Radionica “Smanjivanje rizika od katastrofa – Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama” u Novom Sadu

U Novom Sadu 12. decembra 2016. godine održana je radionica “Smanjivanje rizika od katastrofa – Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama”, u organizaciji Caritasa, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Nacionalnog trening centra, a uz podršku Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS). Radionici su prisustvovali i predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom iz raznih krajeva Srbije.
Tokom uvodnog obraćanja, prisutnima su dobodošlicu poželeli Aleksandar Lazarević ispred Nacionanog trening centra, Ivan Baras iz Sektora za vanredne situacije, Jelena Ankić iz Caritasa Srbije i Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.

image-0-02-05-38a90022320c4812bad964dcbdccc1cfa8d7e0fca2d73d244b965fc35d4e9440-V

U prvom delu radionice Ivan Baras je učesnicima predstavio sistem zaštite i spasavanja, sa osvrtom na osobe sa invaliditetom. Sa organizacijom Nacionalnog trening centra učesnike radionice upoznao je Aleksandar Lazarević, koji je govorio o obuci i edukaciji u sistemu zaštite i spasavanja. Kroz opisivanje edukacija, simulacionih i združenih vežbi, koje su realizovane na nekoliko nivoa, potvrdio je cilj Centra – povećanje spremnosti i bezbednosti svih građana države.
Tokom radionice učesnici su imali prilike da razgovaraju o reagovanju u vanrednim situacijama na lokalnom nivou, gde je veoma korisno bilo čuti iskustva iz zapadno-bačkog okruga, koje je podelio Predrag Rakonjac iz Odeljenja za vanredne situacije Sombor.

image-0-02-05-8002bbdea71ae37cdffbb5da4c5279c8336c6d86b5b25346e11f71b9509cd75a-V

Popodnevni deo radionice otvorila je Ivanka Jovanović, predstavnica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije, koja je sve prisutne upoznala sa radom ove organizacije, kao i sa problemima i preprekama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama. Navela je da su najveći problemi sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama nepostojanje planova evakuacije, kao i slaba ili ograničena dostupnost informacija.
Završni deo radionice je organizovan kroz rad u grupi, u kom su učesnici mogli da podele iskustva u vezi sa preprekama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom različitih kategorija u vanrednim situacijama.