Okrugli sto na temu smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa održan u Baču

U saradnji sa Skupštinom opštine Bač Caritas Apostolskog Egzarhata organizovao je 26. marta 2019. godine okrugli sto na temu ,,Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa”.

 Na početku skupa predsednik opštine Bač gospodin Borislav Antonić izrazio je zadovoljstvo na ukazanoj prilici da sarađuje sa Caritasom na projektu koji je od značaja za zajednicu. Nakon toga usledilo je predstavljanje Caritasovih aktivnosti koje su do sada realizovane u cilju smanjivanja rizika, kao i aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu na teritoriji opštine Bač. Tokom diskusije predstavnici opštinskih uprava, odeljenja za vanredne situacije i zaštitu životne sredine, za školstvo i obrazovanje, javnog komunalnog preduzeća, kao i predstavnici predškolske ustanove, centra za socijalni rad, Crvenog krsta, dobrovoljnih vatrogasnih društava, profesionalne vatrogasne jedinice i predsednici mesnih zajednica, izneli su svoja iskustva i probleme na koje nailaze, vezane za elementarne nepogode koje su zastupljene na teritoriji opštine Bač, kao i najrizičnije zone teritorije.

Ambasador SR Nemačke posetio Caritas Sremske Mitrovice

Njegova Ekscelencija Ambasador SR Nemačke u Beogradu gdin Tomas Šib (Thomas Schieb) obišao je 25. marta nove prostorije Caritasa Sremska Mitrovica i upoznao se sa radom ove organizacije.

U pratnji gdina Matijasa Šikorski (Matthias Schikorski), referenta za politička pitanja i  migracije Ambasade, načelnika Gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Sremske Mitrovice gdina Vojislava Mirnića, te prezbitera mitrovačke župe mons. Eduarda Španovića i vlč. Ivice Zrno, članovi delegacije upoznali su se sa programima koji se realizuju u ovom Caritasu: od kućne nege i pomoći u kući, palijativne nege, servisa za rentiranje medicinskih i invalidskih pomagala za negu u kućnim uslovima, Dnevnog centra za osobe sa invaliditetom, do projekata čija je realizacija planirana u budućnosti.

Ova poseta je takođe bila prilika da se obeleži deceniju i po duga saradnja između Caritasa Sremska Mitrovica i različitih institucija SR Nemačke, koje su programski i projektno podržavali razvoj ovog Caritasa. Između ostalih najvažniji partneri su bili i ostali: mreža Caritasa Nemačke – DCV, Ministarstvo  za ekonomsku saradnju i razvoj,  Nemačka agencije za međunarodnu saradnju – GIZ  i  Ambasada  SR Nemačke u Beogradu.

Ova veze su stalne od 2004.godine, kada je počela finansijska podrška implementacije programa otvorene zaštite starih osoba, kroz Dnevne centre za stare i kućnu negu. Danas mitrovački Caritas ima licenciranu uslugu Pomoći i nege u kući za stare i odrasle osobe, a ujedno besplatno edukuje negovateljice za stare, akreditovanim programom Caritasa Srbije, što je direktan rezultat investicije gore navedenih kredibilnih institucija SR Nemačke u Caritas Sremska Mitrovica.

Ujedinjeni u borbi za dostojanstven život čoveka, uz osnaživanje osetljivih grupa u podršci za svetliju budućnost bez siromaštva i socijalne isključenosti, Caritas korača napred, što je poseta Ambasadora Šiba i potvrdila.

 

Akcija sadnje vetrozaštitnog pojasa na putu Novi Sad – Temerin

U okviru programa Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda 23. marta 2019. godine Caritas Dekanata Novi Sad, , organizovao je akciju sađenja vetrozaštitnog pojasa na putu Novi Sad – Temerin, pre ulaza u Bački Jarak, u saradnji sa Opštinom Temerin. Posađeno je 600 stabala bagrema i jasena. U akciji su učestvovali i član opštinskog veća – resor za zaštitu životne sredine Andras Gustonj, Gabriela Milinski Pete iz opštinske uprave za zaštitu životne sredine i drugi zaposleni u opštinskoj upravi Temerin, članovi udruženja Falkon, koje se bavi zaštitom životne sredine i učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole “Slavko Rodić” iz Bačkog Jarka (opština Temerin), zajedno sa svojom nastavnicom biologije. Akcija sadnje je uspešno završena istog dana i nje za sve učesnike Opština Temerin obezbedila je i osveženje. Svi učesnici su izrazili zadovoljstvo ovom akcijom i pokazali spremnost za dalju saradnju sa Caritasom Dekanata Novi Sad na polju Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda, ali i na drugim poljima na kojima Caritas deluje.

