Daljinski nadzor i pružanje SOS usluga pomoći u kući Caritasa Zrenjaninske biskupije

U petak 25. novembra u Zrenjaninu održana je završna konferencija u okviru pilot projekta „Uvođenje usluga daljinskog nadzora i pružanje SOS usluga pomoći u kući“. Ovaj međunarodni razvojni projekat sprovode Caritas Zrenjaninske biskupije i Malteška organizacija Mađarske, uz finansijsku podršku Ministarstva za spoljne poslove i ekonomske odnose sa inostranstvom Mađarske.

Suština sistema za daljinski nadzor je aparat koji starije osobe nose oko vrata ili na ruci i koji pritiskom na taster mogu aktivirati u trenutku kada im je potrebna pomoć, nakon čega preko sistema dojave ovu informaciju primaju dežurne medicinske sestre iz Caritasove službe Pomoći u kući, koje im ubrzo pristižu u pomoć.

Na početku konferencije sve prisutne pozdravio je zrenjaninski biskup i predsednik Caritasa Zrenjaninske biskupije Msgr. Dr Ladislav Nemet, naglasivši da ovaj projekat, uz pomoć tehnologije, pomaže starijim osobama da ostanu kod kuće, a da se ne osećaju sami.

IMG_2679

Laslo Adanji, rukovodilac sektora za vanredne situacije i meunarodnih razvojnih projekata Mađarske Malteške Organizacije je u svom izlaganju rekao da su stariji ljudi mnogo zdraviji i vitalniji, ako vreme provode u svom prostoru. On je takođe izrazio nadu da će Caritas Zrenjanin imati naslednike na ovom projektu i u drugim mestima Srbije.

IMG_2683

Jožef Međeši, vlasnik kompanije Elektro-pomoć, koja je osmislila sistem dojave je objasio i pokazao funkcionisanje sistema. Istakao je da je pri izradi bilo važno da aparat bude jednostavan za korišćenje, da ne zahteva veliko tehničko znanje, da baterija ima veliki rok trajanja i da se ceo sistem dojave može tehnički kontrolisati. Aparat koji se koristi je jednostavan, vodootporan i njegova baterija traje do 2 godine. Sistem dojave je takođe pristupačan, može da se koristi preko običnog kompjutera sa internet konekcijom, a dojava može da stigne i preko mobilnog telefona.

IMG_2691

Tibor Halmai, direktor Caritasa Zrenjaninske biskupije predstavio je sve faze ovog projekta, počevši od obuke zaposlenih za rad sa ovim sistemom. 4 zaposlene medicinske sestre službe kućne nege i pomoći u kući su, pored svog redovnog posla, pristale na odgovornost 24 časovnog dežurstva, kako bi bile na raspolaganju starijim licima koje traže pomoć preko daljinskog nadzora. U drugoj fazi su odabrani i obučeni korisnici, u trećoj su postavljeni aparati u njihove domove, a u četvrtoj fazi usledilo je samo funkcionisanje sistema. U okviru projekta uključeno je 23 stare osobe.

IMG_2686

Dežurne medicinske sestre su takođe podelile svoja iskustva u radu na ovom projektu, posebno situacije kada je bila potrebna njihova intervencija na terenu, kao kada je starija osoba pala u svom domu i kada nije imala snage sama da se podigne. Od trenutka pritiska panik tastera medicinske sestre su za 15-ak minuta bile u domovima korisnika, gde su ostajale dok je bila potrebna njihova pomoć, a u težim situacijama kontaktirale su i službu hitne pomoći.

