Pomoć Nemačkog ministarstva spoljnih poslova za stanovništvo Subotice

U toku 2016. godine Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke je obezbedilo sredstva kojima se preko Caritasa u Srbiji pružala pomoć izbeglicama i migrantima, u vidu hrane, odeće, psiho-socijalne pomoći, aktivnosti za decu i odrasle.
Pomoć Nemačkog ministarstva spoljnih poslova nije usmerena samo migrantima i izbeglicama u Srbiji, već i siromašnoj lokalnoj populaciji. Zahvaljujući ovim sredstvima Caritas Subotica nabavio je: 10 kolica za bebe, 20 kolica za invalide, 20 hodalica, 20 pari podpazušnih štaka, 40 komada (20 pari) podlaktnih štaka i 5 jednoručnih četvoronožnih štaka. Ova oprema je preko Caritasa Subotica data na raspolaganje stanovnicima Subotice i okolnih mesta kojima je potrebna, a nemaju mogućnosti sami da je obezbede. Nakon upotrebe korisnici ova pomagala vraćaju Caritasu Subotice, kako bi mogla da se dostave nekom drugom kome su neophodna. Oprema će po potrebi biti dostavljena i izbeglicama smeštenim u Prihvatnom centru u Subotici.

DSC01100m

Božićni ručak – kad podelimo obrok, podelili smo ljubav

Caritas Šabac je, u povodu Božića koji hrišćani koji poštuju Gregorijanski calendar slave 25. decembra, organizovao druženje uz ručak u prostorijama crkve Sv. Ana, a sa željom „da podelimo ono što imamo i pokažemo poštovanje i pažnju prema onima koji imaju manje“ kažu u ovoj organizaciji. Ekipa Caritasa Šapca, predvođena direktorom Miroljubom Nikolićem i volonteri nesebično su darivali svoje vreme, ljubav i pažnju.

20161225_121647Deljenje je radost, jer se uvećava sa brojem onih sa kojima delimo – ističu u šabačkom Caritasu, koji je primer solidarnosti i empatije sa okruženjem. Božićni ručak za materijalno ugrožene je simbolični gest pažnje, uvažavanja i čovekoljublja.

20161225_123702

Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca, prisustvovao je Božićnoj misi koju je služio župnik Andrej Đuriček. Misi su, uz vernike, prisustvovali i Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

I i II REDSIROKO

Pridružite sa Caritasovom naporu da donese mir, dostojanstvo i nadu za Siriju

Pogledajte video “Božić 2016. Mir je moguć”:

Ovaj video je napravljen u okviru kampanje “Sirija: mir je moguć” http://syria.caritas.org/ #peacepossible4syria 15541395_10154197890936593_1290961718193020065_n

Poziv za podnošenje projekta za organizacije civilnog društva

U okviru projekta “SOCIETIES – Support of CSOs in Empowering Technical skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe“, finansiranog od strane Evropske Unije, Caritas Srbije raspisuje poziv za podnošenje projekata za organizacije civilnog društva. Cilj poziva je da se podrže i povećaju socijalne usluge i socijalno preduzetništvo koji su zasnovani na zajednici, upravljani od strane OCD, koji na taj način doprinose socijalnoj inkluziji osoba sa invaliditetom (OSI) ili sa mentalnim smetnjama.

Kranji rok za podnošenje predloga projekta je 22. februar 2017.

Smernice za podnosenje projekata

SOCIETIES Prijavni formular

ČESTA PITANJA br. 1

DOPUNA SMERNICAMA

EU

Održan trening “Lobiranje i javno zastupanje”

U organizaciji Caritasa Srbije u Beogradu 15. i 16. decembra 2016. godine održan je trening „Lobiranje i javno zastupanje“, koji je okupio 12 predstavnika organizacija koje se bave osobama sa mentalnim smetnjama ili sa invaliditetom iz raznih krajeva Srbije. Predavači su bili predstavnici „Foundation 42“ i „SMART Foundation“ iz Bugarske.

Trening je deo programa izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva u procesima socijalne inkluzije i razvoja dijaloga sa institucijama. Cilj treninga je bio  osnaživanje organizacija koje rade na polju pružanja usluga osoba sa mentalnim smetnjama i osobama sa invaliditetom  ili okupljaju članove ovih ranjivih grupa pri planiranju i implementaciji procesa lobiranja i inicijativa javnog zastupanja.

Trening je organizovan u okviru regionalnog projekta SOCIETIES koji finansira Evropska unija.

Radionice u školama opštine Šid u okviru projekta „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda“

U okviru projekta „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda“ Caritas Apostolskog Egzarhata organizovao je radionice za učenike škola opštine Šid, koje je vodila Anita Govlja, saradnik na projektu. Prva radionica održana je u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Gibarcu, za decu od prvog do četvrtog razreda. Učenici ove škole su bili izuzetno zainteresovani za temu, aktivno su učestvovali u radionicama, postavljali pitanja i davali primere o elementarnim nepogodama, koje su im preneli njihovi stariji ukućani. Posebno im se dopala slikovnica „Pripremimo se sa Hermanom”, a učiteljice i učitelj su pohvalili radionice i naglasili važnost teme.

Šid DRR 2016

U gimnaziji „Sava Šumanović” u Šidu održano je više radionica koje su bile prilagođene srednjoškolskom uzrastu. Učenici su pokazali visok nivo poznavanja teme, a neki od njih su izneli iskustvo sa poplavama u Jameni 2014. godine.

Tokom septembra, oktobra i novembra održane su radionice u osnovnim školama „Sremski front” i „Branko Radičević” u Šidu. U Osnovnoj školi „Sremski front”, radionice su organizovane za pojedina odeljenja učenika od 1. do 8. razreda, dok su u školi „Branko Radičević” radionice održane za sve učenike od 5. do 8. razreda. Učenici koji su iz Jamene, ili imaju članove porodice koji tamo stanuju, ispričali su svoja iskustva vezana za poplave. Naveli su da njihove bake, deke ili rođaci, nisu želeli da napuste svoje domove za vreme poplave, u nadi da će sačuvati svoja materijalna dobra, zbog čega su spasioci morali više puta da dolaze po njih. Dvoje dece iz Molovina podelila su svoja lična iskustva sa klizištem, koje je nastalo prevelikom sečom šuma u tom mestu i naglasila da je zbog toga ovo mesto nekoliko dana bilo odsečeno od drugih.
U većini razreda deca su aktivno učestvovala u radionicama, postavljala pitanja, a neki su već imali znanja o načinima zaštite tokom elementarnih nepogoda. Skoro u svim razredima učenici su naglašavali činjenicu da je potok Šidina veoma zagađen, ali i reka Bosut, gde su pre nekoliko godina uginule skoro sve ribe zbog nekontrolisanog ispuštanja toksičnih materija iz fabrika, ali i zbog nemara stanovnika Šida, koji bacaju smeće u reku i potok. Učenici su podelili i svoja zapažanja vezana za požare: o tome kako se i dalje pale njive, ali i iskustva kada su sopstvenom nepažnjom izazvali manje požare. Sve ovo ističe važnost razgovora i edukacije o ovoj temi, kako bi se sprečile rizične situacije.

Škola Gibaarac Šid DRR 2016

Radionica “Smanjivanje rizika od katastrofa – Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama” u Novom Sadu

U Novom Sadu 12. decembra 2016. godine održana je radionica “Smanjivanje rizika od katastrofa – Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama”, u organizaciji Caritasa, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Nacionalnog trening centra, a uz podršku Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS). Radionici su prisustvovali i predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom iz raznih krajeva Srbije.
Tokom uvodnog obraćanja, prisutnima su dobodošlicu poželeli Aleksandar Lazarević ispred Nacionanog trening centra, Ivan Baras iz Sektora za vanredne situacije, Jelena Ankić iz Caritasa Srbije i Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.

image-0-02-05-38a90022320c4812bad964dcbdccc1cfa8d7e0fca2d73d244b965fc35d4e9440-V

U prvom delu radionice Ivan Baras je učesnicima predstavio sistem zaštite i spasavanja, sa osvrtom na osobe sa invaliditetom. Sa organizacijom Nacionalnog trening centra učesnike radionice upoznao je Aleksandar Lazarević, koji je govorio o obuci i edukaciji u sistemu zaštite i spasavanja. Kroz opisivanje edukacija, simulacionih i združenih vežbi, koje su realizovane na nekoliko nivoa, potvrdio je cilj Centra – povećanje spremnosti i bezbednosti svih građana države.
Tokom radionice učesnici su imali prilike da razgovaraju o reagovanju u vanrednim situacijama na lokalnom nivou, gde je veoma korisno bilo čuti iskustva iz zapadno-bačkog okruga, koje je podelio Predrag Rakonjac iz Odeljenja za vanredne situacije Sombor.

image-0-02-05-8002bbdea71ae37cdffbb5da4c5279c8336c6d86b5b25346e11f71b9509cd75a-V

Popodnevni deo radionice otvorila je Ivanka Jovanović, predstavnica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, koja je sve prisutne upoznala sa radom ove organizacije, kao i sa problemima i preprekama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama. Navela je da su najveći problemi sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama nepostojanje planova evakuacije, kao i slaba ili ograničena dostupnost informacija.
Završni deo radionice je organizovan kroz rad u grupi, u kom su učesnici mogli da podele iskustva u vezi sa preprekama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom različitih kategorija u vanrednim situacijama.