Trening učitelja o prirodnim katastrofama održan u Platičevu

U okviru projekta Znanjem do sigurnosti, finansiranog od strane Caritasa Nemačke, kao deo programa Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa, Caritas Srbije je u saradnji sa osnovnim školama ,,Miloš Crnjanski” iz Hrtkovaca, ,,Milivoj Petković Fećko” iz Platičeva i ,,23 Oktobar” iz Klenka 22. marta organizovao trening za učiteljice i učitelje, kao i nastavnike geografije na temu Uloge učitelja u prevenciji prirodnih katastrofa. Tokom treninga prisutni su se upoznali sa prirodnim katastrofama zastupljenim u Republici Srbiji, sa posebnim ostvrtom na katastrofe koje su zastupljene na lokacijama u kojima se ove škole nalaze. Jedna od tema je bila i razmena iskustava predstavnika osnovnih škola i Caritasa Srbije u dosadašnjem radu sa decom na temu prevencije prirodnih nepogoda i mera zaštite i spašavanja. Po završenom treningu podeljen je eduktivni materijal – bojanke i slikovnice – za svakog đaka od prvog do četvrtog razreda, za sve tri škole. Koliko su đaci naučili i koliko su spremni za potencijalne nepogode biće provereno na takmičenju navedenih škola planiranom za početak naredne školske godine.

Studijska poseta Srbiji u okviru projekta SOCIETIES

Od 11. do 13. marta u okviru regionalnog EU projekta SOCIETIES organizovana je studijska poseta koja je imala za cilj razmenu iskustava i primera dobre prakse u oblasti socijalne inkluzije između organizacija civilnog društva (OCD) koje učestvuju u projektu. Predstavnici 15 OCD iz Albanije, BiH, Crne Gore i Kosova, zajedno sa predstavnicima nacionalnih kancelarija Caritasa i ekspertima iz Italije i Bugarske imali su priliku da se upoznaju sa radom organizacija koje učestvuju u projektu u Srbiji, kao i sa problemima sa kojima se ove organizacije suočavaju.

Organizovana je poseta udruženjima Naša kuća iz Beograda, Evo ruka iz Zemuna, Plava ptica iz Kule i ZaJedno iz Subotice. Pored toga, direktor Caritasa Subotica je pozdravio učesnike i ukratko predstavio sve njihove socijalne programe, kao i socijalno preduzeće – servis za popravku bicikala, koji vodi ova biskupijska kancelarija. Tokom poslednjeg dana studijske posete u Beogradu, učesnici su se upoznali sa radom još dvoje podgrantista iz Srbije, udruženja Čep za hendikep iz Zrenjanina i Lužnicke rukotvorine iz Babušnice, koji su predstavili svoje inicijative. Caritas Srbije pozvao je i organizaciju Herc iz Beograda da podeli svoja iskustva u vođenju udruženja za podršku osobama sa neurozom i istovremeno iskustvo upravljanja mrežom za promociju mentalnog zdravlja – NaUM koja okuplja 12 korisničkih udruženja.

Projekat SOCIETIES, koji finansira Evropska Unija, nastoji da pomogne udruženjima civilnog društva u osnaživanju njihovih kapaciteta i da im pruži finansijsku podršku za sprovođenje lokalnih inicijativa koje će doprineti boljem socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom i mentalnim smetnjama u Jugoistočnoj Evropi. U okviru aktivnosti podgrantiranja, 25 organizacija iz regiona nagrađeno je grantovima za pokretanje inovativnih usluga socijalne zaštite ili socijalnih preduzeća koji će omogućiti bolju socijalnu inkluziju pomenutih ciljnih grupa. S druge strane, ključni element planiranog programa izgradnje kapaciteta su studijske posete zemljama članicama Evropske unije. S istom idejom su organizovane studijske posete Bugarskoj 2016. i Italiji 2018. godine.

U Šidu održano takmičenje u kuvanju „Master Migrant Chef 2019″

Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, Grupe 484, mreže Caritasa i italijanske organizacije IPSIA ACLI u Ruskom dvoru u Šidu u utorak 12. marta organizovano je takmičenje u kuvanju „Master Migrant Chef 2019.”  za migrante i tražioce azila koji se nalaze u Srbiji.