IMG_2701

Sadnice za vetrozaštitu u Vrbasu

Na putevima Opštine Vrbas u toku je sadnja drvenastih i žbunastih biljnih vrsta u vetrozaštitnom pojasu. Oko 500 sadnica visokog drveća i 90.000 žbunastih vrsta biće posađeno na putevima opštine Vrbas u cilju vetrozaštite. Odabrane brzorastuće vrste u punu vegetaciju ući će za tri godine. Ova akcija se sprovodi u okviru Caritasovog projekta „Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa“. Prioritet su putevi Vrbas-Feketić, Vrbas-Kucura i Kula-Savino Selo, gde je prethodnih zima bilo velikih problema sa snežnim smetovima. Prema rečima Duška Ćutila, Člana Opštinskog veća zaduženog za komunalno-stambene poslove i privredu – Vrbas poslednjih godina ulaže značajna sredstva u obnovu vetrozaštitnih pojaseva na putevima.

„Donacija Caritasa za kupovinu sadnica od 700.000 RSD je veoma značajna za nas i prioritet će biti put Vrbas – Feketić, a nakon njega i drugi pravci. Već sada imamo dogovor o nastavku saradnje sa Caritasom za narednu godinu, a mi kao Opština jako cenimo donatore u ovako važnim projektima”.

Smanjivanje rizika-page-001

Vetrozaštitni pojasevi su nekada postojali na celoj teritoriji Vojvodine, ali su vremenom proređeni. Razlozi su prirodno propadanje drveća usled bolesti ili vremenskih nepogoda, nekontrolisana seča od strane neodgovornih pojedinaca i nedostatak sredstava za održavanje u lokalnim samoupravama.

Putevi u Vojvodini su nekada u potpunosti bili pokriveni vetrozaštitnim pojasevima“, rekla je Jovana Lončarević, magistar Civilne zaštite i stručni saradnik Caritasa na projektu Smanjivanje rizika od katastrofa. „Vetrozaštitni pojasevi su naročito bitni za lokalne samouprave i za građane koji koriste lokalne puteve. Potrebna su tri nivoa sadnje: visoko i srednje drveće, kao i žbunaste vrste. Tamo gde su naročito jaki vetrovi preporučuje se četvrti nivo sadnje. Sada je situacija takva da lokalne samouprave nemaju novca za obnovu vetrozaštitnih pojaseva i zato smo mi tu“.

Elemir Džudžar , koordinator „Caritasa“ na projektu smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa ističe uspešnu saradnju sa Opštinom Vrbas tokom prošle i ove godine . „Vreme nam ide na ruku i nadam se da ćemo brzo završti sadnju. Takođe, građanima Kucure smo preko naših donatora poklonili grtalicu za sneg, jer se prethodnih zima pokazalo da nedostaje u selu“.

Sadnice drvenastih i žbunastih vrsta na čitavoj dužini puta Vrbas-Feketić su već posađene, a radove je izvela Javna agencija za zoohigijenu i poljoprivredu Opštine Vrbas . Od ponedeljka kreće sadnja na putu Vrbas-Kucura.

Izvor: RTV (Milutin Vlahović): http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/vetrozastita-u-vrbasu_777040.html

Okrugli sto u Srbobranu na temu Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda

U organizaciji Caritasa 22. novembra u Srbobranu održan je okrugli sto na temu smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda. Ovom događaju prisustvovali su predstavnici opštine Srbobran, javnih preduzeća, ustanova, škola i drugih organizacija.
„Ovo je dobar način da kroz razgovore i analize vidimo koje kritične tačke postoje u opštini Srbobran kada su u pitanju eventualne prirodne nepogode, kao i da vidimo kako reagovati u takvim situacijama. Zahvaljujem predstavnicima Caritasa što su izabrali opštinu Srbobran za partnera u projektu“, rekao je nakon tribine Radivoj Paroški, predsednik Skupštine opštine Srbobran.

caritas

Predstavnik Caritasa Elemir Džudžar izrazio je zadovoljstvo što je dobio priliku da projekat, nakon Vrbasa, Šida, Novog Sada i Subotice, predstavi i u Srbobranu. „Cilj nam je za početak mapirati rizične tačke, a zatim sa predstavnicima lokalne samouprave odrediti na kom delu bi se moglo konkretno pomoći u smanjivanju rizika od elementarnih nepogoda“, rekao je Džudžar.

