Susret volontera Caritasa Subotičke biskupije

U subotu, 22. 04. 2017. održan susret volontera župnih Caritas-grupa Subotičke biskupije, u velikoj dvorani Doma za srednjoškolce u Subotici. Teme susreta su bile: Metode animiranja mladih, koju je obradio vlč. gospodin mr. Szilárd Balcsák, katedralni kapelan, i – povodom 100. godišnjice fatimskih ukazanja – Marija, uzor volontera, koju je predstavio preč. gospodin Vladislav Varga, grkokatolički paroh, dosadašnji direktor nacionalnog Caritasa Srbije. Prisutne je pozdravio i vlč. Csaba Pako, predsednik Caritasa Subotica.

Posle ručka učesnici su imali priliku da pogledaju kratki film o fatimskim ukazanjima Blažene Djevice Marije. Sedamdesetero volontera je zatim s radošću pratilo predstavljanje Malteške dobrotvorne organizacije iz Mađarske i izveštaje šest župskih Caritas-grupa. Volonteri su se veoma obradovali kad ih je pozdravio biskup mesne crkve, Msgr. Dr. János Pénzes. Završna sveta misa održana je u Franjevačkoj crkvi, u zahvalnosti Bogu i moleći snage da bi bili svedoci Božjeg milosrđa.

Caritas pomaže uređenje kanala u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica je bila u kritičnom stanju u poplavama 2014. godine. Trenutno najveći problemi ove opštine su uređenje kanala i kanalske mreže, kako bi mogli da se osposobe za odvod atmosferskih padavina, čime bi se sprečio rizik od sakupljanja vode na rizičnim mestima. Iz tog razloga, u okviru projekta „Smanjivanje rizika od katastrofa“ Caritas Srem finansirao je uređenje i osposobljavanje dva kanala na teritoriji Sremske Mitrovice: kanal Radničko vrelo, koje se nalazi u samom gradu i jedan od kanala Mesne zajednice „Šašinci“. Izvođač radova je preduzeće Hidrosrem.

Ovim povodom 20. aprila potpisan je ugovor o saradnji na projektu, između Caritasa Srem i gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera. Prema rečima gradonačelnika ovaj projekat je još jedan u nizu primera dobre prakse između Caritasa i Grada Sremska Mitrovica

Konkurs za odabir konsultanta

Caritas Srbije objavljuje Konkurs za odabir konsultanta u okviru projekta SOCIETIES Support Of CSOs In Empowering Technical Skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe.

Više informacija u prilogu: TOR consultant

Pomeren rok za objavljivanje rezultata poziva za podnošenje projekata

Molimo sve organizacije civilnog društva koje su konkurisale na poziv u okviru projekta SOCIETIES – Support Of CSOs In Empowering Technical Skills, Inclusion of people with disabilities and EU standards in South East Europe, da imaju strpljenja, jer je zbog velikog broja pristiglih aplikacija rok za objavljivanje rezultata pomeren. Rezultati će biti objavljeni do kraja aprila, a svako od aplikanata će dobiti mejl obaveštenja.

Uskršnji sajam Caritasa u Zemunu

Na Veliki četvrtak u župi „Uznesenja Blažene Djevice Marije“ u Zemunu, organizovan je Uskršnji sajam Caritasa u okviru projekta „Razvoj župnih Caritasa i smanjenje siromaštva“. Izlagači na sajmu su prvenstveno bili volonteri Caritasa i župljani, koji su svojeručno pripremili tradicionalne uskršnje darove. Akcija je započela još na Pepelnicu kada su podeljene kasice Caritasa koje su župljani poneli svojim kućama, s preporukom da kroz vreme korizme štede u njoj plodove svog odricanja, a župnik je posebno naglasio da se animiraju deca i mladi za ovu akciju. On je preporučio da se u kasice ne ubacuje od svoga viška, nego nešto od onoga što je namenjeno za nas, kao npr. čokolada, igračke, izlasci i slično, pretvoriti u novac, kojim bi se pomogli najsiromašniji u župi. Sav dobijeni prihod od sajma priključen je  sredstvima od akcije sa kasicama. Vernici su doneli kasice na svečanu svetu misu Velikog četvrtka i predali ih na pripravljeno mesto pred oltar. Tome su takođe dodati darovi od Cvetnice, koje su vernici davali prilikom preuzimanja blagoslovljenih grančica. Sa sve tri akcije, sajam, kasice i grančice, skupljen je određeni deo sredstava koji je pretvoren u fond namenjen siromašnima. Članovi Župnog Caritasa su odabrali osobe u potrebi, kojima je uručena pomoć, kako bi mogli da kupe neophodno za proslavu Uskrsa. Osetila se radost kod darovatelja, volontera, a posebno kod onih koji su bili obradovani poklonom. U ovom župnom Caritasu dogovoreno je da se ovakva akcija organizuje za sve velike blagdane kroz godinu.

