Svečano blagoslovljena obnovljena kuhinja u zgradi „Stela“

U petak 5. avgusta beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar blagoslovio je obnovljenu kuhinju u zgradi „Stela“, ulica Hadži Milentijeva 75. Ovaj prostor je obnovljen uz finansijsku podršku Italijanske biskupske konferencije i Caritasa Italije. Svečanost je započeta misom u 18 časova, koju je predvodio mons. Hočevar, a nakon nje usledio je blagoslov i proslava.

IMG_2036Osim vernika i predstavnika Caritasa iz Italije i Srbije, svečanosti je prisustvovala i grupa mladih iz Milanske nadbiskupije, koja je posetila Beograd u povratku sa Svetskog susreta mladih u Krakovu.

U toku svoje propovedi nadbiskup mons. Hočevar je istakao da je misija vernika da šire Kristovu ljubav i time svedoče da su svi ljudi voljena deca Božja. „Ako ćemo u svima gledati Boga, decu Božju, hraniti i pojiti, svi problemi i razlike će dobiti drugačiju dimenziju“, naglasio je mons. Hočevar.

IMG_2024Nakon mise vernici su se u procesiji uputili ka novootvorenoj kuhinji. Daniele Bombardi, predstavnik Caritasa Italije, zadužen za projekte u Srbiji i Bosni i Hercegovini, istakao je da je u proteklih godinu dana milion osoba prošlo kroz Srbiju, ali da humanitarna kriza još nije završena. Rekao je da su Caritas Italije i Caritas nadbiskupije Milano od početka migrantske krize nastojali da pomognu na različite načine i da mu je posebno drago da su na blagoslovu obnovljene kuhinje prisutni baš mladi iz Milanske nadbiskupije. Naglasio je takođe da ova kuhinja nije nastala samo da bi se u njoj spremali obroci za migrante, već da bi bila instrument u rukama Crkve i Caritasa, kako bi odgovorili na potrebe različitih grupa siromašnih i ugroženih sa teritorije Beograda. „Želim da se u ovoj kuhinji pravi solidarnost i ljubav prema siromašnima“ – naglasio je Daniele Bombardi.

IMG_2035

Viktor Cvetković iz Caritasa Beogradske nadbiskupije se zahvalio svima koji su dali sredstva za obnovu kuhinje, a posebno Danielu Bombardi, koji sa velikom pažnjom podržava Caritas u Srbiji. Istakao je da će se u skorije vreme u ovoj kuhinji početi sa pripremom obroka za migrante.

Nakon ovih obraćanja usledio je svečani blagoslov i posluženje, koje je pripremljeno u ovoj kuhinji.

IMG_2045