predstavljalo mesto razgovora, integracije i začetak razvijanja tolerancije kroz široku lepezu različitih ukusa Bliskog istoka, Afrike i Evrope. Kulinarske veštine i egzotične začine ukrstila su četiri tima iz prihvatnih centara u Šidu i Principovcu i centara za azil u Bogovađi i Krnjači. Sedamnaest učesnika rame uz rame, šporet uz šporet, nadmetalo se u pripremanju slanih i slatkih jela u okviru prvog takmičenja ove vrste organizovanog u Srbiji.  Upoznavanje novih kultura kroz slastan zalogaj,  kvalitetno provedeno vreme i stečena nova poznanstva obeležila su jednodnevni boravak u Šidu, a takmičarski deo ostavili u drugom planu. Ipak nakon degustacije stručnog žirija koga su činili predstavnici Caritasa, IPSIA Acli i novinara, nagradu za najboljeg kuvara poneo je Abdul Naser Salam iz Sirije, dok je najbolje ocenjeni tim bio tim Centra za azil u Bogovađi. 

Đaci učili o prirodnim nepogodama tokom Sajma obrazovanja

Na Sajmu obrazovanja, koji se od 7. od 9. marta ove godine održava u Novom Sadu, na štandu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, našli su se edukativni materijali koje je Sektor za vanredne situacije realizovao u saradnji sa Caritasom Srbije.

Kroz bojenje bojanki o poplavama, požarima, zemljotresima i olujama, čitanje slikovnica o požarima i poplavama, gledanje video spota o reagovanju u situaciji požara i kroz igre posebno osmišljene za ovu priliku, deca su mogla da nauče vise o prirodnim nepogodama i načinima da se od njih zaštite. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, Vatrogasno spasilačke brigde i Caritasa, kroz razgovor usmeravali su decu ka pravim koracima koje treba da poduzmu u slučaju krizne situacije.

U edukativnom materijalu koji ima za cilj da upozna i nauči decu o osnovim pojmovima o prirodnim katastrofama, kao i merama i aktivnostima samozaštite, poseban akcenat je dat i na zaštiti životne sredine.

Caritas Srbije i Caritas Bosne i Hercegovine dobili zahvalnicu od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dodelilo je javna priznanja (pohvale i zahvalnice) pojedincima i organizacijama za učinjeni doprinos u oblasti zaštite i spašavanja u 2018.godini.
Pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje Dr Samir Agić je istakao da su zahvalnice i priznanja dodeljeni pojedincima i organizacijama koji su uspešni u svom radu, kao i zahvala partnerima koji na najbolji način pomažu našoj državi u razvoju sistema zaštite i spašavanja.

Zahvalnice su dobili ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Gullaume Jean Rousson, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto, Biljana Zuber iz Evropske komisije-Generalni direktorat za humanitarnu pomoć i civilinu zaštitu Evropske komisije – DG ECHO, Johannes Hintzen iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Jovana Lončarević iz Caritasa Srbije, šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje u Odeljenju za javnu sigurnost Vlade Brčko Distrikta BiH Ljuban Ilić, menadžer projekta u MIT Lincoln Labaratory Stephanie Foster i Filip Hostiuc, IT manadžer u NATO Agenciji za komunikacije i informacije.
Pohvale su dobili Samir Džihić iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kanton Sarajevo, operativni dežurni Operativno-komunikacijskog centra BiH Fuad Spahović, brigadir Dragan Nakić, komandant vazduhoplovstva oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Hasudin Mustafić iz Odeljenja za društvene delatnosti i javne servise opštine Srebrenica, direktor uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije Eugen Ćubela, Hamdo Velić iz Federalne uprava civilne zaštite FBiH, Denis Prazina iz Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Ramo Dautbašić iz Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Majda Kovač iz Federalne uprave civilne zaštite FBiH i Vedad Pazarčević iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH.

Uručene su i zahvalnice organizacijama Pomozi.ba, Caritas Bosne i Hercegovine i teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Grada Bijeljine.

Pohvale su dobile organizacije Profesionalna vatrogasna jedinica Brčko, Odeljenje za društvene delatnosti i javne servise opštine Srebrenica i spasilačka služba „Wolf“ Foča.