Tender za hranu u okviru projekta Emergency assistance to Presevo, Bujanovac and Vranje, finansiranog od strane CRS-a

Karitas Srbije i „Čovekoljublje“ – Dobrotvorna Fondacija Srpske pravoslavne crkve u partnerstvu sa Catholic Relief Services – USCCB
objavljuje
Tender za hitnu nabavku i isporuku
gotove hrane i vode prihvatnim centrima u Preševu i Bujanovcu

Tender #CRS 02/2017 – Hrana za izbeglice i migrante na jugu Srbije,
14 April 2017. godine
Tender za nabavku hrane za procenjenih 100 – 5000 proizvoda za svaku od kategorija navedenih u tekstu tendera. Oglašava se u štampanim medijima sa nacionalnom pokrivenošću.
Rok za podnošenje ponuda je 20. april 2017. godine u 14:00 časova po lokalnom vremenu u Beogradu
Način podnošenja ponuda: poštom ili diretkno na sledeću adresu:
Karitas Srbije– Vojvode Stepe 78/lokal 5,
11000 Beograd,.
Tenderska dokumentacija je dostupna na internet stranici:
Molimo Vas da sva dodatna pitanja uputite elektronskom poštom na adresu: secretariat@caritas.rs . U „Predmet“ imejla upisati: „Pitanja – CRS 02/2017

Više informacija u prilogu: Poziv za dostavu ponuda broj CRS 02_2017 – Specifikacija i uslovi

Turnir u fudbalu i akcija sadnje cveća u Centru za azil Krnjača

Tokom aprila Caritas Beogradske nadbiskupije organizovao je turnir u fudbalu za izbeglice prisutne u Centru za azil Krnjača, u saradnji sa Divac fondacijom i organizacijom SOS dečija sela. Turnir je počeo 3. aprila, a finale je održano 12. aprila. Ekipe izbeglica su okupile predstavnike različitih nacija prisutnih u centru za azil, čime je podstaknuta njihova međusobna saradnja i druženje. Finale je pratio veliki broj izbeglica, koji su navijali za timove nazvane Bayern i Kurdistan. Nakon finalne utakmice učesnicima iz timova koji su osvojili prvo i drugo mesto podeljene su nagrade u vidu rančeva, kačketa i baterija za mobilne telefone.

Caritas organizuje, podržava i promoviše aktivnosti u cilju izgradnje boljih odnosa među izbeglicama i boljeg suživota u centru za azil. Tako je u toku ovog meseca organizovao i akciju ulepšavanja kampa sa sezonskim cvećem, u kojoj su učestovale same izbeglice (odrasli i deca), osoblje Caritasa i Komesarijata za izbeglice.

Ove aktivnosti su podržane od strane Nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, kroz projekat Humanitarna pomoć za izbeglice u Srbiji 2017-2018.

Radionica izgradnje mreže branilaca ljudskih prava

U subotu 8. aprila u Beogradu, u okviru projekta Human Rights PROMENE – Human Rights PROmotion of MEntal Health Network, održana je Radionica izgradnje mreže branilaca ljudskih prava, koja je okupila predstavnike udruženja osobama sa mentalnim smetnjama iz desetak gradova u Srbiji.

Trening je vodila Snežana Stojanović, socijalni radnik i član Tima TRI trenera Građanskih inicijativa. Na interaktivan način ona je sa učesnicima govorila o organizaciji rada Mreže i načinu kako ova mreža može pomoći u ostvarivanju prava ranjivih grupa, kao što su osobe sa mentalnim poteškoćama. Udruženja su se na radionici dogovorila da u okviru mreže prate slučajeve diskriminacije osoba sa mentalnim smetnjama i s tim u vezi su zajedno kreirali interni formular koji će koristiti.

Projekat HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Network je finansiran je od strane Evropske unije, u okviru programa Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Podignut vetrozaštitni pojas između Golubinaca i Stare Pazove

Vojvodini nedostaje 130.000 hektara šuma i trenutno se smatra najmanje pošumljenom regijom u Evropi. Pošumljavanje utiče na smanjenje rizika od blokade saobraćaja usled padavina i nanosa snega. Iz tog razloga Caritas je finansirao akciju podizanja vetrozaštitnog pojasa od 1800 sadnica javora i jasena na 4,5 km puta između Golubinaca i Stare Pazove, sa obe strane puta. Akciju sadnje izvelo je JKP Čistoća iz Stare Pazove, koje će brinuti o vetrozaštitnom pojasu u narednih 10 godina, a pomogli su im i volonteri Caritasa, dok je Rotary club Stara Pazova vodio logističku podršku.

U petak 7. aprila potpisan je Memorandum o saradnji i razumevanju između Caritasa, JKP Čistoća, Rotary kluba i Opštine Stara Pazova o izgradnji i vođenju brige o vetrozaštitnom pojasu. Potpisivanju je prisustvovao i Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, koji je podržao Caritas i pozvao da nastavi sa ovakvim aktivnostima i u drugim mestima.

Predstavnici Caritasa na Sajmu socijalne zaštite u Novom Sadu

U subotu 8. aprila u Novom Sadu, održan je Sajam socijalne zaštite, u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na kom su izlagali i predstavnici Caritasa Šabac, Novi Sad i Sremska Mitrovica.

Kao članovi Caritasove mreže, kroz brošure, slike, publikacije i domaće proizvode, predstavili su neke od projekata i programa koje sprovode: pomoć u kući za stare, invalidna lica i osobe sa mentalnim smetnjama, paliativno zbrinjavanje, zapošljavanje osoba iz društveno ranjivih grupa, kroz projekte socijalnog preduzetništva, zalaganje za ostvarivanje prava osoba sa mentalnim poteškoćama i sa invaliditetom.

U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i…

Susret sa zajednicom Delo Crkve

Objavljeno u Uncategorized | Prokomentarišite vest

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni…