Daljinski nadzor i pružanje SOS usluga pomoći u kući Caritasa Zrenjaninske biskupije

U petak 25. novembra u Zrenjaninu održana je završna konferencija u okviru pilot projekta „Uvođenje usluga daljinskog nadzora i pružanje SOS usluga pomoći u kući“. Ovaj međunarodni razvojni projekat sprovode Caritas Zrenjaninske biskupije i Malteška organizacija Mađarske, uz finansijsku podršku Ministarstva za spoljne poslove i ekonomske odnose sa inostranstvom Mađarske.

Suština sistema za daljinski nadzor je aparat koji starije osobe nose oko vrata ili na ruci i koji pritiskom na taster mogu aktivirati u trenutku kada im je potrebna pomoć, nakon čega preko sistema dojave ovu informaciju primaju dežurne medicinske sestre iz Caritasove službe Pomoći u kući, koje im ubrzo pristižu u pomoć.

Na početku konferencije sve prisutne pozdravio je zrenjaninski biskup i predsednik Caritasa Zrenjaninske biskupije Msgr. Dr Ladislav Nemet, naglasivši da ovaj projekat, uz pomoć tehnologije, pomaže starijim osobama da ostanu kod kuće, a da se ne osećaju sami.

IMG_2679

Laslo Adanji, rukovodilac sektora za vanredne situacije i meunarodnih razvojnih projekata Mađarske Malteške Organizacije je u svom izlaganju rekao da su stariji ljudi mnogo zdraviji i vitalniji, ako vreme provode u svom prostoru. On je takođe izrazio nadu da će Caritas Zrenjanin imati naslednike na ovom projektu i u drugim mestima Srbije.

IMG_2683

Jožef Međeši, vlasnik kompanije Elektro-pomoć, koja je osmislila sistem dojave je objasio i pokazao funkcionisanje sistema. Istakao je da je pri izradi bilo važno da aparat bude jednostavan za korišćenje, da ne zahteva veliko tehničko znanje, da baterija ima veliki rok trajanja i da se ceo sistem dojave može tehnički kontrolisati. Aparat koji se koristi je jednostavan, vodootporan i njegova baterija traje do 2 godine. Sistem dojave je takođe pristupačan, može da se koristi preko običnog kompjutera sa internet konekcijom, a dojava može da stigne i preko mobilnog telefona.

IMG_2691

Tibor Halmai, direktor Caritasa Zrenjaninske biskupije predstavio je sve faze ovog projekta, počevši od obuke zaposlenih za rad sa ovim sistemom. 4 zaposlene medicinske sestre službe kućne nege i pomoći u kući su, pored svog redovnog posla, pristale na odgovornost 24 časovnog dežurstva, kako bi bile na raspolaganju starijim licima koje traže pomoć preko daljinskog nadzora. U drugoj fazi su odabrani i obučeni korisnici, u trećoj su postavljeni aparati u njihove domove, a u četvrtoj fazi usledilo je samo funkcionisanje sistema. U okviru projekta uključeno je 23 stare osobe.

IMG_2686

Dežurne medicinske sestre su takođe podelile svoja iskustva u radu na ovom projektu, posebno situacije kada je bila potrebna njihova intervencija na terenu, kao kada je starija osoba pala u svom domu i kada nije imala snage sama da se podigne. Od trenutka pritiska panik tastera medicinske sestre su za 15-ak minuta bile u domovima korisnika, gde su ostajale dok je bila potrebna njihova pomoć, a u težim situacijama kontaktirale su i službu hitne pomoći.

IMG_2701