Seminar “OSNOVI PSIHOSOCIJALNE PODRŠKE”

U petak, 7. novembra, u prostorijama Caritasa Beograd, održan je seminar “Osnovi psihosocijalne podrške” za članove Caritasovih mobilnih timova. Seminar je održala Seka Maksimović, psiholog iz Valjeva, koja poseduje dugogodišnje iskustvo u radu sa osobama koje su doživele teške situacije. Njeno predavanje je bilo obogaćeno razmenom iskustava između prisutnih, što je u mnogome pomoglo svima da pronađu najbolje načine suočavanja sa situacijama na terenu.

20141107_105957

Mnogi od prisutnih su istakli da ljudima na terenu znači njihova poseta i prilika da nekom ispričaju šta im se desilo, kao i prilika da dobiju zdravstvenu pomoć. Ima puno primera iskrene zahvalnosti, kako od strane korisnika tako i od strane njihovih porodica, čak i u slučajevima kada su, nakon teške bolesti korisnici preminuli. Uteha je, svakako, da je uz njihove najbliže bio neko u tim teškim trenucima i porodica to uvek ceni.

Iskustvo sa terena svedoči da su mnogi zaboravili na sebe i svoje zdravlje, zbog urgentnosti situacije u kojoj su se našli nakon poplava, pa je nekad bilo dovoljno uputiti ih na pregled, kako bi dobili odgovarajuću negu. Najveći otpor je pokazan prilikom predlaganja pregleda kod psihijatra, naročito u ruralnim sredinama. Nekima je pak bio dovoljan i samo mali podsticaj da odu na pregled, nakon kojeg su se lakše rešili anksioznosti, depresije i drugih poteškoća uz odgovarajuću terapiju.

Psiholog Seka Maksimović je objasnila da je u nenormalnoj situaciji, kao što su poplave, normalno da dođe do psihičkih problema. Dodala je i da prirodne katastrofe karakterišu nepredvidivost, nesposobnost da se proceni obim katastrofe, neizvesnost, osećaj ugroženosti i gubitak osnovnog poverenja. Istakla je i da je bitno pronaći “snage” određene osobe (njenu porodicu, prijatelje), koji joj mogu pomoći da prebrodi poteškoće u kojima se našla.

Na seminaru je takođe istaknuta važnost saradnje sa opštinskim i drugim institucijama, što u mnogome olakšava pružanje pomoći. Saradnja sa Centrom za socijalni rad i drugim institucijama u svim gradovima u kojima Caritas ima mobilne timove za pružanje pomoći nakon poplava je na dobrom nivou i zajedno učestvuju u rešavanju većih problema na terenu.