caritas2

Trening „Modeli ostvarivanja socijalnih i ekonomskih prava“ u Nišu i Pančevu

U okviru Caritasovog projekta HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Networks u Nišu 16. i 17. novembra i u Pančevu 18. i 19. novembra, održan je trening „Modeli ostvarivanja socijalnih i ekonomskih prava“.
Trening je okupio predstavnike udruženja osoba sa mentalnim smetnjama i invaliditetom, u cilju građenja mreže branilaca ljudskih prava. U Nišu bili su prisutni predstavnici udruženja Valenca, Centar za samostalni život, MNRO, Udruženja studenata sa hendikepom, Udruženja Daun iz Niša i Udruženja Mir iz Pirota.

IMG_5273

U Pančevu su bili prisutni predstavnici udruženja Zrak nade iz Kovina i Duševna oaza iz Vršca. Predavač na treningu je bila Tiziana Ciampolini, inače ekspert na ovom projektu. Tokom treninga učesnici su imali mogućnost da se upoznaju sa načelima socijalne ekonomije, posebno sa socijalnim preduzetništvom, kao načinom ostvarivanja svojih ekonomskih prava. Na treningu u Pančevu iskustva na području socijalne ekonomije podelila je Anica Spasov, iz udruženja Naša kuća iz Beograda.

IMG_5322

flag yelowProjekat HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Network je finansiran je od strane Evropske unije, u okviru programa Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Akcije u Kucuri u cilju smanjenja rizika od elementarnih nepogoda

AKCIJA%20SADNJE%20U%20KUCURI%2018%2011%202016U nastavku realizacije projekta „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda“ u Opštini Vrbas u toku protekle nedelje realizovane su dve akcije. Za prvu aktivnost koja je realizovana 17. i 18. novembra, Caritas Apostolskog Egzarhata obezbedio je 50 sadnica bora i ginka, koji su zasađeni na četiri lokacije u Kucuri. Akciju sadnje izveli su članovi ekološke sekcije Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo“ iz Kucure, predvođeni nastavnikom biologije Jovicom Londrić, uz podršku članova Kucurskog udruženja mladih – KUM i Ekološkog pokreta Vrbas.

4Sadnice će u narednim godinama ulepšavati prostor ispred vrtića i škole u Kucuri, oko seoskog parka i na delu obale kanala. Mladi koji su učestvovali u akciji obećali su da će sadnice održavati, posebno u sušnim periodima kada je neophodno dodatno zalivanje, sve dok se ne osamostale i svojim korenjem ne dohvate vlažnije slojeve zemlje. Akciju su pomogli i Industrija mesa Karneks, salaš „Kod Peleta“ Kucura i cvećara „Kraljica“ iz Vrbasa. Prilikom realizacije aktivnosti, predstavnik Ekološkog pokreta Vrbas istakao je da Caritas svojim aktivnostima i ekološkim opredeljenjem u velikoj meri smanjuje potencijalne posledice od prirodnih i ekoloških katastrofa, postajući bitan i neophodan partner.

AKCIJA%20SADNJE%20U%20KUCURI%2018%2011%202016%201Već narednog dana, 19. novembra u organizaciji Kucurskog udruženja mladih – KUM i Caritasa Apostolskog Egzarhata organizovana je radna akcija građenja vetrozaštitnog pojasa u Kucuri, u kojoj su učestvovali đaci iz Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo“, kao i meštani Mesne zajednice Kucura. Na više rizičnih zona posađeno je sto sadnica (50 sadnica borića i 50 sadnica ginka. Posađene sadnice imaju funkciju zaštite stanovništva i celog naselja od jakih vetrova, odnosno mećava. Takođe, svako zasađeno rastinje ima i svoj ekološko – zaštitni karakter, jer smanjuje štetno dejstvo hemikalija, koje se u nekontrolisanim količinama razbacuju po okolnim poljima.

