Implementacije programa ,,Posmatranje siromaštva’’

U toku implementacije programa ,,Posmatranje siromaštva’’ pored postojećih Centara za slušanje otvoreni su i novi Centri za slušanje, tako da ih sada ima ukupno 10 i to:

• Centar za slušanje Caritasa Apostolskog Egzarhata u Ruskom Krsturu radi ponedeljkom, sredom i četvrkom od 08 do 13 h. Isto tako i po potrebi i dogovoru, centar za slušanje se nalazi u župnom uredu na adresi M.Tita 64 25233 Ruski Krstur.
  • Centar za slušanje Caritasa Apostolskg Egzarhata u Kucuri radi četvrkom od 08. do 13 h, i petkom od 13 do 17 h. i nalazi se na adresi M.Tita 64, 21466 Kucura (prostorije Caritasa A.E. – kancelarija). Ostalim danima radi po potrebi ili dogovoru.
  • Centar za slušanje Caritasa za Srem u Zemunu se nalazi u ulici Zmaj Jovina 24 i radi utorkom i četvrtkom od 10 do 13h.
  • Drugi centar za slušanje Caritasa za Srem se nalazi u Petrovaradinu, u ulici Strosmajerova 20, radno vreme je ponedeljkom i utorkom od 9-12h.
  • Centar za slušanje u okviru Caritasa Šabac, Vojvode Mišića 25, 15 000 Šabac, Telefon/fax: + 381 15 343 291; E – mail: secretariat@caritas-sabac.rs; Web: www.caritas-sabac.rs Radno vreme centra za slušanje: Utorak, Četvrtak i Petak od 9.30 do 12 časova.
  • Centar za slušanje u okviru Caritasa Valjevo, Braće Veličković 44, 14000 Valjevo, Srbija; Telefon/fax: + 381 14 291 820; Radno vreme centra za slušanje: Ponedeljak, Sreda, Petak od 10 do 12 časova
  • Centar za slušanje u okviru Caritasa Subotica radi u Subotici, Zmaj Jovina 20. svakim radnim danom od 7.00-15.00h.
  • Centar za slušanje u okviru Caritasa Subotica je otvoren u Senti, Jožef Atile 48. Radno vreme od 9-12.
  • Centar za slušanje Caritasa Zrenjanin nalazi se u Zrenjaninu: Ljubljanska br. 15. 23000 Zrenjanin, Tel: 023-510-447 , E-mail: caritas.zr@open.telekom.rs, radno vreme od 8.00-13.00 svakog radnog dana
  • Centar za slušanje Caritasa Zrenjanin u Novom Bečeju: 23272 Novi Bečej, Maršala Tita br.2. E-mail: mellar@tippnet.rs , Telefon: 023-771-554 , radno vreme od 9.00-12.00 svakog radnog dana

Antistigma kampanja 2009. Duševna bolest nije zarazna ali ravnodušnost jeste „OTVORIMO VRATA“

Tokom devedesetih, među najugroženijim institucijama svakako su bile psihijatrijske bolnice. Drastično smanjenje resursa i osoblja i teška društvena situacija doveli su psihijatrijske bolnice u teško stanje izlovanosti. Većina pacijenata u tim bolnicama je pre intervencije Caritas-a živelo u degradirajućim uslovima i bez ikakvog ljudskog dostojanstva. Nedostatak hrane, kreveta, dušeka, posteljine, odeće, obuće, higijenskog materijala i lekova doveo je i do odsustva ljudske brige i humanosti. Nisu postojali Centri za mentalno zdravlje niti zdravstvena zaštita koji bi bili alternativa hospitalizaciji, što je bila praksa u lečenju ovih slučajeva.

Plakat CARITAS

Tokom 2001/02, CARITAS Srbije započinje rad na rešavanju ključnih problema. Smanjenje broja institucionalizovanih pacijenata promovisanjem moderne psihijatrijske službe, transformacija bolnica u strukture samo za akutne pacijente ili pokušaj deinstitucionalizacije u skladu sa vremenom i resursima države kao i motivisanje zaposlenih, obuka i podrška novim zaposlenima.

Inicijativama Caritas-a došlo je do senzibilizacije društva u odnosu na probleme tolerancije i mentalnog zdravlja što je dovelo do stvaranja Nacionalne komisije za mentalno zdravlje u okviru Ministarstva zdravlja, kojom predsedava prof. dr Dušica Lečić-Toševski.

Pružena je podrška institucionalnoj reformi kroz seminare i radionice u 16 gradova. Direktori psihijatrijskih bolnica dva puta su posetili centre u Italiji, a data je i podrška novom zakonu o pravima pacijenata sa mentalnim teškoćama kao i reformi psihijatrijskog sistema.

Pored humanizacije psihijatrijskih bolnica i poboljšanja uslova života pacijenata i promovisanja moderne psihijatrijske službe, program je uključio i aktivnosti senzibilizacije i promovisanja community based pristupa, podrška procesima deinstitucionalizacije i uključivanje pacijenta u socijalni i/ili porodični kontekst.

Najznačajniji praktični rezultat rada bila je realizacija pilot projekta: otvaranje prvog Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, u Nišu, u opštini Medijana 2. oktobra 2005.

Program mentalnog zdravlja se nastavlja razmatrajući naredne korake koji bi bili potrebni u zdravstvenom sistemu, društvu kako bi dosadašnji rad vodio ka jednoj sigurnoj budućnosti. Glavne oblasti rada ostaju iste kao i prethodnih godina:

• Obuka osoblja u budućim Centrima za mentalno zdravlje;
  • Praćenje pilot projekta Centra za mentalno zdravlje u Nišu i njegovo širenje;
  • Senzibilizacija civilnog društva (i mreže Caritas koja čini deo istog).

U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i…

Susret sa zajednicom Delo Crkve

Objavljeno u Uncategorized | Prokomentarišite vest

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni…