Projekat urgentne pomoći poplavljenima 16. maj – 31. jul 2014

Podela paketa hrane i higijenskih proizvoda u osam opština

U ovom prvom, urgentnom projektu Caritas Beogradske nadbiskupije, koji obuhvata područje gde je bilo najviše poplava, je sproveo podelu paketa hrane i higijenskih proizvoda u sledećih 8 opština pogođenih poplavama: Krupanj, Ub, Valjevo, Osečina, Lajkovac, Mionica, Šabac i Obrenovac. Podela je organizovana preko ličnih poseta Caritasovog osoblja u 73 sela ili naselja pogođena poplavama, u saradnji sa lokalnim vlastima, mesnim zajednicama i lokalnim kriznim štabovima, koji poseduju ažurirane liste domaćistava pogođenih poplavama. Na ovaj način Caritas je pomogao 4208 domaćinstava. Svako domaćinstvo je primilo dva paketa higijenskih proizvoda i jedan paket hrane. Sredstva za realizovanje ovog projekta su dobijena preko donacija zemalja članica Caritasove mreže.

20140624_182408 - Copy

 

Mapiranje poplavom pogođenih domaćinstava

Tokom posete domaćinstava i podele paketa Caritasovo osoblje je napravilo procenu štete, kroz kratak intervju, kako bi se upoznali sa potrebama osoba pogođenih poplavama i pomogli im dugoročno. Ova procena potreba se bazira na: zvančnom izveštaju o šteti koji je pripremila državna komisija za svaku opštinu, informacijama dobijenim od opštinskih kriznih štabova i njihove komisije i direktnim posetama Caritasovog osoblja i volontera domaćinstvima pogođenim poplavama u izabranim opštinama.

Procena štete pojedinačnih domaćinstava je dovela do razvoja Caritasove baze podataka poplavom pogođenih domaćinstava, koja će biti korišćena u rehabilitacionoj fazi projekta, kako bi se pomoć pružala na osnovu određenih kriterijuma, pre svega najugroženijim domaćinstvima.

 IMG_1565

Humanitarna pomoć

Zahvaljujući dobrim ljudima širom Evrope u Caritas Beogradske nadbiskupije je stiglo 15 kamiona sa preko 120 tona različite humanitarne pomoći (hrana, higijenski proizvodi, odeća), koja je podeljena u dodatnih 7 opština: Lazarevac, Svilajnac, Jagodina, Paraćin, Topola, Smederevska Palanka i Despotovac. Ova pomoć je stigla od članova Caritasove mreže i drugih organizacija, kao što su: Caritas Austrije (27.5t), Caritas Mađarske (1.8t), Caritas Kosova (17.5), Caritas Slovenije (15.7t), Caritas Švajcarske (7t), Caritas i Hofer Slovenija (20 t), Caritas Slovačke (10 t), Caritas Zrenjanin (2 t), Caritas Poznan iz Poljske (15 t). Zahvaljujući ovim donacijama Caritas je pomogao 7850 domaćinstava i neke institucije, kao što su osnovne i srednje škole.

20140528_112609

Sušači

Caritas Magdeburg i Caritas Austrije su dostavili ukupno 114 sušača lokalnom Caritasu. Ovi sušaći su u upotrebi u devet opština. Više od 360 porodica su pomognute sa sušačima i time pripremljene za rekonstrukciju kuća.

20140612_165541

 

Aktivnosti Caritasa Zrenjanin i Malteške organizacije Mađarske u opštini Obrenovac

U junu volonteri biskupijskog Caritasa Zrenjanin, zajedno sa ekspertima za prirodne nepogode Malteške organizacije Mađarske izvršili su mapiranje i izabrali 80 kuća na teritoriji mesne zajednice Dudovi, u naselju Braće Jugović u Obrenovcu, kojima su pružili pomoć kroz upotrebu sušača, u okviru projekta “Pomažemo zajedno”. Ove sušače je dala na korišćenje Malteška organizacija Mađarske.

IMG_0606

Podela stočne hrane

Uzgajanje stoke je jedan od važnijih izvora prihoda u područjima pogođenim poplavama, stoga je obezbeđivanje stočne hrane bilo neophodno zbog održivosti mnogih domaćinstava. Caritas je bio jedna od retkih organizacija koja je, u saradnji sa opštinskim kriznim štabovima i veterinarskim ustanovama, delila stočnu hranu na više područja. Zahvaljujući Caritasovoj mreži obezbeđena je stočna hrana za preko 1500 domaćinstava, u opštinama: Krupanj, Ub, Šabac, Osečina i Lajkovac. Podeljeno je ukupno oko 290 tona stočne hrane u opštinama Krupanj, Ub, Šabac, Valjevo, Osečina i Lajkovac.

SAM_8984