2

Caritas Šabac lider u socijalnom preduzetništvu

Caritas Šabac je, u sklopu aktivnosti na razvoju socijalnog preduzetništva, otvorio treći objekat Servisa za pranje i hemijsko čišćenje ELIO. Treći vešeraj otvoren je u ulici Vuka Karadžića br. 17 u Šapcu u okviru projekta ELBA, a finansijski ga je podržao Caritas Italije.
Svečanom otvaranju novog objekta prisustvovao je veliki broj gostiju među kojima i predstavnik Caritasa Italije Daniele Bombardi, predstavnici grada Šapca i brojnih organizacija i ustanova sa kojima sarađuje šabački Caritas.

8
– Ovo je još jedan važan dan za nas, jer na ovaj način podižemo sopstvenu društvenu odgovornost kroz različite projekte socijalnog preduzetništva. Otvaranjem trećeg servisa pokazujemo šta je socijalno preduzetništvo – deo ekonomije koji ima jasnu ekonomsku komponentu, jer je potrebna ekonomska održivost, a sa druge strane ima i socijalne ciljeve. U našem servisu zapošljavamo žene iz društveno ranjivih grupa i uslugu pranja veša pružamo besplatno korisnicima naše usluge Pomoć u kući, starim i socijalno ugroženim licima, koja nisu u mogućnosti da sebi priušte ovu uslugu. Na ovaj način potvrđujemo da je ono što radimo „društveno, korisno i održivo“, kao što poručuje publikacija u kojoj smo predstavljeni kao primer dobre prakse. Zahvaljujem svima koji podržavaju naš rad i koji na taj način doprinose ostvarenju naše misije – stvaranju jednakih šansi za život pripadnika društveno ranjivih grupa – kazao je Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca.

16

U tri vešernice “ELIO” šabačkog Caritasa radi osam žena iz društveno ranjivih grupa, koje su na ovaj način dobile šansu da ostvare svoje pravo na rad, priliku za novi početak i jednak tretman u društvu, što je prevashodna misija ove organizacije. Osim ovog projekta Caritas Šabac sa uspehom razvija i socijalnu poljoprivredu na imanjima u Badovincima, Vukošiću i Bogatiću, na kojima brojne poslove obavljaju korisnici Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama “Sv. Sofija”.

14

Vetrozaštitni pojas između Vrbasa i Feketića

U okviru Caritasovog projekta Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda opštini Vrbas biće dodeljeno 700.000 dinara za nabavku sadnica kojim će se formirati vetrozaštitni pojas pored puteva. Prema projektu koji se već realizuje, biće zasađeno više od 90.000 žbunova i 500 sadnica drveća. Prioritet je vetrozaštitni pojas na putu između Vrbasa i Feketića, ali će se saditi i kraj puteva ka drugim mestima, na deonicama gde vetrozaštitni pojas još uvek ne postoji.
Predstavnici Caritasa sastali su se danas sa rukovodstvom opštine Vrbas i razgovarali i svim pojedinostima projekta.
»Ova donacijana za nas je veoma značajna. Imali smo situciju, pre dve godine, da je zbog velikih snežnih nanosa put Vrbas – Feketić bio potpuno blokiran i upravo zbog toga smo se odlučili da na toj relaciji formiramo vetrozaštitni pojas. To je značajno i ako imamo u vidu da je pošumljenost Vojvodine ispod 14 odsto, zbog čega smo na dnu lestvice u Evropi. Korist ove vrste zaštite ogleda se i u sprečavanju erozije tla i pročišćavanju vazduha«, rekao je Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas, i zahvalio predstavnicima Caritasa na donaciji.

15056248_1617988648226956_5007030617875839461_n

Koordinator projekta ispred “Caritasa” Elemir Džudžar, i predstavnica ove organizacije iz Austije, Mihaela Kondak, izrazili su zadovoljstvo sklopljenim dogovorom i realizacijom projekta, te izrazili nadu da će budućnost doneti nove oblike saradnje sa opštinom Vrbas.