Imajući u vidu misao francuskog filozofa Pjera Burdjea da su izbor hrane i ukus ključni faktori za razumevanje različitih društvenih grupa, kao i Levi Strosovu teoriju po kojoj se hrana može zamisliti kao jezik koji izražava društvene i kulturne sisteme, takmičenje u Šidu juče je predstavljalo mesto razgovora, integracije i začetak razvijanja tolerancije kroz široku lepezu različitih ukusa Bliskog istoka, Afrike i Evrope. Kulinarske veštine i egzotične začine ukrstila su četiri tima iz prihvatnih centara u Šidu i Principovcu i centara za azil u Bogovađi i Krnjači. Sedamnaest učesnika rame uz rame, šporet uz šporet, nadmetalo se u pripremanju slanih i slatkih jela u okviru prvog takmičenja ove vrste organizovanog u Srbiji.  Upoznavanje novih kultura kroz slastan zalogaj,  kvalitetno provedeno vreme i stečena nova poznanstva obeležila su jednodnevni boravak u Šidu, a takmičarski deo ostavili u drugom planu. Ipak nakon degustacije stručnog žirija koga su činili predstavnici Caritasa, IPSIA Acli i novinara, nagradu za najboljeg kuvara poneo je Abdul Naser Salam iz Sirije, dok je najbolje ocenjeni tim bio tim Centra za azil u Bogovađi. 

Đaci učili o prirodnim nepogodama tokom Sajma obrazovanja

Na Sajmu obrazovanja, koji se od 7. od 9. marta ove godine održava u Novom Sadu, na štandu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, našli su se edukativni materijali koje je Sektor za vanredne situacije realizovao u saradnji sa Caritasom Srbije.

Kroz bojenje bojanki o poplavama, požarima, zemljotresima i olujama, čitanje slikovnica o požarima i poplavama, gledanje video spota o reagovanju u situaciji požara i kroz igre posebno osmišljene za ovu priliku, deca su mogla da nauče vise o prirodnim nepogodama i načinima da se od njih zaštite. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, Vatrogasno spasilačke brigde i Caritasa, kroz razgovor usmeravali su decu ka pravim koracima koje treba da poduzmu u slučaju krizne situacije.

U edukativnom materijalu koji ima za cilj da upozna i nauči decu o osnovim pojmovima o prirodnim katastrofama, kao i merama i aktivnostima samozaštite, poseban akcenat je dat i na zaštiti životne sredine.

Caritas Srbije i Caritas Bosne i Hercegovine dobili zahvalnicu od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dodelilo je javna priznanja (pohvale i zahvalnice) pojedincima i organizacijama za učinjeni doprinos u oblasti zaštite i spašavanja u 2018.godini.
Pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje Dr Samir Agić je istakao da su zahvalnice i priznanja dodeljeni pojedincima i organizacijama koji su uspešni u svom radu, kao i zahvala partnerima koji na najbolji način pomažu našoj državi u razvoju sistema zaštite i spašavanja.

Zahvalnice su dobili ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Gullaume Jean Rousson, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto, Biljana Zuber iz Evropske komisije-Generalni direktorat za humanitarnu pomoć i civilinu zaštitu Evropske komisije – DG ECHO, Johannes Hintzen iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Jovana Lončarević iz Caritasa Srbije, šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje u Odeljenju za javnu sigurnost Vlade Brčko Distrikta BiH Ljuban Ilić, menadžer projekta u MIT Lincoln Labaratory Stephanie Foster i Filip Hostiuc, IT manadžer u NATO Agenciji za komunikacije i informacije.
Pohvale su dobili Samir Džihić iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kanton Sarajevo, operativni dežurni Operativno-komunikacijskog centra BiH Fuad Spahović, brigadir Dragan Nakić, komandant vazduhoplovstva oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Hasudin Mustafić iz Odeljenja za društvene delatnosti i javne servise opštine Srebrenica, direktor uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije Eugen Ćubela, Hamdo Velić iz Federalne uprava civilne zaštite FBiH, Denis Prazina iz Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Ramo Dautbašić iz Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Majda Kovač iz Federalne uprave civilne zaštite FBiH i Vedad Pazarčević iz Odjeljenja za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH.

Uručene su i zahvalnice organizacijama Pomozi.ba, Caritas Bosne i Hercegovine i teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Grada Bijeljine.

