Zajedno protiv poplava u Paraćinu

U petak 19. oktobra u Paraćinu održana je pokazna vežba zaštite od poplava, pod nazivom „Zajedno protiv poplava“. Odbranu od poplava zajednički su predstavili Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Javno preduzeće „Srbijavode“, Evropska Unija, UNDP, FAO, SECO, Crveni Krst, Civilna zaštita opštine Paraćin i Caritas Srbije.

Na početku ovog događaja prisutnima se obratio Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, koji je istakao da je učinjen znatan napredak u poslednje četiri godine, od poplava koje su zadesile Srbiju 2014. godine, kako bi se unapredila preventivna infrastruktura, ali da je pred nama puno posla i napora kako bismo mogli da kažemo da je Srbija potpuno bezbedna. „Treba da se trudimo da smo svakog dana makar trunku bezbedniji nego što smo bili juče ili danas“, istakao je Blagojević.

Sakelaris Hurdas, šef operacija u Delegaciji Evropske Unije u Srbiji govorio je o tome kako je Evropska Unija uložila znatna sredstva na hitnu pomoć, prevenciju i sanaciju štete od poplava od 2014. godine i istakao da će EU nastaviti da radi na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa. „Pokazaćemo kako nove generacije mogu da učestvuju u prevenciji poplava“, istakao je Hurdas.

Tokom dana građani Paraćina i ostali učesnici imali su priliku da vide demonstraciju postavljanja sistema mobilnih ograda za sprečavanje poplava na obali reke Crnice, od strane Štaba za vanredne situacije Opštine Paraćin i JVP „Srbijavode“. Jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i JVP „Srbijavode“ predstavili su svoju opremu, dok su aktivisti Crvenog krsta demonstrirali svoje delovanje u vreme poplava.

Za učenike starijih razreda osnovnih škola organizovano je takmičenje u punjenju džakova sa peskom, nakon čega je usledila radionica za četvrtog razreda na temu reagovanja u slučaju elementarnih nepogoda, koju je organizovao Caritas Srbije. Za svakog učesnika obezbeđen je set Caritasovih edukativnih materijala: slikovnice i bojanke o poplavama, požarima i zemljotresima i načinu zaštite od istih.

Pored drugih izlagača Caritas Srbije je imao i svoj štand tokom ovog događaja, na kom je predstavio setove edukativnog materijala za decu, pod sloganom „Znanjem do sigurnosti“.

Razvoj župnog Caritasa u Starčevu

U četvrtak, 18.oktobra 2018. održana je radionica Čarobni svet medenjaka u Starčevu. Starčevo je filijala župe Sv. Vendelina opata u Ivanovu i od pre tri meseca upravitelj u ovoj župi i filijali Vlč. Velencei Tamás izrazio je želju da osnuje župni Caritas, obrativši se Biskupijskom Caritasu Zrenjanin i Zrenjaninskoj biskupiji. Posredstvom Biskupijskog Caritasa Zrenjanin, predstavnici Caritasa Srbije održali su radionicu, koja ima za cilj podsticanje karitativnih aktivnosti na nivou župe.

Na početku susreta, sve prisutne pozdravio je direktor Biskupijskog Caritasa Zrenjanin, gospodin Tibor Halmai, a zatim nakon uvodne molitve, održano je kratko predavanje na temu Razvoja župnog Caritasa, uz prezentaciju primera dobre prakse.

Nakon kratkog predavanja, usledio je kreativni deo radionice, koji je vodio gospodin Petar Žuljević, šef poslastičarnice francuskog hotela Mama Shelter u Beogradu. Prikazana je jedna njegova TV eimisija Sa slatkim na ti, u kojoj su desetak prisutnih volontera mogli da vide kako se prave medenjaci, a zatim je Petar demonstrirao kako sve mogu da se dekorišu i pakuju medenjaci, čijom prodajom mogu da se pribave sredstva za potrebe župnog Caritasa. Kao način pakovanja Petar promoviše kutije od recikliranog papira, koje proizvodi udruženje Naša kuća. Ovo udruženje osnovali su roditelji dece ometene u razvoju, koji se bave njihovom društvenominkluzijom. U cilju postizanja održivosti, Udruženje je osnovalo radionicu za proizvodnju kartonskih ambalaža papirnih kesa, u čiji rad su uključeni mladi ljudi, korisnici Dnevnog boravka, njihovi roditelji i volonteri. Predloženo je da kupovinom ovih kutija za medenjake, župni Caritas čini dvostruko dobro, tako što podržava ovo udruženje, a ujedno prikuplja sredstva, uz pomoć koji može pomoći ljudima u potrebi.

