Nacionalni susret volontera i zaposlenih Caritasa na Tekijama

Oko 200 volontera i delatnika Caritasa iz svih pet biskupija u Srbiji okupilo se 4. juna na nacionalnom susretu volontera i zaposlenih. Susret je organizovan u marijanskom svetištu Tekije u Petrovaradinu, koje ove godine proslavlja 300 godina postojanja.

IMG_1646

Uz liturgijsko vođstvo direktora Caritasa za Srem vlč. Joze Duspare učesnici su započeli susret svečanim ulazom kroz „vrata milosrđa“, da bi zatim u crkvi usledila molitva i kratki pozdrav direktora Caritasa Srbije preč. Vladislava Varge. U svom pozdravu preč. Varga je rekao da je Blažena Devica Marija bila prva volonterka, koja je ostavila sve da bi služila svojoj rođaki Elizabeti, kao što su i volonteri prisutni na susretu ostavili razne stvari kod kuće da bi služili drugima. On je takođe naglasio da učesnici ne smeju otići sa ovog susreta isti kao što su bili kad su došli, već da on u njima treba izazvati pozitivnu promenu.

IMG_1645

Nakon uvodnih pozdrava direktori iz svih pet biskupijskih Caritasa su predstavili analizu angažovanja svojih Caritasa na poljima duhovnih i telesnih dela milosrđa, sa pozitivnim i negativnim aspektima. Vlč. Ištvan Dobai, dugogodišnji direktor Caritasa Subotica, je nadovezujući se na ove analize biskupijskih Caritasa, imao izlaganje na temu: „Perspektive Caritasa u društvu i u Crkvi“. On je istakao da nije dovoljno pomagati ljudima da prežive, već je potrebno formirati drugačiju svest i stvarati budućnost. Izdvojio je nekoliko polja na kojima bi Caritas u Srbiji trebalo da se više angažuje: borba protiv nezaposlenosti, podrška porodicama, rad sa migrantima i rad na formaciji volontera, kako bi znali da potaknu one koji su izgubili nadu.

IMG_1667
U drugom delu programa učesnici su se podelili u dve grupe: prva veća grupa je imala priliku da čuje konkretna iskustva župnih Caritasa iz svih pet biskupija, dok je druga manja, sačinjena od lidera biskupijskih Caritasa, imala zadatak da osmisli smernice za razvoj župnih Caritasa u Srbiji, na osnovu analize koja je prethodno predstavljena. Iskustva župnih Caritasa pokazala su koliko je moguće učiniti i sa ograničenim sredstvima, kada se ljudi udruže da pomognu onima koji su u potrebi.

IMG_1659Tokom popodnevnog plenuma Darko Tot, nacionalni koordinator Caritasa Srbije, predstavio je rezultate rada grupe koja je donosila strateške smernice. Ova grupa došla je do zaključka da je potrebno više raditi na formaciji svećenika koji bi vodili župne Caritase, da je potrebno imati volontere na župnom nivou, ali da je preko formiranja volonterskih centara moguće pozvati i druge ljude da se uključe u rad Caritasa, kao i da je potrebno uključiti komponentu o Caritasu u redovan program veronauka. Poseban naglasak stavljen je na formaciji volontera, naročito mladih, kao i na uključivanje samih korisnika u karitativni rad.

IMG_1653

Susret je zaključen svetom misom, koju je predvodio predsednik Caritasa Srbije i Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. On je rekao da je Caritas proročki znak Crkve na ovim prostorima i da bi po želji Svetog Oca trebalo da se ustanovi po svim našim župama. Takođe je istakao da Caritas treba biti masovni pokret u Srbiji, koji će nositi novu nadu za društvo u kom živimo.

IMG_1772