Izvor: Operativno-komunikacijski centar Bosne i Hercegovine 112

U Rimu svečano zaključen projekat ELBA 2

Završna konferencija projekta ELBA 2 (Razvoj socijalne ekonomije u zemljama jugoistočne Evrope), održana je u Rimu od 27-28.02.2019. uz prisustvo predstavnika Caritasa Evrope, direktora i lokalnih koordinatora Caritasa jugoistočne Evrope (Albanija, BIH, Bugarska ,Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Grčka, i Srbija) kao i predstavnika donatora (Caritas Austrije, Španije, Italije i nekoliko italijanskih dijecezanskih Caritasa) sa ciljem da se sumiraju postignuti rezultati u prethodnom periodu. U toku koneferencije predstavljen je i nacrt nastavka projekta, koji će u narednom periodu biti poslat donatorima. Učesnici su se saglasili da je napravljen značajan korak u promociji i razvoju socijalne ekonomije na našim prostorima sa ciljem da se na taj način bori protiv siromaštva i nezaposlenosti. U nastavku projekta posvetiće se posebna pažnja unapređenju položaja socijalnih preduzeća, pokretanju novih kao i zastupanju na lokalnom nivou.

Trening učitelja o prirodnim katastrofama održan u Platičevu

Objavljeno u Uncategorized

U okviru projekta Znanjem do sigurnosti, finansiranog od strane Caritasa Nemačke, kao deo programa Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa, Caritas Srbije je u saradnji sa osnovnim školama ,,Miloš Crnjanski” iz Hrtkovaca, ,,Milivoj Petković Fećko” iz Platičeva i ,,23 Oktobar” iz Klenka 22. marta organizovao trening za učiteljice i učitelje, kao…

Pročitajte ceo tekst

Studijska poseta Srbiji u okviru projekta SOCIETIES

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Od 11. do 13. marta u okviru regionalnog EU projekta SOCIETIES organizovana je studijska poseta koja je imala za cilj razmenu iskustava i primera dobre prakse u oblasti socijalne inkluzije između organizacija civilnog društva (OCD) koje učestvuju u projektu. Predstavnici 15 OCD iz Albanije, BiH, Crne Gore i Kosova, zajedno…

Pročitajte ceo tekst

U Šidu održano takmičenje u kuvanju „Master Migrant Chef 2019″

Objavljeno u Uncategorized

Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, Grupe 484, mreže Caritasa i italijanske organizacije IPSIA ACLI u Ruskom dvoru u Šidu u utorak 12. marta organizovano je takmičenje u kuvanju „Master Migrant Chef 2019.”  za migrante i tražioce azila koji se nalaze u Srbiji. Imajući u vidu misao francuskog filozofa Pjera Burdjea…

Pročitajte ceo tekst

Đaci učili o prirodnim nepogodama tokom Sajma obrazovanja

Objavljeno u Uncategorized

Na Sajmu obrazovanja, koji se od 7. od 9. marta ove godine održava u Novom Sadu, na štandu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, našli su se edukativni materijali koje je Sektor za vanredne situacije realizovao u saradnji sa Caritasom Srbije. Kroz bojenje bojanki o poplavama, požarima, zemljotresima i olujama, čitanje…

Pročitajte ceo tekst

Caritas Srbije i Caritas Bosne i Hercegovine dobili zahvalnicu od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine

Objavljeno u Uncategorized

Povodom 1. marta Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dodelilo je javna priznanja (pohvale i zahvalnice) pojedincima i organizacijama za učinjeni doprinos u oblasti zaštite i spašavanja u 2018.godini. Pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje Dr Samir Agić…

Pročitajte ceo tekst

U Rimu svečano zaključen projekat ELBA 2

Objavljeno u Uncategorized

Završna konferencija projekta ELBA 2 (Razvoj socijalne ekonomije u zemljama jugoistočne Evrope), održana je u Rimu od 27-28.02.2019. uz prisustvo predstavnika Caritasa Evrope, direktora i lokalnih koordinatora Caritasa jugoistočne Evrope (Albanija, BIH, Bugarska ,Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Grčka, i Srbija) kao i predstavnika donatora (Caritas Austrije, Španije, Italije i…

