Radionice u školama opštine Šid u okviru projekta „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda“

U okviru projekta „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda“ Caritas Apostolskog Egzarhata organizovao je radionice za učenike škola opštine Šid, koje je vodila Anita Govlja, saradnik na projektu. Prva radionica održana je u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Gibarcu, za decu od prvog do četvrtog razreda. Učenici ove škole su bili izuzetno zainteresovani za temu, aktivno su učestvovali u radionicama, postavljali pitanja i davali primere o elementarnim nepogodama, koje su im preneli njihovi stariji ukućani. Posebno im se dopala slikovnica „Pripremimo se sa Hermanom”, a učiteljice i učitelj su pohvalili radionice i naglasili važnost teme.

Šid DRR 2016

U gimnaziji „Sava Šumanović” u Šidu održano je više radionica koje su bile prilagođene srednjoškolskom uzrastu. Učenici su pokazali visok nivo poznavanja teme, a neki od njih su izneli iskustvo sa poplavama u Jameni 2014. godine.

Tokom septembra, oktobra i novembra održane su radionice u osnovnim školama „Sremski front” i „Branko Radičević” u Šidu. U Osnovnoj školi „Sremski front”, radionice su organizovane za pojedina odeljenja učenika od 1. do 8. razreda, dok su u školi „Branko Radičević” radionice održane za sve učenike od 5. do 8. razreda. Učenici koji su iz Jamene, ili imaju članove porodice koji tamo stanuju, ispričali su svoja iskustva vezana za poplave. Naveli su da njihove bake, deke ili rođaci, nisu želeli da napuste svoje domove za vreme poplave, u nadi da će sačuvati svoja materijalna dobra, zbog čega su spasioci morali više puta da dolaze po njih. Dvoje dece iz Molovina podelila su svoja lična iskustva sa klizištem, koje je nastalo prevelikom sečom šuma u tom mestu i naglasila da je zbog toga ovo mesto nekoliko dana bilo odsečeno od drugih.
U većini razreda deca su aktivno učestvovala u radionicama, postavljala pitanja, a neki su već imali znanja o načinima zaštite tokom elementarnih nepogoda. Skoro u svim razredima učenici su naglašavali činjenicu da je potok Šidina veoma zagađen, ali i reka Bosut, gde su pre nekoliko godina uginule skoro sve ribe zbog nekontrolisanog ispuštanja toksičnih materija iz fabrika, ali i zbog nemara stanovnika Šida, koji bacaju smeće u reku i potok. Učenici su podelili i svoja zapažanja vezana za požare: o tome kako se i dalje pale njive, ali i iskustva kada su sopstvenom nepažnjom izazvali manje požare. Sve ovo ističe važnost razgovora i edukacije o ovoj temi, kako bi se sprečile rizične situacije.

Škola Gibaarac Šid DRR 2016