Pohvale su dobile organizacije Profesionalna vatrogasna jedinica Brčko, Odeljenje za društvene delatnosti i javne servise opštine Srebrenica i spasilačka služba „Wolf“ Foča.

Izvor: Operativno-komunikacijski centar Bosne i Hercegovine 112

U Rimu svečano zaključen projekat ELBA 2

Završna konferencija projekta ELBA 2 (Razvoj socijalne ekonomije u zemljama jugoistočne Evrope), održana je u Rimu od 27-28.02.2019. uz prisustvo predstavnika Caritasa Evrope, direktora i lokalnih koordinatora Caritasa jugoistočne Evrope (Albanija, BIH, Bugarska ,Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Grčka, i Srbija) kao i predstavnika donatora (Caritas Austrije, Španije, Italije i nekoliko italijanskih dijecezanskih Caritasa) sa ciljem da se sumiraju postignuti rezultati u prethodnom periodu. U toku koneferencije predstavljen je i nacrt nastavka projekta, koji će u narednom periodu biti poslat donatorima. Učesnici su se saglasili da je napravljen značajan korak u promociji i razvoju socijalne ekonomije na našim prostorima sa ciljem da se na taj način bori protiv siromaštva i nezaposlenosti. U nastavku projekta posvetiće se posebna pažnja unapređenju položaja socijalnih preduzeća, pokretanju novih kao i zastupanju na lokalnom nivou.

Sastanak predstavnika Caritasa Internationalis i delegacije Republike Srbije na Globalnoj platformi za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

U toku Globalne platforme za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa danas je u Ženevi održan radni sastanak predstavnika Caritasa Internationalis i delegacije Republike Srbije, na kom su razmenjena iskustva na temu smanjivanja rizika. Predstavnici delegacije Republike Srbije na ovom događaju g-đa Sandra Nedeljković iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i…

Pročitajte ceo tekst

Biskupisjki susret Caritasa Subotica održan u Senti

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Caritas Subotica je organizovao ovogodišnji biskupijski susret volontera i radnika biskupijskog i  župnih Caritasa u Senti. Susret je održan uz blagoslov župnika Nagy Józsefa u župi Sveta Mala Terezija u Senti, uz prisustvo 85 volontera i saradnika iz 17 župa Subotičke biskupije. Susret je započeo Svetom misom zahvalnicom, koju je služio…

Pročitajte ceo tekst

Sastanak koordinacione grupe projekta SOCIETIES održan u Baru

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U organizaciji Caritasa Crne Gore 14. maja 2019. godine u Baru održan je četvrti sastanak Koordinacione grupe projekta SOCIETIES – Podrška organizacijama civilnog društva u jačanju tehničkih veština, socijalnoj inkluziji osoba sa invaliditetom i primeni EU standarda u Jugoistočnoj Evropi. Na sastanku je predstavljen izveštaj o aktivnostima realizovanim 2018. godine,…

Pročitajte ceo tekst

Caritas Srbije učestvuje na Globalnoj platformi za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

Globalna platforma za smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa osnovana je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija sa ciljem da sve zainteresovane stane razmene svoja iskustva, naučna otkrića, napredak, nedostatke, ideje i dostignuća u smanjenju rizika od prirodnih katastrofa. Zaključci i preporuke sa ovog skupa predstavljaju smernice za države, organizacije civilnog…

Pročitajte ceo tekst

Radionica o prirodnim nepogodama održana u školi „Veselin Nikolić“ u Kruševcu

Objavljeno u Uncategorized

U cilju podizanja svesti dece o neophodnosti pripreme i prevencije za prirodne nepogode, Caritas je organizovao radionicu u školi za osnovno i srednje obrazovanje „Veselin Nikolić“ u Kruševcu. „Prezentacija sadrži nekoliko tačaka i od velikog je značaja za decu“, izjavila je u ime Caritasa Jovana Lončarević. Na kraju prezentacije, učesnici…

Pročitajte ceo tekst

Projekat BRAVO STUDENT započeo u župi Nikinci

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva, Caritas Srbije pokrenuo je podprojekat za župne Caritase pod nazivom BRAVO STUDENT, sa ciljem da se pomogne studentima, koji nemaju dovoljno sredstava za svoje studije. U današnjem društvu zbog složenosti okolnosti u kojima živimo, različiti su oblici siromaštva. To zahteva od Crkve…

Pročitajte ceo tekst

Održane radionice u školama opštine Bač u okviru projekta ,,Znanjem do sigurnosti”

