Caritas Šabac lider u socijalnom preduzetništvu

Caritas Šabac je, u sklopu aktivnosti na razvoju socijalnog preduzetništva, otvorio treći objekat Servisa za pranje i hemijsko čišćenje ELIO. Treći vešeraj otvoren je u ulici Vuka Karadžića br. 17 u Šapcu u okviru projekta ELBA, a finansijski ga je podržao Caritas Italije.
Svečanom otvaranju novog objekta prisustvovao je veliki broj gostiju među kojima i predstavnik Caritasa Italije Daniele Bombardi, predstavnici grada Šapca i brojnih organizacija i ustanova sa kojima sarađuje šabački Caritas.

8
– Ovo je još jedan važan dan za nas, jer na ovaj način podižemo sopstvenu društvenu odgovornost kroz različite projekte socijalnog preduzetništva. Otvaranjem trećeg servisa pokazujemo šta je socijalno preduzetništvo – deo ekonomije koji ima jasnu ekonomsku komponentu, jer je potrebna ekonomska održivost, a sa druge strane ima i socijalne ciljeve. U našem servisu zapošljavamo žene iz društveno ranjivih grupa i uslugu pranja veša pružamo besplatno korisnicima naše usluge Pomoć u kući, starim i socijalno ugroženim licima, koja nisu u mogućnosti da sebi priušte ovu uslugu. Na ovaj način potvrđujemo da je ono što radimo „društveno, korisno i održivo“, kao što poručuje publikacija u kojoj smo predstavljeni kao primer dobre prakse. Zahvaljujem svima koji podržavaju naš rad i koji na taj način doprinose ostvarenju naše misije – stvaranju jednakih šansi za život pripadnika društveno ranjivih grupa – kazao je Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca.

16

U tri vešernice “ELIO” šabačkog Caritasa radi osam žena iz društveno ranjivih grupa, koje su na ovaj način dobile šansu da ostvare svoje pravo na rad, priliku za novi početak i jednak tretman u društvu, što je prevashodna misija ove organizacije. Osim ovog projekta Caritas Šabac sa uspehom razvija i socijalnu poljoprivredu na imanjima u Badovincima, Vukošiću i Bogatiću, na kojima brojne poslove obavljaju korisnici Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama “Sv. Sofija”.

14