Duhovna obnova za osoblje Caritasa

U četvrtak 18. decembra u zgradi beogradske nadbiskupije održana je duhovna obnova za osoblje Caritasa, koju je predvodio nadbiskup msgr. Stanislav Hočevar. Na ovom skupu prisustvovali su članovi osoblja Caritasa iz Beograda, Obrenovca, Šapca, Valjeva, Aleksinca, Vranja, Uba i Krupnja.

Na inicijativu Beogradskog nadbiskupa i predsednika Caritasa svake godine, pred Uskrs i pred Božić, organizuje se duhovna obnova za osoblje Caritasa. Ove godine je božićni skup bio brojniji nego inače, uz prisustvo velikog broja angažovanih na projektu pomoći poplavljenim domaćinstvima. Msgr. Hočevar je objasnio da je ovo prilika da se svi članovi osoblja Caritasa, bez obzira na veroispovest, duhovno obnove i osnaže se za svoje dalje angažovanje. Pozvao je sve prisutne da ne razmišljaju o svojoj funkciji, već o onome što jesu, jer „Caritas nije samo funkcija, već je potrebno živeti Caritas – ljubav, videti ko je čovek i imati snagu pomoći mu“.

ob (1024x675)

Nakon uvodne molitve, čitanja i tumačenja biblijskog teksta, učesnici su imali prilike da razmišljaju i razgovaraju o najvećim potrebama današnjeg čoveka i današnjeg društva, uz poseban osvrt na značaj porodice. Caritasovo osoblje, koje je aktivno na terenu, kao što su članovi timova psiho-socijalne podrške: psiholozi, socijalni radnici i medicinske sestre, su izneli svoja iskustva o problemima porodica sa kojima se susreću, nakon čega se nastavio zajednički dijalog. Iz iskustava na terenu konstatovano je veliko prisustvo disfunkcionalnih porodica, u kojima su loši međuljudski odnosi, u kojima je prisutno duhovno i materijalno siromaštvo, u kojima su članovi više orijentisani na materijalno stanje, ali ujedno i ogorčeni zbog istog, gde su stare osobe zanemarene i odbačene… Iskustvo pokazuje i da su one porodice, u kojima su međuljudski odnosi i komunikacija na boljem nivou, na lakši način prevazišli teško stanje nakon poplava i brže se organizovali da promene situaciju, bez obzira na materijalno stanje. Nadbiskup je rekao da je bitno da Caritas promoviše značaj porodice, kao osnovne ćelije društva, kao i da je ove godine cela Katolička crkva dala posebnu važnost porodici, organizujući i izvanrednu Sinodu biskupa o ovoj temi. Pozvao je sve prisutne da razmišljaju o tome šta je potrebno činiti da bi porodica dobila pravu vrednost, onu vrednost koju ima u očima Boga Oca. Naglasio je da je bitna osoba, u centru svoje porodice, kao i da samo hrišćanstvo daje pravu spoznaju ko je čovek, jer je viđen kao ličnost. Rekao je da je Božić, koji je pred nama, tako značajan praznik, jer je u središtu čovek – ličnost. Finalna poruka nadbiskupa je bila da je pravi Caritas sam Bog, a da su predstavnici Caritasa pozvani da budu njegova ispružena ruka.

rucak (1024x685)