Održan koncert solidranosti sa žrtvama zemljotresa u Italiji

U crkvi Blažene Djevice Marije u Beogradu 18. septembra održan je Koncert solidarnosti sa žrtvama zemljotresa u Italiji. Organizatori ovog dobrotvornog događaja bili su Caritas i Beogradska nadbiskupija, pod patronatom predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Tokom koncerta prisutni su imali mogućnost da prilože donacije ili da ih uplate na račun koji je Caritas dao na raspolaganje. Na isti dan Caritas i Katolička crkva u Italiji takođe organizuju nacionalnu akciju prikupljanja sredstava za žrtve zemljotresa.Na koncertu su nastupili Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, koji su izveli “Opelo” Stefana Stojanovića Mokranjca i “Magnificat” Džona Ratera.

DSC_0115 - Copy

Na početku ovog događaja sve prisutne je pozdravio beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar, koji se posebno zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je preuzeo patronat nad ovim koncertom. Istakao je da smo tu da pobeđujemo individualizam zajedništvom, da prevazićemo neharmoniju u našim međuljudskim odnosima, u harmoniji pevanja i sviranja muzike, a velikodušnošću davanja uskogrudost i bezbrižnost samodovoljnih bića.

DSC_0038 - Copy

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je započeo svoj govor citatom reči Pape Franje: „Odlučiti da ne vidite glad, bolest, eksploatisane ljude, to je težak greh, a istovremeno to je greh današnjice“. Rekao je da ga je pogodila vest o zemljotresu u centralnoj Italiji, tokom kog su u trenu celi gradovi pretvoreni u prah i pepeo. „Zapisi iz prošlosti ostali su samo u sećanju, uz nadu da će se pronaći sredstva da se obnove domovi i vratiti makar delić nekadašnjih čari gradova čudesne lepote. Da će njihovi stanovnici moći da nastave život, baš kao što su živeli pre. Zato smo se okupili večeras ovde, da podržimo ideju o svetu ujedinjenom u nevolji, ljudima sastavljenim u patnjama i bolu“, istakao je predsednik Nikolić. U svom govoru istakao je dugotrajno prijateljstvo između Srbije i Italije, koje se pokazalo u više istorijskih trenutaka, ističući događaj iz Prvog svetskog rata, kada su brodovi italijanske mornarice prevezli na obalu svoje zemlje preko 260.000 srpskih vojnika i civila, kao i pomoć koju je Italijanska vlada pružila Srbiji tokom poplava 2014. godine, kada je donirala 800.000 evra za unapređenje sistema za zaštitu od poplava. Zahvalio se nadbiskupu mons. Hočevaru i apostolskom nunciju u Beogradu Lučijanu Surijaniju, koji su omogućili događaj.

DSC_0053 - Copy

Ambasador Republike Italije u Beogradu Đuzepe Manco iskazao je veliku zahvalnost svoje zemlje za organizaciju ove akcije i pročitao je reči koje je predsednik Italije Serđo Matarela uputio predsedniku Nikoliću i svim prisutnima na koncertu. U ovom pismu između ostalog navedeno je: „Želim da iskažem duboku zahvalnost u ime svoje zemlje i u svoje lično ime predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću za velikodušnost i zahvalnost sa kojima je, zajedno sa Beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom i sa Caritasom, želeo da se seti žrtava zemljotresa koji je pogodio Italiju 24. avgusta, organizujući ovaj koncert“.

DSC_0089

Sredstva za pomoć stanovništvu pogođenom zemljotresom u Italiji se mogu uplatiti na račun 220-137236-52 do 1. oktobra. Nakon toga sva sredstva će biti upućena Caritasu Italije, koji će ih koristiti za pružanje urgentne pomoći, kao za i rekonstrukciju nakon zemljotresa.

DSC_0118 - Copy