REGIONALNE KONSULTACIJE POVODOM SVETSKOG HUMANITARNOG SAMITA 3. i 4. februar 2015, Budimpešta

U Budimpešti 3. i 4.februara 2015. održane su četvrte po redu Regionalne konsultacije, od ukupno osam, koliko Sekretarijat Svetskog humanitarnog samita (WHS) planira da organizuje pred sam Samit koji će biti održan u Istanbulu 2016. godine. Na ovim konsultacijama, organizovanim za grupu Evropa, bilo je preko 250 učesnika – predstavnika različitih humanitarnih organizacija, uključujući nacionalne i međunarodne nevladine organizacije, agencije UN, donatore, Cor Unuma, predstavnike Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, kao i predstavnike Caritasa. U ime organizacija iz mreže Caritasa učestvovali su predstavnici Caritasa Mađarske, Caritasa Luksemburg, Caritasa Švajcarske, Cafoda i Caritasa Srbije. U ime Caritasa Srbije na ovim konsultacijama učestovala je Marina Sokić.

IMG_0317

Svi učesnici su unapred bili podeljeni u osam grupa za diskusije na četiri postavljene teme: humanitarna delotvornost; smanjivanje ranjivosti i upravljanje rizikom; pružanje pomoći ljudima u sukobu i transformacija kroz inovacije. Rezultati ovih diskusija su pretočeni u preporuke koje imaju za cilj da pomognu da se humanitarna pomoć preoblikuje u ovim vremenima kada je sredstava sve manje, a dugih kriznih situacija sve više. Neke od preporuka koje su proizašle iz ovih konsultacija se odnose na: prepoznavanje važnosti različitog pristupa prema lokalnom kontekstu, jasna posvećenost humanitarnim i etičkim prinicipima, važnost poboljšanja interne operativnosti među svim činiocima, uvođenje humanitarnih inovacija i aktivnosti smanjenja rizika.

Na ovim regionalnim konsultacijama je ponovo potvrđen primat humanitarnih principa, neophodnost da centralni fokus bude na pogođenoj populaciji, kao i činjenica da su vlade primarni nosioci obaveze da štite stanovništvo.

IMG_0375