Objavljeno u Uncategorized

U osnovnim školama “Vuk Karadžić” u Baču, “Aleksa Šantić” u Vajskoj, “Jan Kolar” u Selenči , “Moše Pijade” u Bačkom Novom Selu i “Ivo Lola Ribar” u Plavnoj, 6. i 7. maja 2019. godine Caritas Apostolskog Egzarhata održao je radionice za učenike od trećeg do petog razreda, na temu smanjivanja…

Pročitajte ceo tekst

Održan susret volontera Caritasa Zrenjaninske biskupije

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

Susret volontera Caritasa Zrenjaninske biskupije održan je 3. maja 2019. u Zrenjaninskoj katedrali i prostorijama biskupije. Na susretu se okupilo 95 volontera i saradnika Caritasa iz 17 župa Zrenjaniske biskupije. Domaćin susreta je bio predsednik Caritasa Zrenjaninske Biskupije Mons. Dr Ladislav Nemet SVD, Zrenjaninski biskup. Direktor Caritasa Zrenjaninske biskupije, g….

Pročitajte ceo tekst

Konkurs za odabir trenera

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Caritas Srbije objavljuje Konkurs za odabir trenera u okviru projekta SOCIETIES – Support Of CSOs In Empowering Technical Skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe. Više informacija u prilogu: ToR Expert on Organizational Development and Strategic Planning

Pročitajte ceo tekst

Trening poverenika civilne zaštite grada Kruševca

Objavljeno u Uncategorized

U okviru projekta Znanjem do sigurnosti, koji je finansiran od strane Caritasa Nemačke, kao sastavni deo programa Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, 22.aprila 2019. godine, na Svetski dan planete Zemlje, u saradnji sa Odeljenjem za poslove odbrane i vanredne situacije Grada Kruševca Caritas Srbije je realizovao trening za poverenike civilne…

Pročitajte ceo tekst

Dom za stare i siromašne “Sveta Elizabeta” u Maradiku

Objavljeno u Briga o starima

Dom “Sveta Elizabeta“ je odgovor Caritasa na današnje potrebe najsiromašnijih osoba koje su napuštene, žive u nehumanim uslovima, ekstremnom siromaštvu i usamljenosti. Caritas Bolzano – Bressanone i Biskupija Bolzano – Bressanone / Bozen – Brixen iz Italije pokrenuli su 2015. godine projekat izgradnje doma “Sveta Elizabeta” za siromašne i napuštene stare…

Pročitajte ceo tekst

Okrugli sto na temu smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda u Bačkom Petrovcu

Objavljeno u Uncategorized

U saradnji sa opštinom Bački Petrovac  18. aprila Caritas je organizovao okrugli sto na temu Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda. Posle obraćanja svih prisutnih na okruglom stolu, predstavljen je projekat Caritasa “Znanjem do sigurnosti”: ciljevi, aktivnosti i rezultati, koji su planirani za 2019. godinu. Posle prezentacije predstavljene su aktivnosti opštine…

Pročitajte ceo tekst

Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava za osobe u potrebi u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U saradnji sa župom “Sv. Dimitrija-đakona i mučenika”, tradicionalno već 17 godina, Caritas Sremska Mitrovica organizuje Uskršnji bazar i prikupljanje sredstava. Prodajom rukotvorina vrednih volontera i korisnika Caritasa sakupljena su izvesna sredstva, dok su župljani donirali sredstva za ličnu higijenu i hranu. Sakupljeni artikli podeljeni su u pakete, koje su…

Pročitajte ceo tekst

Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za OSI u Sremskoj Mitrovici osvojio prvo mesto na polumaratonu u Beogradu

Objavljeno u Uncategorized

U nedelju 14.04.2019. održan je veliki Beogradski maraton. Zoran Erdeg, korisnik Caritasovog dnevnog centra za osobe sa invaliditetom u Sremskoj Mitrovici, postigao je rekord od 2 sata i 30 minuta na polumaratonu i time bio stigao prvi od svih prisutnih osoba sa invaliditetom. Startni paket učešća na Beomaratonu 2019. Zoranu…

Pročitajte ceo tekst

Održan nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U Klubu poslanika u Beogradu, u sredu 10. aprila održan je Nacionalni forum Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama. Forum su, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, organizovali Caritas Srbije i udruženje Naša kuća, u okviru regionalnog EU projekta SOCIETES. Forumu je prisustvovalo oko stotinu učesnika…

Pročitajte ceo tekst