Od ideje do projekta – Trening u okviru projekta Youth United

Preko 20 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije učestvovalo je na treningu “Od ideje do projekta”, koji je održan u Portorožu od 14. do 17. oktobra, u okviru projekta Youth United – YOU. Trening je vodila gospođa Maja Drobne, ekspert za Erasmus + projekte.

Tokom treninga mladi su imali priliku da saznaju više o tome kako mogu da pretvore svoje ideje u projekte, kako da sastave ciljeve, gde mogu da apliciraju za sredstva, kako da pripreme projektnu dokumentaciju, kako da osmisle aktivnosti projekta, kako da naprave finansijski plan i na kraju kako da predstave rezultate koje su postigli. Deo treninga bile su vežbe na kojima su učesnici pretvarali svoje ideje u projekte na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

 

Projekat Youth United – YOU pružio je priliku mladima iz BiH, Srbije i Slovenije da se povežu i zajednički planiraju buduće projekte uz podršku nacionalnih Caritasa u ove tri zemlje.

Ovaj projekat finansira Evropska Unija, kroz Erasmus + program, a sprovodi ga Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa Caritasom Slovenije, Caritasom Srbije i ukupno 15 organizacija mladih iz ovih zemalja. Cilj projekta je osnaživanje organizacija koje rade sa mladima, podsticanje multietničke saradnje i međureligijskog dijaloga.

Caritas Apostolskog Egzarhata počeo sa realizacijom konkretnih aktivnosti smanjivanja rizika u Opštini Žabalj

U okviru Caritasovog projekta Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda, 16. oktobra u Đurđevu počelo je sa realizacijom konkretnih aktivnosti čišćenja, produbljivanja i kopanja novih kanala za odvođenje atmosferskih voda na nekoliko najugroženijih lokacija u naseljenom mestu. Na tim lokacijama se posle veće količine padavina voda zadržava i ulice su bile neprohodne za saobraćaj. Uporedo sa tim đaci viših razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Đurđeva čistili su postojeće kanale pored puta, od nabacanog smeća koje je uzrokovalo začepljenje cevi za odvođenje vode. Policijska stanica iz Žablja se takođe uključila u ovu aktivnost i obezbeđivala mesta gde su đaci čistili, kao i ulice gde su se kopali kanali. Opremu i materijal za rad kao i odvođenje sakupljenog smeća obezbedilo je Javno komunalno preduzeće “Čistoća” iz Žablja, koji su se takođe ukljućili u ovu akciju. Narednih dana aktivnosti na čišćenju, produbljivanju i kopanju novih kanala za odvođenje atmosferskih voda nastaviće se i u Čurugu i Žablju na nekoliko najugroženijih lokacija u naseljenim mestima. Ukupno će biti iskopano oko 250 metara novih kanala za odvođenje atmosferskih padavina. Opština Žabalj obezbedila je svu potrebnu dokumentaciju da se na tim mestima mogu izvoditi radovi.

Beogradski nadbiskup mons. Hočevar posetio kancelariju Caritasa Srbije

Predsednik Caritasa Srbije Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar posetio je danas kanceriju Caritasa Srbije. Tokom susreta predsednik je bio upoznat sa projektima koji se realizuju, kao i uspesima koji su do sada postignuti. Tokom sastanka bilo je govora i o programu nedelje Caritasa, kako motivisati razvoj župnih Caritasa, o institucijama sa kojima je Caritas ostvario saradnju, kao i o budućim projektima, potencijalnim partnerima i donatorima.

