Caritas Šabac obeležio Svetski dan mentalnog zdravlja

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja Caritas Šabac je, u saradnji sa Visokom medicinskom i poslovno-tehnoloskom školom strukovnih studija Šabac organizovao konferenciju „Karakteristike italijanskog modela zaštite mentalnog zdravlja u zajednici i mogućnosti primene u Srbiji”. S obzirom da u svom radu primenjuje iskustva italijanskog modela zaštite mentalnog zdravlja u zajednici, Caritas je u svom Dnevnom boravku za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama “Sv. Sofija”, uoči Konferencije, organizovao i druženje sa korisnicima, saradnicima, partnerima i prijateljima, u želji da promoviše dostignuća u ovoj oblasti, ali i italijansku kulturu, jezik, kuhinju… Uz priču o “običnim” danima u kojima se ruše barijere, razbijaju stereotipi i jača vera da, uz mnogo znanja, rada i ljubavi, stvari mogu biti bolje, korisnici su proveli divno veče među prijateljima, osnaženi novom energijom, jači za stisak ruke, osmeh, zagrljaj…

MIKA

Na Konferenciji “Karakteristike italijanskog modela zaštite mentalnog zdravlja u zajednici i mogućnosti primene u Srbiji”, u ime domaćina okupljenima se obratila Slobodanka Bogdanović Vasić, predavač u Visokoj medicinskoj i poslovno-tehnoloskoj školi strukovnih studija Šabac, a na značaj teme i važnost održavanja Konferencije, kao i na uslove zaštite mentalnog zdravlja u našem okruženju i zakonsku regulativu, ukazao je Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca, koji je održao i uvodni modul na ovom stručnom skupu, kom su prisustvovali predstavnici Grada, brojnih partnerskih organizacija i struke. Predavanje o italijanskom modelu zaštite mentalnog zdravlja u zajednici održao je eminentni profesor Paolo Serra, psihijatar. Stručne module na Konferenciji održali su i dr Boris Jovanović, psihijatar i Sanja Geratović, stručni saradnik Caritasa Šapca i rukovodilac Dnevnog boravka „Sv. Sofija“.

SANJA

Grad podržava aktivnosti koje doprinose integraciji osoba sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama u zajednici, rekao je Branko Filipović, član Gradskog veća Šapca, koji je u ime grada Šapca pozdravio učesnike Konferencije.
Drago mi je što su danas ovde predstavnici različitih institucija i organizacija, posebno mi je zadovoljstvo što je uvaženi profesor Paolo Sera gost našeg grada. Svega toga ne bi bilo da nije organizatora ove Konferencije – Caritasa i Visoke medicinske i poslovno tehničke škole. Mislim da je Caritas pionir u mnogim projektima koje realizuje i da u mnogo čemu već predstavlja model i uzor. Konstantno nam skreće pažnju na ono što je važno – a briga o zaštiti mentalnog zdravlja jeste važna tema i treba da bude odgovornost svih nas. Zahvalan sam Caritasu na prilici koju pruža profesionalcima organizujući ovu Konferenciju i na svemu što čini za lokalnu zajednicu – poručio je Branko Filipović, član Gradskog veća Šapca.

Konferencija je bila izuzetna prilika da se razmene iskustva i stečena znanja u ovoj oblasti, kao i informacije o njenom daljem unapređenju i ulozi svih aktera društvenog života u obezbeđenju boljeg položaja za osobe iz marginalizovanih društvenih grupa u koje se ubrajaju i osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama.

SERRA