Aktivnosti za obeležavanje siromaštva

index_r2_c2

  1. Caritas Apostolskog Egzarhata u Kucuri je od septembra dva puta nedeljno prikupljao odeću i obuću kao i druge stvari npr.posteljina, dušeci, ćebad i delio onima kojima je najpotrebnije u tom trenutku. U nedelji Caritasa prikupljena je hrana i volonteri su to pre Božića raznosili najugroženijim osobama. Tom akcijom je pokriveno oko 35 porodica. Žene koje dolaze u dnevni centar su pravile testeninu i podelile je najugroženijima, tu pomoć je dobilo 15 osoba. U Ruskom Krsturu u okviru projekta u septembru se prikupljao školski pribor koji je podeljen 25 osoba. Isto tako redovno se svake nedelje prikuplja odeća i obuća kao i druge stvari. Župski Caritas u saradnji sa M.Z.R. Krstur je delio ribu pred Božić, tu pomoć je dobilo je 20 najugroženijih porodica.
  2. CBN je ove godine kao akciju za za promovisanje programa Posmatranja siromaštva napravio ručak za siromahe na dan Božića, 25.12.12, u župi Sv. Ane u Šapcu, posle Mise. Tom prilikom su pozvane osobe koje žive u najtežim situacijama, a koje su tokom godine susretali preko Centra za slušanje. 
  3. U Caritasu Subotica je održano 8 predavanja za srednjoškolce svih godina, predstavljen im je program Caritasa i pozvani su da budu volonteri. U ekonomskoj školi održana su 4 predavanja na s-h i 2 na mađarskom, i predavanje za 2 razreda za decu koja idu na građansko vaspitanje. Sva deca su kasnije donela polovnu odeću i pravila su 120 paketa za korisnike kućne nege i siromašne porodice i to je bilo divno druženje.
  4. Caritas Zrenjanin je imao akciju za pomoć siromašnim porodicama i realizovana je početkom novembra meseca. Iz sopstvenih sredstava je nabavljeno po 12 m3 drva u iznosu od 63.000 RSD.
  5. Caritas za Srem je u Zemunu napravio akciju podele paketica za siromašnu decu i mlade. Akcija je održana u nedelju 23.12.2012 u crkvi Blažene Djevice Marije u Zemunu nakon svečane svete Mise. Za decu i mlade je bio pripremnjen mali program i predstava koju su spremili mladi volonteri Caritasa za Srijem uz pomoć direktora i velečasnog Joze Duspare i koordinatora Ivke Nađ. Iako po zimi i lošem vremenu, predstavi je prisustvovalo 15 mališana, koji su nakon predstave dobili paketiće od Deda mraza. Ostatak paketića je podeljen deci preko centra za slušanje u Zemunu. Iz baze podataka centra za slušanje pronadjeno je još desetoro dece, pa su volonteri toj deci paketiće odneli na kućnu adresu. Sve ukupno do nove godine je podeljeno 30 paketića.