Vladičanska rezidencija u Šidu kao volonterski centar

U petak 14. oktobra u Šidu otvorene su i osveštane renovirane prostorije u Letnjoj vladičanskoj rezidenciji. Radove na renoviranju su najvećim delom finansirali Italijanska biskupska konferencija i Caritas Italije, sa ciljem da bi ove prostorije postale Volonterski centar i da bi za vreme trajanje migrantske krize pružale smeštaj svim volonterima i osobama koje svakodnevno pomažu izbeglicama i migrantima. Ideja je da se prostorije Letnje vladičanske rezidencije i nakon toga koriste za različite socijalne programe, kao centar odakle će se pružati pomoć.

slika 1

Finansijsku podršku za renoviranje ovih prostorija pružila je i Opština Šid, zajedno sa Predškolskom ustanovom “Jelica Stanivuković Šilja”, dok je Caritas Apostolskog Egzarhata zajedno sa parohom o. Mihajlom Režakom radio na realizaciji samog renoviranja. Radovi su podrazumevali uvođenje grejanja, obnavljanje zidova i plafona, pravljenje nove kuhinje u vrtiću, novih sanitarnih prostorija, stavljanje nove stolarije i renoviranje ulaznog stepeništa spolja i iznutra. Iako je dosta toga urađeno, potrebno je još mnogo radova da bi bila obnovljena cela zgrada.

slika 3

Tokom bogosluženja i konferencije za štampu vladika dr Đura Džudžar se zahvalio Italijanskoj biskupskoj konferenciji, Caritasu Italije, Opštini Šid i Crkvenoj opštini Šid na finansijskoj pomoći oko renoviranja prostorija.
U ime Caritasa Italije i Italijanske biskupske konferencije Daniele Bombardi je istakao da je glavni motiv za finansiranje obnove ove rezidencije bio upravo migranska kriza sa motom “Bio sam stranac i primili ste me”, kao i da će se nakon migrantske krize renovirane prostorije koristiti i za druge socijalne projekte.

slika 2

Reči zahvale na konferenciji za štampu uputili su i direktor Caritasa Srbije o. Vladislav Varga, član Opštinskog veća Šida Dragan Gutić, načelnik Opštinske uprave Romko Papuga, direktora PU ,,Jelica Stanivuković – Šilja” Jasmina Varga i Elemir Džudžar ispred Caritasa Apostolskog Egzarhata.
Na kraju svečanosti deca iz predškolske ustanove su izvela kratku predstavu, Zdenko Lazor je prisutne upoznao sa istorijom rezidencije i istorijom Rusina na ovim prostorima, a folklorni ansambl je izveo par narodnih pesama.

slika 4