Javna pokazna vežba u Temerinu povodom obeležavanja 13. oktobra Svetskog dana smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda, a u okviru Caritasovog projekta Dome, sigurni dome u subotu 13. oktobra održana je javna pokazna vežba u Temerinu, u školskom dvorištu Srednje škole “Lukijan Mušicki”. Javnu pokaznu vežbu organizovao JE Caritas Dekanata Novi Sad zajedno sa Opštinskim vatrogasnim savezom (OVS) Temerina. Vežbu su izvodili Mali vatrogasci, deca osnovnih škola koja pohađaju radionice Zaštite od požara u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD) Temerin, đaci srednje škole “Lukijan Mušicki”, smera Tehničar zaštite od požara i vatrogasci iz OVS Temerin, DVD Temerin, DVD Bački Jarak, DVD Sirig, DVD Klisa (Novi Sad), DVD Kać i DVD Žabalj. Javnom pokaznom vežbom rukovodili su Siniša Šavija, član upravnog odbora Vatrogasnog Saveza Srbije i komandant Vatrogasnog Saveza Žablja, Zvonko Rakić, komandant štaba Vatrogasnog Saveza Vojvodine i Duško Gvozdenović, član predsedništva Vatrogasnog saveza Vojvodine i predsednik koordinacionog tela za Južno-Bački okrug. Prisutni su bili i Lazar Perić, komandant Vatrogasnog Saveza Novog Sada, Ljuba Radulović, komandant Vatrogasnog Saveza Zrenjanina, profesori Srednje škole “Lukijan Mušicki”, smera Tehničar zaštite od požara, predstavnici Opštine, Odeljenja za zaštitu životne sredine i meštani Temerina.

Znanjem do sigurnosti: 13. oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda

Poplave koje su zahvatile Srbiju u maju 2014. godine pokazale su koliko smo ranjivi i bespomoćni kada priroda odluči da ispolji svoju silu i jačinu. Prirodne katastrofe u poslednjih nekoliko godina, ne samo u Srbiji već u regionu i svetu, upozoravaju na neophodnost bolje organizovanosti svih zainteresovanih strana za buduće nepogode. Takođe su i podsetnik da je neophodno da se promeni svest i stav ljudi prema životnoj sredini i prirodnim katastrofama. Klimatske promene i ponašanje čoveka prema prirodi dovodiće do još ozbiljnijih, opasnijih i učestalijih katastrofa. Dobro pripremljeno stanovništvo u velikoj meri pomaže državnim institucijama u situacijama nastupanja prirodne katastrofe, što nesumnjivo dovodi do smanjenog rizika od posledica.

Caritas Srbije od početka realizacije programa Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda 2015. godine kroz lepezu aktivnosti tokom cele godine, ukazuje stanovništvu na neophodnost prevencije i pripreme sa ciljem podizanja svesti o ozbiljnosti posledica koje za sobom ostavljaju prirodne katastrofe. U saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektorom za vanredne situacije i lokalnim samoupravama realizovan je veliki broj aktivnosti u proteklih nekoliko godina, koje su doprinele da lokalne zajednice postanu otpornije na posledice prirodnih katastrofa. 

Povodom 13. oktobra – Svetskog dana smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda širom Srbije Caritas nastavlja sa organizacijom različitih aktivnosti, kao što su radionice za decu, takmičenja u znanju o elementarnim nepogodama, evakuacione vežbe, treninzi za predstavnike lokalnih samouprava i konkretne akcije smanjivanja rizika.

Aktivnosti se ne realizuju samo povodom ovog svetskog dana, već tokom cele godine. Od 2015. održano je preko 100 radionica za decu pod sloganom „ZNANJEM DO SIGURNOSTI“, napravljeni su setovi postera o zaštiti u situacijama nastupanja poplave, požara i zemljotresa, koji su donirani osnovnim školama širom Srbije, kreiran je set bojanki i slikovnica za najmlađe i osmiljena je društvena igra „Ne rizikuj čoveče“ u cilju podizanja svesti i znanja dece o različitim prirodnim katastrofama i načinima smanjivanja rizika, kao i odgovarajućeg reagovanja. Organizovano je i preko 20 konkretnih akcija smanjivanja rizika, kao što su: isušivanje močvara, pravljenje vetrozaštitnih pojasa u cilju sprečavanja snežnih nanosa na putevima, sadnja drveća u cilju zaustavljanja klizišta, čišćenje rečnih korita i kanala za atmosferske padavine, čišćenje divljih deponija, itd.

Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, podizanje svesti o pripremi i prevenciji je proces koji mora biti kontinuiran da bi cilj bio efikasno ostvaren. Uspeh zalaganja Caritasa potvrđuju činjenice da su u lokalnim samoupravama u kojima je podignuta svest i realizovane aktivnosti štetne posledice nepogoda u narednim godinama u velikoj meri smanjene.

Takmičenje škola u Staroj Pazovi povodom Svetskog dana smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa 13. oktobar nesumnjivo je značajan za širenje i obnavljanje znanja o potrebi prevencije i pripreme. Tim povodom uoči ovog dana u petak 12. oktobra u Staroj Pazovi u učionicama osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ održano je takmičenje između škola u znanju o elementarnim nepogodama i smanjivanju rizika. Na takmičenju je učestvovalo dvadeset učenika iz osnovnih škola „Boško Palkovljević Pinki“ i „Simeon Aranicki“. Deca su kroz igre „Ne rizikuj čoveče“, „poplavko“, pantomime, asocijacije, pogađanja pojamova, imala priliku da obnove svoje znanje o načinu ponašanja u slučaju prirodnih katastrofa. Svi učesnici dobili su po majicu, set „Znanjem do sigurnosti – Učim i bojim – Poplave, Požari i Zemljotresi“, kao i slikovnice „Znanjem do sigurnosti – Poplave i Požari“. Svojim rezultatima na takmičenju, učenici su doprineli da škole takođe dobiju nagrade, pa je tim povodom svaka škola dobila geografsku kartu Srbije i sveta, iz kojih će deca na časovima poznavanja prirode i geografije, imati priliku da uče ne samo o prirodnim katastrofama, već i o prirodnim bogatstvima naše planete.

Aktivnosti takmičenja osnovnih škola su deo projekta koji implementira Caritas Srem, u okviru projekta  Caritasa Srbije „Dome, sigurni dome“.

U Horgošu obeležen 13. oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda

U okviru Caritasovog projekta Dome, sigurni dome 12. oktobra 2018. godine na platou ispred Doma kulture u centru Horgoša, Caritas Apostolskog Egzarhata zajedno sa Opštinom Kanjiža, Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Kanjiža i Horgoš i hitnom službom Doma zdravlja Kanjiža, organizovana je združena javno pokazna vežba evakuacije, koja je uključivala spašavanje ljudi iz ruševina, načine upotrebe protivpožarnih aparata i sredstava za izvlačenje, praktični rad sa istima i međusobnu saradnju između službi koje vrše spašavanje. Pokazna vežba imala je za cilj da prikaže zajednički rad javnih službi, opštinskog štaba za vanredne situacije, u slučaju vanrednih situacija i spašavanje unesrećenih nakon nje. Na samom početku predstavnik Caritasa ukratko je predstavio aktivnosti i ciljeve projekta Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda, nakon čega je komandir vatrogasne jedinice zajedno sa đacima viših razreda i njihovim nastavnicima iz OŠ  „Karas Karolina“ objasnio vežbu evakuacije iz zgrade, koju su zatim svi zajedno izveli. Nakon ove vežbe izvedena je zajednička vežba spašavanja unesrećenih osoba iz ruševina posle zemljotresa. Na kraju pokazne vežbe vatrogasci Dobrovoljnih vatrogasnih društava objasnili su kako se pravilno rukuje protivpožarnim aparatom i kako se njime gasi požar, a zainteresovani učenici su imali priliku i da sami probaju da ugase požar.  

U Vrnjačkoj banji održan trening za poverenike civilne zaštite

Smanjivanje rizika od prirodnih opasnosti je proces koji zahteva aktivno učestvovanje svih subjekata sistema zaštite i spasavanja. Poverenici civilne zastite i predstavnici lokalnih samouprava su na 
lokalnom nivou najbitnije osobe u preduzimanju preventivnih mera i aktivnosti.
U okviru Caritasovog programa Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa u petak 12. oktobra u Vrnjačkoj banji održan je trening za poverenike civilne zaštite. Treningu je prisustvovalo 30 poverenka iz mesnih zajednica opštine Vrnjačka banja i javnih komunalnih preduzeća. Na početku treninga prisutne je pozdravio zamenik predsednika opštine gospodin Ivan Džatić.

