Radionica “Smanjivanje rizika od katastrofa – Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama”

U Beogradu 29. juna 2016. godine održana je radionica “Smanjivanje rizika od katastrofa – Osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama”, u organizaciji Caritasa, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Nacionalnog trening centra, a uz podršku Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS). Radionici su prisustvovali predstavnici članica NOOIS-a, Crvenog Krsta, kao i predstavnica Centra za socijalni rad Krupanj.
IMG_1793Tokom uvodnog obraćanja, prisutnima su dobodošlicu poželeli Aleksandar Lazarević ispred Nacionanog trening centra, Ivan Baras iz Sektora za vanredne situacije, Jelena Ankić ispred Caritas Srbije i Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.

IMG_1791
U prvom delu radionice gospodin Baras je prisutne upoznao sa radom Sektora za vanredne situacije, od organizacije rada do detaljnijeg objašnjavanja nadležnosti svake uprave koja je sastavni deo Sektora, kroz sve oblike rizika zastupljene na teritoriji Republike Srbije. Pored navedenog, predočene su i aktivnosti i projekti koji su do sada realizovani, sa akcentom na edukativne materijale koje je Sektor pripremao, odšampao i distribuirao ciljnim grupama.

IMG_1859Svoja iskustva učesnicima radionice preneo je i gospodin Milan Mihajlović ispred Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu. Tokom izlaganja posebnu pažnju posvetio je njihovom modelu rada sa osobama sa invaliditetom, naznačivši da puno pažnje posvećuju potrebama ove grupe. Naznačio je takođe da su urbanistički planovi bitan deo prevencije rizika, jer se njima mogu regulisati potrebe osoba koje se slabo, teško ili uopšte ne kreću, čime bi proces evakuacije u toku vanrednih situacija bio znatno olakšan. Istakao je da je neophodno formiranje poverenika da bi sistem zaštite i spasavanja mogao efikasnije da funkcioniše.

IMG_1833Sa organizacijom Nacionalnog trening centra učesnike radionice upoznao je gospodin Aleksandar Lazarević. Kroz opisivanje edukacija, simulacionih i združenih vežbi, koje su realizovane na nekoliko nivoa, potvrdio je cilj Centra – povećanje spremnosti i bezbednosti svih građana države. Takođe je naznačio da Nacionalna strategija zaštite i spasavanja, posvećuje jedan deo osobama sa invaliditetom.

IMG_1851

Drugi deo radionice otvorila je gospođa Ivanka Jovanović, predstavnica Nacionalne organizacije za osobe sa invaliditetom Srbije, koja je sve prisutne upoznala sa radom ove organizacije. Takođe je upoznala prisutne sa pravnim okvirom koji se bavi problemima osoba sa invaliditetom, napominjući da se u nacionalnom zakonodavstu uopšteno bavi njihovim problemima, ali da zakoni nisu precizirani dalje kroz planove aktivnosti. Ne postojanje plana evukacije, kao i slaba ili ograničena dostupnost informacija, su problemi sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama.

IMG_1839Završni deo radonice je bio organizovan kroz rad u grupi i davanje konkretnih predloga kako rešavati probleme na koje nailaze osobe sa invaliditetom u vanrednim situacijama. Neki od zaključaka su: neophodnost umrežavanja organizacija osoba sa invaliditetom i predstavnika lokalnih samouprava; stvaranje baze podataka osoba sa invaliditetom na lokalnom nivou (broj telefona i adrese) u cilju efikasnijeg sprovođenja mera zaštite i spasavanja; edukacija osoba sa invaliditetom prilagođenih njihovim potrebama i stepenu invaliditeta; neophodnost većeg angažovanja osoba sa invaliditetom u sistemu zaštite i spasavanja; prvenstveno kao kosultananti, jer oni najbolje poznaju probleme na koje nailaze tokom vanrednih situacija i dostupnost informacija o uzbunjivanju u vanrednim situacijama na javnim medijima, prilagođenih osobama sa invaliditetom.

Ovde možete preuzeti zaključke sa radionice: Zaključci radionice – Osobe sa invaliditetom u VS

IMG_1843

IMG_1838