Međunarodna konferencija u Prištini „Socijalna ekonomija – evropska perspektiva razvoja lokalnih zajednica“

U okviru regionalnog projekta E.L.Ba, koji finansira Italijanska biskupska konferencija i Caritas Italije, a sprovodi Caritas Italije, u cilju pomoći Crkvama na Balkanu, 22. i 23. juna 2016. godine u Prištini održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Socijalna ekonomija – evropska perspektiva razvoja lokalnih zajednica“. Na konferenciji su učestvovali predstavnici partnerskih organizacija Caritasa iz Jugoistočne Evrope uključeni u projekat E.L.Ba i predstavnici socijalnih preduzeća podržanih u okviru ovog projekta. Delegaciju iz Srbije predvodio je direktor Caritasa Srbije preč. Vladislav Varga, a pored njega bili su prisutni predstavnici organizacija Caritasa iz Šapca, Valeva, Subotice i Novog Sada, koji su dobitnici grantova u okviru ovog projekta, kao i koordinator projekta E.L.Ba u Srbiji Viktor Cvetković.

DSC04164

Tokom prvog dana susreta održana je radionica pod nazivom „Od iskustva E.L.Ba 1, do ideje E.L.Ba 2“, koju je vodila gđa Laura Stopponi, odgovorna za kancelariju Evropa Caritasa Italije. U uvodnom pozdravu istakla je da socijalna ekonomija predstavlja način na koji pomažemo osobama u potrebi, ne samo „davanjem“ pomoći, nego da ih uključujemo u sam proces koji više nije samo projekat, nego zajedničko iskustvo.

Nakon uvodnog dela gđa Tiziana Ciampolini, stručnjak za razvoj socijalnog preduzetništva Caritasa Torino (Italija) istaka je kako je osnovni cilj projekta E.L.Ba zapošljavanje i stvaranje novih radnih mesta, jer nezaposlenost predstavlja jedan od gorućih problema na Balkanu. Gđa Ciampolini zatim je predstavila proces razvoja projekta E.L.Ba, od studijskih poseta i istaraživanja do grantova podrške socijalnim preduzećima. Socijalna ekonomija i razvoj socijalnog preduzetništva postaju sve aktualnije teme i u mreži Caritasa, a o čemu svedoči i novi strateški plan Caritasa Evropa, koji je postavljen kao temelj.

DSC04168Konferenciji je prisustvovao i kosovski biskup mons. Dodë Gjergji, koji je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što se jedan ovakav događaj održava na Kosovu, uz prisustvo mesnih i međunarodnih zvaničnika. Mons. Gjergji iskoristio je priliku da se zahvali na poseti i potpori proširenoj delegaciji Caritasa Italije na čelu sa direktorom Caritasa Italije mons. Francescom Soddu.

Predavanje na temu „Novi putevi animacije“ u toku drugog dana konferencije održao je don Francesco Sodu, direktor Caritasa Italije. Mons. Soddu je naglasio kako socijalna ekonomija može znatno doprineti borbi protiv siromaštva, ali jedino ukoliko je zasnovano na humanim i moralnim principima. Prednost socijalne ekonomije nad standardnom ekonomijom je blizina socijalnih preduzeća lokalnoj zajednici i njihova povezanost s lokalnim stanovništvom. Socijalna ekonomija osigurava aktivno učestvovanje korisnika u radu na tržištu, čineći ih na taj način ne samo korisnicima, nego glavnim akterima. Na ovaj način se osigurava bolja integracija, povezanost i uključenost ranjivih grupa u zajednicu i prekida se prekida začarani krug siromaštva, istakao je Soddu.

Alessandra Roccasalvo, zamenik predstavnika misije UNDP-a na Kosovu, je govorila o iskustvu UNDP-a (Razvojnog programa Ujedinjenih nacija) o razvoju socijalnog preduzetništva prvenstveno na Kosovu, ali i u celom regionu i svetu.

Profesor ekonomije iz Italije gosp. Luigino Bruni održao predavanje o socijalnim kooperativama kao ekonomskom modelu, njegovim međunarodnim dimenzijama i primerima dobre prakse. U srži problema današnjeg društva i ekonomskih modela nalazi se nedostatak poverenja i saradnje, istakao je prof. Bruni. S tim u vezi prof. Bruni predstavio je ekonomski model saradnje, odnosno važnost saradnje i poverenja među pojedinim akterima, koja je bitna za razvoj socijalnog preduzetništva. Uzajamnost među ljudima s jednakim dostojanstvom je tajna dobrog tržišta, integralnog razvoja i dobrog društva istakao je prof. Bruni.

Nakon predavanja prof. Brunija, Valerio Pellirossi, ispred Federsolidaritea – Confcooperative (Konfederacija italijanskih kooperativa i zadruga) predstavio je međunarodne standarde i različite zakonske regulative socijalnog preduzetništva u Italiji, Španiji, Portugalu i drugim zemljama, prvenstveno modele zakonske regulative koje osiguravaju lakši pristup socijalnim preduzećima na otvorenom tržištu u vidu subvencija i prednosti prilikom prijave na javne tendere, ali i poreske olakšice i doprinose za delatnike.

Konferenciju je zaključila gđa Laura Stopponi, navodeći kako je osnovni rezultat snažna želja i saglasnost među svim organizacijama Caritasa o nužnosti transformacije delovanja Caritasa i usmeravanje prema daljnjem razvoju socijalnog prduzetništva u regionu, kao i da je projekt E.L.Ba tek početak ovog procesa koji je neophodno nastaviti i u budućnosti, za šta već postoje određene perspektive i dobri temelji.