»Drago mi je što se projekat uspešno realizuje i hvala svima koji su doprineli ovom poslu. Bez vas ništa ne bismo uspeli da uradimo i pokazali ste se kao odgovorni i pouzdani partneri. Nadam se da ćemo i u buduće nastaviti sa saradnjom, na obostrano zadovoljstvo«, rekla je Kondak.
Projekat izvodi Javna agencija za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP) i biće okončan za desetak dana. Nakon sastanka predstavnici Caritasa i lokalne samouprave obišli su deonice na kojima se podižu vetrozaštitni pojasevi.

Izvor: Internet portal opštine Vrbas – VRBAS http://www.vrbas.net/info/5079-caritas-vetrozastitni-pojas

15107446_1617988788226942_8898322675633464571_n

10. godišnjica Caritasa u Ruskom Krsturu

U subotu, 12. novembra, održan je tradicionalni Susret prijatelja parohijskog Caritasa Ruski Krstur, koje je bilo u znaku 10-godišnjice od izgradnje Caritasovih prostorija u ovoj parohiji.
Vladika Apostolskog Egzarhata Msgr. Đura Đžudžar pozdravio je oko 200 prisutnih gostiju, a posebno predstavnike italijanskog Caritasa Udine, koji je i najvećim delom finansirao izgradnju Caritasovog doma u Ruskom Krsturu.

1-Karitas-02-1170x779

Vladika je pozdravio i goste iz Caritasa iz Kečkemeta u Mađarskoj, sa kojima počinje saradnja, predsednika Nacionalnog saveta Rusina Slavka Raca, predstavnike crkvenog i društvenog života, volontera Caritasa iz drugih parohija i sve prijatelje ove humanitarne organizacije.
Ocenio je veoma uspešnim rad Caritasa Ruski Krstur, naglašavajući da njegova organizacija i duh služe za primer ostalim parohijskim zajednicama u Srbiji i šire. Prisutne je pozdravio i paroh krsturske parohije o. Mihajlo Malacko, kao i predstavnik Caritasa iz Udina o. Luiđi Gloaco.

1-Karitas-03-1170x774
U toku programa učesnici su rečima i fotografijama imali priliku da se prisete početaka karitativnog rada u ovoj parohiji, kao i prvih dobrotvora. U umetničkom delu programa nastupila su deca i mladi koje se okupljaju, druže i aktivno učestvuju u radu Caritasa Ruski Krstur i Mešoviti hor pod dirigentskom palicom Lidije Pašo.

1-Karitas-06

1-Karitas-04-1170x783

Obuka „Smanjenje rizika od katastrofa“ u Mionici

U organizaciji Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Nacionalnog trening centra, Opštine Mionica i Caritasa u Banji Vrujci je 4. novembra ove godine održana obuka u okviru Caritasovog projekta „Smanjenje rizika od katastrofa“. Osim organizatora ova radionica je okupila predstavnike Uprave za upravljanje rizikom, Štaba za vanredne situacije Opštine Mionica, direktore komunalnih preduzeća, osnovnih i srednjih škola i predstavnike drugih ustanova.

Osim saradnika Nacionalnog trening centra predavači su bili i profesori Šumarskog i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Teme obuke bile su upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou, iskustva Opštine Mionica u vanrednim situacijama i poseban osvrt na rizik od bujičnih vodotokova i klizišta.

Smanjivanje rizika-page-001

Prezentacija Caritasa na godišnjem sastanku Stalne konferencije gradova i opština

Na godišnji sastanak poverenika Stalne konferencije gradova i opština, održan 3. novembra, pozvan je i Caritas, kako bi predstavio svoj rad širom Srbije. Ovom prilikom Darko Tot, nacionalni koordinator i Jelena Ankić, projektni koordinator Caritasa Srbije predstavili su polja delovanja mreže Caritasa u Srbiji, projekte koje sprovodi i mogućnosti saradnje sa lokalnim samoupravama, posebno u realizaciji EU projekata i na planu smanjivanju rizika od elementarnih nepogoda..
Caritas je trenutno prisutan u 40 opština u Srbiji, u kojima sprovodi aktivnosti na polju pružanja urgentne pomoći, brige o starima, promocije mentalnog zdravlja i smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda.

