Konferencija o projektu “Pomoć školskoj deci” u Aleksincu

U utorak 14. oktobra 2014. u svečanoj sali Skupštine opštine Aleksinac održana je konferencija o projektu Caritasa Aleksinac “Pomoć školskoj deci”, koji se realizuje u sklopu programa Komensky fonda – zajedničkog fonda Caritasa i Erste fondacije. Ovaj fond nastao 2006. godine u cilju pomoći deci školskog uzrasta u centralnoj i istočnoj Evropi. Ciljne grupe koje su pomognute su deca romske populacije, deca bez roditeljskog staranja i deca iz siromašnih porodica. Ideja ovog fonda je da okupi različite organizacije koje se bave decom. Na konferenciji bili prisutni predstavnici Caritasa i drugih organizacija iz različitih zemalja Evrope, kao što su Češka, Mađarska, Slovačka Austrija, Albanija i Rumunija, koji su nekoliko dana boravili u Srbiji na seminaru u organizaciji Caritasa Beogradske nadbiskupije “Building expertize and networking of parners”.

SAM_9225 (1024x665)Od 2006. godine u okviru projekta “Pomoć školskoj deci” Caritas Aleksinac je pomogao školovanje oko 1000 đaka iz aleksinačke opštine. Predstavnica Erste fondacije iz Austrije Alina Serban je istakla da je ovaj projekat primer dobre prakse za sve ostale organizacije. Ove godine će Caritas Aleksinac obezbediti udžbenike, autobuske karte, školske obroke i dodatne časove za najmanje 200 učenika.

Na početku konferencije prisutnima se obratio Dragan Jovanović, predstavnik opštine Aleksinac, koji je govorio o socijalnoj situaciji u ovoj opštini.
Prisutnima se zatim obratio prečasni Marko Trošt, župnik u Aleksincu, koji je istakao dobru saradnju Caritasa sa različitim institucijama u Aleksincu, kao i sa sestrinskom Pravoslavnom crkvom.

SAM_9165 (1024x576)
Nakon toga reč je imao Goran Žalac, koordinator Caritasa Aleksinac, koji je govorio o ovom projektu i drugim aktivnostima Caritasa. U okviru projekta “Pomoć školskoj deci” organizovana je priprema romske dece za školu, kao i pomoć siromašnoj talentovanoj deci u vidu kupovine autobuskih karata, udžbenika i pribora i užine. Gospodin Žalac je istakao da je jedan od glavnih razloga odsustva iz škole kada se radi o srednjoj školi nedostatak novca za prevoz, a kada je reč o osnovnoj školi nedostatak pribora za školu, cipela i ostale opreme. Što se tiče karata za prevoz gospodin Žalac je istakao da su preko 70% učenika u aleksinačkoj opštini putnici, a 30% imaju potrebu za finansijskom pomoći pri kupovini karata, jer se cena karata kreće od 10 do 50 evra. Veliki broj učenika dolazi iz ruralnih područja, u kojima roditelji žive od poljoprivrede i nemaju redovna primanja. S obzirom na to da je Aleksinac siromašna opština, sa većim brojem nezaposlenih, gospodin Žalac je istakao da je teško izabrati korisnike, pa je posebna pažnja je usmerena na socijalni status učenika i preporuku školskog tima. Pri snabdevanju udžebnicima dogovor sa školama je takav da one zadržavaju udžbenike date deci, tako da ostaju za buduće generacije, koje nastavljaju da ih koriste. Osim udžbenika i školskog pribora učenicima u potrebi se obezbeđuje i užina, ista ona koju dobijaju i druga deca preko dobavljača školskih obroka, tako da se ne može primetiti razlika između dece. Osim ovih aktivnosti, u okviru projekta sprovode se i dodatni časovi za učenike nižih razreda, a Caritas Aleksinac je prošle godine otvorio Edukativni centar, namenjen nastavnicima i učenicima.

SAM_9188 (1024x576)Na konferenciji se prisutnima obratio i Slavoljub Veličković, direktor poljoprivredne škole “Šumatovac”, koji je istakao kako saradnja sa drugim školama u regionu koju sprovode ne bi bila moguća bez pomoći Caritasa, koji obezbeđuje besplatan smeštaj za učenike iz inostranstva. On se takođe zahvalio za pomoć u finansiranju putnih troškova učenika ove škole, koje im omogućava da prate nastavu i završe školovanje.
Dragan Stevanović, pedagog u osnovnoj školi “Ljupče Nikolić”, najvećoj u Aleksincu, se takođe zahvalio Caritasu na sedmogodišnjoj saradnji, tokom koje je škola dobila 60 kompleta udžbenika za decu iz ugroženih porodica.

SAM_9199 (1024x562)Prisutnima su svoje iskustvo sa ovim projektom ispričali i dvoje korisnika, srednjoškolac Aleksandar koji živi u višečlanoj porodici, koji je trenutno uključen u ovaj projekat. Osim pomoći u školovanju dece njegova porodica periodično dobija pomoć u hrani i odeći od strane Caritasa. Ovaj učenik je imao prilike da učestvuje u kampovima i radionicama koji su organizovani od strane Erste fondacije.
Nakon njega prisutni su imali priliku da čuju iskustvo Dunje, korisnice koja je završila srednju školu i sada studira engleski jezik. Uz pomoć ovog projekta kao talentovana učenica Dunja je uspela da završi filološku gimnaziju u Nišu, pošto su joj omogućene karte za prevoz kada je njena porodica bila u teškoj finansijskoj situaciji. Da bi pokazala svoju zahvalnost često pomaže u prevođenju u Caritasu, naročito kada dolaze gosti iz drugih zemalja.

Na kraju konferencije Slaviša Petrović, profesor informatike koji je u Caritasu Aleksinac uključen u rad obrazovnog centra, je govorio o aktivnostima ovog centra, problemima u obrazovanju, radu sa nastavnicima i roditeljima, a zatim je sve prisutne uveo u multikulturanu radionicu, koja je nakon toga bila organizovana u prostorijama Caritasa. U ovoj radionici učestvovali su mladi iz Slovenije, Bugarske i Srbije, koji su tih dana boravili u Caritasu Aleksinac.

SAM_9216 (1024x576)