Sadnice za vetrozaštitu u Vrbasu

Na putevima Opštine Vrbas u toku je sadnja drvenastih i žbunastih biljnih vrsta u vetrozaštitnom pojasu. Oko 500 sadnica visokog drveća i 90.000 žbunastih vrsta biće posađeno na putevima opštine Vrbas u cilju vetrozaštite. Odabrane brzorastuće vrste u punu vegetaciju ući će za tri godine. Ova akcija se sprovodi u okviru Caritasovog projekta „Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa“. Prioritet su putevi Vrbas-Feketić, Vrbas-Kucura i Kula-Savino Selo, gde je prethodnih zima bilo velikih problema sa snežnim smetovima. Prema rečima Duška Ćutila, Člana Opštinskog veća zaduženog za komunalno-stambene poslove i privredu – Vrbas poslednjih godina ulaže značajna sredstva u obnovu vetrozaštitnih pojaseva na putevima.

„Donacija Caritasa za kupovinu sadnica od 700.000 RSD je veoma značajna za nas i prioritet će biti put Vrbas – Feketić, a nakon njega i drugi pravci. Već sada imamo dogovor o nastavku saradnje sa Caritasom za narednu godinu, a mi kao Opština jako cenimo donatore u ovako važnim projektima”.

Smanjivanje rizika-page-001

Vetrozaštitni pojasevi su nekada postojali na celoj teritoriji Vojvodine, ali su vremenom proređeni. Razlozi su prirodno propadanje drveća usled bolesti ili vremenskih nepogoda, nekontrolisana seča od strane neodgovornih pojedinaca i nedostatak sredstava za održavanje u lokalnim samoupravama.

Putevi u Vojvodini su nekada u potpunosti bili pokriveni vetrozaštitnim pojasevima“, rekla je Jovana Lončarević, magistar Civilne zaštite i stručni saradnik Caritasa na projektu Smanjivanje rizika od katastrofa. „Vetrozaštitni pojasevi su naročito bitni za lokalne samouprave i za građane koji koriste lokalne puteve. Potrebna su tri nivoa sadnje: visoko i srednje drveće, kao i žbunaste vrste. Tamo gde su naročito jaki vetrovi preporučuje se četvrti nivo sadnje. Sada je situacija takva da lokalne samouprave nemaju novca za obnovu vetrozaštitnih pojaseva i zato smo mi tu“.

Elemir Džudžar , koordinator „Caritasa“ na projektu smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa ističe uspešnu saradnju sa Opštinom Vrbas tokom prošle i ove godine . „Vreme nam ide na ruku i nadam se da ćemo brzo završti sadnju. Takođe, građanima Kucure smo preko naših donatora poklonili grtalicu za sneg, jer se prethodnih zima pokazalo da nedostaje u selu“.

Sadnice drvenastih i žbunastih vrsta na čitavoj dužini puta Vrbas-Feketić su već posađene, a radove je izvela Javna agencija za zoohigijenu i poljoprivredu Opštine Vrbas . Od ponedeljka kreće sadnja na putu Vrbas-Kucura.

Izvor: RTV (Milutin Vlahović): http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/vetrozastita-u-vrbasu_777040.html