Radionica o elementarnim nepogodama u školi „Radivoj Popović“ u Zemunu

U školi „Radivoj Popović“ u Zemunu, specijalizovanoj za vaspitanje i obrazovanje dece sa oštećenjem sluha, razvojnom disfazijom, autizmom, disharmoničnim razvojem i govorno- jezičkim problemima, u četvrtak 8. decembra održana je radionica o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda. Osoblje ove škole stavlja poseban akcenat na što bolju socijalizaciju i integraciju učenika u društvenu zajednicu, zbog čega su pokazali interes i za temu kao što je snalaženje u vanrednim situacijama.

IMG_2704

Na radionici je učestvovalo 16-oro dece, različitih uzrasta i teškoća u razvoju. Jovana Lončarević, menadžer civilne zaštite i stručni saradnik Caritasa, je na deci interesantan način predstavila najveće elementarne nepogode, kao što su poplave, požari i klizišta, kao i primere odgovarajućeg ponašanja u ovim situacijama, kako bi se postigla najveća bezbednost. Nastavnik Stevan Nestorov je prevodio celu prezentaciju na znakovni jezik.

IMG_2715

Deca su sa interesovanjem pratila teme radionice i javljala se kako bi dali odgovore na postavljena pitanja. Na kraju radionice predstavnici Caritasa su učenicima podelili kačkete i slikovnice o elementarnim nepogodama „Pripremimo se sa Hermanom“, kako bi obnovili znanje stečeno tokom radionice, a nastavnom osoblju su dali šest pakovanja edukativne društvene igre „Ne rizikuj čoveče“, koja je posvećena temi smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda.

IMG_2749

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom sufinansira projekat „HR PROMENE – Human Rights Promotion in Mental Health Networks“

Direktor Caritasa Srbije preč. Vladislav Varga zvanično je potpisao ugovor sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom, za sufinansiranje projekta „HR PROMENE – Human Rights Promotion in Mental Health Networks“.
Na osnovu Javnog konkursa za sufinansiranje projekata udruženja i drugih organizacija civilnog društva kojima su dodeljena sredstva Evropske unije na pozivu iz 2015. godine u okviru Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava – Grant šema za Srbiju za 2014. i 2015. godinu, koji je Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom raspisala 7. novembra, utvrđena je lista vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata. Među dobitnicima našao se i Caritasov projekat „HR PROMENE – Human Rights Promotion in Mental Health Networks“. Ova sredstva omogućiće lakšu realizaciju ovog projekta, koji ima za cilj promociju poštovanja ljudskih prava osoba sa mentalnim smetnjama i invaliditetom, razvijanje njihovih individualnih veština, kao i podizanje kapaciteta njihovih organizacija kako bi postale branioci ljudskih prava.

flag yelowProjekat HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Network je finansiran je od strane Evropske unije, u okviru programa Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

IMG_5521IMG_5519

Nedelja Caritasa 2016: Solidarnošću pobedimo individualizam

U cilju obeležavanja nedelje Caritasa, ove godine slavićemo molitvenu trodnevnicu, počevši od blagdana Bezgrešnog Začeća 8. 12. do nedelje 11. 12. 2016. godine, kada će u Sremskoj biskupiji, Apostolskom Egzarhatu i Beogradskoj nadbiskupiji biti obeležena nedelja Caritasa. U Subotičkoj biskupiji molitvena trodnevnica i nedelja Caritasa je organizovana od 1. do 4. decembra, dok je Zrenjaninska biskupija proslavila nedelju Caritasa sa zatvaranjem vrata milosrđa na blagdan Elizabete Ugarske 20. novembra. Cilj je da molitvena trodnevnica bude poticaj da svoja srca otvorimo za patnje naše braće, molimo za mir u zemljama pogođenim ratom i svojim delima doprinesemo smanjenju globalne ravnodušnosti. Za svaki dan pripremljena je posebna duhovna misao vodilja, koja se nalazi na trolistu.

Ovde možete preuzeti trolist za nedelju Caritasa

Trolist HR 2016

Trolist mađ. 2016

BLAGO SRCU: koje se približava, koje vidi, koje pomaže.

PlakatHR-SRB-page-001 - Copy

U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i…

Susret sa zajednicom Delo Crkve

Objavljeno u Uncategorized | Prokomentarišite vest

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni…