Radionica o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda

U organizaciji Caritasa Srbije 9. i 10. februara održana je radionica o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda, na kojoj je prisustvovalo oko 40 predstavnika organizacija Caritasa iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Holandije, Rumunije, Austrije, Španije, Nemačke, kao i predstavnik Caritasa Evrope. Pored predstavnika Caritasa bili su prisutni i predstavnici organizacije CRS (Catholic Relief Services) iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

IMG_0400

Na samom početku prisutnima se obratio preč. Vladislav Varga, direktor Caritasa Srbije, koji je istakao da je, u hrišćanskom smislu, naša uloga da ovladamo zemljom i onim što nas okružuje, što se ogleda i u prevenciji elementarnih nepogoda. On je takođe citirao jednu istočnjačku mudrost u kojoj se navodi da bi svet bio drugačiji ako bi svaki mali čovek uradio nešto dobro za zajednicu, zbog čega je bitno da sve veći broj ljudi oseća odgovornost za brigu o okolini.

DSC00014 (1024x482)

Nakon uvodnog predstavljanja učesnici su imali priliku da upoznaju iskustva Caritasa u pomoći osobama iz poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. U ime Hrvatskog Caritasa prisutnima se obratio vlč. Ivica Rebić, direktor Caritasa Đakovačko-osiječke nadbiskupije, u ime Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine nacionalni koordinator Dijana Muzička, a u ime Caritasa Srbije govorili su Miloje Veljić, direktor Caritasa Beogradske nadbiskupije i vlč. Jozo Duspara, direktor Caritasa za Srem. Iskustva sa terena pokazuju da je, naročito u Bosni i Hercegovini i Srbiji, u proteklim mesecima nakon poplava Caritas stekao imidž organizacije koja radi direktno sa korisnicima, poštujući dostojanstvo svake osobe i njene sveobuhvatne potrebe.

20150209_105124

Tokom ove radionice učesnici su imali prilike da u grupama razgovaraju o tome šta bi moglo da se uradi povodom smanjenja rizika od elementarnih nepogoda u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Govorilo se i o zajedničkim regionalnim projektima, s obzirom na to da su prošlogodišnja iskustva pokazala da je veliki broj poplava pogodio granične delove zemlje, oko područja velikih reka. Osim poplava kao eventualni rizici u ovom regionu izdvojeni su: zemljotresi, klizišta, šumski požari, grad i velike količine snega. Mnoge grupe su istakle da je bitno uticati na lokalne vlasti kako bi se redovno čistila rečna korita i izgradili nasipi u kritičnim područjima. Osim rada sa lokalnim vlastima učesnici su naglasili da je bitno raditi na edukaciji stanovništva lokalnih zajednica, kako ne bi zagađivali reke i kanale bacanjem smeća i kako bi znali da se pripreme na eventualne rizične situacije. Ova edukacija bi trebalo da se sprovede počevši od najmlađih članova zajednice i mladih volontera, jer iskustvo pokazuje da oni imaju najviše entuzijazma za učenjem novih stvari. Predstavnici Caritasa su istakli da je bitno ažurirati ili napraviti Caritasov nacionalni i regionalni plan postupanja u urgentnim situacijama, imati mobilni tim spreman u slučaju elementarnih nepogoda i pronaći osobe koje će animirati lokalne zajednice da osmisle strategije smanjenja rizika od prirodnih nepogoda.

DSC00056