SMANjIVANjE RIZIKA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA U OPŠTINAMA ZAPADNE SRBIJE

U Petnici je 21. oktobra 2016. godine, održana radionica ,,Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda u opštinama Zapadne Srbije“, u organizaciji Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Nacionalnog trening centra, Caritasa i UNISDR – Kancelarije Ujedinjenih Nacija za smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda. Obuku je sproveo Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, u saradnji sa Sektorom za ljudske resurse – Nacionalnim trening centrom za vanredne situacije.

DSC_0495

Pored predstavnika ovih organizacija radionici su prisustvovali i predstavnici Uprave za vanredne situacije Grada Valjeva i Grada Šapca, načelnici kolubarskog i mačvanskog upravnog okruga, članovi opštinskih štabova za vanredne situacije opština zapadne Srbije kao i predstavnici javnih privrednih i komunalnih preduzeća, koja u okviru svojih delatnosti obavljaju aktivnosti zaštite i spasavanja.

IMG_3882

Prvo predavanje je održao spcijalni gost radionice gospodin Luca Rossi iz UNISDR – Kancelarije Ujedinjenih Nacija za smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda koji je prisutne upoznao sa Sendai protokolom, posvećujući posebnu pažnju smernicama koje se tiču prevencije i smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. U svom predavanju je istakao da ne postoji region na svetu koji je zaštićen od posledica katastrofa, precizirajući da je 4 milijarde ljudi pogođeno katastrofama, te da je Evropa na trećem mestu po ugroženosti. To su, kako navodi, bili dovoljni razlozi da sve države sveta, uključujući i Srbiju, posvete posebnu i dodatnu pažnju merama prevencije u cilju smanjivanja rizika. Da bi prevencija, prema smernicama Sendai protokola, bila efikasna i efektivna neophodno je da se donese Nacionalna strategija, iz koje proističe niz mera i aktivnosti od republičkog do nivoa jedinica lokalne samouprave, koje je neophodno realizovati u cilju smanjivanja rizika od posledica elementarnih nepogoda. Jedinice lokalne samouprave su polazna tačka u procesu smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Naznačio je i da je u procesu prevencije neophodna dobra saradnja između lokalne samouprave, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih (pravnih, privrednih lica). Takva saradnja će se “preneti” i na nacionalni nivo, što svakako osigurava da se rizik od posledica svede na prihvatljiv nivo. Izlaganje je završeno konstatacijom, da je proces smanjenja rizika zadatak svakog pojedinca, da čovek mora da se ponaša odgovorno, i time zajedno sa državnim institucijama pomogne u smanjivanju rizika od posledica.

DSC_0506

Drugo predavanje je održao predstavnik Sektora za vanredne situacije gospodin Ivan Baras, koji je istakao aktivnosti koje su realizovane u skladu sa Sendai protokolom, kao i druge aktivnosti koje su realizovane ili su u procesu realizacije u cilju smanjivanja rizika. Od majskih poplava sistem prevencije je, u skladu sa smernicama Sendai protokola, multisektorski sistem koji povezuje rad svih državnih organa, kao i nevladin sektor. Jedna od aktivnosti jeste i pravljenje plakata sa instrukcijama o samozaštiti u slučaju požara, poplave i zemljotresa, koji će biti postavljeni po školama širom Srbije. Iskoristio je priliku da prisutne upozna sa jednom od aktivnosti koju realizuju u saradnji sa Caritasom, koja ima za cilj da najugroženiju kategoriju društva, decu, pripremi za delovanje u kriznim situacijama. Plakati na kojima su objašnjeni postupci samozaštite u situacijama nastanka požara, poplave i zemljotresa će biti postavljeni po školama širom Srbije.

Direktor Nacionalnog trening centara, gospodin Lazarević, predstavio je dosadašnju saradnju Centra i Caritasa, kroz organizaciju i realizaciju nekoliko radionica i obuka.

Tokom diskusije, prisutni su izneli svoje iskustvo stečeno prvenstveno tokom krizne situacije u maju 2014. godine, a i u godinama koje su usledile. Inspirativna diskusija i raznolikost predstavljenih iskustva, od negativnih do pozitivnih, dokazuju da je neophodno da se na svim nivoima u državi uspostavi ili unapredi saradnja svih sektora da bi sve preduzete mere prevencije i pripreme bile uspešne.

IMG_3893