Školske torbe i pribor – pokloni za đake prvake iz poplavljenih opština Srbije

Početak škole je događaj pun emocija za đake prvake, početak novog perioda života, zbog čega ostaje u sećanju za ceo život. Roditelji se uvek trude da taj događaj učine što lepšim za svoju decu, ali bez sumnje je sav potreban školski materijal takođe veliki trošak za budžet porodice, posebno u poplavljenim područjima, gde uslovi života i dalje nisu kao ranije, četiri meseca nakon poplava. Caritas je želeo da učini početak škole bezbrižnijim za decu i roditelje i tako je, zahvaljujući donaciji Caritasa Austrije, pripremio 2556 školskih torbi sa priborom za đake prvake iz tri poplavljene opštine Srbije: Obrenovac, Šabac i Valjevo. Školska oprema sadrži: đački ranac, jednodelnu punu pernicu, vodene boje 12/1, voštane boje 12/1, plastelin 10/1, sveske A5 – 6 komada, sveske A4 – 6 komada, blok 2, kolaž papir, lepak tečni 50 ml., rezač i dečije makaze.

Podela školskog pribora Caritas

Konferencija za novinare u O.Š. “Nada Purić” u Valjevu

Podela torbi je organizovana tokom priredbi za početak škole i dobrodošlicu đacima prvacima. U Valjevu podela je organizovana u pojedinačnim školama, ali u O.Š. “Nada Purić” je napravljena mala konferencija za novinare, na kojoj je prisustvovao direktor Caritasa Srbije velečasni Vladislav Varga.

“Uspeli smo da obezbedimo oko 2.500 rančeva sa priborom za decu iz tri grada. Postoji mudrost koja kaže, kada želiš videti plodove za godinu dana posadi pirinač, kod nas bi to verovatno bila pšenica, kada želiš videti plodove za više godina posadi voćku, ali ako hoćeš videti plodove za sto i više godina, onda ulaži u decu. Mislim da je to nešto najlepše, jer deca su naša budućnost. Na ovaj način smo želeli da im ulazak u klupe učinimo radosnijim ” – bile su reči velečasnog Varge. On je takođe rekao koliko će dece primiti školski materijal, kao i šta je Caritas do sada učinio za poplavljene.DSC_1019

Na konferenciji je takođe govorila asistent gradonačelnika za pitanja socijalne zaštite gospođa Svetlana Janković Beljanski i objasnila je da zahvaljujući Caritasovoj donaciji nisu samo roditelji i deca primili školski materijal, već da je ova pomoć bila značajna i za gradski budžet, jer je javna administracija dužna da kupi školski materijal i školske torbe za decu iz socijalno ugroženih porodica, tako da su uz pomoć Caritasove donacije uspeli da uštede novac iz budžeta.

Nakon konferencije velečasni Varga i drugi predstavnici Caritasa su posetili učionice gde su se susreli sa decom. Direktor škole, g-đa Ana Savković se prva obratila deci i roditeljima i pozvala ih da “šire dobru vest o tome kako je Caritas pomogao deci u ova tri grada”. Velečasni Varga je pozvao decu da grade bolje društvo, da budu pažljivi prema okolini i da znaju da spreče situacije kao što su poplave. Takođe je rekao da je mala reka Tamnava prva započela poplave, tako da i mali ljudi imaju veliku moć da naprave promene.

DSC_1052

Dobrodošlica đacima prvacima u centru Šapca

U Šapcu je u ponedeljak 1. septembra 2014, od 18 do 20 časova, na platou ispred Pošte, organizovan muzičko-zabavni program za đake prvake iz svih osnovnih škola grada koji su vodili glumac Slobodan Boda Nikolić i dečiji kompozitor Joca Adamov. Nakon programa usledila je pozorišna predstava “Ala je lep ovaj svet”, napisana prema tekstovima Jovana Jovanovića Zmaja, posebno osmišljena za decu koja počinju period školovanja u cilju podrške pred ovim novim životnim razdobljem. Delatnici Caritasa su deci poželeli srećan polazak u školu, dodelivši rančeve sa kompletnim priborom za svih 1160 đaka prvaka sa teritorije grada Šapca, poklon Caritasa Beogradske nadbiskupije uz finansijsku podršku Caritasa Austrije.

“Želim svima da čestitam ovaj značajan dan koji obeležava novu eru u životima naše dece. Zajedno smo osmislili da đacima ulepšamo dan i poklonimo uspomene koje će nositi čitavog života, ne samo kroz rančeve i pribore koje će dobiti, nego i da kroz ovu predstavu svima nama povećamo osećaj solidarnosti i brige za druge” – rekao je direktor Caritasa Šabac Miroljub Nikolić. 

Sabac 8

Osim poklona od strane Caritasa deca su dobila i poklone od grada Šapca, članske karte gradske biblioteke i karte kluba ljubitelja pozorišta.

Srećan početak škole je deci poželeo i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. 
“Prvi septembar je poseban dan u godini, ali za vas prvake počinje novi deo detinjstva. Danas postajete đaci! A biti đak je jedan od najlepših perioda u životu. Zato ovaj dan sa posebnom radošću pamti cela porodica. Prvi školski dani posebno su iskustvo i za decu i za roditelje i za učitelje. Ovo je vaš početak obrazovanja, jednog novog života sa obavezama, ali i zanimljivih saznanja. Škola postaje skoro jednako važno mesto kao dom, a upoznavanje novih drugara jedno od najlepših iskustava u životu. Želim vam da steknete puno prijatelja i da se radujete učenju” – poručio je prvacima gradonačelnik Šapca. 

 Sabac 7

Priredbe za đake prvake u Obrenovcu

Za grad Obrenovac postavljalo se najviše pitanja da li će nastava krenuti na vreme, pošto su većina škola bile veoma oštećene tokom majskih poplava, ali su prvog septembra i đaci iz Obrenovca seli u školske klupe, što je Caritas podržao dodelom školskog pribora i đačkih torbi za prvake.

U svakoj od pet škola u opštini Obrenovac, u kojima su đaci primili školske torbe sa priborom od Caritasa, održana je priredba dobrodošlice za prvake, na kojoj im je svečano uručen ovaj školski pribor. Na svečanostima su prisustvovali i predstavnici Caritasa, koji su pozdravili sve đake i poželeli im srećan početak škole.

20140829_183500

 

SAM_9034