Poseta Caritasa Treviso

Na poziv Caritasa Valjevo tokom poslednje nedelje avgusta u Valjevu i Beogradu boravili su predstavnici dijecezanskog Caritasa Treviso (Caritas Tarvisina), direktor Don Davide Schiavon i koordinator za međunarodnu saradnju Davide Chiarot.
Ova poseta je početak saradnje dva Caritasa, a prvi kontakti su ostvareni tokom juna meseca ove godine kada su predstavnici Caritasa Valjevo sa predstavnicima institucija i organizacija iz Valjeva boravili u studijskoj poseti italijanskim gradovima Castelfranco Veneto, Istrano i Treviso u cilju prenošenja znanja iz Italije u Srbiju na temu razvoja socijalnog preduzetništva i aktivnosti na polju radne inkluzije osoba sa mentalnim i intelektualnim smetnjama.
Tokom posete Srbiji predstavnici Caritasa Treviso, jednog od najvećih italijanskih dijecezanskih Caritasa, upoznali su se sa delovanjem Caritasa Valjevo, aktivnostima na polju socijalne zaštite, prvenstveno uslugama Pomoć u kući i besplatnog vešeraja za osobe sa invaliditetom, kao i planovima koji se odnose na razvoj socijalnog preduzetništva za korisnike usluga mentalnog zdravlja kroz razvoj koncepta agro-turizma u valjevskom kraju.
Posetom Prihvatnom centru za prihvat azilanata u Bogovađi kod Valjeva i centru u Krnjači u Beogradu predstavnici Italijanskog Caritasa imali su priliku da se upoznaju sa aktivnostima Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i programima podrške i aktivnostima celokupne mreže Caritasa Srbije. Ovom prilikom razmenjena su iskustva vezana za podršku migrantima i tražiocima azila koje se nalaze na području Italije i Srbije.

TREVIZO