 20161103_11423120161103_115537

Otvoren kutak za decu u Centru za azil Krnjača

Objavljeno u Urgentni projekti

  U okviru Caritasovog projekta podrške izbeglicama i migrantima otvoren je kutak za decu uzrasta 2-6 godina u Centru za azil Krnjača. Projekat traje do kraja 2018. godine i finansira ga organizacija IPSIA iz Milana. Trenutno u kampu boravi oko 55 dece navedenog uzrasta. Prostor je opremljen i prilagođen njihovim…

Pročitajte ceo tekst

U Aleksincu realizovane još dve stručne obuke za nezaposlene žene

Objavljeno u Uncategorized

U Aleksincu su od 10. do 18. marta 2018. godine realizovane 2 trodnevne stručne obuke za tridesetak nezaposlenih žena starosti od 18 do 60 godina. Obe obuke su deo projekta “Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u ruralnim oblastima jugositočne Srbije”, koji Caritas Beogradske nadbiskupije realizuje u saradnji sa Karitasom Slovenije…

Pročitajte ceo tekst

Ručni radovi izbeglica predstavljeni na Hand made festivalu

Objavljeno u Urgentni projekti

U subotu 17. marta na Hand made festivalu, koji je održan u Dorcol Platz-u u Beogradu, Caritas Srem predstavio je ručno rađeni nakit i ukrasne predmete koje su pripremile izbeglice. Ovi predmeti izrađeni su tokom kreativnih radionica, koje Caritas Srem organizuje u Prihvatnom centru Principovac, uz podršku Caritasove mreže i Ministarstva…

Pročitajte ceo tekst

Podrška ženama: Caritas Beogradske nadbiskupije na sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije u Ljubljani

Objavljeno u Uncategorized

Tročlani tim Caritasa Beogradske nadbiskupije (CBN) boravio je u Ljubljani od 14. do 16. marta povodom realizacije projekta „Socio-ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim oblastima Jugoistočne Srbije“ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, a realizuje CBN u saradnji sa opštinama Aleksinac, Ražanj, Boljevac i Knjaževac. Tokom boravka, održana su dva sastanka…

Pročitajte ceo tekst

Procena uticaja inicijativa socijalne inkluzije

Objavljeno u Uncategorized

U Kući ljudskih prava u Beogradu, 15. i 16. marta 2018. održan je trening “Procena uticaja inicijativa socijalne inkluzije” koji je Caritas organizovao u okviru projekta SOCIETIES. Trening su držali predavači iz italijanske organizacije “Psicologi per i popoli del mondo” koja je partner na projektu. Na treningu su učestvovali stručni…

Pročitajte ceo tekst

Mladi iz Slovenije, BIH i Srbije protiv predrasuda i stereotipa

Objavljeno u Mir i pomirenje

Od 12. do 14. marta u Ljubljani održan je drugi trening u okviru Youth United projekta, koji je okupio mlade iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, predstavnike različitih organizacija koje se bave izgradnjom mira, obrazovanjem, volonterizmom i podsticanjem solidarnosti. Tema treninga bila je Nenasilna komunikacija, prevazilaženje stereotipa i predrasuda….

Pročitajte ceo tekst

Dan žena u Centru za azil Bogovađa

Objavljeno u Urgentni projekti

Zahvaljujući saradnji i podršci Caritasa Ambrosiane i italijanske organizacije IPSIA ACLI nastavljane su aktivnosti Caritasa Valjevo u Centru za azil u Bogovađi i u 2018. godini. Povodom Međunarodnog dana žena u Centru za azil u Bogovađi u saradnji sa Crvenim krstom Beograd organizovano je obeležavanje 8. marta kao dan borbe…

