Obeležen međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

U cilju obeležavanja 13. oktobra – Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa Caritas je organizovao različite ekološke i edukativne akcije, koje će se nastaviti i u narednom periodu u okviru kampanje smanjenja rizika od elementarnih nepogoda. Kampanja ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije, neophodnosti učenja, unapređenje znanja i veština o ličnoj zaštiti i sprečavanju rizika posledica prirodnih katastrofa. Aktivnosti su usmerene na najmlađe, ali je edukacija namenjena i starijima, s obzirom na činjenicu da svi treba da se prepoznaju kao aktivni akteri i resurs za izgradnju otpornosti na katastrofe. Sve aktivnosti su podržane od strane lokalne samouprave i nadležnih institucija.
U Zrenjaninu je organizovana akcija čišćenja mulja iz tri odvodna kanala, koji se nalaze ispod kolskog puta na teritoriji mesne zajednice Mužlja. Ovi kanali nisu bili prohodni već vise od 20 godina, zbog čega su atmosferske padavine plavile kuće u celoj ulici. Volonteri lokalne mesne zajednice i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog drušva sproveli su akciju čišćenja kanala uz pomoć vatrogasnog tenka. Pored ove akcije planirano je i čišćenja smeća sa površine mesne zajednice koja je namenjena za park.

IMG_6124

U Vrbasu (mesna zajednica Kucura) je takođe organizovana manifestacija na kojoj su učestvovali predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Kucure, Caritasa Apostolskog egzarhata, predškolci i učenici O.Š. Bratstvo i jedinstvo iz Kucure, kao i meštani lokalne zajednice. Ovom prilikom su uručene nagrade deci predškolskog uzrasta, koja su učestvovala na likovnom konkursu na temu “Protivpožarna zaštita”. Prva dva najbolja rada su kao nagradu dobili vatrogasne kamione, priručnike “Pripremimo se sa Hermanom”, bojice i kabanice. Drugih pet najboljih radova je nagrađeno loptama, priručnicima i bojicama.

5

Volonteri dobrovoljci su prisutnima objasnili metode rada sa vatrogasnim vozilima i njihovim mogućnostima. U isto vreme đaci starijih razreda osnovne škole imali su predavanje o protivpožarnoj zaštiti i metodama upotrebe protivpožarnog aparata, a organizovan je i praktični deo pokazne vežbe u kojoj su mogli da učestvuju svi zainteresovani.
Prvenstvo učenja veština gašenja požara i korišćenja protivpožarnog aparata imali su đaci, koji su pokazali veliku zainteresovanost. Drugi deo praktičnog dela je bila prezentacija mera i aktivnosti koje se preduzimaju prilikom gašenja požara u zatvorenim prostorima. Ovaj deo vežbe su izvodili vatrogasci dobrovoljci, a zbog ozbiljnosti situacije i bezbednosnih razloga prisutni su mogli samo da posmatraju. Tokom vežbe prisutni su naučili kako pomoći i olakšati rad vatrogascima ukoliko dođe do sličnih situacija. U okviru pokazne vežne predstavljen je i simulirani požar na višespratnici i visokom rastinju, u slučaju šumskog požara.
Pokazna vežba za đake i meštane je završena demonstracijom metoda i načinom upotrebe mehanizacije i opreme koja se koristi za spasavanje iz ruševina, kao i za spasavanje u situacijama poplava (pod vodom i na vodi).

4

U cilju obeležavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa u Osnovnoj školi „23. Oktobar” u Golubincima u Sremu održana je radionica za učenike starijih razreda. Na radionici učenicima je predstavljena igra „Ne rizikuj čoveče” koju je osmislio Caritas Srbije u cilju edukacije dece o elementarnim nepogodama.
Pored igre nagrađeni su najbolji radovi u okviru likovnog konkursa „Kako se zaštiti od elementarnih nepogoda”. Koordinator Caritasa Srem Petar Dujić zahvalio se nastavnicama i direktoru škole na spremnosti za saradnju i na inicijativi da se saradnja nastavi u cilju edukacije dece na temu smanjivanja rizika od katastrofa.

4

U Kraljevu je organizovana animacija dece u vrtiću Poletarac, a potom i edukacija dece u osnovnoj školi u mestu Konarevo. Predstavnici Caritasa su sa predstavnicima gradske uprave razgovarali sa učenicima o vanrednim situacijama, rizicima koji postoje i načinu ponašanja u takvim okolnostima.
Učenici i predškolci su imali priliku da postavljaju pitanja o svemu što ih interesuje u vezi sa elementarnim nepogodama, kao i da podele svoja iskustva.
Đaci škole u Konarevu su dobili na poklon igricu “Ne rizikuj čoveče” koja ima zadatak da približi i proširi znanja o reagovanju tokom elementarnih nepogoda, prvoj pomoći i zaštiti životne okoline.

20161013_113034

U okviru kampanje u Valjevu će biti organizovan i trening Psihološke prve pomoći, koji je namenjen profesionalcima iz Štabova za vanredne situacije, vatrogascima, policiji, lekarima, psiholozima i volonterima koji imaju želju da pomažu i budu aktivni tokom vanrednih situacija, a biće realizovan i materijal sa ciljem podizanja svesti pojedinaca za postupanje tokom zemljotresa i poplava.