Akcije u Kucuri u cilju smanjenja rizika od elementarnih nepogoda

AKCIJA%20SADNJE%20U%20KUCURI%2018%2011%202016U nastavku realizacije projekta „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda“ u Opštini Vrbas u toku protekle nedelje realizovane su dve akcije. Za prvu aktivnost koja je realizovana 17. i 18. novembra, Caritas Apostolskog Egzarhata obezbedio je 50 sadnica bora i ginka, koji su zasađeni na četiri lokacije u Kucuri. Akciju sadnje izveli su članovi ekološke sekcije Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo“ iz Kucure, predvođeni nastavnikom biologije Jovicom Londrić, uz podršku članova Kucurskog udruženja mladih – KUM i Ekološkog pokreta Vrbas.

4Sadnice će u narednim godinama ulepšavati prostor ispred vrtića i škole u Kucuri, oko seoskog parka i na delu obale kanala. Mladi koji su učestvovali u akciji obećali su da će sadnice održavati, posebno u sušnim periodima kada je neophodno dodatno zalivanje, sve dok se ne osamostale i svojim korenjem ne dohvate vlažnije slojeve zemlje. Akciju su pomogli i Industrija mesa Karneks, salaš „Kod Peleta“ Kucura i cvećara „Kraljica“ iz Vrbasa. Prilikom realizacije aktivnosti, predstavnik Ekološkog pokreta Vrbas istakao je da Caritas svojim aktivnostima i ekološkim opredeljenjem u velikoj meri smanjuje potencijalne posledice od prirodnih i ekoloških katastrofa, postajući bitan i neophodan partner.

AKCIJA%20SADNJE%20U%20KUCURI%2018%2011%202016%201Već narednog dana, 19. novembra u organizaciji Kucurskog udruženja mladih – KUM i Caritasa Apostolskog Egzarhata organizovana je radna akcija građenja vetrozaštitnog pojasa u Kucuri, u kojoj su učestvovali đaci iz Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo“, kao i meštani Mesne zajednice Kucura. Na više rizičnih zona posađeno je sto sadnica (50 sadnica borića i 50 sadnica ginka. Posađene sadnice imaju funkciju zaštite stanovništva i celog naselja od jakih vetrova, odnosno mećava. Takođe, svako zasađeno rastinje ima i svoj ekološko – zaštitni karakter, jer smanjuje štetno dejstvo hemikalija, koje se u nekontrolisanim količinama razbacuju po okolnim poljima.

2