Podeljene nagrade najboljim učenicima i školama

U utorak, 29.09.2015. godine, u prostorijama Beogradske nadbiskupije, održana je svečana dodela vrednih nagrada učenicima i školama koji su u okviru projekta “Jačanje ekološke i građanske svesti među mladima u Srbiji” pobedili na konkursu pojedinačnih likovnih radova i fotografija školskih panoa na temu “Kap po kap – očuvajmo vode Srbije”.

DSC_0778 (1024x683)

Projekat je započeo 2014. godine, a implementacija je planirana u dve celine. Prva celina je usmerena na problem zagađenja površinskih voda koji je povezan sa niskim stepenom ekološke svesti građana, a drugi segment projekta se nadovezuje na ekologiju, ali je usmeren na jačanje građanskog aktivizma i volonterizma među mladima, a sve u cilju povećanja ekološke svesti i stvaranja osnova za lokalne akcije na tom polju i nastavlja se u toku ove godine.

DSC_0787 (1024x683)

Kao završetak prvog segmenta projekta organizovan je nagradni likovni konkurs za učenike osnovnih škola sa prostora centralne Srbije na temu održivog upravljanja vodama i ekologije, kao i za osnovne škole za izradu školskih panoa na temu očuvanja voda. Na našu adresu stiglo je preko 3.000 učeničkih radova i fotografije školskih panoa iz 60 škola centralne Srbije. Nagrađeno je ukupno 10 učenika osnovnih škola za likovne pojedinačne radove i 5 osnovnih škola za izradu školskih panoa.

IMG_20150929_120817 (1024x576)

Direktor Caritasa Beogradske nadbiskupije gdin Miloje Veljić poželeo je dobrodošlicu prisutnim učenicima, roditeljima, nastavnicima i direktorima škola, a nagrađenim učenicima i predstavnicima škola vredne nagrade uručila je otpravnica poslova Ambasade Republike Slovenije u Beogradu gđa Mateja Norčič Štamcar.

Projekat su zajednički implementirli Caritas Slovenije i Caritas Beogradske nadbiskupije, a finansirala je Razvojna agencija vlade Republike Slovenije.

IMG_20150929_121520 (576x1024)

IMG_20150929_121706 (576x1024)IMG_20150929_121618 (576x1024)IMG_20150929_121543 (576x1024)

Pomoć Nemačke za izbeglice u Srbiji

Ambasador Nemačke Aksel Ditman posetio je 15. septembra 2015. prihvatni centar u Kanjiži, kao i staru ciglanu u Subotici – neformalni centar za prihvat izbeglica, zajedno sa predstavnicima Caritasa Srbije i Caritasa Subotica..

20150915_101115 (1024x576)

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je podržalo Caritasovu projekat pomoći izbeglicama u Srbiji sa iznosom od 200.000 evra, za period od 1. septembra do 31. decembra 2015. Ova pomoć će se koristiti za pomoć izbeglicama na jugu Srbije u Preševu i na severu u Subotici i Kanjiži. Pomoć koju pruža Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke preko Caritasa se sastoji u podeli paketa hrane, higijenskih paketa za žene, higijenskih paketa za decu, vreća za spavanje, kabanica i pružanja psiho-socijalne pomoći

20150915_101244 (1024x576)

Poseta ambasadora Ditmana je bila od posebnog značaja za podršku pomoći izbeglicama, jer je na ovaj dan Mađarska zvanično zatvorila granicu prema Srbiji. Sam ambasador je učestvovao u podeli pomoći izbeglicama, zajedno sa predstavnicima Caritasa. U svom obraćanju medijima naglasio je da Srbija sa velikom odgovornošću rešava pitanja izazova izbegličke krize, kao i da će Nemačka i dalje nastaviti da podržava Srbiju.

20150915_103625 (1024x576)

S obzirom da se veliki broj izbeglica okupio oko graničnih prelaza Horgoš 1 i 2, u nadi da će Mađarska otvoriti granice, predstavnici Caritasa Subotica su i ovde bili prisutni sledećih dana, kako bi im obezbedili neophodnu pomoć, pre svega u vidu hrane i higijenskih artikala.

DSC00759 (1024x768)20150915_132640 (1024x576)DSC00749 (1024x768)

Otvoren dnevni boravak za osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama “Sv. Sofija” u Šapcu

U Šapcu 31. avgusta 2015. godine svečano je otvoren Dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama „Sv. Sofija“, u okviru projekta „Podrška prevenciji rezidencijalnog smeštaja osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama u Mačvanskom okrugu razvojem usluga pomoć u kući i dnevnog boravka u lokalnoj zajednici“ koji sufinansira Evropska unija iz pretpristupnih IPA fondova u okviru projekta „Otvoreni zagrljaj”, a partnerski ga realizuju Caritas Šabac, Grad Šabac i Konzorcijum socijalnih kooperativa iz Italije C.O.S.M. Projekat „Otvoreni zagrljaj” realizuje se u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije sa opštim ciljem da se poboljša socijalna inkluzija osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama. O značaju projekta u okviru kojeg je počela sa radom ova usluga socijalne zaštite u zajednici govorili su Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ana Milenić, program menadžer u Delegacije EU u Srbiji i Stanislav Hočevar, predsednik Caritas Srbije. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Caritasa Šabac, lokalne samouprave, institucija, organizacija i ustanova, kao i mnogi partneri iz zemlje i inostranstva, među kojima i dugogodišnji saradnici i partneri na ovom projektu predstavnici konzorcijuma socijalnih kooperativa C.O.S.M. iz Italije i volonteri šabačke organizacije.