Tokom treninga Prof. Dr Jakovljević, sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, prisutne je upoznao sa sistemom zaštite i spasavanja Republike Srbije, merama i aktivnostima, sa posebnim osvrtom na prevenciju i pripremu, kao i subjektima koji su deo procesa prevencije i jačanja kapaciteta otpornosti lokalne samouprave i stanovništva. Predstavnik Caritasa Srbije iskoristio je
priliku da prenese iskustva dobre prakse saradnje sa drugim opstinama 
i gradovima širom Srbije.

Zajedno protiv poplava u Paraćinu

Objavljeno u Uncategorized

U petak 19. oktobra u Paraćinu održana je pokazna vežba zaštite od poplava, pod nazivom „Zajedno protiv poplava“. Odbranu od poplava zajednički su predstavili Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Javno preduzeće „Srbijavode“, Evropska Unija, UNDP, FAO, SECO, Crveni Krst, Civilna zaštita opštine Paraćin i Caritas Srbije. Na početku…

Pročitajte ceo tekst

Razvoj župnog Caritasa u Starčevu

Objavljeno u Uncategorized

U četvrtak, 18.oktobra 2018. održana je radionica Čarobni svet medenjaka u Starčevu. Starčevo je filijala župe Sv. Vendelina opata u Ivanovu i od pre tri meseca upravitelj u ovoj župi i filijali Vlč. Velencei Tamás izrazio je želju da osnuje župni Caritas, obrativši se Biskupijskom Caritasu Zrenjanin i Zrenjaninskoj biskupiji. Posredstvom…

Pročitajte ceo tekst

Od ideje do projekta – Trening u okviru projekta Youth United

Objavljeno u Uncategorized

Preko 20 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije učestvovalo je na treningu “Od ideje do projekta”, koji je održan u Portorožu od 14. do 17. oktobra, u okviru projekta Youth United – YOU. Trening je vodila gospođa Maja Drobne, ekspert za Erasmus + projekte. Tokom treninga mladi su…

Pročitajte ceo tekst

Caritas Apostolskog Egzarhata počeo sa realizacijom konkretnih aktivnosti smanjivanja rizika u Opštini Žabalj

Objavljeno u Uncategorized

U okviru Caritasovog projekta Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda, 16. oktobra u Đurđevu počelo je sa realizacijom konkretnih aktivnosti čišćenja, produbljivanja i kopanja novih kanala za odvođenje atmosferskih voda na nekoliko najugroženijih lokacija u naseljenom mestu. Na tim lokacijama se posle veće količine padavina voda zadržava i ulice su bile…

Pročitajte ceo tekst

Beogradski nadbiskup mons. Hočevar posetio kancelariju Caritasa Srbije

Objavljeno u Uncategorized

Predsednik Caritasa Srbije Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar posetio je danas kanceriju Caritasa Srbije. Tokom susreta predsednik je bio upoznat sa projektima koji se realizuju, kao i uspesima koji su do sada postignuti. Tokom sastanka bilo je govora i o programu nedelje Caritasa, kako motivisati razvoj župnih Caritasa, o institucijama…

Pročitajte ceo tekst

Javna pokazna vežba u Temerinu povodom obeležavanja 13. oktobra Svetskog dana smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda

Objavljeno u Uncategorized

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana Smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda, a u okviru Caritasovog projekta Dome, sigurni dome u subotu 13. oktobra održana je javna pokazna vežba u Temerinu, u školskom dvorištu Srednje škole “Lukijan Mušicki”. Javnu pokaznu vežbu organizovao JE Caritas Dekanata Novi Sad zajedno sa Opštinskim vatrogasnim savezom…

Pročitajte ceo tekst

Znanjem do sigurnosti: 13. oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda

Objavljeno u Uncategorized

Poplave koje su zahvatile Srbiju u maju 2014. godine pokazale su koliko smo ranjivi i bespomoćni kada priroda odluči da ispolji svoju silu i jačinu. Prirodne katastrofe u poslednjih nekoliko godina, ne samo u Srbiji već u regionu i svetu, upozoravaju na neophodnost bolje organizovanosti svih zainteresovanih strana za buduće…

