Caritas u prvim danima poplava

Caritasov odbor za urgentnu pomoć

U cilju analize situacije, procene potreba, koordinacije aktivnosti urgentne pomoći i odlučivanja o aktivnostima/programiranju u prvih 72 sata nakon poplava osnovan je Odbor za Caritasovu urgentnu pomoć u ovoj situaciji, koji čine: Mons. Stanislav Hočevar, Beogradski nadbiskup i predsednik Caritasa, g-din Miloje Veljić, direktor Caritasa Beograd, g-din Darko Tot, nacionalni koordinator Caritasa i dr Daniel Galun, zadužen za rad na terenu.
Caritasov projekat urgentne pomoći za osobe pohođene poplavama se koncentrisao na opštine zapadne Srbije: Krupanj, Ub, Valjevo, Osečina, Lajkovac, Mionica, Šabac i Obrenovac. Tokom projekta dodatne opštine su uključene u aktivnosti urgentne pomoći: Lazarevac, Svilajnac, Jagodina, Paraćin, Topola, Smederevska Palanka i Despotovac.

IMG_7351s

Prvi dani poplava u opštini Šabac

U prvim kritičnim danima (od 16. do 19. maja) župski Caritas Šabac je organizovao mrežu od oko 50 volontera koji su pripremili sendviče i napitke (vodu, kafu, čaj) za evakuisane i za volontere koji su gradili nasipe u Šapcu. Podeljeno je ukupno 10.310 obroka. Ova akcija je finansirana uz podršku Caritasa Austrije i Slovenije, kao i lokalne samouprave grada Šapca. Osim toga podeljeni su i porodični paketi sa hranom/higijenskim materijalom u vrednosti od 5.000 evra za osobe koje su evakuisane iz sela opštine Šabac.

DSC_0602

Prvi dani poplava u okolini Valjeva

U prvih 72 sata župski Caritas Valjevo je obezbedio flaširanu vodu i konzervisanu hranu u vrednosti od 5.000 evra za najugroženije porodice u selima koja su bila odsečene od glavnih puteva. Pomoć je deljena putem čamaca, vozila vojske i džipova. Ova aktivnost je finansijski podržana od strane Caritasa Austrije i Caritasa Slovenije.

DSC_0216

Prvi dani poplava u Beogradu

Uz finansijsku pomoć Caritasa Austrije i Slovenije u prvim danima poplava dostavljen je higijenski materijal (pelene i kozmetika za bebe, četkice za zube, sapuni, itd.) u vrednosti od 7.000 evra za osobe evakuisane iz Obrenovca i privremeno smeštene u kolektivne centre koje je obezbedio Zavod za socijalnu zaštitu._MG_9207