Pročitajte ceo tekst

„Volontiranje me ispunjava“ – Priča izbegličke porodice iz Preševa

Objavljeno u Urgentni projekti

Raohalah Azizi je 50-godišnji otac iz Afganistana, koji voli da pomaže kao volonter u podeli hrane i pranju sudova sa Caritasom. Boravi u Prihvatnom centru Preševo već 15 meseci, zajedno sa svojom suprugom Mahjam (45 godina) i njihovo petoro dece: sinom Nesar Ahmedom (17), ćerkom Zulhedjom (14), sinovima Zaherom (12)…

Pročitajte ceo tekst

‘’Čarobni svet medenjaka’’ u Hrtkovcima

Objavljeno u Razvoj župskih Caritasa

U okviru projekta Razvoj Caritasa – smanjenje siromaštva počela je realizacija radionica namenjenih volonterima i svim zainteresovanim osobama na nivou razvoja župnog Caritasa. Predviđeno je da se održi ukupno 10 radionica, odnosno po dve u svakoj Nad/biskupiji. Radionica je osmišljena tako da se prvo predstavi način rada jednog župnog Caritasa…

Pročitajte ceo tekst

„Razvoj službi za mentalno zdravlje“ u Novom Sadu

Objavljeno u Mentalno zdravlje

Nastavlja se serija edukacija o razvoju službi za mentalno zdravlje u zajednici, namenjena lokalnim domovima zdravlja i centrima za socijalni rad, u okviru projekta  HUMAN RIGHTS PRO.ME.NE. – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Networks“.  U sredu 28. februara ova edukacija održana je u Novom Sadu i na njoj su učestvovali…

Pročitajte ceo tekst

Međunarodna razmena – Savetovališta za povratnike u evropskom dijalogu

Objavljeno u Savetovalište za povratnike

Caritas Augzburg, u saradnji sa regionalnom vladom bavarske pokrajne Švabije, Crvenim krstom Bavarske i organizacijom Diakonisches Werk, organizovao je treću po redu međunarodnu konferenciju Savetovališta za povratnike u evropskom dijalogu, na kojoj je učestvovala i predstavnica Caritasa Srbije, kao reintegracioni partner – ekspert. Konferecija je održana od 20. do 22….

Pročitajte ceo tekst

Održana skupština Caritasa Srbije

Objavljeno u Uncategorized

U sedištu Apostolskog egzarhata u Novom Sadu 21. februara održana je skupština Caritasa Srbije, na kojoj su se okupili svi biskupi Srbije, zajedno sa direktorom Caritasa vlč. Ivicom Damjanovićem i nacionalnim koordinatorom Darkom Totom. Tokom skupštine usvojen je finansijski izveštaj Caritasa Srbije za 2017. godinu i plan za 2018. godinu. …

Pročitajte ceo tekst

Edukacija „Razvoj službi za mentalno zdravlje“ održana u Zrenjaninu

Objavljeno u Mentalno zdravlje

U okviru projekta  HUMAN RIGHTS PRO.ME.NE. – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health Networks“ nastavlja se serija edukacija o razvoju službi za mentalno zdravlje u zajednici.  U sredu 21. februara ova edukacija održana je u Zrenjaninu i na njoj su učestvovali predstavnici Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Zrenjanin, Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“…

Pročitajte ceo tekst

Mladi iz regiona ujedinjeni u poštovanju ljudskih prava i demokratije

Objavljeno u Mir i pomirenje

Od 12. do 14. feburara u Beogradu na treningu Ljudska prava i demokratija, okupili su se predstavnici 15 organizacija mladih iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, i Srbije, koje su partneri na projektu Youth United.  Kroz brojne radionice i interaciju sa učesnicima predavači Sara Dereta i Dušan Pokuševski iz Beogradskog centra…

Pročitajte ceo tekst

Završene obuke iz praktičnog pčelarstva za žene

Objavljeno u Uncategorized

U periodu od 5. do 14. februara u okviru projekta „Socio-ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim oblastima Jugoistočne Srbije“ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, realizovane su obuke iz praktičnog pčelarstva u opštinama Ražanj, Boljevac i Knjaževac. Ove obuke namenjene su ženama i devojkama početnicama u ovoj delatnosti. Predavač je bio…

Pročitajte ceo tekst