11924777_921376854602621_6319475931231306240_n

Govoreći o značaju projekta OPEN ARMS, u okviru kojeg je otvoren Dnevni boravak „Sv. Sofija“, Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šabac podsetio je na ulogu koju ima ova usluga socijalne zaštite u zajednici.

„Naš primarni cilj je inkluzija osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama u lokalnoj sredini kroz održavanje i unapređenje njihovih kapaciteta. Na taj način doprinosimo njihovoj socijalnoj integraciji, pomažemo njihove porodice i dajemo doprinos zajednici. Ovaj Dnevni boravak nastao je kao plod saradnje sa Gradom i Konzorcijumom socijalnih kooperativa C.O.S.M. iz Italije, čija iskustva iz prakse su nam dragocena  u radu“ – rekao je Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca.

otvaranje (1024x678)

Podrška grada predstavljala je važan preduslov za učešće na konkursu EU, a grad prepoznaje značaj ovakvih inicijativa.

„Grad Šabac je otvoren za različite projekte u cilju unapređenja oblasti socijalne zaštite. Čestitam Caritasu na realizaciji ovog projekta i želim mnogo uspeha u radu ovog boravka“ – rekao je, najavljujući dalju podršku, Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

11987064_921376847935955_8224072779767101944_n

Projekat OPEN ARMS se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ime kog se prisutnima obratio dr Nenad Ivanišević, državni sekretar.

„Veoma sam ponosan što sam prisustvom ovoj svečanosti deo istorije Šapca, jer ovaj primer smatram veoma važnim. Videli smo šta se ranije nalazilo na ovom mestu i kako je ono izgledalo. Vidimo kako izgleda danas – to dokazuje da zajednički, ako imamo dobru ideju i dosta dobre volje, možemo da uradimo mnogo i da ne postoje granice. Ovo je dobar primer saradnje Caritasa, Grada i Ministarstva, uz podršku EU i zato smatram da je veoma važan za sve nas i za bolji i kvalitetniji život osobama sa mentalnim i intelektualnim smetnjama“, istakao je dr Ivanišević.

11921862_921376841269289_7969295101163343932_n

Evropska unija, kroz različite projekte, podržala je organizacija socijalne i zdravstvene zaštite, lokalne samouprave sa više od 2,3 miliona evra, ulažući u ovakve i slične aktivnosti, sa ciljem inkluzije osobama sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama.

„Izuzetno sam zadovoljna današnjim otvaranjem Dnevnog boravka u Šapcu namenjenog osobama sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju sa resornim ministarstvima, lokalnim samoupravama i organizacijama, pa se nadam da ćemo otvoriti veliki broj ovakvih centara koji treba da pomognu našim sugrađanima sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama“ – najavila je Ana Milenić, program menadžer Delegacije EU u Srbiji.

ana milenic

Svečanim presecanjem vrpce zvanično je označen početak rada Dnevnog boravka “Sv. Sofija”.

U direktnom radu sa korisnicima u Dnevnom boravku angažovan je multidisciplinarni tim koga čine stručnjaci različitih profila, medicinske sestre, obučene negovateljice i volonteri. Usluga dnevnog boravka dostupna je radnim danima od 8.00 do 16.00h.

Izgradnju i opremanje Dnevnog boravka su sufinansirali Evropska unija, međunarodna mreža Caritas-a i veliki broj firmi koje neguju koncept društveno odgovornog poslovanja. Grad Šabac je za ovu namenu obezbedio lokaciju za izgradnju Dnevnog boravka i pomogao oko uređenja parcele.

vrpca (930x1024)

U Vrbasu obeležena nedelja Smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

Caritas Apostolskog Egzarhata obeležio je 13.oktobar – Svetski dan smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa akcijom čišćenja dela ugroženog nasipa na kanalu, kao i divlje deponije na kojoj je često izbijao požar i pretio obližnjim kućama. U akciji su učestvovali volonteri Udruženja mladih KUM iz Kucure, đaci iz osnovne škole kao i…

Susret sa zajednicom Delo Crkve

Objavljeno u Uncategorized | Prokomentarišite vest

U petak 20. oktobra zaposleni u Caritasu Srbije, Caritasu Srem i Caritasu Beogradske nadbiskupije imali su svoju redovnu mesečnu misu u kapeli Beogradske nadbiskupije. Nakon mise susreli su se sa predstavnicima zajednice Delo Crkve, koje ovih dana boravi u Beogradu i upoznali više o njihovom radu i zalaganju.

Akcija sadnje sa učenicima Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Inđiji

Objavljeno u Urgentni projekti | Prokomentarišite vest

U ponedeljak 16. oktobra u Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ u Inđiji, Caritas je organizovao akciju sadnje u okrivru promocije Svetskog dana smanjivanja rizika od katastrofa. Cilj sadnje jeste da se deca i kroz praktičan rad upoznaju sa neophodnošću zaštite životne sredine u cilju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Mali vetrozaštitni…