Pročitajte ceo tekst

Takmičenje škola u Staroj Pazovi povodom Svetskog dana smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa 13. oktobar nesumnjivo je značajan za širenje i obnavljanje znanja o potrebi prevencije i pripreme. Tim povodom uoči ovog dana u petak 12. oktobra u Staroj Pazovi u učionicama osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ održano je takmičenje između škola u znanju o elementarnim…

Pročitajte ceo tekst

U Horgošu obeležen 13. oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda

Objavljeno u Urgentni projekti

U okviru Caritasovog projekta Dome, sigurni dome 12. oktobra 2018. godine na platou ispred Doma kulture u centru Horgoša, Caritas Apostolskog Egzarhata zajedno sa Opštinom Kanjiža, Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Kanjiža i Horgoš i hitnom službom Doma zdravlja Kanjiža, organizovana je združena javno pokazna vežba evakuacije, koja je uključivala spašavanje ljudi…

Pročitajte ceo tekst

U Vrnjačkoj banji održan trening za poverenike civilne zaštite

Objavljeno u Uncategorized

Smanjivanje rizika od prirodnih opasnosti je proces koji zahteva aktivno učestvovanje svih subjekata sistema zaštite i spasavanja. Poverenici civilne zastite i predstavnici lokalnih samouprava su na  lokalnom nivou najbitnije osobe u preduzimanju preventivnih mera i aktivnosti. U okviru Caritasovog programa Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa u petak 12. oktobra u Vrnjačkoj banji održan…

Pročitajte ceo tekst

Donacije za Udruženje korisnika psihijatrijskih usluga “Duša”

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Tokom forum teatra “Priče iz duše”  u sredu 10. oktobra prikupljeno je 2460 dinara i 5 evra za Udruženje korisnika psihijatrijskih usluga “Duša”. Zahvaljujemo se svima koji su pružili donaciju.

Pročitajte ceo tekst

Radionice za đake u Sremskim Karlovcima povodom Međunarodnog dana smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Uncategorized

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa 11. oktobra 2018. godine, u okviru Caritasovog projekta „Dome, sigurni dome“ održane su četiri radionice u Osnovnoj školi „23. Oktobar“ u Sremskim Karlovcima. Radionice su vodile koordinatorka Caritasa Dekanata Novi Sad, Anita Govlja i predsednica Vatrogasnog Saveza Vojvodine Ljubica Krnjajić….

Pročitajte ceo tekst

Predstavom “Priče iz duše” obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja u Beogradu

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Povodom 10. oktobra Svetskog dana mentalnog zdravlja u Centru za kulturnu dekontaminaciju održan je forum teatar – Priče iz duše, interaktivna pozorišna predstava nastala na osnovu iskustava korisnika psihijatrijskih usluga. Forum teatar je specifična vrsta otvorenog pozorišta, koje ima za cilj da utiče na aktuelne osetljive teme. U njemu su…

Pročitajte ceo tekst

Međunarodna konferencija: „40 godina od Bazaljinog zakona – Gde smo mi sad?“ u Bogatiću

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Međunarodna konferencija: „40 godina od Bazaljinog n – Gde smo mi sad? “, u povodu obeležavanja Međunarodnog dana zaštite mentalnog zdravlja održana je 10.oktobra u Bogatiću, na imanju Caritasa Šabac u Avliji održivog razvoja i Dnevnom boravku “Sv. Jovan”.

Pročitajte ceo tekst

Otvoren Caritasov Dnevni centar za osobe sa invaliditetom „Sveta Tereza“ u Sremskoj Mitrovici

Objavljeno u Uncategorized

U utorak 9. oktobra 2018. godine svečano je otvoren Caritasov Dnevni centar za osobe sa invaliditetom „Sveta Tereza“ u Sremskoj Mitrovici. Otvaranju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Tomislav Janković, načelnik Uprave opštih poslova Miroslav Jokić, zamenik direktora Opšte bolnice dr Malobabić, kao i predstavnici Doma zdravlja Sremska Mitrovica. Prostorije je…

Pročitajte ceo tekst