“POMAŽEMO ZAJEDNO” Projekat Malteške Organizacije Mađarske i Caritasa Zrenjaninske biskupije u Obrenovcu

Radi sanacije štete od poplava Caritas Zrenjaninske biskupije i Malteška Organizacija Mađarske pokrenuli su projekat „Pomažemo zajedno” sa ciljem isušivanja zidova kuća u naselju Braća Jugović u Obrenovcu. U okviru ovog programa, koji je trajao od početka jula do kraja avgusta, korišćeno je 43 sušača, koji su ukupno 25.000 radnih sati izvlačili vodu. Osušeno je 80 kuća, u kojima je pre poplava stanovalo 362 osobe. Za 50 dana rada, sa po 12 časova dnevno, iz zidova 80 kuća izvučeno je oko 161.000 litara vode. Sa ovolikom količinom vode moguće je napuniti čak 40 cisterni.

 IMG_0606

Ubrzo nakon dobijanja vesti o katastrofalnoj šteti koju su prouzrokovale poplave u Obrenovcu, Caritas Zrenjaninske biskupije je počeo sa prikupljanjem novčane pomoći, a Malteška organizacija Mađarske je na teritoriji ove zemlje pokrenula istu akciju. Preko sredstava koja su pristigla iz župa Zrenjaninske biskupije, kao i od strane privatnih lica i privrednih komora Mađarske, omogućeno je pružanje pomoći porodicama pogođenim poplavama.

Malteška organizacija Mađarske i Caritas Zrenjanin odlučili da obezbede sušače za poplavljene, pošto od vremena potrebnog za isušivanje zidova zavisi i vreme kada porodice mogu da započnu sa popravkama i da se nakon toga vrate u svoje domove. Korišćenjem industrijskih sušača velike snage može se smanjiti period isušivanja, jer je jedan sušač u stanju da dnevno izvuče i do 75 litara vode iz zidova.

IMG_0613

Nakon obilaska poplavljenih područja i uvida u situaciju odlučeno je da se program isušivanja zidova realizuje na teritoriji mesne zajednice Dudovi u Obrenovcu, koja je najduže bila pod vodom i u kojoj se nalaze isključivo porodične kuće. U Obrenovcu je uspostavljena baza za koordinaciju pružanja pomoći, kojom je rukovodila iskusna saradnica iz Malteške organizacije Mađarske gospođa Saho Lajko Žužana. U ovoj bazi jednom nedeljno ili dva puta mesečno, smenjivali su se volonteri Malteške Organizacije Mađarske i Caritasa Zrenjaninske biskupije.

Prvi zadatak je bio mapiranje terena sa ciljem uspostavljanja prioriteta za korišćenje sušača, uvažavajući socijalni status poplavljenih porodica. Prioritet su imale porodice sa malom decom, bolesne i starije osobe. U ovoj fazi Caritas Zrenjaniske biskupije i Malteška organizacija Mađarske dobile su podršku od Udruženja građana naselja Braća Jugović i predstavnika mesne zajednice. Sledeći korak bila je distribucija sušača poplavljenim porodicama, njihovo obučavanje za rad sa ovim mašinama, potpisivanje ugovora i korišćenje mašina. Sušače je obezbedila Malteška Organizacija Mađarske, pružajući ujedno i dragoceno iskustvo i stručnost svojih članova. Komunikacija na terenu između poplavljenog stanovništva i volontera iz Mađarske ostvarena je zahvaljujući volonterima Caritasa Zrenjaninske biskupije, a ovaj biskupijski Caritas obezbedio je i plaćanje troškova za utrošenu električnu energiju za sušenje zidova poplavljenih domaćinstava, u visini do 5000 dinara.

 IMG_9874