Međunarodna konferencija o siromaštvu i socijalnoj isključenosti “SIROMAŠTVO IMA VIŠE LICA”

U ponedeljak, 28.11.2011. godine u hotelu Moskva, organizovana je prezentacija izveštaja Siromaštvo ima više lica – Siromaštvo i socijalna isključenost koje uočava Katolička crkva u Srbiji u okviru Međunarodne konferencije o siromaštvu i socijalnoj isključenosti koju organizuje Caritas Srbije.

Tim povodom prisutnima su se obratili sledeći govornici: Msgr. Stanislav Hočevar, Beogradski Nadbiskup i predsednik Caritasa; Žarko Šunderić, menadžer tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Kabinet Podpredsednika Vlade Republike Srbije za EU; Vlč. Vladislav Varga, direktor Caritasa Srbije; Vladan Božanić, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku; Darko Tot, nacionalni koordinator Caritasa Srbije; Laura Stoponi iz Caritasa Italije.

conference 28.11.11 and herc 064 (1024x683)

Uvodni pozdrav mons. Stanislava Hočevara

Tog da „siromaštvo ima više lica“ svakako smo svesni svi mi ovde okupljeni. Svi mi nosimo i različita iskustva bezbrojnih „lica“ siromaštva.

Ono što je osobeno za ovaj uvaženi skup jeste naše iznad svega plemenito nastojanje da najpre upoznamo sve uzroke tolike kompleksnosti siromaštva u današnjem svetu, a zatim da pravim sistematskim radom pokušamo i da iskorenimo siromaštvo.

Ovi veliki ciljevi zaslužuju, poštovani svi vi prisutni, da vas sve iskreno pozdravim. Dok čestitam Caritasu Srbije na organizaciji ove konferencije, želim da pozdravim sve predavače, kao i sve učesnike konferencije.

Vrlo mi je drago što je Caritas Srbije okupio Caritasove delatnike iz različitih zemalja (Italije, BiH, Holandije, Španije, Luksemburga, Belgije, austrijskog Linca..), zatim predstavnike dobrotvornih tela ostalih Crkava i verskih zajednica u našoj zemlji, kao i odgovorne ljude za borbu protiv siromaštva iz naših opština i gradova, pokrajina i Republike. Na poseban način želim da, u ime našeg Caritasa, izrazim zahvalnu dobrodošlicu svim uvaženim predstavnicima Vladinih organizacija, koji svojom kompetentnošću i velikodušnošću podupiruCaritas u najvažnijim poduhvatima borbe protiv siromaštva.

Zaista želim da svi – u saglasnosti svojih uloga i odgovornosti – mogu da daju onaj svoj doprinos koji će uvećati sinergiju svih u unapređivanju istinskog dostojanstva pojedinaca, zajednica i čitavog društva.

Katolička crkva je veoma osetljiva za pitanje siromaštva. Znajući i verujući koliko je uzvišeno zvanje ljudskog bića, verujemo da se ništa ne može objektivno preobraziti bez autentične i organizovane ljubavi; znajući i verujući da smo svi stvoreni da budemo sa-stvoritelji sa Svevišnjim Stvoriteljem veličanstvene harmonije i bogatstva mogućnosti, ne možemo se nikada složiti s neodgovornom pasivnošću; mizernim inicijativama; nedostatkom spoznanja, volje i mogućnosti; nepravednom podelom sredstava; nezaposlenošću, kao i nedostatkom moralnih, kulturnih, pedagoških i socijalnih dobara za sve.

Mi slovenski narodi shvatamo najviše Biće, Boga, kao bogatog dobrotom, pravdom i ljubavlju. Nadahnjujući se na Izvoru svega Stvorenog, opravdano čeznemo da se sva bića, ali uvažavajući pravu vrednosnu hijerarhiju, Njemu što integralnije približe.

Upravo zato istorija je bogata ličnostima koje su slobodno izabrale materijalno siromaštvo da bi ostalima lakše osigurale bogatstvo Duha i pravde, bogatstvo kulture i saživota.

To ostaje, i danas, temeljni zadatak Caritasa.

Zato od srca želim da ovi susreti budu ispunjeni novim vizijama, novom snagom i novim nacrtima. Želim na poseban način da zahvalim svima koji su spremni da preuzmu ovu proročku službu u današnjem društvu i svetu, i da u današnjoj krizi upale svetlost nove nade.

conference 28.11.11 and herc 054 (1024x683)