POMOĆ ŽRTVAMA RAZORNOG ZEMLJOTRESA U ITALIJI

Ne mogu da ne iskažem tugu i duhovnu blizinu sa onima koji se nalaze u pogođenim zonama. Želim da osiguram svim ljudima u mestima Akumoli, Amatriče, Rieti, Askoli Pićeno i svim ljudima iz oblasti Lacio, Abruco, Umbrija i Marke svoju molitvu i blisku solidarnost cele Crkve”. Papa Franjo

Snažan zemljotres pogodio je centralnu Italiju u noći 24. avgusta. Osetio se u velikom delu zemlje, od Riminija do Napulja, u oblastima Lacio, Marke, Umbrija i Abruco. Epicentar najjačeg od tri potresa, jačine 6,2 stepena Rihterove skale, dogodio se 150 kilometara severoistočno od Rima.

Za sada je evidentirano blizu 290 poginulih predviđa se da će broj rasti, jer je i dalje u toku potraga za nestalima. Preko 3500 osoba je izgubilo svoje domove. Italijanska vlada je proglasila vanredno stanje u oblastima Abruco, Lacio, Marke i Umbrija, koje će trajati narednih 180 dana.

U mestima Akumoli i Amatriče registrovana je najveća šteta, tako da su ova mesta za kratko vreme potpuno sravnjena sa zemljom.

„Moj gradić više ne postoji. Ispod ruševina se nalaze desetine osoba“, rekao je gradonačelnik Amatričea Serđo Piroci.

Grad Amatriče posle razornog zemljotresa

„Situacija je užasna. Kako je zora svitala mogao sam da vidim oblast koja je uništena”, rekao je biskup Askoli Pićeno Đovani D’Erkole, koji je stigao u jedno od pogođenih mesta – Peskara del Tronto nekoliko minuta nakon prvog zemljotresa. „Već radimo sa Caritasom na tome da pomoć što pre stigne ljudima u potrebi”, rekao je.

Caritas deli 1200 obroka dnevno i vodi računa o razvoju situacije i urgentnim potrebama onih koji su pogođeni zemljotresom.

Crkva je dala na raspolaganje zgrade za prihvat raseljenih lica i pruža usluge savetovanja i osnovne nege za povređene, posebno za porodice i najranjivije. Trenutno je teško raditi u zonama pogođenim zemljotresom, zbog sigurnosnih razloga.

Italijanska biskupska konferencija i Caritas Italije organizuju prikupljanje dodatnih sredstava za pomoć pogođenima. Caritas takođe pravi procenu potreba u sledećim mesecima i počinje sa pripremom programa pomoći, koji će biti implementiran u sledećih  5 do 7 godina. Inicijalne ideje za post-urgentni period uključuju: rekonstrukciju socijalnih struktura, psihosocijalnu i socijalnu pomoć porodicama i stvaranje mogućnosti zaposlenja.

Preko 290 poginulih i 3500 evakuisanih do sada…

CARITAS U SRBIJI ŽELI DA POKAŽE SOLIDARNOST PREMA ŽRTVAMA ZEMLJOTRESA.

Uplatom na račun 220-137236-52 možete se uključiti u pomoć pogođenima u Italiji.