Projekat „Razvoj ekološke i građanske svesti mladih u Srbiji“

Caritas Beogradske nadbiskupije i Caritas Slovenije uz podršku Ministarstva inostranih poslova Slovenije, počeli su implementaciju projekta Razvoj ekološke i građanske svesti mladih u Srbiji.

Projekat je planiran u dve celine. Prva je usmerena na problem zagađenja površinskih voda koji je povezan sa niskim stepenom ekološke svesti građana. Slogan ovog segmenta projekta je: Kap po kap – očuvajmo vode Srbije.

20150208_100945 (1024x576)

Iako zemlja bogata vodama, Srbija se suočava sa problemom vodosnabdevanja, i u drastičnim primerima čitavi gradovi moraju da budu isključeni sa vodovoda zbog zagađenih izvora. Primeri lošeg upravljanja resursima pitke vode i niske svesti stanovništva o potrebi očuvanja istih su brojni. Da bi se unapredilo upravljanje vodama, potrebno je podići ekološku svest stanovništva.

Ideja projekta polazi od činjenice da je najbolje sa podizanjem svesti početi od najmlađih generacija, i posvetiti tom pitanju više pažnje u toku školovanja. U skladu sa tim, u prvom segmentu projekta predviđena je saradnja sa osnovnim školama kroz organizovanje treninga za nastavnike, koji bi uz pomoć dobijenih edukativno-promotivnih materijala, u nastavi stavili naglasak na očuvanje životne sredine i očuvanje voda, a sve u okviru postojećih nastavnih planova i programa.

Drugi segment projekta nadovezuje se na ekologiju, ali je usmeren na jačanje građanskog aktivizma i volontarizma među mladima, a sve u cilju povećanja ekološke svesti i stvaranja osnova za lokalne akcije na tom polju.

U okviru projekta predviđen je i nagradni konkurs za škole na temu očuvanja voda Srbije.