Pročitajte ceo tekst

Osnaživanje mladih za učestvovanje u procesima lobiranja i zagovaranja za pozitivne promene u društvu

Objavljeno u Uncategorized

U Novom Sadu od 25. do 27.februara 2019. godine, u okviru projekta Youth United – YOU! više od 15 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije učestvovalo je na treningu „Lobiranje i zagovaranje“. Trening su vodili Milica Nikoletić Rašković (Youth Worker and Cultural Manager) i Vuk Radulović (International Relations…

Pročitajte ceo tekst

BRAVO STUDENT

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Bravo Student je podprojekat u okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, koji je nastao sa idejom da se senzibiliraju župni Caritasi u vezi sa pružanjem pomoći studentima. U Srbiji živi veliki broj mladih ljudi, koji žele da studiraju, ali njihovi roditelji nisu u mogućnosti da im obezbede potrebna sredstva…

Pročitajte ceo tekst

Predstavnica Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država posetila Caritas Srbije

Objavljeno u Uncategorized

Na svom prvom putovanju kroz Srbiju predstavnica Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, zadužena za prikupljanje sredstava za pomoć Crkvi u Centralnoj i Istočnoj Evropi, Tetiana Stawnychy, posetila je i Caritas Srbije u ponedeljak 4. februara 2019. godine. Kroz razgovor sa direktorom Caritasa Srbije vlč. Ivicom Damjanovićem i zaposlenima u Caritasu…

Pročitajte ceo tekst

Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama

Objavljeno u Uncategorized

Ovogodisnji projekat “Znanjem do sigurnosti” iz programa “Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda” otpočeo je okruglim stolom na temu “Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama”. Caritas Srbije je, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije i Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom (NOOIS) 2016. godine organizovao dva okrugla stola,…

Pročitajte ceo tekst

Božićna duhovna obnova za zaposlene u Caritasu

Objavljeno u Uncategorized

U petak 21. decembra  održana je božićna duhovna obnova za zaposlene u Caritasu Beogradske nadbiskupije i Caritasu Srbije, na kojoj su se okupili predstavnici Caritasa iz Valjeva, Aleksinca, Šapca i Beograda. Duhovnu obnovu predvodio je predsednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Tokom svog predavanja mons. Hočevar govorio je…

Pročitajte ceo tekst

Pogledajte savet Caritasa Nemačke kako neometano proslaviti praznike

Objavljeno u Uncategorized

Pročitajte ceo tekst

Obeležavanje Svetskog dana migranata u Obrenovcu

Objavljeno u Uncategorized

Povodom obeležavanja 18. decembra – Svetskog dana migranata, u organizaciji IOM-a i Komesaraijata za izbeglice, organizovana je proslava u Prihvatnom centru Obrenovac, tokom koje su migranti iz različitih prihvatnih centara i centara za azil Srbije, predstavili svoje talente i životne priče. Kroz muziku, recitacije i umetničke radove, deca i odrasli…

Pročitajte ceo tekst

U Aleksincu održana radionica o Crowdfunding-u

Objavljeno u Uncategorized

Postoji mnogo načina da prikupite finansiranje za svoje ideje, proizvode, kampanje. Crowdfunding predstavlja alternativni model finansiranja, ali i mnogo više od toga. Kroz crowdfunding možete da zatvorite finansijski jaz u ranim fazama razvoja ideje ili projekta, da testirate svoju ideju u zajednici ili izgradite svoju zajednicu. Kovanica crowdfunding nastala je…

Pročitajte ceo tekst

Trening: Prikupljanje sredstava – tradicionalni i alternativni izvori finansiranja za organizacije civilnog društva

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U okviru projekta SOCIETIES – Support of CSOs in empowering technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe Udruženje ,,Naša kuća” i Caritas Srbije organizovali su trening ,,Prikupljanje sredstava”, koji je održan 12. i 13. decembra u Beogradu. Trening je bio namenjen organizacijama civilnog društva…

Pročitajte ceo tekst